Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής για πρόληψη πυρκαγιών.
  • [02] «Ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα είναι μακράς πνοής»
  • [03] «Παραινέσεις» της ΕΕ προς στην Άγκυρα
  • [04] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο και την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής για πρόληψη πυρκαγιών.

    Με αντικείμενο την πολιτική προστασία και την πρόληψη των πυρκαγιών συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγησή του για την πρόληψη των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προφυλάξουμε τα δάση τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές στο παρελθόν.

    Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν θίγονται ζητήματα αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, υπογραμμίζοντας ότι επιδιώκεται ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων στον τομέα της πρόληψης.

    Ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας η τοπική αυτοδιοίκηση την ευθύνη για τις ανεξέλεγκτες χωματερές που είναι οι κύριες εστίες πυρκαγιών, το υπουργείο Αμυνας, την ευθύνη για τον καθαρισμό των στρατοπέδων, το υπουργείο Ανάπτυξης την ευθύνη για τον καθορισμό των δικτύων υψηλής τάσης της ΔΕΗ , το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ευθύνη για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό των δασικών δρόμων, το υπουργείο Πολιτισμού την ευθύνη για τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων, το υπουργείο Μεταφορών για το δίκτυο του ΟΣΕ, το υπουργείο Παιδείας για τη δυνατότητα επιμόρφωσης των μαθητών.

    Ο κ.Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία μεταξύ της γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας και της Γραμματείας Επικοινωνίας ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες, και σημείωσε ότι στόχος είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στην περίοδο πριν από το καλοκαίρι για να περιοριστούν οι πυρκαγιές με βάση την λήψη προληπτικών μέτρων.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας ότι η τράπεζα είναι ανεξάρτητη ενώ σε ό,τι αφορά την σύγκλιση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής σήμερα, τόνισε ότι εκπροσωπούνται όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και σημείωσε πως στόχος είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και να καταγραφούν σε μια έκθεση οι επιλογές και οι δυνατότητες που υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ασφαλιστικό.

    Ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό το διάλογο.

    Ο κ.Γιώργος Σουφλιάς σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και πως δεν είναι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται πολλές φορές.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι σε αυτή την κυβέρνηση κατ`αναλογία με τις προηγούμενες οι διαφορετικές απόψεις είναι λιγότερες. Ο κ.Σουφλιάς είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι η συνεργασία του με το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι πολύ καλή, σημείωσε ότι δεν παρεμβαίνει στο κόμμα στο έργο του υπουργείου του και πρόσθεσε πως δε νομίζει πως υπάρχουν παρεμβάσεις του κ.Μεϊμαράκη και σε άλλους υπουργούς.

    Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα, ο κ.Σουφλιάς απάντησε "δεν νομίζω".

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας κ.Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι το κόμμα καπελώνει τους υπουργούς είπε: "δεν υπάρχει κανένα καπέλωμα".

    Αφορμή ήταν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής έχει αποφασίσει να ενισχύσει το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος και να ενημερώνει για θέματα της επικαιρότητας όχι μόνο βουλευτές αλλά και υπουργούς.

    [02] «Ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα είναι μακράς πνοής»

    Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας η πρώτη συνάντηση των υπουργών Oικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κκ. Γιώργου Αλογοσκούφη και Πάνου Παναγιωτόπουλου με την Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), που είχε ως αντικείμενο τον διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης ζητήθηκε από την ΟΚΕ να πραγματοποιήσει τον διάλογο αυτό διότι είναι από το Σύνταγμα ο θεσμοθετημένος αρμόδιος φορέας. Ο διάλογος για το ασφαλιστικό πρόσθεσε ο υπουργός, θα είναι μακράς πνοής για αντιμετωπισθεί το μεγάλο αυτό θέμα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις αργότερα, ξεχωριστά, με τη ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ, ενώ η επόμενη συνάντηση με την ΟΚΕ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της. Τέλος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δεν επείγεται να νομοθετήσει και ότι η επίλυση του προβλήματος του ασφαλιστικού θα δοθεί πέραν της τετραετίας χωρίς εντάσεις.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι κανένας εργαζόμενος και κανένας ασφαλισμένος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή καταβολή συντάξεων. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε το εφάπαξ.

    Εξάλλου ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Νίκος Αναλυτής δήλωσε ότι η Επιτροπή θεωρεί υποχρέωση της να συζητηθεί το θέμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από το ασφαλιστικό.

    Η επόμενη συνάντηση με την ΟΚΕ θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα και ο διάλογος θα διεξαχθεί χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις , όπως είπε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών με την ΟΚΕ έξω από το υπουργείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπροσώπων της ΠΑΜΕ.

    [03] «Παραινέσεις» της ΕΕ προς στην Άγκυρα

    Με τους ευρωπαίους ιθύνοντες να καθιστούν σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την πορεία του εκδημοκρατισμού της και από την αποκατάσταση της ομαλότητας στις σχέσεις με τους γείτονές της και την τουρκική πλευρά να παραδέχεται την ύπαρξη προβλημάτων χωρίς ωστόσο να αφίσταται πολλών εκ των προβληματικών θέσεών της πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου τόσο ο προεδρεύων της ΕΕ, λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν, όσο και αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσαν ότι η Τουρκία οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τους γείτονές της και να επεκτείνει την τελωνιακή ένωση που έχει με την ενωμένη Ευρώπη και προς τα δέκα νέα κράτη μέλη, της Κύπρου φυσικά συμπεριλαμβανομένης.

    Παράλληλα οι κοινοτικοί ιθύνοντες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Τουρκία, αρχής γενομένης από το ζήτημα του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως των θρησκευτικών, των μειονοτικών, της ελευθερίας γνώμης, των συνδικαλιστικών κ.α.

    Οι εκπρόσωποι της ΕΕ ανέφεραν επίσης ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα προώθησης του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία.

    Σε ότι αφορά την τελωνιακή ένωση και ειδικότερα την υπογραφή του σχετικού με την ένταξη των δέκα νέων κρατών πρωτοκόλλου οι εκπρόσωποι της ΕΕ εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι λέγοντας ότι θεωρούν πιθανή την υπογραφή του από το Συμβούλιο της ΕΕ και την Τουρκία εντός του Μαϊου.

    Σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, οι Ζαν Αλσεμποργκ και Ολι Ρεν επανέλαβαν ότι ενθαρρύνουν την Τουρκία να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσής του, αλλά και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επαναδραστηριοποιηθεί στηρίζοντας κάθε νέα προσπάθεια του ΟΗΕ. Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τους άλλους γείτονές της, οι κοινοτικοί ιθύνοντες επανέλαβαν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στη βελτίωσή τους, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

    Ελληνική ικανοποίηση

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε από το Λουξεμβούργο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αναφορικά τόσο με το κείμενο των κοινών θέσεων που παρουσίασαν οι "25" στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλαχ Γκιουλ, κατά την διάρκεια του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας όσο και από το γενικότερο πνεύμα που επικράτησε στη σύνοδο αυτή.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας όσον αφορά στις σχέσεις Ε.Ε -Τουρκίας, είναι η ειλικρινής υποστήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Παράλληλα όπως υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εξελίσσεται ανάλογο με το βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η θέση που υποστήριξε σήμερα η Ε.Ε. θέτει σαφώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται από εδώ και στο εξής η Τουρκία , όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και στη διεθνή της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Καταλήγοντας ο υφυπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι για να συμφωνηθεί η κατάρτιση αυτού του θετικού κειμένου που παρουσίασαν οι "25" στην Άγκυρα και το οποίο ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο χρειάστηκε μια συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας η οποία όπως υπογράμμισε έγινε αθόρυβα και διακριτικά.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

    Από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σημειώνοντας τη σημασία που έχει για την Τουρκία η ευρωπαϊκή προοπτική, εμφανίσθηκε σχετικά απολογητικός σε ότι αφορά τον εκδημοκρατισμό και δεσμεύθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησής του, αλλά και εφαρμογής των νομοθετικών αλλαγών.

    Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση, ωστόσο επανέλαβε και τις γνωστές θέσεις της τουρκικής διπλωματίας περί «γκρίζων ζωνών», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από την άποψη του διεθνούς δικαίου υπάρχουν προβλήματα ως προς το τι ανήκει σε ποιόν.

    Αναφερόμενος επί του θέματος των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αρνήθηκε ότι η χώρα του είναι αυτή που προκαλεί προβλήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς έχουμε πραγματοποιήσει 2.500 πτήσεις στο Αιγαίο και η Ελλάδα 25.000 πτήσεις.

    Ωστόσο κατόπιν όλων αυτών ο Α. Γκιούλ δήλωσε πως έχει την εντύπωση ότι πολλοί ενοχλούνται από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι φρόντισαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα Ιμια την ημέρα που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

    Εν προκειμένω ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι θα ήθελε να ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να συμβάλλουν με εποικοδομητικό πνεύμα στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες - χωρίς όμως να αναφερθεί σαφώς - σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

    Σε ότι αφορά την Κύπρο ο Α Γκιουλ αφού επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εγκρίνει τους δύο κοινοτικούς κανονισμούς για τους τουρκοκύπριους, παρά τις υποσχέσεις της, δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιζητεί την επίλυση του κυπριακού και την επανενεργοποίηση του ΟΗΕ. Ωστόσο ερωτηθείς πως ακριβώς εννοεί την πρόσκληση της ΕΕ να προχωρήσει η Τουρκία στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο απέφυγε να απαντήσει λέγοντας προς τον δημοσιογράφο που ρώτησε ότι «αν εννοείτε τις εμπορικές σχέσεις αυτές θα υπάρξουν, αν εννοείτε την επίλυση του κυπριακού, αυτή δεν έχει υπάρξει».

    Σε ότι αφορά τέλος την υπογραφή του πρωτοκόλλου ο Α. Γκιούλ σημείωσε ότι αποτελεί υποχρέωση της Άγκυρας, στην οποία θα ανταποκριθεί.

    [04] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο και την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

    Αυξημένα μέτρα στο εθνικό, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Τα αυξημένα μέτρα λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, αλλά και τα σημεία όπου στατιστικά σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Ένα από τα μέτρα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, μέτρο που έχει καθιερωθεί ήδη για όλες τις περιπτώσεις αργιών .

    Η κίνηση των φορτηγών απαγορεύεται για διάστημα έξι ωρών την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη. Οι ώρες απαγόρευσης είναι 3 το απόγευμα με 9 το βράδυ και εκτός των εθνικών οδών, περιλαμβάνουν και τμήματα των επαρχιακών δικτύων που τα γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών.

    Η απαγόρευση ισχύει και για την επιστροφή, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, στο ρεύμα εισόδου των ίδιων δρόμων και από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν αστυνόμευση με ειδικά συνεργεία τροχονόμων, τα οποία θα ελέγχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, μεθυσμένοι οδηγοί, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.

    Στα ειδικά συνεργεία θα συνδράμουν και ελικόπτερα της ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τα μέτρα θα αφορούν όλη την εορταστική περίοδο και όλους τους χώρους μαζικής διακίνησης επιβατών, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι σταθμοί κ.λπ. Για το διάστημα από 23 Απριλίου που θα ισχύουν τα μέτρα αυτά μέχρι 8 Μαΐου θα εργαστούν 2.626 αστυνομικοί, θα διατεθούν 904 περιπολικά, 81 αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς, 270 μοτοσικλέτες τροχονόμων και 20 γερανοί.

    Για το εθνικό δίκτυο Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι και στο νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως, θα εργαστούν 290 αστυνομικοί, ενώ θα διατεθούν 96 περιπολικά, 18 αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς, 26 μοτοσικλέτες και δύο γερανοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 April 2005 - 20:42:14 UTC