Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιορίσθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΤτΕ
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Τρισέ - Αλογοσκούφη για Σύμφωνο Σταθερότητας
  • [03] «Δεν παραιτούμαι» δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [04] Κλιμακώνει την επίθεσή του κατά του Κ. Καραμανλή ο Γ. Παπανδρέου

  • [01] Περιορίσθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΤτΕ

    Συγκράτηση εμφάνισε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αισθητή βελτίωση που παρουσίασε η δημοσιονομική θέση της χώρας τον πρώτο μήνα του 2005 δημιουργεί προσδοκίες για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης, την οποία προωθεί η Κυβέρνηση.

    Παρά την μικρή αύξηση των εσόδων τον μήνα αυτό, το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, όπως αυτό απεικονίζεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταμειακή βάση (Κεντρικής Κυβέρνησης), περιορίστηκε κατά 47,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2004 και διαμορφώθηκε στα 1,188 δισ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό του ελλείμματος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πέρυσι τον Ιανουάριο, υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων, το έλλειμμα στο ΠΔΕ, από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους, είχε εκτιναχθεί στα 431 εκατ.ευρώ, ενώ φέτος το έλλειμμα συγκρατήθηκε στα 38 εκατ.ευρώ.

    Συγκράτηση εμφανίζει και το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 13,2%. Η εξέλιξη αυτή, με δεδομένη την υστέρηση που εμφάνισαν τα έσοδα τον Ιανούαριο, υποδηλώνει ότι έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθεια περιστολής των δαπανών.

    Στοιχεία για τις δαπάνες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να δημοσιοποιηθεί το έλλειμμα του Προϋπολογισμού το 2004, το οποίο αναμένεται να κυμαίνεται στο 6% του ΑΕΠ. Ετσι, σε ταμειακή βάση το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού υποχώρησε φέτος τον Ιανουάριο στα 1,530 δισ.ευρώ από 1,784 δισ.ευρώ που ήταν πέρυσι.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Τρισέ - Αλογοσκούφη για Σύμφωνο Σταθερότητας

    Συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ.Αλογοσκούφης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει και της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, όπου θα συζητηθούν δύο μεγάλα θέματα, που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Το ένα θέμα αφορά το πώς θα γίνει πιο εντατική και αποτελεσματική η διαδικασία της Λισαβόνας, ώστε η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να γίνει ταχύτερη και υγιέστερη και να υπάρξει έτσι μια πιο ανταγωνιστική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι κάτι που αφορά και την Ελλάδα και αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την οποία η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε περιορισμένη αναθεώρηση, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, να είναι πιο αξιόπιστο το σύστημα, να εμποδίζει τις χώρες να αυξάνουν τα ελλείμματά τους και να ξεπερνούν το 3% εγκαίρως, αλλά όταν για οποιοδήποτε λόγο μια χώρα ξεπερνά το 3%, να έχει τη δυνατότητα και το χρόνο μέσα από μέτρα που δεν θα κάνουν κακό στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, να μπορεί να μειώνει τα ελλείμματά της. Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, έχουμε εξασφαλίσει μια διετία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και τη συνδρομή όλων των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Περιορίσθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΤτΕ

    Συγκράτηση εμφάνισε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρά την μικρή αύξηση των εσόδων τον μήνα αυτό, το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, όπως αυτό απεικονίζεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταμειακή βάση (Κεντρικής Κυβέρνησης), περιορίστηκε κατά 47,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2004 και διαμορφώθηκε στα 1,188 δισ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό του ελλείμματος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πέρυσι τον Ιανουάριο, υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων, το έλλειμμα στο ΠΔΕ, από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους, είχε εκτιναχθεί στα 431 εκατ.ευρώ, ενώ φέτος το έλλειμμα συγκρατήθηκε στα 38 εκατ.ευρώ. Συγκράτηση εμφανίζει και το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 13,2%. Η εξέλιξη αυτή, με δεδομένη την υστέρηση που εμφάνισαν τα έσοδα τον Ιανούαριο, υποδηλώνει ότι έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθεια περιστολής των δαπανών.

    [03] «Δεν παραιτούμαι» δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, δήλωσε απόψε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, γιατί όπως είπε ο «Αρχιεπίσκοπος δεν παραιτείται, εξοντώνεται». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος τον έχει ήδη ενημερώσει από το πρωί ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του .

    Πράγματι ο κ. Θεόκλητος ανακοίνωσε απόψε στο ποίμνιό του στην Καρδίτσα, ότι προτίθεται να υποβάλει από την ερχόμενη εβδομάδα την παραίτηση του και συγκεκριμένα την Τρίτη που συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία και θα την συζητήσει. Ας σημειωθεί ότι μόλις ανακοίνωσε μέσα στην Εκκλησία, κατά τη διάρκεια του εσπερινού την πρόθεσή του, οι πιστοί αλλά και οι κληρικοί ξέσπασαν σε κραυγές ζητώντας του να μην παραιτηθεί ενώ άλλοι έλεγαν ότι παραιτείται για χάριν άλλων .

    Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως, στην συνέντευξη του επισήμανε ακόμη ότι τον Βαβύλη τον συνάντησε στα Ιεροσόλυμα το 2001, ως «σεκιούριτι» και από κει και πέρα τόνισε ότι δεν θυμάται καλά αν τον έχει ξανασυναντήσει, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί να τον έχει ξαναδεί, αλλά και πάλι δεν το θυμόταν.

    Όσο για τον εκπρόσωπο Τύπου τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, που τελεί εν αδεία, ο Αρχιεπίσκοπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να τον απομακρύνει από το περιβάλλον του, ανάλογα με την πορεία των ερευνών γύρω από την γνωστή υπόθεση της «εξαπάτησής του από άγνωστο ο οποίος πήγε να του πουλήσει κασέτα με σκάνδαλα αρχιερέως».

    [04] Κλιμακώνει την επίθεσή του κατά του Κ. Καραμανλή ο Γ. Παπανδρέου

    Κλιμακώνει την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει όλο και συχνότερα στην κριτική του προσωπικά τον κ. Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε σήμερα ότι «συμβιβάστηκε με τις παλιές νοοτροπίες και δομές και έγινε μέρος του προβλήματος της ΝΔ αντί να γίνει φορέας αλλαγής της παράταξής του».

    Η δεύτερη επίθεση του κ. Παπανδρέου κατά του κ. Καραμανλή, αφορούσε στην εξωτερική πολιτική και στη στάση του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση του κυπριακού στην Ελβετία πριν από το δημοψήφισμα. Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «τουρίστας στην Ελβετία», αλλά αυτή τη φορά υποστήριξε ότι η τάση αυτή έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ , την οποία χαρακτήρισε «βαθιά συντηρητικό κόμμα» και τη συνέδεσε ευθέως με την πολιτική Μπους και Μπερλουσκόνι, χρησιμοποιώντας τους όρους «Μπουσισμός» και «Μπερλουσκονισμός». Κατηγόρησε τη ΝΔ, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι θεωρούν ιδιοκτησία τους την εξουσία και θεωρούν όλους τους άλλους «άξονα του κακού». Λοιδορούν, πρόσθεσε, τον πολιτικό τους αντίπαλο, τον δαιμονοποιούν, ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους, καλλιεργούν την απαξίωση και την απαισιοδοξία και υποθάλπουν έναν ιδιότυπο κομματικό ρατσισμό.

    Σφοδρή ήταν η επίθεση του κ. Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα της Εκκλησίας, αμφισβητώντας ευθέως, για μια ακόμα φορά, τη δυνατότητα και το δικαίωμα της κυβέρνησης να κάνει κάθαρση. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εξαίρεσε τον αρχιεπίσκοπο, αν και δεν τον κατονόμασε. Ρώτησε, όμως: «ποιος μίλησε για ``Δεξιά του Κυρίου`` και Ποιος έλεγε, ευτυχώς οι καιροί αλλάζουν»;.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε, διατυπώνοντας ερωτήσεις, την κυβέρνηση ότι κατασκευάζει νόμους για τον έλεγχο των ΜΜΕ, ότι δεν αντέχει την κριτική των δημοσιογράφων και δεν θέλει χειραφετημένους και αυτόνομους τους θεσμούς της δημοκρατίας. Για την οικονομία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ΝΔ «στηρίζει το παρασιτικό κεφάλαιο, τους μεσάζοντες, τους αεριτζήδες», καθώς και ότι εξυπηρετεί το κεφάλαιο και αντιμετωπίζει με «μαγκιά και τσαμπουκά τους ανίσχυρους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 February 2005 - 22:18:07 UTC