Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σώοι οι επιβάτες του αεροσκάφους της Αιρ Φρανς
  • [02] Συνεδρίαση υπό την προεδρία Μεϊμαράκη για τις δημοτικές
  • [03] Σύσκεψη στο ΥΕΝ για το δρομολόγια των πλοίων
  • [04] Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

  • [01] Σώοι οι επιβάτες του αεροσκάφους της Αιρ Φρανς

    Σώοι είναι όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους της Αιρ Φρανς που ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης και τυλίχθηκε στις φλόγες, στο διεθνές αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ.

    Αξιωματούχοι του αεροδρομίου δηλώνουν ότι το αεροσκάφος της Αιρ Φρανς, το οποίο μετέφερε 297 επιβάτες και είχε 12 μέλες πλήρωμα, εκτελούσε την πτήση ΑF 358 από Παρίσι στο Τορόντο και χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

    Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν στο αεροπλάνο τυλιγμένο στις φλόγες και στους καπνούς.

    [02] Συνεδρίαση υπό την προεδρία Μεϊμαράκη για τις δημοτικές

    Η πρώτη συνεδρίαση ενόψει των δημοτικών εκλογών και μετά την πρόταση για εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% και άνω θα πραγματοποιηθεί στη Ρηγίλλης σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ευ. Μεϊμαράκη. Θα συνεδριάσουν συγκεκριμένα οι γραμματείες Οργανωτικού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος.

    Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ.Ρουσόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ρύθμιση του 42% να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2006

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την εκλογή των δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω του 42% ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "η ρύθμιση αυτή προβλέπεται στο πρόγραμμά μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Η κυβέρνηση μελετά τους τρόπους εφαρμογής του".

    Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του 2006 είπε ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".

    Πάντως ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για το θέμα.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι η ρύθμιση αυτή προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί από τις εκλογές του 2006 ενώ είπε πως πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους και όχι μόνο στους Καποδιστριακούς.

    Αθανασάκης: Η κυβέρνηση να πάρει αμέσως θέση

    Το θέμα του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές δεν είναι παιχνιδάκι και δεν χωρά κανένα κρυφτούλι στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως θέση για το ζήτημα αυτό και να κριθεί από τη θέση της αυτή.-

    [03] Σύσκεψη στο ΥΕΝ για το δρομολόγια των πλοίων

    Την τροποποίηση άρθρου του νόμου 2932/2001 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έως και πέντε ετών μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών αντί του ενός που ισχύει σήμερα, προωθούν από κοινού για υπογραφή οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, που συναντήθηκαν για να εξετάσουν το θέμα των προβλημάτων της ακτοπλοΐας.

    Σκοπός της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν ο συντονισμός των δύο υπουργείων για την κάλυψη των αναγκών του επιβατηγού κοινού, την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών της ακτοπλοΐας για τα νησιά του Αιγαίου και την αντιμετώπιση της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται στα λιμάνια της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί μεταξύ άλλων συζήτησαν θέματα εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του επιβατικού κοινού από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και τους φορείς εκμετάλλευσης των λιμένων, αλλά και σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αιγαίου τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα.

    Στόχος των δύο υπουργείων είναι η πλήρης εξομάλυνση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών του Αιγαίου και η αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων ακτοπλοϊκών υπηρεσιών με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων. Τέτοια, κριτήρια μπορεί να είναι η ηλικία, ιστορικό βλαβών, η ταχύτητα, η συνέπεια της πλοιοκτήτριας εταιρίας προς το επιβατικό κοινό κ.α.

    Τέλος, οι κύριοι Κεφαλογιάννης και Παυλίδης συμφώνησαν ότι "πάνω από όλα" προέχει η ασφάλεια των επιβατών, αλλά και η συνεχής ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου.

    [04] Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

    Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το φθινόπωρο, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός με το νέο σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα από την κυβερνητική επιτροπή επιβάλλεται ΦΠΑ 19% στην παράδοση νεόδμητων οικοδομών, η άδεια κατασκευής των οποίων θα εκδοθεί μετά την 1-1-2006, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύσουν νέες αντικειμενικές αξίες από την ίδια ημερομηνία, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους.

    Παράλληλα αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή δωρεάς από γονείς προς παιδιά, καθώς και από κληρονομούμενους σε εγγόνια. Επίσης διπλασιάζεται ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιών, από 24 μηνιαίες δόσεις που είναι σήμερα, σε 24 διμηνιαίες δόσεις.

    Καταργείται σταδιακά ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, ο οποίος επιβαρύνει τη μεταβίβαση ακινήτων με συντελεστή ο οποίος φθάνει το 11% επί της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και αντικαθίσταται από ένα Τέλος Συναλλαγής 1% επί της ιδίας αξίας και από το Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος, εφόσον το ακίνητο μεταπωληθεί εντός 25 ετών.

    Αθανασάκης:σπασμωδική κίνηση

    Για σπασμωδική κίνηση, η οποία γίνεται υπό το φόβο της κατάρρευσης των εσόδων, της αδυναμίας συγκράτησης των δαπανών και της αύξησης του δημόσιου χρέους, τα οποία είναι αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας για τις οικοδομές θα επιβαρύνουν τους Ελληνες πολίτες για την απόκτηση κατοικίας και ταυτόχρονα θα μειώσουν τις επενδύσεις στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ θα αυξήσουν και την ανεργία, σημείωσε ο κ.Αθανασάκης.

    "Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι στερείται σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει τις παρατεταμένες διακοπές του», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις δηλώσεις Αθανασάκη. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τη σελ.17 που αναφέρεται στην επιβολή ΦΠΑ στα νέα ακίνητα συμπεριλαμβάνεται "η εισαγωγή Φ.Π.Α στα νέα ακίνητα με ταυτόχρονη πλήρη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, ώστε να μειωθεί το κόστος κατασκευής, να εξυγιανθεί ο χώρος της οικοδομής και να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    ΚΚΕ-ΣΥΝ

    Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει τη δραματική επιβάρυνση που θα προκύψει από την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να κινηθούν στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής. Να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο στην πολιτική λύση που κατοχυρώνει την κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, τομή που συνδέεται με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας".

    "Η κυβέρνηση με τα μέτρα για τα ακίνητα συνεχίζει τον θερινό και φοροεισπρακτικό οδοστρωτήρα", επισημαίνει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ. Οι εξαγγελίες και μόνον αυτών των μέτρων έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη στα ύψη την αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα να υφίστανται βαρύτατο πλήγμα τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα όσοι πρόκειται να αγοράσουν πρώτη κατοικία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 August 2005 - 9:08:43 UTC