Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο Ιάκωβος Γιοσάκης. Απολογήθηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [03] Η Κοντολίζα Ράις με πρώτο σταθμό το Λονδίνο ξεκίνησε την περιοδεία της σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

  • [01] Συνελήφθη ο Ιάκωβος Γιοσάκης. Απολογήθηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων

    Στην έβδομη ανακρίτρια Πειραιά απολογείται από το πρωί ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα, ενώ πήγαινε στο Δικαστικό Μέγαρο προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση υπεξαίρεσης και αρχαιοκαπηλίας. Σημειώνεται ότι σε βάρος του αρχιμανδρίτη εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης καθώς θεωρείτο ύποπτος φυγής. Αφού προσήχθη στην Ασφάλεια, στη συνέχεια ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται αναμεμιγμένος σε παραδικαστικό κύκλωμα που "έστηνε" δίκες και αποφυλάκιζε εμπόρους ναρκωτικών, συνοδεία αστυνομικών στην ανακρίτρια. Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, αφορά την κλοπή δεκάδων βυζαντινών εικόνων μεγάλης αξίας από μοναστήρι των Κυθήρων στο οποίο υπηρετούσε τη δεκαετία του '90.Σημειώνεται ότι χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τον θέσει σε αργία και συγχρόνως να ασκήσει δίωξη σε βάρος του.

    Στο μεταξύ, στην Ιερά Σύνοδο έδωσε το πρωί εξηγήσεις ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν λόγοι να τεθεί σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες για να διαλευκανθούν όλες οι σε βάρος του καταγγελίες. Η Σύνοδος επίσης, ζήτησε γραπτές εξηγήσεις και από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο. Παράλληλα, η Εκκλησία ζητά από την πολιτεία την τροποποίηση του νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων αλλά και τη λήψη άμεσων νομοθετικών μέτρων που θα διευκολύνουν την κάθαρση στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

    [02] Συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

    Βαρύτατες κατηγορίες αντάλλαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παραλλήλισε την εισαγωγή της συνέντευξης στη διαδικασία των προσλήψεων με μοριοδότηση, με τα παλαιότερα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο, «η αναξιοκρατία καθίσταται αντικειμενικό κριτήριο».

    Στον κο Παπανδρέου απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι την αξιοπιστία της συνέντευξης εγγυάται το ίδιο το ΑΣΕΠ και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι με 49 τροποποιήσεις στο νόμο-Πεπονή, άνοιξε τις κομματικές κερκόπορτες για την καταστρατήγησή του.

    Κατά της εισαγωγής της συνέντευξης τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ενώ ο Βύρων Πολύδωρας, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν νεοδημοκράτες ανάμεσα στους προς μοριοδότηση συμβασιούχους, αλλά βασικά, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Αν. Πεπονής απαντώντας σε σχόλια του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου σχετικά με τον νόμο 2190/94 που αφορά τη διαδικασία των προσλήψεων στο δημόσιο μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «με τον νόμο 2190, η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν μεθόδευε διορισμούς κομματικών φίλων της άλλα έβαζε , χωρίς καθυστέρηση , τέλος σε μια νοσηρότητα που ταλαιπωρούσε επί δεκαετίες τη δημόσια ζωή της χώρας».

    [03] Η Κοντολίζα Ράις με πρώτο σταθμό το Λονδίνο ξεκίνησε την περιοδεία της σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους Ευρωπαίους, στο πρώτο ταξίδι της ως υπουργός Εξωτερικών στην Ευρώπη, αλλά η εμμονή της στη σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν, δημιουργεί τον κίνδυνο υπονόμευσης των διατλαντικών προσπαθειών για τη γεφύρωση του χάσματος.

    Κατευθυνόμενη στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ και τον ομόλογό της, Τζακ Στρο, η Κοντολίζα Ράις κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναμειχθούν στις συνομιλίες της ΕΕ με το Ιράν, για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

    "Οι Ιρανοί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, να συμφωνήσουν τις επιθεωρησεις, να σταματήσουν την προσπάθεια απόκρυψης των ενεργειών με προκάλυμμα την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας"

    Το Ιράν, που κατά τον Τζορτζ Μπους βρίσκεται στον "άξονα του κακού", μαζί με το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, αρνείται τις αμερικανικές κατηγορίες ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικής βόμβας και υποστηρίζει πως τα προγράμματά του έχουν στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

    Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν μέσω του διαλόγου να πείσουν την Τεχεράνη να παγώσει κάποιες από τις δραστηριότητες που αφορούν στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Ωστόσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην πολιτική απομόνωσης της Τεχεράνης.

    "Η συμπεριφορά του ιρανικού καθεστώτος ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συμπεριφορά του έναντι του ίδιου του λαού είναι κάτι που πρέπει να στιγματισθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι οι μουλάδες, που ελέγχουν το καθεστώς χωρίς να εκλέγονται, είναι κάτι καλό για τον ιρανικό λαό και την περιοχή", δήλωσε η Κοντολίζα Ράις.

    Στο πρόγραμμα της Ράις περιλαμβάνονται, επίσης, επισκέψεις σε Βερολίνο, Βαρσοβία, Άγκυρα, Ρώμη, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 February 2005 - 13:15:07 UTC