Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο φορολόγησης ακινήτων-Τι αλλάζει στην αγορά
  • [02] Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για την τιμή του πετρελαίου
  • [03] Συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών για συνέχιση της απεργίας
  • [04] Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα. Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
  • [05] Παναγιωτόπουλος:Δεν αλλάζει το πλαίσιο του ασφαλιστικού αυτήν την τετραετία
  • [06] Μέχρι αύριο στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα ακίνητα
  • [07] Η αναβάθμιση των ΤΕΙ και η επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής.
  • [08] Συναγερμός στο Λονδίνο-Εκρήξεις στην Αττάλεια
  • [09] Αδιανόητο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσο δεν αναγνωρίζει την Κύπρο
  • [10] Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων
  • [11] Συνεδρίαση υπό την προεδρία Μεϊμαράκη για τις δημοτικές
  • [12] Σύσκεψη στο ΥΕΝ για το δρομολόγια των πλοίων
  • [13] Αεροσκάφος με 200 επιβάτες τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Τορόντο

  • [01] Νομοσχέδιο φορολόγησης ακινήτων-Τι αλλάζει στην αγορά

    Την πορεία της οικονομίας και το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής για τη νέα περίοδο ενόψει της ΔΕΘ συζητησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με βάση την ήπια δημοσιονομική πολιτική, που παραμένει βασική στρατηγική της κυβέρνησης.

    Ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση, η κατάσταση βελτιώνεται και τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αντιμετωπίσιμα.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε πως σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα.

    Δηλώσεις Ν. Αθανασάκη για οικονομία και συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    Η ήπια προσαρμογή έχει πεθάνει προ πολλού με αποκλειστική ευθύνη του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Καραμανλή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι την πολιτική της μη ήπιας προσαρμογής η κυβέρνηση την εφαρμόζει τους τελευταίους 17 μήνες και η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, όπως τόνισε, σημαίνει επίθεση εναντίον των εισοδημάτων των εργαζομένων και του βιοτικού τους επιπέδου, όπως και του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων των μικρομεσαίων, των αγροτών και κάθε ελληνικού νοικοκυριού .

    Οι πολίτες, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, από την κυβέρνηση της ΝΔ μπορούν να περιμένουν μόνο νέα μέτρα εναντίον του εισοδήματός τους και του βιοτικού τους επιπέδου.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για κατάρρευση των εσόδων, αδυναμία συγκράτησης των δαπανών και αύξηση του εξωτερικού δανεισμού της χώρας.

    [02] Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για την τιμή του πετρελαίου

    Η βραχυπρόθεσμη τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου ξεπέρασε και τα 62 δολάρια χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης, στα 62,30 δολάρια το βαρέλι.

    Συναλλασσόμενες πηγές ανέφεραν ότι η τιμή δεν "πιέστηκε" τόσο από την αβεβαιότητα μετά τον θάνατο στη Σαουδική Αραβία του μονάρχη Φαχντ, όσο από την έντονη φημολογία, ότι τα διυλιστήρια στην έναρξη του χειμώνα δεν θα είναι σε θέση να εφοδιάσουν, με τρόπο ομαλό, τη βορειοαμερικανική αγορά.

    Αναφέρθηκε συγκεριμένα η περίπτωση διυλιστηρίου της Mobil στις ΗΠΑ, ημερήσιας δυνατότητας 245 χιλιάδων βαρελιών αργού πετρελαίου, που αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα. Αναφέρθηκαν, επίσης, οι πυρκαγιές σε έναν αριθμό αμερικανικών μονάδων διύλισης πετρελαίου κατά τις τελευταίες λίγες μέρες.

    "Υπάρχουν ανησυχητικά προβλήματα που αφορούν τον τομέα της διύλισης" σχολίασε ο αναλυτής του οίκου "Fimat", Μάικ Φιτζπάτρικ.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην διεθνή ένταση, που μπορεί να προκύψει μελλοντικώς με αιτία την πυρηνική πολιτική μιάς πετρελαιοπαραγωγού χώρας, του Ιράν. "Δυνητικά, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα", υπογράμμισε ο αναλυτής.

    [03] Συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών για συνέχιση της απεργίας

    Γενική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης ο αρμόδιος υπουργός, κ.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι μια επιτροπή θα καταθέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου τις απόψεις της για το βιβλίο απασχόλησης το οποίο αντικαθιστά το βιβλίο δρομολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Μεταφορών και Απασχόλησης έχουν καταλήξει σε συμφωνία που συνδυάζει τον ταχογράφο με το βιβλίο, χωρίς ωστόσο το νομοσχέδιο να έχει πάρει την υπογραφή του υπουργού Απασχόλησης με συνέπεια την απεργία των αυτοκινητιστών.

    [04] Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα. Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

    Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Πυροσβεστική, καθώς και σήμερα αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, συνεπώς αυξημένος και ο κίνδυνος πυρκαγιών. Εν τω μεταξύ, στην χθεσινή επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά στη νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τη συνεργασία που είχε με το νομάρχη, τους δημάρχους και τους φορείς της περιοχής, αποφασίστηκε να δοθούν δύο έκτακτα βοηθήματα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Η γγ Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει τον κίνδυνο πυρκαγιών στα νησιά όπου και αναμένονται σήμερα δυνατοί άνεμοι, ενώ συνιστά στο κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις.

    Χθες λοιπόν αποφασίστηκε, ότι ολοι οι πληγέντες (και αυτοί που έχουν νόμιμα και αυτοί που έχουν αυθαίρετα κτίσματα) θα πάρουν άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τα 6.000 ευρώ για την καταστραφείσα οικοσκευή τους (όσων έχει καεί). Στη συνέχεια θα δανειοδοτηθούν για την αποκατάσταση των σπιτιών τους όσοι έχουν χτίσει νόμιμα και το σπίτι τους έχει πάθει ζημιές.

    Τα δάνεια θα είναι άτοκα, διαρκείας 15 ετών και το ένα τρίτο του ποσού θα χορηγηθεί δωρεάν από το κράτος.

    Ομως, όσοι έχουν χτίσει σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν δικαιούνται δανειοδότησης.

    Ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής είπε ότι οι αιτήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης θα τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

    Πάντως, ορισμένοι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι με την εξαίρεση αυτή πολλοί κάτοικοι δεν θα αποζημιωθούν.

    Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις αρωγής περισσότεροι από 130 ιδιοκτήτες κατοικιών.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο τα άλλα προβλήματα που αφορούν την περιοχή και είναι αρμοδιότητας του υπουργείου του, όπως η διευθέτηση δύο μεγάλων ρεμάτων.

    Ερωτηθείς εξάλλου ο κ. Σουφλιάς για δηλώσεις βουλευτών σύμφωνα με τις οποίες, η εκλογή δημάρχων θα πρέπει να γίνεται από τον πρώτο γύρο με απλή πλειοψηφία, εξέφρασε σύμφωνη γνώμη, λέγοντας ότι πράγματι δεν θα πρέπει οι πολίτες ψηφοφόροι να ταλαιπωρούνται δύο Κυριακές.

    [05] Παναγιωτόπουλος:Δεν αλλάζει το πλαίσιο του ασφαλιστικού αυτήν την τετραετία

    Δεν αλλάζει το γενικό πλαίσιο του Ασφαλιστικού (όρια ηλικίας και συντάξεις) εντός της τρέχουσας τετραετίας, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε από τη δημοσιευθείσα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του γενικού πλαισίου του Ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία που διανύουμε, δηλαδή δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων.

    Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ είχε καλέσει νωρίτερα την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της πάνω στο θέμα που δημιουργήθηκε.

    "Η κυβέρνηση πρέπει να παύσει να τροφοδοτεί με σκόπιμη κινδυνολογία γύρω από τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να εξωθεί έτσι σε πρόωρη συνταξιοδότηση πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και ασφαλισμένους στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων και ιδίως γυναίκες. Τα κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι κοινοτική αρμοδιότητα, αλλά αρμοδιότητα κάθε κράτους- μέλους», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Το ΚΚΕ ανέφερε ότι η απαίτηση της ΕΕ να εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο με των ανδρών αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αντεργατικής πολιτικής της, ενώ ο ΣΥΝ σημείωσε πως η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ανάγκη εξομοίωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, ενώ εμφανίζεται ως μέτρο εξίσωσης, στην ουσία είναι μέτρο επιδείνωσης των όρων εργασίας και ποιότητας ζωής των γυναικών.

    [06] Μέχρι αύριο στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα ακίνητα

    Μέχρι αύριο αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,κατά την οποία συζητήθηκαν η πορεία της οικονομίας και ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής για τη νέα περίοδο εν όψει της ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με δημοσιευθείσες πληροφορίες το νομοσχέδιο του Υπουργείου για τα ακίνητα, προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα ακίνητα,από την 1 Ιανουαρίου 2006, με εξαίρεση τα νεόδμητα που αποτελούν πρώτη κατοικία. Φόρος μεταβίβασης θα επιβάλλεται στα παλαιά ακίνητα για την πρώτη μεταβίβαση μετά την εφαρμογή του νόμου. O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 9-11% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε χθες ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί, με βάση την ήπια δημοσιονομική πολιτική και ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται και τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αντιμετωπίσιμα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης εκτίμησε πως η ήπια προσαρμογή έχει πεθάνει προ πολλού με αποκλειστική ευθύνη του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Καραμανλή. Και πρόσθεσε ότι η πολιτική της μη ήπιας προσαρμογής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση τους τελευταίους 17 μήνες, σημαίνει επίθεση εναντίον των εισοδημάτων των εργαζομένων και του βιοτικού τους επιπέδου, όπως και του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων των μικρομεσαίων, των αγροτών και κάθε ελληνικού νοικοκυριού.

    Από το πρωί συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    [07] Η αναβάθμιση των ΤΕΙ και η επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής.

    Οι ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και η επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα από 1-1-2006 συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης που θα ανακοινώσει σήμερα το συνολικό πλαίσιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% τόνισε ότι πρόκειται για μια εξυγιαντική τομή που θα βοηθήσει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι από την επιβολή ΦΠΑ εξαιρείται η πρώτη κατοικία και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις, ενω θα αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές και κληρονομιές και ο φόρος υπεραξίας θα επιβληθεί μετά την πρώτη πώληση.

    Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για σταδιακή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι οι ρυθμίσεις είναι σωστές και δίκαιες και πρόσθεσε πως χαίρεται που εφαρμόζεται το προεκλογικό πρόγραμμά.

    Ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε ερώτηση αν θα ληφθούν νέα μέτρα είπε: "Δεν είμαι υπουργός Οικονομίας, είμαι υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και βλέπω ότι τα έργα πηγαίνουν καλά".

    Σε άλλη ερώτηση για τη δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι καθυστερούν οι αποζημιώσεις πυρόπληκτων στους Λάκους Χανίων και τη νησιωτική Ελλάδα ο κ. Σουφλιάς είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα αλλά πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν καθυστερήσεις θα πρέπει να δοθούν αμέσως τα βοηθήματα και να αποκατασταθούν οι πληγέντες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του επιτίμου προέδρου της ΝΔ.

    Η κα Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε ότι εγκρίθηκε ομοφώνως το νομοσχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση των ΤΕΙ ώστε , όπως είπε, να μην ακυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα όπως έγινε πρόσφατα για 82 ειδικότητες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η κα Γιαννάκου πρόσθεσε ότι σταματά με το νομοσχέδιο και η πολιτική των ωρομισθίων καθηγητών και σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα για να επιβεβαιωθεί η τριτοβάθμια κατηγοριοποίηση των ΤΕΙ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι ήδη έχουν εγκριθεί 800 οργανικές θέσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το ακαδημαϊκό προσωπικό και με το νομοσχέδιο προστίθενται ακόμη 1030.

    Η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα απο τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

    [08] Συναγερμός στο Λονδίνο-Εκρήξεις στην Αττάλεια

    Η βρετανική αστυνομία απέκλεισε οδικές αρτηρίες στο κέντρο του Λονδίνου, μετά από ένα επεισόδιο που σημειώθηκε μέσα σε λεωφορείο, ανακοινώθηκε από την Σκότλαντ Γιαρντ.

    "Κινητοποιηθήκαμε εξ αιτίας του καπνού που εμφανίστηκε μέσα σε διώροφο λεωφορείο στην Οδό Γκρέις Ιν", διευκρίνισε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ. "Βρισκόμαστε εδώ για να ερευνήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το επεισόδιο. Αστυνομικός κλοιός σχηματίστηκε στην περιοχή για λόγους ασφαλείας", πρόσθεσε.

    Πενήντα έξι άνθρωποι, αναμεσά τους και τέσσερεις καμικάζι βομβιστές, σκοτώθηκαν στις 7 Ιουλίου σε ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ και στις 21 Ιουλίου σημειώθηκε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    Εν τω μεταξύ έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο δημοφιλές τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη και προκλήθηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε δοχεία απορριμάτων στο κέντρο της τουρκικής πόλης, της τέταρτης μεγαλύτερης της Τουρκίας.

    Ωστόσο σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας της Αττάλειας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε δοχείο απορριμάτων, αποσκοπώντας όπως φαίνεται στην πρόκληση θορύβου παρά στην πρόκληση θυμάτων, και ο άλλος σε λεωφορείο. "Υπάρχουν δύο τραυματίες", πρόσθεσε η πηγή χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    [09] Αδιανόητο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσο δεν αναγνωρίζει την Κύπρο

    Είναι "αδιανόητο" ν΄αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσο αυτή δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοσταθμό. Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μπορεί να καθυστερήσει πέραν της 3ης Οκτωβρίου, ο ντε Βιλπέν απάντησε: "Βεβαίως".

    Θετική χαρακτήρισε τη δήλωση Βιλπέν η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ σε ερώτηση αν θα αξιοποιηθεί η γαλλική θέση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για διασφάλιση των συνόρων.

    Από την πλευρά της η Αγκυρα κατηγόρησε το Παρίσι ότι παραβιάζει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της ΕΕ απέναντί της. "Η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου (για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία) είναι σαφής. Δεν υπήρχε προϋπόθεση ότι η Αγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο", δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

    "Εχουμε καταστήσει σαφές ότι μη αναγνώριση κράτους μέλους της ΕΕ από άλλο κράτος που επιδιώκει την ένταξή του σε αυτή, αποτελεί προφανή πολιτική και θεσμική αντίφαση και παραδοξότητα, ξένη προς τον ευρωπαϊκό ορθολογισμό. Σε αυτό το πλαίσιο οι σημερινές δηλώσεις του Ντομινίκ ντε Βιλπέν έχουν, προφανώς, ιδιαίτερη βαρύτητα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα "ή να σταματήσει και η ίδια την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ή να στηρίξει αυτή την πορεία έχοντας αποδεχθεί τετελεσμένα", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    [10] Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

    Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το φθινόπωρο, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός με το νέο σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα από την κυβερνητική επιτροπή επιβάλλεται ΦΠΑ 19% στην παράδοση νεόδμητων οικοδομών, η άδεια κατασκευής των οποίων θα εκδοθεί μετά την 1-1-2006, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύσουν νέες αντικειμενικές αξίες από την ίδια ημερομηνία, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους.

    Παράλληλα αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή δωρεάς από γονείς προς παιδιά, καθώς και από κληρονομούμενους σε εγγόνια. Επίσης διπλασιάζεται ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιών, από 24 μηνιαίες δόσεις που είναι σήμερα, σε 24 διμηνιαίες δόσεις.

    Καταργείται σταδιακά ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, ο οποίος επιβαρύνει τη μεταβίβαση ακινήτων με συντελεστή ο οποίος φθάνει το 11% επί της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και αντικαθίσταται από ένα Τέλος Συναλλαγής 1% επί της ιδίας αξίας και από το Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος, εφόσον το ακίνητο μεταπωληθεί εντός 25 ετών.

    Αθανασάκης:σπασμωδική κίνηση

    Για σπασμωδική κίνηση, η οποία γίνεται υπό το φόβο της κατάρρευσης των εσόδων, της αδυναμίας συγκράτησης των δαπανών και της αύξησης του δημόσιου χρέους, τα οποία είναι αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας για τις οικοδομές θα επιβαρύνουν τους Ελληνες πολίτες για την απόκτηση κατοικίας και ταυτόχρονα θα μειώσουν τις επενδύσεις στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ θα αυξήσουν και την ανεργία, σημείωσε ο κ.Αθανασάκης.

    "Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι στερείται σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει τις παρατεταμένες διακοπές του», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις δηλώσεις Αθανασάκη. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τη σελ.17 που αναφέρεται στην επιβολή ΦΠΑ στα νέα ακίνητα συμπεριλαμβάνεται "η εισαγωγή Φ.Π.Α στα νέα ακίνητα με ταυτόχρονη πλήρη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, ώστε να μειωθεί το κόστος κατασκευής, να εξυγιανθεί ο χώρος της οικοδομής και να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    ΚΚΕ-ΣΥΝ

    Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει τη δραματική επιβάρυνση που θα προκύψει από την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να κινηθούν στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής. Να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο στην πολιτική λύση που κατοχυρώνει την κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, τομή που συνδέεται με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας".

    "Η κυβέρνηση με τα μέτρα για τα ακίνητα συνεχίζει τον θερινό και φοροεισπρακτικό οδοστρωτήρα", επισημαίνει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ. Οι εξαγγελίες και μόνον αυτών των μέτρων έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη στα ύψη την αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα να υφίστανται βαρύτατο πλήγμα τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα όσοι πρόκειται να αγοράσουν πρώτη κατοικία.

    [11] Συνεδρίαση υπό την προεδρία Μεϊμαράκη για τις δημοτικές

    Η πρώτη συνεδρίαση ενόψει των δημοτικών εκλογών και μετά την πρόταση για εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% και άνω πραγματοποιείται στη Ρηγίλλης αύριο το πρωί υπό την προεδρία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ευ. Μεϊμαράκη. Συνεδριάζουν συγκεκριμένα οι γραμματείες Οργανωτικού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος.

    Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ.Ρουσόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ρύθμιση του 42% να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2006

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την εκλογή των δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω του 42% ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "η ρύθμιση αυτή προβλέπεται στο πρόγραμμά μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Η κυβέρνηση μελετά τους τρόπους εφαρμογής του".

    Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του 2006 είπε ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".

    Πάντως ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για το θέμα.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και σήμερα επανέλαβε ότι η ρύθμιση αυτή προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί από τις εκλογές του 2006 ενώ είπε πως πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους και όχι μόνο στους Καποδιστριακούς.

    Αθανασάκης: Η κυβέρνηση να πάρει αμέσως θέση

    Το θέμα του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές δεν είναι παιχνιδάκι και δεν χωρά κανένα κρυφτούλι στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως θέση για το ζήτημα αυτό και να κριθεί από τη θέση της αυτή.-

    [12] Σύσκεψη στο ΥΕΝ για το δρομολόγια των πλοίων

    Την τροποποίηση άρθρου του νόμου 2932/2001 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έως και πέντε ετών μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών αντί του ενός που ισχύει σήμερα, προωθούν από κοινού για υπογραφή οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, που συναντήθηκαν για να εξετάσουν το θέμα των προβλημάτων της ακτοπλοΐας.

    Σκοπός της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν ο συντονισμός των δύο υπουργείων για την κάλυψη των αναγκών του επιβατηγού κοινού, την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών της ακτοπλοΐας για τα νησιά του Αιγαίου και την αντιμετώπιση της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται στα λιμάνια της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί μεταξύ άλλων συζήτησαν θέματα εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του επιβατικού κοινού από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και τους φορείς εκμετάλλευσης των λιμένων, αλλά και σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αιγαίου τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα.

    Στόχος των δύο υπουργείων είναι η πλήρης εξομάλυνση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών του Αιγαίου και η αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων ακτοπλοϊκών υπηρεσιών με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων. Τέτοια, κριτήρια μπορεί να είναι η ηλικία, ιστορικό βλαβών, η ταχύτητα, η συνέπεια της πλοιοκτήτριας εταιρίας προς το επιβατικό κοινό κ.α.

    Τέλος, οι κύριοι Κεφαλογιάννης και Παυλίδης συμφώνησαν ότι "πάνω από όλα" προέχει η ασφάλεια των επιβατών, αλλά και η συνεχής ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου.

    Ταλαιπωρία και πάλι στον Πειραιά

    Στο μεταξύ και το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά δεν έλειψε η, δικαιολογημένη αυτή τη φορά, ταλαιπωρία των επιβατών αφού τα πλοία "Blue Star Ithaki" και "Άγιος Γεώργιος" καθυστέρησαν να καταπλεύσουν λόγω εκτάκτων δρομολογίων που εκτέλεσαν χθες προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό.

    Και τα δύο πλοία που είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια για τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο το Blue Star Ithaki και Κύθνο Σέριφο, Σίφνο Κίμωλο, Μήλο το "Άγιος Γεώργιος" απέπλευσαν με 2ωρη περίπου καθυστέρηση.

    Η κίνηση στο πειραϊκό λιμάνι αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες, καθώς μέχρι τα μεσάνυχτα θα αποπλεύσουν συνολικά 20 επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία.

    [13] Αεροσκάφος με 200 επιβάτες τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Τορόντο

    Αεροσκάφος της Αιρ Φρανς τυλίχθηκε στις φλόγες καθώς παρέκκλινε από το διάδρομο κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο CP-24.

    Η τηλεόραση έδειξε στιγμιότυπα με το αεροπλάνο τυλιγμένο στις φλόγες και καπνό να βγαίνει από την άτρακτο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο αεροσκάφος επιβαίνουν 200 άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 August 2005 - 22:07:53 UTC