Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προειδοποίηση της ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα
  • [02] Αντιπαράθεση για την προφορική συνέντευξη
  • [03] Καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα
  • [04] Δέσμη μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας, εξήγγειλε ο Τ.Μπλέρ.

  • [01] Προειδοποίηση της ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί για άλλη μία φορά οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς τον καύσωνα διαδέχονται έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο, προειδοποιεί οτι τα φαινόμενα αυτά θα είναι περισσότερο αισθητά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι πρώτες βροχές έπεσαν χθες στη βόρεια Ελλάδα, ενώ για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. Οι άνεμοι φθάνουν στο Ιόνιο τα 8 μποφόρ, ενώ μεγάλη πιθανότητα για έντονες καταιγίδες υπάρχει το απόγευμα και για την Αττική. Ο ίδιος καιρός αναμένεται και αύριο, με ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία έχει ξεκινήσει αισθητή πρώτη και αύριο στα βόρεια δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

    [02] Αντιπαράθεση για την προφορική συνέντευξη

    Το θέμα της συνέντευξης των υποψήφιων για θέσεις του δημόσιου τομέα δημιουργεί αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

    "Ο εκπρόσωπος του κόμματος, που ως κυβέρνηση χρόνια ολόκληρα λειτούργησε με γνώμονα το κομματικό ρουσφέτι και την αναξιοκρατία, δεν ξεγελά κανέναν κρυμμένος πίσω από τη λεοντή της παραπληροφόρησης. Τα πράγματα είναι απλά:

    Πρώτον, όλοι γνωρίζουν ότι η συνέντευξη σήμερα γίνεται μόνο όταν δεν πρόκειται για γραπτό διαγωνισμό και εφόσον το κρίνει χρήσιμο το ΑΣΕΠ, πάντοτε δε υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ. Άρα, είναι προφανές ότι όποιος αμφισβητεί μια τέτοια διαδικασία στην ουσία αμφισβητεί το ΑΣΕΠ. Άλλωστε, αυτή η σημερινή αμφισβήτηση του ΑΣΕΠ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καινούργια, αν συλλογισθεί κανείς ότι μετά τη θεσμοθέτησή του το 1994 οι επίγονοι του κ. Πεπονή μεθοδικά αποψίλωσαν από αρμοδιότητες και αποδυνάμωσαν στην ουσία το ΑΣΕΠ. Γιβ αυτό χρειάσθηκε σημαντική προσπάθεια από τη σημερινή κυβέρνηση για την ενίσχυσή του.

    Δεύτερον, είναι ή όχι αλήθεια ότι ο αποκλεισμός της ένστασης κατά της ουσιαστικής κρίσης της Επιτροπής που κάνει τη συνέντευξη προβλέφθηκε από το άρθρο 19 του ν. 2190/94, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2527/97, δηλαδή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή σήμερα «ξύπνησε» το ΠΑΣΟΚ για να αμφισβητήσει την ίδια του τη νομοθεσία;

    Αν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θελήσει να δει τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του κόμματός του δεν έχει παρά να κοιτάξει τις διατάξεις των άρθρων 25 επ. του ν. 2190/94, που οργάνωσαν, χρόνια ολόκληρα και δυστυχώς για τον τόπο, με τη μορφή «αποκαταστατικών» ρυθμίσεων, τη χειρότερη και πιο εκδικητική νοοτροπία αναξιοκρατίας και κομματικού νεποτισμού των τελευταίων χρόνων. Και μόνο αυτή η κατάσταση συνιστά την πιο αποστομωτική απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους του όταν μιλούν για «αξιοκρατία», λέξη παντελώς άγνωστη στο πολιτικό τους λεξιλόγιο".

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του για το θέμα της συνέντευξης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης είχε κάνει λόγο για "επιχείρηση άλωσης του κράτους, ευνοιοκρατίας και κομματισμού, που προωθεί συστηματικά η ΝΔ".

    "Μέχρι την επανίδρυση του κράτους της δεξιάς, η συνέντευξη ήταν ενταγμένη σε ένα τελείως διαφορετικό και διαφανές σύστημα προσλήψεων, και αφορούσε ένα πολύ μικρό αριθμό προσώπων για θέσεις ειδικών επιστημονικών ή τεχνικών προσόντων ή προσόντων που δεν μπορούσαν να πιστοποιηθούν διαφορετικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει τώρα τη συνέντευξη στην καρδιά του συστήματος προσλήψεων, και μπορεί να ανατρέψει την κατάταξη που προκύπτει από τα τυπικά προσόντα, και μάλιστα, από τους ίδιους τους τίτλους σπουδών", ανέφερε ακόμα ο κ. Αθανασάκης.

    [03] Καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα

    Καταιγίδες πλήττουν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στο νομό Θεσσαλονίκης βρέχει κατά διαστήματα από χθες το πρωί. Στη Νέα Απολλωνία ένας βοσκός κινδύνευσε σοβαρά όταν υπερχείλισε χείμαρρος, από τα ορμητικά νερά του οποίου παρασύρθηκαν και τελικά πνίγηκαν πολλά από τα κατσίκια του. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 15 κλήσεις για άντληση υδάτων. Στο χωριό Κάλχας, βόρεια της Κομοτηνής υπερχείλισε χείμαρρος και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρασύρθηκαν γεωργικά μηχανήματα.

    [04] Δέσμη μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας, εξήγγειλε ο Τ.Μπλέρ.

    Ο Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε "απολύτως εξωφρενικό" να δικαιολογεί κανείς την τρομοκρατία, όπως κάνει η Αλ Κάιντα, με τον πόλεμο στο Ιράκ, τη στιγμή που η οργάνωση αυτή σκοτώνει αθώους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

    "Αυτοί που έκαναν δηλώσεις είναι αυτοί που συμφωνούν να σκοτώνονται αθώοι στο Ιράκ, αθώοι στο Αφγανιστάν, αθώοι σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος έμμεσα στις χθεσινές απειλητικές δηλώσεις του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

    "Και γι' αυτό τό λόγο, η προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους με το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ή την παλαιστινιακή σύγκρουση, είναι απολύτως εξωφρενική", πρόσθεσε.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Μπλερ σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας και ακόμη, την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία σήμερα συνάδει με το πνεύμα της σχετικής Ευρωπαϊκής Σύμβασης, προκειμένου να διευκολύνει την απέλαση από τη Βρετανία όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    "Οποιοσδήποτε εμπλέκεται στην τρομοκρατία, ή οποιοσδήποτε έχει σχέση με αυτήν, όποιος και να είναι αυτός, θα στερείται αυτομάτως του δικαιώματος ασύλου στη χώρα μας", είπε.

    "Οι συνθήκες που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια έχουν σήμερα αλλάξει με καταφανή τρόπο και πιστεύουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις των χωρών προς τις οποίες θα επαναπροωθούνται τα άτομα αυτά (...) διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υποβληθούν σε βασανιστήρια ή κακομεταχείρηση", είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Μπλερ προσπάθησε παράλληλα να καθησυχάσει τους μουσουλμάνους της Βρετανίας, δηλώνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν στρέφονται κατά κανένα τρόπο εναντίον της νομοταγούς μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας του, αλλά κατά των εξτρεμιστών, οι οποίοι ούτως ή άλλως, όπως είπε, δεν εκπροσωπούν το Ισλάμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 August 2005 - 21:58:41 UTC