Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [02] Πληθωρισμό 4% για το 2005 προέβλεψε ο Ν. Γκαργκάνας
  • [03] Αρχίζει σήμερα η πληρωμή των επιδοτήσεων στο βαμβάκι
  • [04] Ελεγχοι στην αγορά από το ΣΔΟΕ. Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας
  • [06] Με τον Γ.Σουφλιά συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [07] Και δεύτερη αμαξοστοιχία εκτροχιάσθηκε μέσα σε 24 ώρες στην Ιαπωνία.
  • [08] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [09] Ξεκινά σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [10] Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα
  • [11] Ελεγχοι της αστυνομίας για παράνομο εμπόριο πυροτεχνημάτων
  • [02] Πληθωρισμό 4% για το 2005 προέβλεψε ο Ν. Γκαργκάνας Πληθωρισμό 4% και ανάπτυξη 3% για το 2005 προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας παρουσιάζοντας χθες Δευτέρα, την ετήσια έκθεσή του.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επικρότησε την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, χαρακτηρίζοντας τον αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας ως ένα θετικό πρώτο βήμα στη διαδικασία αυτή.

    Χαρακτήρισε θετική την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει το συντομότερο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερο απο κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μια σημαντική δημογραφική πρόκληση.

    Πρότεινε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας.

    Τέλος συνέστησε προσοχή στους δανειολήπτες για να αποφεύγουν τον άσκοπο δανεισμό και να σταθμίζουν την μελλοντική εξέλιξη εισοδήματός τους.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι και στο πρώτο τρίμηνο του 2005 τα στεγαστικά δάνεια επιταχύνθηκαν και ο ρυθμός τους διαμορφώθηκε στο 25,8%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο 33,9%.

  • [03] Αρχίζει σήμερα η πληρωμή των επιδοτήσεων στο βαμβάκι Αρχίζει σήμερα η πληρωμή των επιδοτήσεων στο βαμβάκι, ενώ για τη φετινή σοδειά επιβάλλονται νέες περικοπές εκτάσεων σε όσους καλλιεργούν πάνω από 50 στρέμματα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγ. Μπασιάκος δήλωσε ότι από Μεγάλη Τρίτη, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των βαμβακοπαραγωγών με το ποσό της επιστροφής που ανέρχεται σε 0,1116 ευρώ το κιλό (38 δρχ.).

    Το ποσό αυτό αποτελεί την εκκαθάριση της επιδότησης της περσινής σοδειάς και καταβάλλεται 4 μήνες νωρίτερα από τη συνήθη διαδικασία, με ταμειακή διευκόλυνση της Αγροτικής Τράπεζας.

    Παράλληλα, ο κ. Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι στόχος των μέτρων για τη φετινή σοδειά, είναι να μην υπερβεί η καλλιέργεια βαμβακιού τα 3.600.000 στρέμματα. Γι' αυτό επιβάλλεται περικοπή στις εκτάσεις που μπορούν να καλλιεργήσουν οι μεγάλοι παραγωγοί ως εξής:

    - από 50 - 100 στρέμ. 2%

    - από 100 - 200 στρέμ. 3%

    - από 200 στρέμ. και πάνω 4%.

    Οι περικοπές αυτές, τόνισε ο κ. Μπασιάκος, γίνονται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του εισοδήματος τω παραγωγών.

  • [04] Ελεγχοι στην αγορά από το ΣΔΟΕ. Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Συνεχείς ελέγχους πραγματοποιούν συνεργεία του ΣΔΟΕ και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, με στόχο την αποτροπή φαινομένων παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει της αυξημένης ζήτησης λόγω του Πάσχα. Σήμερα, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ.

    Στο μεταξύ σε ισχύ βρίσκονται απο χθες τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το εθνικό δίκτυο της χώρας ενόψει της εξόδου των εκδρομέων για το Πάσχα. Ιδιαίτερη αστυνόμευση θα υπάρχει στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών δρόμων, όπου θα τοποθετηθούν και κάμερες. Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή απαγορεύεται στο εθνικό δίκτυο η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προβλέψεις μετεωρολόγων, με καλές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.

  • [06] Με τον Γ.Σουφλιά συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κ.Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στην συνέχεια θα προεδρεύσει της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στις 20 Μαΐου όπου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
  • [07] Και δεύτερη αμαξοστοιχία εκτροχιάσθηκε μέσα σε 24 ώρες στην Ιαπωνία.

    Και δεύτερη επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε σήμερα στην κεντρική Ιαπωνία, 24 ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες στην πόλη Αμαγκασάκι της δυτικής Ιαπωνίας.

    Η ταχεία αμαξοστοιχία Super Hitachi-23 συγκρούστηκε με φορτηγό στην επαρχία Ιμπαράκι, βορειοανατολικά του Τόκιο με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί το πρώτο βαγόνι της, αλλά δεν υπάρχουν θύματα σύμφωνα με ανακοίνωση της σιδηροδρομικής εταιρίας JR East.

    Στο μεταξύ, στους 73 νεκρούς και στους 442 τραυματίες αυξήθηκε ο απολογισμός από τον χθεσινό εκτροχιασμό σιδηροδρομικού συρμού στο Αμαγκασάκι της δυτικής Ιαπωνίας, στη χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή που σημειώθηκε στη χώρα την τελευταία 40ετία.

    Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν και σήμερα το πρωί, 24 ώρες μετά τον εκτροχιασμό ενός επιβατικού τρένου κοντά στην Οσάκα, να αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί επιβάτες ενδέχεται να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι μέσα στα διαλυμένα βαγόνια.

    Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 73 ατόμων (41 άνδρες και 32 γυναίκες). Οι τραυματίες ανέρχονται στους 442. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν πολλά πτώματα τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίστηκαν και απεγκλωβίστηκαν τρεις τραυματίες, από τους οποίους οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμη άγνωστα. Οι αρχές ωστόσο εκφράζουν την υπόνοια ότι ο 23χρονος μηχανοδηγός είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα πάνω σε μια δύσκολη στροφή.

    Πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει συμβεί στην Ιαπωνία τα τελευταία 40 χρόνια. Τον Νοέμβριο του 1963 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο.

  • [08] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προεδρέυει σήμερα της κυβερνητικής επιτροπής με θέματα πολιτικής προστασίας. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ.Σουφλιά. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στις 20 Μαΐου όπου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
  • [09] Ξεκινά σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό Αρχίζει σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό, χωρίς χρονοδιάγραμμα λήξης. Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου, με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Κατά τη συνάντηση θα καθοριστεί το πλαίσιο του διαλόγου.

    Ο διάλογος, που έχει χαρακτηριστεί ως μακράς πνοής από τους συναρμόδιους υπουργούς, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων. Η ΓΣΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην παρούσα φάση, ενώ το μεσημέρι συνεδριάζει το προεδρείο της προκειμένου να καθορίσει την ακριβή στάση που θα κρατήσει μετά την έναρξη του διαλόγου. Επίσης, σήμερα αναμένεται να καθορίσει τη στάση της και η ΑΔΕΔΥ, ενώ αρχικά η ομοσπονδία έχει διαφωνήσει με το διάλογο που ξεκινά αυτή την περίοδο.

    Στο μεταξύ εύσημα στην κυβέρνηση για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό και συστάσεις για μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις προοπτικές της οικονομίας, την οποία παρουσίασε ο διοικητής του Ιδρύματος, Νίκος Γκαργκάνας. Η έκθεση προβλέπει για το 2005 πληθωρισμό 4% και ρυθμό ανάπτυξης 3%. Παράλληλα, χαρακτηρίζονται επαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

  • [10] Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά καθώς έχει αυξηθεί η κίνηση για τις προμήθειες των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι.

    Στη Βαρβάκειο αγορά η τιμή των αμνοεριφίων γάλακτος φθάνει τα 11 ευρώ το κιλό ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλείται κατά περίπου 1 ευρώ ακριβότερα. Οι τιμές για τα μεγαλύτερα αμνοερίφια ξεκινούν από 5,5 ευρώ το κιλό. Αυξημένη είναι και σήμερα η τιμή της ντομάτας που ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα επίπεδα των τιμών και πρόσθεσε ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα. Από την πλευρά τους οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι.

  • [11] Ελεγχοι της αστυνομίας για παράνομο εμπόριο πυροτεχνημάτων Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της Αστυνομίας για το παράνομο εμπόριο φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, με σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων, κατά την περίοδο του Πάσχα.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής το τριήμερο από 22 έως και 24/4/2005 συνελήφθησαν στο λεκανοπέδιο 17 άτομα και συγκεκριμένα 11 άνδρες και έξι γυναίκες ιδιοκτήτες καταστημάτων, που πουλούσαν παράνομα βεγγαλικά και κατασχέθηκαν συνολικά περίπου 130.000 κροτίδες, πυροτεχνήματα, παιδικά αθύρματα, πιστόλια φωτοβολίδων και εκτοξευτήρες βεγγαλικών, καψύλλια και άλλα είδη.

    Χθες, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαλιάδας, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν σε κατάστημα στη Γαστούνη Ηλείας,βρήκαν περίπου 19.000 κροτίδες διαφόρων τύπων, εβδομήντα πυροτεχνήματα και 422 παιδικά εκρηκτικά αθύρματα.

    Η έμπορος που διέθετε προς πώληση τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 April 2005 - 10:58:57 UTC