Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για την προφορική συνέντευξη
  • [02] Ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελνσίνκι.
  • [03] Ρωσία:Tα σωστικά πλοία κατάφεραν να μετακινήσουν το βαθυσκάφος.
  • [04] Με την καλύτερη επίδοση στον τελικό του τριπλούν η Δεβετζή
  • [05] Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα.
  • [06] Προβλήματα από τις δυνατές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
  • [07] Βλάβες στα πλοία "Ρομίλντα" -και "Δημητρούλα"
  • [08] Δεκατέσσερις νεκροί από την πτώση αεροσκάφους ανοικτά της Σικελίας
  • [09] Αρχισε το ταξίδι της επιστροφής του "Ντισκάβερι"

  • [01] Αντιπαράθεση για την προφορική συνέντευξη

    Το θέμα της συνέντευξης των υποψήφιων για θέσεις του δημόσιου τομέα δημιουργεί αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

    "Ο εκπρόσωπος του κόμματος, που ως κυβέρνηση χρόνια ολόκληρα λειτούργησε με γνώμονα το κομματικό ρουσφέτι και την αναξιοκρατία, δεν ξεγελά κανέναν κρυμμένος πίσω από τη λεοντή της παραπληροφόρησης. Τα πράγματα είναι απλά:

    Πρώτον, όλοι γνωρίζουν ότι η συνέντευξη σήμερα γίνεται μόνο όταν δεν πρόκειται για γραπτό διαγωνισμό και εφόσον το κρίνει χρήσιμο το ΑΣΕΠ, πάντοτε δε υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ. Άρα, είναι προφανές ότι όποιος αμφισβητεί μια τέτοια διαδικασία στην ουσία αμφισβητεί το ΑΣΕΠ. Άλλωστε, αυτή η σημερινή αμφισβήτηση του ΑΣΕΠ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καινούργια, αν συλλογισθεί κανείς ότι μετά τη θεσμοθέτησή του το 1994 οι επίγονοι του κ. Πεπονή μεθοδικά αποψίλωσαν από αρμοδιότητες και αποδυνάμωσαν στην ουσία το ΑΣΕΠ. Γιβ αυτό χρειάσθηκε σημαντική προσπάθεια από τη σημερινή κυβέρνηση για την ενίσχυσή του.

    Δεύτερον, είναι ή όχι αλήθεια ότι ο αποκλεισμός της ένστασης κατά της ουσιαστικής κρίσης της Επιτροπής που κάνει τη συνέντευξη προβλέφθηκε από το άρθρο 19 του ν. 2190/94, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2527/97, δηλαδή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή σήμερα «ξύπνησε» το ΠΑΣΟΚ για να αμφισβητήσει την ίδια του τη νομοθεσία;

    Αν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θελήσει να δει τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του κόμματός του δεν έχει παρά να κοιτάξει τις διατάξεις των άρθρων 25 επ. του ν. 2190/94, που οργάνωσαν, χρόνια ολόκληρα και δυστυχώς για τον τόπο, με τη μορφή «αποκαταστατικών» ρυθμίσεων, τη χειρότερη και πιο εκδικητική νοοτροπία αναξιοκρατίας και κομματικού νεποτισμού των τελευταίων χρόνων. Και μόνο αυτή η κατάσταση συνιστά την πιο αποστομωτική απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους του όταν μιλούν για «αξιοκρατία», λέξη παντελώς άγνωστη στο πολιτικό τους λεξιλόγιο".

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του για το θέμα της συνέντευξης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης είχε κάνει λόγο για "επιχείρηση άλωσης του κράτους, ευνοιοκρατίας και κομματισμού, που προωθεί συστηματικά η ΝΔ".

    "Μέχρι την επανίδρυση του κράτους της δεξιάς, η συνέντευξη ήταν ενταγμένη σε ένα τελείως διαφορετικό και διαφανές σύστημα προσλήψεων, και αφορούσε ένα πολύ μικρό αριθμό προσώπων για θέσεις ειδικών επιστημονικών ή τεχνικών προσόντων ή προσόντων που δεν μπορούσαν να πιστοποιηθούν διαφορετικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει τώρα τη συνέντευξη στην καρδιά του συστήματος προσλήψεων, και μπορεί να ανατρέψει την κατάταξη που προκύπτει από τα τυπικά προσόντα, και μάλιστα, από τους ίδιους τους τίτλους σπουδών", ανέφερε ακόμα ο κ. Αθανασάκης.

    [02] Ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελνσίνκι.

    Ο εντυπωσιακός αριθμός των 32 «χρυσών» Ολυμπιονικών θα συμμετάσχει στο 10ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Ελσίνκι 6-14 Αυγούστου, στο ανακαινισμένο στάδιο της φινλανδικής πρωτεύουσας, που είχε φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952. Ακόμη, το 1983 στο ίδιο γήπεδο ξεκίνησε η διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, της σημαντικότερης διοργάνωσης της IAAF.

    Το 2005 είναι μια μεταολυμπιακή χρονιά και συνηθίζεται ένας σημαντικός αριθμός αθλητών να μην κάνει αγώνες, είτε γιατί αποσύρθηκαν είτε για να ξεκουραστούν. Το 2005 δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού πολλά μεγάλα ονόματα θα απουσιάζουν από το Ελσίνκι.

    Δύο από τους αθλητές που δεν θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι οι Κέλι Χολμς και ο Χικάμ Ελ Γκερούζ, που κέρδισαν από δύο χρυσά μετάλλια στην Αθήνα, αλλά και ο μεγαλύτερος βαδιστής όλων των εποχών, Ρόμπερτ Κορζενιόφσκι, που αποσύρθηκε. Ομως, στο Ελσίνκι θα βρίσκονται πολλοί νεαροί «χρυσοί» Ολυμπιονίκες που εκπροσωπούν τη νέα γενιά του παγκόσμιου στίβου, που δηλώνουν έτοιμοι για νέες επιτυχίες.

    Ο λόγος για τους Τζάστιν Γκάτλιν (100μ), Τζέρεμι Γουόρινερ (400μ), Γιούρι Μπορζακόφσκι (800μ), Κενενίσα Μπέκελε (10.000μ), Εζεκίελ Κομπόι (3.000μ στιπλ), Λιου Ξιανγκ (110μ εμπόδια), Αντρέας Τόρκιλντσεν (ακοντισμός), Βερόνικα Κάμπελ (200μ), Μέσερετ Ντεφάρ (5.000μ), Χούινα Ξινγκ (10.000μ), Έλενα Σλεσαρένκο (ύψος), Ελενα Ισινμπάγιεβα (επί κοντώ), Καρολίνα Κλουφτ (έπταθλο) και φυσικά η Αθανασία Τσουμελέκα (20 χλμ βάδην).

    Κοντά σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι αρκετά πιο έμπειροι συνάδελφοί τους, που επίσης θριάμβευσαν πέρυσι το καλοκαίρι στην Αθήνα. Πρόκειται για τους Σον Κρόφορντ (200μ, θα τρέξει όμως μόνο 100μ και σκυταλοδρομία στο Ελσίνκι), Στέφανο Μπαλντίνι (Μαραθώνιος), Φέλιξ Σάντσες (400μ εμπόδια), Στέφαν Χολμ (ύψος), Ντουάιτ Φίλιπς (μήκος), Γιούρι Μπιλόνοχ (σφαίρα), Βιργκίλιους Αλέκνα (δίσκος), Ρομάν Σέμπρλε (δέκαθλο), Ιβάν Μπρουνιέτι (20.000μ βάδην), Γιούλια Νεστερένκο (100μ), Τονίκ Ουίλιαμς-Ντάρλινγκ (400μ), Τζοάνα Χέις (100μ εμπόδια), Τατιάνα Λεμπέμντεβα (τριπλούν), Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ (τριπλούν), Γιουμιλέιντι Κούμπα (σφαίρα), Ολγα Κουζένκοβα (σφύρα), Οσλέιντις Μενέντες (ακοντισμός).

    Στο μεταξύ, μετά την τεχνική σύσκεψη οριστικοποιήθηκαν οι συμμετοχές που σύμφωνα με τους διοργανωτές ανέρχονται σε 1.892, εκ των οποίων οι 1050 άνδρες και οι 842 γυναίκες. Οι εθνικές ομοσπονδίες που θα εκπροσωπηθούν στη διοργάνωση ανέρχονται σε 196.

    [03] Ρωσία:Tα σωστικά πλοία κατάφεραν να μετακινήσουν το βαθυσκάφος.

    Τα ρωσικά σωστικά πλοία κατάφεραν να αγκιστρώσουν το βαθυσκάφος που έχει εγκλωβιστεί σε αλιευτικά δίχτυα σε μεγάλο βάθος κάτω από τη θάλασσα στην περιοχή της Καμτσάτκα και να το σύρουν ένα χιλιόμετρο προς πιο ασφαλή ύδατα, δήλωσε ο ναύαρχος Βίκτορ Φιοντόροφ, διοικητής του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού.

    Για τη θαλάσσια περιοχή όπου εκτυλίσσεται η ναυτική περιπέτεια έχουν αναχωρήσει και τέσσερα ιαπωνικά σκάφη επιφάνειας, αλλά δεν αναμένονται στη συγκεκριμένη ρωσική θαλάσσια περιοχή πριν από 70-72 ώρες.

    Μέσα στο ρωσικό βαθυσκάφος, η θερμοκρασία που επικρατεί δεν είναι ανώτερη των πέντε βαθμών Κελσίου.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποφασιστική ρωσική αντίδραση στη νέα αυτή ναυτική περιπέτεια μαρτυρά μία αλλαγή επίσημης στάσης στον χειρισμό παρόμοιων κρίσεων.

    Χαρακτηριστική είναι, επισημαίνουν οι ίδιοι, η δήλωση του εκπρόσωπου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Ιγκόρ Ντίγκαλο, ότι "όταν διακυβεύονται ζωές ρώσων ναυτικών κάθε διαθέσιμη πηγή πρέπει να αξιοποιηθεί, περιλαμβανομένων και αυτών από το εξωτερικό".

    Το ρωσικό βαθυσκάφος που βρίσκεται καθηλωμένο σε βάθος 190 μέτρων σε κόλπο της Καμτσάτκα μπορεί να έχει ακινητοποιηθεί από μία υποθαλάσσια κεραία και όχι από ένα αλιευτικό σκάφος, αποκάλυψαν χθές υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

    Ο αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ο αντιναύαρχος Βλαντιμίρ Πεπελάεφ, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νοβόστι, πως αναμένεται να αποσταλεί προς το βαθυσκάφος μία τηλεχειριζόμενη συσκευή "προκειμένου να αποκόψει τους εύκαμπτους σωλήνες και τα καλώδια της κεραίας παράκτιας επιτήρησης στα οποία ενεπλάκη το AS-28".

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και η έλικα να έχει εμπλακεί σε αλιευτικό δίκτυ.

    Η Ρωσία έχει αποδυθεί σε μια κούρσα ενάντια στο χρόνο για να σώσει τη ζωή των επτά ναυτών του βαθυσκάφους που έχει ακινητοποιηθεί από το πρωί της Πέμπτης σε βάθος 190 μέτρων σε έναν κόλπο της χερσονήσου της Καμτσάτκα.

    Η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο δραματική από τις διαφορετικές δηλώσεις για τα αποθέματα οξυγόνου που διαθέτει το πλήρωμα. Ο ναύαρχος Φιοντόροφ δήλωσε πως τα αποθέματα επαρκούν έως το "τέλος της σημερινής ημέρας".

    [04] Με την καλύτερη επίδοση στον τελικό του τριπλούν η Δεβετζή

    Την πρώτη πρόκριση σε τελικό πρόσφερε στη χώρα μας η Χρυσοπηγή Δεβετζή στην πρεμιέρα του 10ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών / γυναικών που άρχισε το πρωί στο Ελσίνκι. Η ελληνίδα αθλήτρια που μετείχε στο Β΄ γκρουπ, πήρε την πρόκριση με άλμα στα 14.72μ στην τρίτη προσπάθειά της, που ήταν και η καλύτερη επίδοση και των δύο προκριματικών γκρουπ και βέβαια η καλύτερη φετινή της, αφού τον Ιούνιο στη Φλωρεντία (ευρωπαϊκό κύπελλο) είχε κάνει 14.62μ. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης ξεκίνησε με 14.10μ στην πρώτη προσπάθειά της, ενώ ήταν άκυρη στην δεύτερη κι έδειξε ότι είναι αθλήτρια των μεγάλων αγώνων, θέτοντας υποψηφιότητα για μία ακόμη σπουδαία διάκριση.

    Αντίθετα εκτός τελικού έμεινε η Αθανασία Πέρρα, η οποία είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στο Α΄ γκρουπ. Στα προκριματικά είχαμε αρκετές εκπλήξεις, αφού εκτός τελικού έμειναν αρκετές γνωστές αθλήτριες, όπως η Ιταλίδα Σιμόνα Λα Μάντια 6η στο Β΄ γκρουπ με 14.00μ αλλά και η έμπειρη Τσέχα Σάρκα Κασπάρκοβα που κατετάγη 11η στο Β΄ γκρουπ με 13.69μ. Η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με μία και μοναδική προσπάθεια που έκανε στα 14.15μ πήρε ως επιλαχούσα την πρόκριση, αφού κατετάγη 4η στο Α΄ γκρουπ, με το όριο να είναι στα 14.35μ.

    Τέλος δεν κατέβηκε να αγωνιστεί η Καμερουνέζα Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την δεύτερη καλύτερη επιδοση των προκριματικών έκανε η Τζαμαϊκανή Τρέσια Σμιθ στο ίδιο γκρουπ της Δεβετζή με 14.69μ.

    Οι δώδεκα που πήραν την πρόκριση για τον αυριανό τελικό που θα ξεκινήσει στις 19.40: Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ), Τρέσια Σμιθ (Τζαμάικα), Κιουιγιάν Χουάνγκ (Κίνα), Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία), Κενέ Ντογιέ (Σενεγάλη), Γιαργκελίς Σαβίνε (Κούβα), Μαγντελίν Μαρτίνες (Ισπανία), Αννα Πιάτιχ (Ρωσία), Βικτώρια Γκούροβα (Ρωσία), Γιαμίλε Αλντάμα (Σουδάν), Μπάγια Ραχούλι (Αλγερία), Ναταλία Σαφρόνοβα (Λευκορωσία).

    [05] Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα.

    Στις 08:15' τοπική ώρα, η ζωή σταμάτησε για ένα λεπτό στην πρώην μαρτυρική πόλη της Χιροσίμας, παγκόσμια πρωτεύουσα του φιλειρηνισμού, κατά τη σιγή που τηρήθηκε στη μνήμη των 140.000 νεκρών της 6ης Αυγούστου του 1945, από τη ρήψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    Aπό τα ξημερώματα, οι κάτοικοι της Χιροσίμας έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής κατά δεκάδες για να προσευχηθούν για τα θύματα και να αφήσουν λουλούδια. Παρούσες όλες οι γενιές, οικογένειες, ηλικιωμένοι πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, εργάτες προσέρχονταν μέσα στη σιγή και την περισυλλογή.

    Ντυμένοι στα μαύρα επιζήσαντες και οικείοι των θυμάτων, σκυμμένοι και με κλειστά τα μάτια προσευχήθηκαν για όλους αυτούς που χάθηκαν, χωρίς να διαταραχθούν από τις φωνές ειρηνιστών διαδηλωτών που ακούγονταν από μακριά.

    "Φτάνουν οι υποκριτικές επετειακές τελετές, αφού η Ιαπωνία συμμαχεί με τους Αμερικανούς για πόλεμο!" φώναζαν ειρηνιστές διαδηλωτές καταγγέλλοντας τη Συνθήκη για την ασφάλειας μετά Ιαπωνίας και ΗΠΑ και την ανάπτυξη ιαπωνικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Από το βήμα, ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι δεσμεύτηκε η Ιαπωνία θα παραμείνει χώρα ειρηνική και μη πυρηνική, ενώπιον 55.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Πάρκο της Ειρήνης.

    Εξήντα χρόνια αφότου οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για να τερματιστεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν την απόφαση για τη χρήση των βομβών αυτών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

    "Ο Τρούμαν ήταν υπεύθυνος για τη σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων ζωών ή ακόμη εκατομμυρίων Ιαπώνων και Αμερικανών", δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκλέιμπερ, οδοντίατρος στη Φλόριντα, συλλέκτης αναμνηστικών αντικειμένων του βομβαρδιστικού Β-29 Enola Gay Γκέι και λάτρης της ιστορίας. Ο Γκρεγκ Κάλπεπερ, 55 ετών, βετεράνος της αμερικανικής αεροπορίας είπε ότι δεν έχει αμφιβολία πως ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έπραξε το σωστό πριν από 60 χρόνια.

    Η σφυγμομέτρηση έγινε από την εταιρία σφυγμομετρήσεων Gallup, αυτή την εβδομάδα, σε δείγμα 1.010 ερωτηθέντων που επιλέχθηκαν τυχαία μεταξύ των επισκεπτών του Μουσείου Αεροδιαστημικής Σμιθσόνιαν στη Βιρτζίνια, όπου εκτίθεται το αμερικανικό "υπερφρούριο" που έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

    [06] Προβλήματα από τις δυνατές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

    Σοβαρά προβλήματα έχουν σε δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας απο τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

    Στο χωριό Κάλχας, βόρεια της Κομοτηνής υπερχείλισε χείμαρρος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε 6 άτομα που είχαν καταφύγει σε στέγες σπιτιών, καθώς και 70 αιγοπρόβατα. Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή της Κομοτηνή είχε ως συνέπεια να πάθουν ζημιές πολλά αυτοκίνητα και να σπάσουν παρμπρίζ, ενώ μικρές ζημιές προκλήθηκαν και πλημμύρισαν σπίτια στην περιοχή «Αλάν Κογιού».

    Προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και στο νομό Ξάνθης, από χείμαρρους που υπερχείλισαν, και οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες.

    Στο νομό Χαλκιδικής η πυροσβεστική δέχθηκε 15 κλήσεις για άντληση υδάτων στην πόλη του Πολυγύρου.

    Στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης ένας βοσκός κινδύνευσε σοβαρά όταν υπερχείλισε χείμαρρος, από τα ορμητικά νερά του οποίου παρασύρθηκαν και τελικά πνίγηκαν πολλά από τα κατσίκια του.

    Στο μεταξύ εκτεταμένες καταστροφές υπέστησαν πολλές αμπελοκαλλιέργειες στον κάμπο του δημοτικού διαμερίσματος Μυρτοφύτου, στο Δήμο Ελευθερών, εξαιτίας ισχυρής χαλαζόπτωσης που έπληξε τοπικά την περιοχή.

    Από τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων του Δήμου Ελευθερών, που με εντολή του δημάρχου Χαράλαμπου Χρυσανίδη, έσπευσαν στην περιοχή, οι ζημιές στις ακάλυπτες αμπελοκαλλιέργειες -κυρίως ποικιλίας Βικτόρια- είναι ιδιαίτερα μεγάλες ενώ μικρότερης κλίμακας είναι οι καταστροφές στις σκεπασμένες αμπελοκαλλιέργειες, ποικιλίας Σουλτανίνα.

    Εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης -το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού- προκλήθηκαν καταστροφές και σε πολλά αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ μικρές ζημιές σημειώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Ελευθερών από την πτώση δέντρων.

    [07] Βλάβες στα πλοία "Ρομίλντα" -και "Δημητρούλα"

    Ταλαιπωρία περίμενε και πάλι τους επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ρομίλντα», της εταιρίας G.A. Ferris, στο οποίο παρουσιάστηκε βλάβη στην κεντρική κύρια μηχανή, ενώ έπλεε προς το λιμάνι της Σαντορίνης εκτελώντας το δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο - Πάρο - Νάξο - Ίο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Σαντορίνη - Ανάφη. Το «Ρομίλντα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Σαντορίνης και αποβίβασε 120 επιβάτες οι οποίοι προωθήθηκαν στον προορισμό τους, την Ανάφη, με πλοίο που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο. Το «Ρομίλντα» απέπλευσε από το λιμάνι της Σαντορίνης για Πειραιά χωρίς επιβάτες.

    Το πλοίο της G.A. Ferris τις τελευταίες 10 μέρες έχει δημιουργήσει με τις βλάβες του αλαλούμ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας -για το λόγο αυτό άλλωστε το ΥΕΝ επέβαλε πρόστιμο στην πλοιοκτήτρια εταιρία.

    Ομως, μηχανική βλάβη στον καταπέλτη του υπέστη και το «Δημητρούλα» της ίδιας πλοιοκτήτριας εταιρίας, το οποίο μετέφερε περίπου 1.200 επιβάτες από Πειραιά για Πάρο - Αγ.Κήρυκο - Φούρνους - Καρλόβασι - Βαθύ - Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Καβάλα.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝ, η βλάβη στον καταπέλτη παρουσιάσθηκε στις 02.50 όταν το «Δημητρούλα» έδεσε στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και οι επιβάτες που είχαν προορισμό την Ικαρία παρέμειναν περίπου δύο ώρες εγκλωβισμένοι στο πλοίο. Στις 05:00, μετά από έλεγχο και διαπίστωση πλήρους υδατοστεγανότητας του καταπέλτη του πλοίου, επετράπη ο απόπλους του για για τη Σάμο.

    [08] Δεκατέσσερις νεκροί από την πτώση αεροσκάφους ανοικτά της Σικελίας

    Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν τυνησιακό αεροπλάνο, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μπάρι στην Τζέρμπα, στην Τυνησία, με 35 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα, παρουσίασε μηχανική βλάβη και ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση ανοικτά της Σικελίας στην Ιταλία.

    Οι επιζώντες είναι είκοσι (κατά πληροφορίες όλοι είναι Ιταλοί).

    Ο αριθμός των αγνοούμενων έχει περιοριστεί στους πέντε.

    [09] Αρχισε το ταξίδι της επιστροφής του "Ντισκάβερι"

    Το διαστημικό λεωφορείο "Ντισκάβερι" αποσυνδέθηκε με επιτυχία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής στη Γη. Η ΝΑΣΑ έχει προγραμματίσει να προσγειωθεί το "Ντισκάβερι" τις πρωϊνές ώρες της Δευτέρας, κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

    Η είσοδος εκ νέου στη γήινη ατμόσφαιρα, με ωριαία ταχύτητα περίπου 28 χιλιάδων χιλιομέτρων, θα είναι η δυσχερέστερη χρονική φάση στο ταξίδι της επιστροφής. Η είσοδος στη γήινη ατμόσφαιρα, κάτω από πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, επιτυγχάνεται με κίνηση του διαστημικού οχήματος πάνω-κάτω μαζί με "όπισθεν". Στην επιφάνεια του οχήματος κοντά στη βάση υπάρχει μία "ασπίδα" που είναι ικανή να απορροφήσει όλη την θερμότητα από την κρίσιμη αυτή μανούβρα. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι το όχημα να κινηθεί εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα κατ'αυτόν τον τρόπο, ώστε η ασπίδα να είναι εκτεθειμένη κι ικανή να επιτελέσει το έργο της.

    Πριν από δυόμιση έτη, το αδελφό διαστημικό σκάφος "Κολούμπια" διαλύθηκε στη διάρκεια αυτής της φάσης. Επτά αστροναύτες του "Κολούμπια" είχαν τότε βρεί τραγικό θάνατο.

    Μετά ακολουθεί μία περίπου ωριαία πτήση κατά την οποία μειώνεται δραστικά η ταχύτητα του διαστημικού οχήματος ενόψει της προσγείωσής του.

    Παρά ταύτα, πρόκειται για διαδικασία προσέγγισης στη Γη κατά πάρα πολύ ταχύτερη αυτής των αεροπλάνων που κάνουν πτήσεις εμπορικού χαρακτήρα.

    Σε μία πρωτοφανή κίνηση και με σκοπό να υπάρξει η μεγίστη ασφάλεια κατά την επάνοδο του "Ντισκάβερι", το μέλος του πληρώματος Στηβ Ρόμπινσον αντικατέστησε κομμάτι της θερμικής ασπίδας, την περασμένη Δευτέρα τελικά.

    To Discovery αναμένεται να προσγειωθεί στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 11:37 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2005 - 20:57:46 UTC