Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αβραμόπουλου με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων
  • [02] "Να αφήσουν τις διαφορές στο παρελθόν", καλεί ο Μπους τους ευρωπαίους εταίρους
  • [03] «Αποκατάσταση της αλληλοκατανόησης είναι το μήνυμα της Συνόδου», τονίζει ο Κ. Καραμανλής
  • [04] «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διοργανώσουν μια Διεθνή Διάσκεψη για το Ιράκ»
  • [05] Παρέμβαση Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

  • [01] Συνάντηση Αβραμόπουλου με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της κ. Martin Brackenbury, που πραγματοποιεί στη χώρα μας διήμερο συνέδριο με θέμα την τουριστική κίνηση στην Ευρώπη.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως ήταν μια συνάντηση "πολύ ουσιαστική", όπου είχε την ευκαιρία να εκθέσει τη νέα αντίληψη και τη στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό για τα προσεχή δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρόκειται να συντελεστούν μεγάλες και βαθιές ποιοτικές αλλαγές, που θα αναδείξουν ένα πιο σύγχρονο και ελκυστικό ελληνικό τουριστικό προϊόν.

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι ένα όργανο, που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου τουριστικού ρεύματος και φυσικό είναι, όπως επεσήμανε ο κ.Αβραμόπουλος, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, να ενδιαφέρεται για τις απόψεις τους και οι εκτιμήσεις τους γύρω από τον παγκόσμιο τουρισμό και ιδίως για το πώς τα πράγματα εξελίσσονται για τον ελληνικό τουρισμό. "Το ότι αυτή η συνάντηση επελέγη να γίνει στην Αθήνα, αναδεικνύει τη σημασία που έχει η χώρα μας στα παγκόσμια δρώμενα του τουρισμού", υπογράμμισε ο υπουργός.

    Για μια ακόμη φορά ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι "πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καταστεί η χώρα μας ανταγωνιστική, να προχωρήσουμε σε βαθιές θεσμικές και ποιοτικές αλλαγές, έτσι ώστε η Ελλάδα, να γίνει και πάλι εκ των πρώτων προορισμών της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και γι΄ αυτό το λόγο τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει, κατατείνουν προς αυτόν το σκοπό. Διαμορφώνεται ένα φιλόξενο και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, κάτι που θα ενθαρρύνει μεγάλες επενδύσεις, συγχρόνως όμως, τίθενται και όλοι προ των ευθυνών τους, διότι ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και προόδου της χώρας και βεβαίως, μία από τις κατεξοχήν σημαντικές πηγές στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων κ. Brackenbury δήλωσε: «Είχαμε μια εγκάρδια και πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος μάς έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήδη τα πρώτα βήματα για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των μεγαλυτέρων tour operators και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έχουν γίνει, με στόχο να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί ο ελληνικός τουρισμός ο πιο επιτυχημένος τομέας της εθνικής σας οικονομίας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα έχει μέλλον».

    [02] "Να αφήσουν τις διαφορές στο παρελθόν", καλεί ο Μπους τους ευρωπαίους εταίρους

    Να αφήσουν τις διαφορές που εμφανίστηκαν στο θέμα του Ιράκ στο παρελθόν και να επικεντρωθούν στο μέλλον όπου υπάρχουν πολλά διεθνή ζητήματα στα οποία μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του ο Τζωρτζ Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τϋπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Απελευθερώσαμε το Ιράκ και αυτή ήταν ειλημμένη απόφαση, τελείωσε", είπε. "Τώρα είναι καιρός να ενωθούμε για την υπόθεση της ειρήνης".

    Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την άποψη, που παρουσίασε και κατά την ορκωμοσία του για την ανάγκη προώθησης της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο επικαλούμενος ως παραδείγματα τις πρόσφατες εκλογές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ουκρανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Μπους δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την ενδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του ΝΑΤΟ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ τη σημαντικότερη συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι εννέα κράτη που ήταν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας συμμετέχουν τώρα ισότιμα στο ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στις διαφορές που υπήρξαν με ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι "είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απο αυτά που μας χωρίζουν".

    Οι 26 νατοϊκοί εταίροι αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας

    Οι 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στο σύνολό τους στην αποστολή εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    "Σύμφωνα με την απόφαση 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι 26 συμμαχικές χώρες θα συμβάλουν όλες στην αποστολή αρωγής του ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε αυτές να είναι σε θέση το ταχύτερο δυνατό να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη της σταθερότητας της χώρας", τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην κοινή τους διακήρυξη.

    Τη Δευτέρα, ο Τζορτζ Μπους είχε καλέσει τους ευρωπαίους συμμάχους του να προσφέρουν μία "απτή, πολιτική και οικονομική βοήθεια", αλλά και μία βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας "προς την πιο νεαρή δημοκρατία του κόσμου".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής, τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους.

    "Βαθειά ανησυχία" για την πιθανότητα άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους

    Ο Μπους εξέφρασε "βαθειά ανησυχία" για το ενδεχόμενο άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας και την πιθανή μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας στο Πεκίνο.

    "Προκαλεί στη χώρα μας βαθειά ανησυχία η ιδέα ότι η μεταφορά όπλων θα συνεπαγόταν και μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα, πράγμα που θα άλλαζε την ισορροπία σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν", είπε ο Μπους στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τους 25 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πείσουν το αμερικανικό Κονγκρέσο ότι οι φόβοι αυτοί είναι ανυπόστατοι.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τόνισε σήμερα ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας "δεν δικαιολογείται πλέον", πρόσθεσε όμως ότι αυτό πρέπει να αρθεί "κάτω από συνθήκες που θα καθορίσουν από κοινού η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει το εμπάργκο το 1989 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή της δημοκρατικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

    Ο Σιράκ ζητεί περισσότερο διάλογο

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζήτησε "περισσότερο διάλογο" ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εντός του πλαισίου της ατλαντικής συμμαχίας, ώστε να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    "Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί εταίροι. Πρέπει συνεπώς να έχουμε διάλογο και να ακούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο", δήλωσε ο Σιράκ σε σύντομη ομιλία του κατά την έναρξη της έκτακτης διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώθηκε με την ευκαιρία της περιοδείας του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη Γηραιά Ήπειρο.

    "Πρέπει επίσης, όπως υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας (Γκέρχαρντ Σρέντερ), να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο", πρόσθεσε ο Σιράκ.

    Ο Σρέντερ είχε δηλώσει κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια, που έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Μόναχο, πως το ΝΑΤΟ "δεν είναι πλέον το κύριο μέρος όπου οι διατλαντικοί εταίροι συζητούν και συντονίζουν τις στρατηγικές τους".

    Ο γερμανός καγκελάριος είχε προτείνει μια σε βάθος μεταρρύθμιση του οργανισμού, πράγμα που είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό της Ουάσινγκτον.

    Ο Ζακ Σιράκ πρόσθεσε σήμερα πως, "μέσω μιας στενής, πιστής, ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη, θα διασφαλίσουμε το διηνεκές της στρατηγικής σύμπραξης που σφυρηλατήθηκε από τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον", με την οποία ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949.

    Σχετικά με την αρωγή για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που προσφέρει το ΝΑΤΟ και η οποία υπήρξε θέμα διένεξης ανάμεσα στους αντιπάλους και τους υπέρμαχους του πολέμου, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως, "σεβόμενη τις ειλημμένες δεσμεύσεις της, η Γαλλία συμμετέχει στη δράση αυτή".

    Ο Σιράκ δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη της άμυνας είναι "μια ευκαιρία" για να ενισχυθεί η ατλαντική συμμαχία.

    "Η Ευρώπη της άμυνας προχωρεί. Αυτή η εξέλιξη είναι μια ευκαιρία για τη συμμαχία μας, επειδή μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, είναι προφανώς μια ατλαντική συμμαχία πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική", τόνισε.

    [03] «Αποκατάσταση της αλληλοκατανόησης είναι το μήνυμα της Συνόδου», τονίζει ο Κ. Καραμανλής

    Η «αποκατάσταση της αλληλοκατανόησης Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως πλέον έχει διαπιστωθεί από τις δύο πλευρές ότι «είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν Ευρώπη κι Αμερική απ΄αυτά που τους χωρίζουν», ενώ σε σχετική ερώτηση παρατήρησε επιπρόσθετα ότι «υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες σε χειρισμούς ή τακτικές, αλλά υπάρχει κατά βάση κοινότητα σε βασικές αξίες. Κι αυτή είναι μια ισχυρή βάση για την περαιτέρω συνεργασία». Εξάλλου, είπε ο κ. Καραμανλής, «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας κι' η εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας προϋποθέτουν την αμοιβαία υποστήριξη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας».

    Αναφερόμενος στα θέματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής σημείωσε τη συζήτηση για το Αφγανιστάν - κατά την οποία οι ΝΑΤΟϊκοί ηγέτες εξέτασαν τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της δημοκρατίας, ασφάλειας κι ανάπτυξης, καθώς και καταπολέμησης του προβλήματος των ναρκωτικών. Επί του θέματος, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή βοήθεια στο Αφγανιστάν, με τη συγκρότηση μιας νοσοκομειακής μονάδας, που θα παραμείνει επιτοπίως για 18 μήνες.

    Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, οι ΝΑΤΟϊκοί ηγέτες σημείωσαν ότι οι πρόσφατες εκλογές αποτελούν ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας (στη βάση της απόφασης 1546 του ΟΗΕ), ενώ ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι η Ελλάδα - στο πλαίσιο της Συμμαχικής προσπάθειας - συμβάλλει στη χρηματοδότηση του Ταμείου, που έχει συσταθεί για την εκπαίδευση Ιρακινών εκτός συνόρων.

    Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε την κοινή εκτίμηση πως «υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές ειρήνευσης κι επιστροφής στη διαδικασία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη».

    Τα Βαλκανικά θέματα (που, όπως είπε ο κ.Καραμανλής, θα εξεταστούν στην απογευματινή Σύνοδο της ΕΕ με τον Αμερικανό πρόεδρο) απετέλεσαν και θέμα συζήτησης του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα παρουσιασθεί η έκθεση αξιολόγησης που αφορά το Κόσοβο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε σχετικά ότι «είμαστε σύμφωνοι με όποια απόφαση ικανοποιεί τις αρχές της ΕΕ, τον πολυεθνικό χαρακτήρα της περιοχής, τη θρησκευτική ελευθερία, τον σεβασμό των μειονοτήτων, την προστασία των περιουσιών και των μνημείων».

    Ο Ευρωμεσογειακός διάλογος και οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ήταν μερικά θέματα που απασχόλησαν επίσης τους ηγέτες της Συμμαχίας, ενώ ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι είχε σύντομες επαφές με τους κ.κ. Μπούς, Σιράκ, Σρέντερ, Μπλέρ, Θαπατέρο, Ερντογάν, Ρασμούσεν, Γιούνκερ.

    Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ.Καραμανλής διευκρίνισε ότι στη Σύνοδο δεν ετέθη ζήτημα «κατανομής ρόλων στα μέλη της Συμμαχίας», παρατηρώντας, πάντως, ότι έχει δηλωθεί πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία στα Βαλκάνια, λ.χ.».

    [04] «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διοργανώσουν μια Διεθνή Διάσκεψη για το Ιράκ»

    «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει μια ισχυρή Ευρώπη. Μια επιτυχημένη και ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ξεκίνησε την ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες, μαζί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χ. Σολάνα.

    «Εκτιμώ τη συνεισφορά όλων των Ευρωπαίων ηγετών για το Ιράκ, αλλά και το Αφγανιστάν», συνέχισε ο Τζορτζ Μπους, ενώ σε ερώτηση που του ετέθη για ένα πιθανό σενάριο επίθεσης στο Ιράν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα χτύπημα στο Ιράν είναι γελοία», σπεύδοντας ωστόσο, να συμπληρώσει ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ζ. Γιούνκερ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διοργανώσουν μια Διεθνή Διάσκεψη για το Ιράκ. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται με σκοπό να στηρίξουν τον Ιρακινό λαό και τη νέα Ιρακινή κυβέρνηση που σύντομα θα αναλάβει δράση, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

    Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Να αφήσουν τις διαφορές που εμφανίστηκαν στο θέμα του Ιράκ στο παρελθόν και να επικεντρωθούν στο μέλλον όπου υπάρχουν πολλά διεθνή ζητήματα στα οποία μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους του ο Τζωρτζ Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τϋπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Απελευθερώσαμε το Ιράκ και αυτή ήταν ειλημμένη απόφαση, τελείωσε", είπε. "Τώρα είναι καιρός να ενωθούμε για την υπόθεση της ειρήνης".

    Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την άποψη, που παρουσίασε και κατά την ορκωμοσία του για την ανάγκη προώθησης της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο επικαλούμενος ως παραδείγματα τις πρόσφατες εκλογές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ουκρανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Μπους δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την ενδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του ΝΑΤΟ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ τη σημαντικότερη συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι εννέα κράτη που ήταν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας συμμετέχουν τώρα ισότιμα στο ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στις διαφορές που υπήρξαν με ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι "είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απο αυτά που μας χωρίζουν".

    Οι 26 νατοϊκοί εταίροι αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας

    Οι 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στο σύνολό τους στην αποστολή εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    "Σύμφωνα με την απόφαση 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι 26 συμμαχικές χώρες θα συμβάλουν όλες στην αποστολή αρωγής του ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε αυτές να είναι σε θέση το ταχύτερο δυνατό να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη της σταθερότητας της χώρας", τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην κοινή τους διακήρυξη.

    Τη Δευτέρα, ο Τζορτζ Μπους είχε καλέσει τους ευρωπαίους συμμάχους του να προσφέρουν μία "απτή, πολιτική και οικονομική βοήθεια", αλλά και μία βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας "προς την πιο νεαρή δημοκρατία του κόσμου".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής, τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους.

    "Βαθειά ανησυχία" για την πιθανότητα άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους

    Ο Μπους εξέφρασε "βαθειά ανησυχία" για το ενδεχόμενο άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας και την πιθανή μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας στο Πεκίνο.

    "Προκαλεί στη χώρα μας βαθειά ανησυχία η ιδέα ότι η μεταφορά όπλων θα συνεπαγόταν και μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα, πράγμα που θα άλλαζε την ισορροπία σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν", είπε ο Μπους στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πείσουν το αμερικανικό Κονγκρέσο ότι οι φόβοι αυτοί είναι ανυπόστατοι.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας "δεν δικαιολογείται πλέον", πρόσθεσε όμως ότι αυτό πρέπει να αρθεί "κάτω από συνθήκες που θα καθορίσουν από κοινού η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει το εμπάργκο το 1989 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή της δημοκρατικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

    Ο Σιράκ ζητεί περισσότερο διάλογο

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζήτησε "περισσότερο διάλογο" ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εντός του πλαισίου της ατλαντικής συμμαχίας, ώστε να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    "Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί εταίροι. Πρέπει συνεπώς να έχουμε διάλογο και να ακούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο", δήλωσε ο Σιράκ σε σύντομη ομιλία του κατά την έναρξη της έκτακτης διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώθηκε με την ευκαιρία της περιοδείας του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη Γηραιά Ήπειρο.

    "Πρέπει επίσης, όπως υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας (Γκέρχαρντ Σρέντερ), να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο", πρόσθεσε ο Σιράκ.

    Ο Σρέντερ είχε δηλώσει κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια, που έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Μόναχο, πως το ΝΑΤΟ "δεν είναι πλέον το κύριο μέρος όπου οι διατλαντικοί εταίροι συζητούν και συντονίζουν τις στρατηγικές τους".

    Ο γερμανός καγκελάριος είχε προτείνει μια σε βάθος μεταρρύθμιση του οργανισμού, πράγμα που είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό της Ουάσινγκτον.

    Ο Ζακ Σιράκ πρόσθεσε πως, "μέσω μιας στενής, πιστής, ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη, θα διασφαλίσουμε το διηνεκές της στρατηγικής σύμπραξης που σφυρηλατήθηκε από τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον", με την οποία ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949.

    Σχετικά με την αρωγή για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που προσφέρει το ΝΑΤΟ και η οποία υπήρξε θέμα διένεξης ανάμεσα στους αντιπάλους και τους υπέρμαχους του πολέμου, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως, "σεβόμενη τις ειλημμένες δεσμεύσεις της, η Γαλλία συμμετέχει στη δράση αυτή".

    Ο Σιράκ δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη της άμυνας είναι "μια ευκαιρία" για να ενισχυθεί η ατλαντική συμμαχία.

    "Η Ευρώπη της άμυνας προχωρεί. Αυτή η εξέλιξη είναι μια ευκαιρία για τη συμμαχία μας, επειδή μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, είναι προφανώς μια ατλαντική συμμαχία πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική", τόνισε.

    [05] Παρέμβαση Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

    «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι προσωρινή, είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στις βαλκανικές εξελίξεις στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες. «Οι προσπάθειές μας αναφέρονται στην επόμενη φάση, κατά την οποία θα γίνει μια αποτίμηση των προδιαγραφών. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες προ του ΄99», τόνισε ο κ. Καραμανλής, «αλλά ούτε να ανεχθούμε μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποίησης».

    Λαμβάνοντας τον λόγο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, παρουσία του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που απαιτεί τη στενότερη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, καθώς οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός βρίσκονται στα θεμέλια της βαλκανικής μας πολιτικής».

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τις ελεύθερες εκλογές που έγιναν σε βαλκανικές χώρες, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «οι πολιτικές της ΕΕ και η προοπτική συμμετοχής στην ΕΕ ήταν η κινητήριος δύναμη αυτών των διεργασιών, που οδήγησαν στην ανάδειξη μεταρρυθμιστών και δημοκρατικών ηγετών και στην αντικατάσταση αυταρχικών ηγετών και καθεστώτων». Επ΄ αυτού, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρατήρησε επίσης ότι «οι προδιαγραφές της ΕΕ και οι αξίες της, αντικατέστησαν σταδιακά τα απηρχαιωμένα πολιτικά και οικονομικά συστήματα, με δημοκρατικές κοινωνίες, ανοιχτές σε όλους τους πολίτες - άσχετα από εθνική καταγωγή ή θρησκευτική συγγένεια».

    Ανατρέχοντας εξάλλου στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «στα Βαλκάνια (όπως και αλλού) μια χώρα κι ένας ηγέτης που δεν σέβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, δεν μπορεί να είναι σεβαστός από τους γείτονές του. Τα προβλήματα συνεπώς που ανακύπτουν στην περιοχή (και που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και την ελλιπή υποδομή και που συχνά προήλθαν από πολεμικές συγκρούσεις και κακή διαχείριση) απαιτούν την αμέριστη προσοχή μας».

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην «εκρηκτική ανεργία» που πλήττει τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας πως «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα - δεδομένου ότι εκατομμύρια άνεργοι διακατέχονται από αίσθημα κοινωνικού κι εθνικού αποκλεισμού».

    Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι βάσει των αποφάσεων της συνόδου Κορυφής του 2000, «είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στη βάση καθαρών προδιαγραφών και κριτηρίων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 February 2005 - 22:34:13 UTC