Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλυπητήρια πολιτικών αρχηγών
  • [02] Πυκνώνει το μυστήριο με την πτώση του μοιραίου Boeing
  • [03] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ιαπωνία
  • [04] Επεισόδια στο Ισραήλ
  • [05] Απεργία για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων
  • [06] Ημέρα εθνικού πένθους στην Ελλάδα για τα θύματα του μοιραίου Boeing
  • [07] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [08] «Έφυγε» η Βίκυ Μοσχολιού
  • [09] Με αργούς ρυθμούς η επιστροφή των αθηναίων
  • [10] Αποχώρηση εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας

  • [01] Συλλυπητήρια πολιτικών αρχηγών

    Στις εκδηλώσεις στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή της Πάρου παρέστη χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

    "Σήμερα, μια μέρα Χριστιανοσύνης, μια μέρα του Ελληνισμού, συνηθίζουμε να ευχόμαστε υγεία και ευτυχία. Ο νους μας όμως πηγαίνει στις τραγικές μορφές των οικογενειών, των συγγενών του αεροπορικού δυστυχήματος. Εκφράζουμε την οδύνη μας, και προσωπικά και του ΠΑΣΟΚ. Θα βρισκόμαστε κοντά τους και για τη διαλεύκανση του γεγονότος, αλλά και για ό,τι χρειαστούν".

    Εν τω μεταξύ, τη βαθιά θλίψη και τα θερμά συλλυπητήριά της, καθώς και των μελών της Βουλής προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας εξέφρασε η Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα στον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια. Η κα Μπενάκη επικοινώνησε τηλεφωνικώς το απόγευμα με τον κ. Χριστόφια.

    Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της εξέφρασε τη βαθειά θλίψη της για τον άδικο και τραγικό χαμό τόσων ανθρώπων.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και διετύπωσε την ελπίδα να γίνουν γνωστά τα αίτια που οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό δυστύχημα.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα από την Τήνο όπου βρισκόταν, τόνισε πως ο φετεινός εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σκιάζεται από τον πόνο για την απώλεια δεκάδων ανυποψίαστων συνανθρώπων μας, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε πως το κόμμα του συμμετέχει στο βαθύ πόνο των οικογενειών των νεκρών και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος για τα αίτια του δυστυχήματος και για το αν οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

    [02] Πυκνώνει το μυστήριο με την πτώση του μοιραίου Boeing

    Τα 121 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους της Κυπριακής εταιρίας HELIOS, που συνετρίβη στη θέση Σέσι Γραμματικού, στην Αττική θρηνούν Ελλάδα και Κύπρος. Χθες, περισυνελέγησαν οι σοροί άλλων επτά ατόμων και έτσι ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 118. Η σορός του ενός πιλότου έχει αναγνωριστεί, ενώ σήμερα, θα συνεχιστούν οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας για τις σορούς τριών ακόμα επιβαινόντων του μοιραίου αεροσκάφους που δεν έχουν ανευρεθεί. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε και το δεύτερο πορτοκαλί κουτί του αεροσκάφους, το οποίο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό, τα δύο κουτιά, δηλαδή, αυτό στο οποίο καταγράφονται οι λεπτομέρειες της πτήσης και αυτό που καταγράφονται οι συνομιλίες των πιλότων, θα μεταφερθούν τελικά για επεξεργασία στο ειδικό κέντρο στο Παρίσι, προκειμένου να αναλυθούν όλα τα στοιχεία που περιέχονται και τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

    Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, στο νεκροτομείο του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδί η οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος από τους συγγενείς τους. Από τις 45 σορούς που είχαν μεταφερθεί στο Γουδί, αναγνωρίστηκαν 24, ενώ 6 δεν αναζητήθηκαν. Έτσι, και για αυτές τις σορούς που παραμένουν ακόμη χωρίς ταυτότητα θα ακολουθηθεί η εξέταση του DNA, όπως και για τα πτώματα που έχουν κριθεί μη αναγνωρίσιμα και παρέμειναν στο ειδικό χώρο στο Σχιστό. Για το λόγο αυτό οι συγγενείς των θυμάτων έδωσαν και αίμα ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία της γενετικής ταυτοποίησης, που απαιτεί δέκα με δώδεκα μέρες και η οποία ξεκινά σήμερα.

    Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κοτσάφτης δήλωσε ότι έκανε νεκροτομή σε έξι σορούς επιβαινόντων και προέκυψε ότι και οι έξι κατά την ώρα της πρόσκρουσης στο έδαφος ζούσαν, δηλαδή λειτουργούσαν η καρδιά, οι πνεύμονές τους και ανέπνεαν.

    "Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να ήταν λιπόθυμοι, αλλά επίσης και το ότι ήταν σε πλήρη λειτουργία όλες οι αισθήσεις τους την ώρα της πρόσκρουσης".

    Σε σχετική ερώτηση ο κ. Κοτσάφτης είπε ότι δεν θυμάται αν μεταξύ των σορών στις οποίες έκανε νεκροτομή ήταν και του συγκυβερνήτη Πάμπου Χαραλάμπους που έχει αναγνωριστεί.

    Ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η εξέταση και των άλλων σορών, μερικές από τις οποίες είναι απανθρακωμένες, για να προκύψει αν και πόσοι ζούσαν κατά τη συντριβή. Οπως είπε, 80 πτώματα είναι μη αναγνωρίσιμα και καμένα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει αν οι νεκροί ήταν παγωμένοι ή όχι (κατά τη διάρκεια της πτήσης), λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.

    Οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν, θα βεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν οποιαδήποτε σενάρια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, κατέληξε.

    Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, αυτά ερευνώνται από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που από την πρώτη στιγμή έφτασε στην περιοχή συλλέγοντας στοιχεία από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και κυρίως τα δύο πορτοκαλί κουτιά στα οποία καταγράφονται οι λεπτομέρειες της πτήσης. Σύμφωνα, πάντως με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για τεχνική βλάβη στα σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους, που προκάλεσε απότομο αποσυμπίεση τόσο στο πιλοτήριο, όσο και στην καμπίνα των επιβατών, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Η εταιρία HELIOS διέψευσε τις πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε παρουσιάσει παρόμοιες βλάβες και στο παρελθόν και υποστηρίζει ότι πριν την αναχώρησή του ήταν τεχνικά πλήρως ελεγμένο και είχε επιβεβαιωθεί η αεροπλοϊμότητά του.

    Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό κινήθηκε άμεσα και ταχύτατα ο κρατικός μηχανισμός. Τα δύο F-16 που εντόπισαν αμέσως το αεροσκάφος το συνόδευαν μέχρι τη στιγμή που συνετρίβη. Αμέσως μετά κινητοποιήθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, η αστυνομία και όλοι οι φορείς που σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν να εκτελέσουν κάποιο έργο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί επέστρεψαν αμέσως από τις διακοπές τους, ενώ υπήρξε συνεχής επαφή μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και το συντονισμό των ενεργειών.

    Δήλωση πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή

    Σε δηλώσεις του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας που τελέστηκε στη χθες Μητρόπολη, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε για άλλη μια φορά τη θλίψη της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά στους συγγενείς των θυμάτων και επανέλαβε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας, προκειμένου να χυθεί άπλετο φώς.

    Από το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε διαδοχικές συσκέψεις με στελέχη της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον υφυπουργό υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τον υπουργό εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κατάλογος των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας

    1. Παρασκευάς Δημητρίου, 30 ετών, Ζέφυρου 5 Λάρνακα, υπάλληλος ΑΤΗΚ.

    2. Μαρία Ρίκκου, 27 ετών, Ζέφυρου 5 Λάρνακα, χημικός.

    3. Αδάμος Ευριπίδου, 61 ετών, Αρχάγγελος Λευκωσία, εκτελωνιστής.

    4. Νίκη Ευριπίδου, 52 ετών, Αρχάγγελος Λευκωσία, εκτελωνιστής.

    5.Ανδρούλλα Καρκανιά, 46 ετών, Πενταδακτύλου 10, Τραχώνι Λεμεσός, ιδιοκτήτρια φρουταρίας.

    6. Παναγιώτης Καρκανιά, 48 ετών, Πενταδακτύλου 10, Τραχώνι Λεμεσός, Ιδιοκτήτης Φρουταρίας.

    7. Γεώργιος Ιακώβου, 54 ετών, Χρίστου Τσιάρτα 20-22, Διαμ. 41, Λ/σια, ιατρικός επισκέπτης.

    8. Μαργαρίτα Ιακώβου, 46 ετών, Χρίστου Τσιάρτα 20-22, Διαμ. 41, Λ/σια, ιδιωτική υπάλληλος.

    9. Αναστάσιος Αγαθαγγέλου, 32 ετών, Κυράς Μόρφου 4Δ, Κάτω Λακατάμεια, Λοχαγός Ε.Φ.

    10. Κυριάκος Αλιούρης, 31 ετών, Καρπασίας Κάψαλος Λεμεσός, Μηχανολόγος Μονή Βασιλικού.

    11. Ανδρέας Χριστοδούλου (Μαυρης), 44 ετών, Παναγίας Κύκκου 62, Λακατάμεια, τραπεζικός υπάλληλος (Λαϊκή).

    12. Καλυψώ Χριστοδούλου, 42 ετών, Παναγίας Κύκκου 62, Λακατάμεια, ιδιωτική υπάλληλος.

    13. Ελένη Κωνσταντίνου, 39 ετών, Δικώμου 5 Λατσιά, Ασφαλιστική Εταιρία ΚΟΣΜΟΣ

    14. Θεοφάνης Κωνσταντίνου, 42 ετών, Δικώμου 5 Λατσιά, Ιδιωτικός υπάλληλος.

    15. Δένα Καρακώστα, 43 ετών, Κρήτης 14 Παλλουριώτισσα, φαρμακοποιός.

    16. Νίκος Καρακώστα, 53 ετών, Κρήτης 14 Παλλουριώτισσα φαρμοκοποιός.

    17. Νίκος Νικολάου, 27 ετών, Κύπρου 3Α , Ζακάκι, Λ/σός, Μηχανοδηγός.

    18. Θέτη Νικολάου, 4 ετών, Κύπρου 3Α, Ζακάκι, Λ/σός, -

    19. Νόνη Νεοκλέους, 30 ετών, Νικοτσαρά 4Α Λεμεσός, δασκάλα.

    20. Κώστας Χριστοδουλόπουλος, 45 ετών, Αθήνα- Ελλάδα, Ελληνας υπήκοος, αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού.

    21. Φωτεινή Χριστοδουλόπουλου, 18 ετών Αθήνα- Ελλάδα, φοιτήτρια.

    22. Αναστάσιος Αναστασίου, 36 ετών, Λάρνακα, επιχειρηματίας.

    23. Στέφανη Χάσουλα, 18 ετών, Αθήνα - Ελλάδα, φοιτήτρια.

    24. Μαρία Καρακώστα, 43 ετών, Θεοδώρου Ζήνωνος, Λ/σός. βοηθός εκτελωνιστή.

    25. Ανδρέας Καρακώστας, 46 ετών, Θεοδώρου Ζήνωνος, Λ/σός, εκτελωνιστής.

    26.Πάμπος Καζαμίας, 59 ετών, Τεύκρου Ανθία, Λάρνακα, Ιδιοκτήτης Πλυντηρίου Αυτοκινήτων.

    27. Πανίκος Κιτρομηλίδης, 43 ετών, Καμελίας 80 Εκάλη, Λεμεσός, εκτελωνιστής.

    28. Φάνη Καπετάνιου Κιτρομηλίδου, 42 ετών, Καμελίας 80, Εκάλη, Λεμεσός, Καθηγήτρια.

    29. Μαρίνα Νικολάου Χριστοδουλόπουλου, 43 ετών, Αθήνα-Ελλάδα, γυμναστικός.

    30. Ελένη Ονησιφόρου, 27 ετών, Λεοντίου Μαχαιρά 43, Λεμεσός, νηπιαγωγός.

    31. Γιαννούλα Νεοφύτου, 55 ετών Ζήνωνος 12, Κοκκινοτριμιθιά, οικοκυρά.

    32. Μιχάλης Νεοφύτου, 28 ετών, Γράμμου 8, Ακρόπολη Λευκωσία, καθηγητής.

    33. Ελενα Μιχαήλ, 29 ετών Ψημολόφου, ιδιωτική υπάλληλος.

    34. Αντρη Κυπριανού, 28 ετών, Μαχαιρά 27 Παλιομέτοχο, γραμματέας.

    35. Ευγενία Κέντα, 32 ετών, Αγιος Δομέτιος Λευκωσία, συνεργατικός υπάλληλος.

    36. Σωτήρης Κατσέξου, 60 ετών Μεσαορίας 2, Κόκκινες, Στρόβολος, οδοντοτεχνίτης.

    37. Μαρία Κατσέξου, 54 ετών, Μεσαορίας 2, Κόκκινες, Στρόβολος , ιδιωτική υπάλληλος.

    38. Οδυσέας Κουτσόφτα, 28 ετών Παραλίμνι, Μηχανικός αυτοκινήτων.

    39. Χρυσούλλα Κουτσόφτα, 5 ετών Παραλίμνι, -

    40. Ξένια Κουτσόφτα Βρακά, 27 ετών, Αγίου Θωμά 20, Παραλίμνι, ιδιωτική υπάλληλος.

    41. Γεώργιος Θεοφάνη, -, πιθανό Ελληνας υπήκοος, ταξιδιωτικό LIBRA TOURS 00302109483203.

    42. Μαρία Θεοφάνη, - , πιθανό Ελληνας υπήκοος, ταξιδιωτικό LIBRA TOURS 00302109483203.

    43. Αρτέμης Θεοφάνη, - , - , ταξιδιωτικό LIBRA TOURS 00302109483203.

    44. Μαρία Παπαγιάννη, - , -, ταξιδιωτικό LIBRA TOURS 00302109483203.

    45. Ιωάννης Αλεξανδρής, 37 ετών, Αθήνα, Δικηγόρος.

    46. Αρης Αδελίδης , - , Αθήνα, δικηγόρος.

    47. Ιωάννης Παπαϊωάννου, - , - ταξιδιωτικό LIBRA TOURS 00302109483203.

    48. Ευσταθία Μούσα, - , -, LIBRA TOURS 00302109483203.

    49. Θεόδωρος Δούνας, 38 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία, ιατρός.

    50. Μιχαήλης Δούνα, 10 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία -

    51. Βασιλική Δούνα, 8 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία -

    52. Τάσος Δούνας, 5 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία -

    53. Χριστίνα Τσοπανή , 34 ετών, Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία -

    54. Χρίστος Πυρίλης, 40 ετών, Παραλίμνι, -

    55.Αντωνία Μανώλη Πυρίλη, 36 ετών, Παραλίμνι, -

    56. Εύα Πυρίλλη, 12 ετών, Παραλίμνι, -

    57. Ξένιος Πυρίλλη, 10 ετών, Παραλίνι, -

    58. Μάρκος Πυρίλλη, 6 ετών, Παραλίμνι, -

    59. Αντώνης Αντωνίου , 39 ετών, Παραλίμνι, -

    60. Μαρία Αντωνίου, 35 ετών, Παραλίμνι, -

    61. Χρίστος Αντωνίου, 9 ετών, Παραλίμνι, -

    62. Χριστίνα Αντωνίου, 6 ετών, Παραλίμνι, -

    63. Μιχάλης Γιωργαλλή, 51 ετών, Δημοκρατίας 11, Γέρι, Λευκωσία.

    64. Ανθούλλα Γιωργαλλή, 47 ετών, Δημοκρατίας 11, Γέρι, Λευκωσία.

    65. Αγάθη Ευριπίδου, 41 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

    66. Ευριπίδης Ευριπίδου, 47 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

    67. Πολίνα Ευριπίδου, 12 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

    68. Στέφανη Ευριπίδου, 17 ετών, Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

    69. Κυριάκος Κυπριανού, 48 ετών, Κολοκοτρώνη Δάλι , έμπορας.

    70. Αναστασία Κυπριανού, 44 ετών, Κολοκοτρώνη Δάλι , έμπορας.

    71.Στέλλα Κυπριανού, 16 ετών Κολοκοτρώνη Δάλι , μαθήτρια

    72. Χρίστα Κυπριανού, 14 ετών Κολοκοτρώνη Δάλι , μαθήτρια

    73. Χριστόδουλος Κυπριανού, 5 ετών Κολοκοτρώνη Δάλι

    74. ΤOYTOYNZIAN ARA, 16 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, μαθητής.

    75. TOYTOYNZIAN BARIET, 12 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, μαθητής.

    76.TOYTOYNZIAN HILDA, 45 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, ιδιωτικός υπάλληλος.

    77. TOYTOYNZIAN HAGOP, 51 ετών, Ελευθερίας 3, διαμ. 202, Στρόβολος, Λευκωσία, ηλεκτρολόγος.

    78. Σωτήρης Κωνσταντίνου, 10 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, μαθητής.

    79. Ειρήνη Κωνσταντίνου, 36 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, τραπεζικός.

    80. Μιχάλης Κωνσταντίνου, 39 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, εισαγωγέας.

    81. Πέτρος Κωνσταντίνου, 13 ετών, Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι, μαθητής.

    82. Πολυξένη Σοφοκλέους, 30 ετών, Λεωφ. Λυκαβητού 14, Μακεδονίτισσα, Cyprus Airways.

    83. Χριστόδουλος Προκοπίου, 34 ετών , Λευκωσία , λογιστής.

    84. Μαρία Πογιατζή, 23 ετών, Γράμμου 8 , Ακρόπολη Λευκωσία, λογίστρια.

    85. Ιωάννης Παπαχριστοδούλου, 31 ετών, Δοθισέου Οικονόμου , Εθνική Φρουρά.

    86. Μαίρη Γεωργίου, 42 ετών, 1ης Απριλίου 44, Μοσφιλωτή, οικοκυρά.

    87. Μιχάλης Κωνσταντίνου, 54 ετών, Πέρα Χωρίο , ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ.

    88. Καλλιόπη Κωνσταντίνου, 49 ετών, Πέρα Χωρίο, ιδιοκτήτρια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ.

    89. Χριστίνα Λαππά, 25 ετών, Αφάνειας 2, Γέρι.

    90. Καραπάμπας Κ. , Ελλάδα M.I.B.S.

    91. Αναστάσιος Κιρλακίτσης, Θεσσαλονίκη Amfitrion Holidays , στρατιωτικός.

    92. Λιμπιτσούνη Ε. , Ελλάδα

    93. Μιχαηλίδης Κ. , Ελλάδα M.I.B.S.

    94. Γαβριηλίδου Ε. , 29 ετών Κύπρου 3α Ζακάκι Λεμεσός , ιδιωτικός υπάλληλος.

    95. Κλεόπας Νικολάου, 66 ετών, Κοκκινοτριμιθιά ,

    96. Δημήτριος 'Ομπασιης, 26 ετών, Λευκωσία.

    97. Γεώργιος Γ. ,25 ετών, Καϊμακλί.

    98.Νίκος Νικολάου, 30 ετών, Ψημολόφου

    99. Γεώργιος Γεωργίου , 31 ετών, Γεώργιος Παπανδρέου 6, Γέρι Ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων.

    100. Ντίνα Κωνσταντινίδη, Δοθισέου Οικονόμου 11, Δ Ρίτα Κώρτ 101, Λεμεσός, δασκάλα.

    101. Αντριάνα Χρυσάνθου, 63 ετών, 1ης Απριλίου 46, Μοσφιλωτή, συνταξιούχος.

    102. Σωτήρης Χρυσάνθου, 65 ετών, 1ης Απριλίου 46, Μοσφιλωτή, συνταξιούχος.

    103. Νίκος Χαραλάμπους, 34 ετών, Μαχαιρά 14 ή 15 Παλιομέτοχο, πογιατζής αυτοκινήτων.

    104. Κούλα Χαραλάμπους, 59 ετών, Παλιομέτοχο, καθαρίστρια Τμήμα Υδάτων Λευκωσία.

    105. Κωνσταντίνα Χαραλάμπους, 6 ετών, Μαχαιρά 14 ή 15 Παλιομέτοχο

    106. Πανίκος Αναστασίου, 38 ετών, Νικοτσαρά 4Α , Λεμεσός Τεχνικός Θερμάνσεων.

    107. Μαρία Ελένη Γιασουμή, 9 ετών, Καρμίου, Λακατάμεια.

    108. Σύλβια Γιασουμή, 46 ετών, Καρμίου, Λακατάμεια, καθηγήτρια.

    109. Ιάσονας Γιασουμή, 47 ετών, Καρμίου Λακατάμεια , ιδιωτικός υπάλληλος.

    110. Δήμος Ξιούρουππας, 39 ετών, Ισοκράτους 1 Αραδίππου, επιχειρηματίας.

    111. Μαργαρίτα Ξιούρουππα, 34 ετών, Ισοκράτους 1, Αραδίπου, οικοκυρά

    112. Σοφία Ξιούρουππα, 10 ετών, Ισοκράτους 1, Αραδίπου,μαθήτρια

    113. Ιωάννα Ξιούρουππα, 9 ετών, Ισοκράτους 1, Αραδίπου,μαθήτρια

    114. Βασίλης Ρέγκο, 31 ετών, Αγ. Ιλαρίωνα 16 Κάψαλος Λεμεσός υπάλληλος ΑΤΗΚ.

    115. Περικλής Ψαρούδης, 34 ετών, Αναγνωσταρά 7α Κ. Πολεμίδια Λεμεσός, υπάλληλος ΑΤΗΚ.

    ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    1. MARTEN HANS JURGEN, 50 ετών, κυβερνήτης

    2. Πάμπος Χαραλάμπους, 40 ετών, συγκυβερνήτης

    3. Λουΐζα Βουτέρη, 20-30 ετών, αεροσυνοδός.

    4. Μερόπη Σοφοκλέους, 20-30 ετών, αεροσυνοδός.

    5. Ανδρέας Προδρόμου, 20-30 ετών, αεροσυνοδός

    6. Χάρις Χαραλάμπους ,20-30 ετών, αεροσυνοδός.

    [03] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ιαπωνία

    Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγάλης διάρκειας, συγκλόνισε σήμερα το πρωί το Τόκιο και τη βόρεια Ιαπωνία. Σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών και σημειώθηκε στις 11:46, τοπική ώρα (05:46 ώρα Ελλάδας). Εν τω μεταξύ, η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στα ανοιχτά της νήσου Χονσού, στη βόρεια Ιαπωνία ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γεωφυσικών Επιστημών του Στρασβούργου.

    Σύμφωνα με απολογισμό των αρχών οι τραυματίες από την ισχυρή δόνηση ανέρχονται σε 27. Ο σεισμός που είχε επίκεντρο στον Ειρηνικό, έγινε αισθητός και στο Τόκιο που βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, δίχως όμως να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας σοβαρά, όταν κατέρρευσε η στέγη ενός σκεπαστού κολυμβητηρίου στην πόλη Σεντάι, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί σημειώθηκαν σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας Μιγκάι.

    "Ακούστηκε ένας τρομακτικός θόρυβος. Οι άνθρωποι φώναζαν και έτρεχαν προς την έξοδο του κολυμβητήριου. Κουνηθήκαμε πολύ. Πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν" δήλωσε μιά νεαρή γυναίκα στην ιαπωνική κρατική τηλεόραση.

    Ο σεισμολόγος Γιάσουο Σεκίτα τόνισε ότι ισχυροί μετασεισμοί εξακολουθούν να συγκλονίζουν τη βόρεια Ιαπωνία αρκετές ώρες μετά τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ.

    Οι αρχές διέκοψαν προσωρινά τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες για προληπτικούς λόγους ασφαλείας, αλλά δεν σημειώθηκαν εκτροχιασμοί τρένων. Προσωρινά διεκόπησαν επίσης οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Τόκιο για να ελεγχθεί η κατάσταση των διαδρόμων.

    Αμέσως μετά τον σεισμό έκλεισαν αυτομάτως τα τρία πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή Οναγκάουα. Περίπου 17.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε η εταιρία ηλεκτρισμού Τοχόκου.

    Ενενήντα λεπτά μετά τον σεισμό οι ιαπωνικές αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι που είχαν εκδώσει. Ενα μικρό παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 εκατοστών είχε πλήξει τις ακτές της βόρειας επαρχίας Μιγιάγκι στον Ειρηνικό, 18 λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, δίχως όμως να προκαλέσει προβλήματα.

    Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί κι άλλος ισχυρός σεισμός τον Μάιο του 2003 με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 100 άνθρωποι.

    [04] Επεισόδια στο Ισραήλ

    Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε στη διάρκεια της νύχτας 500 σκληροπυρηνικούς Εβραίους-αντιπάλους της αποχώρησης από τη Γάζα, όταν επιχείρησαν να διεισδύσουν σε εβραϊκούς οικισμούς, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο φυλάκιο Κισουφίμ, ανάμεσα στους οικισμούς Ισραέλ και Γκους Κατίφ, που αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκροτήματα των εβραίων εποίκων στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

    Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν αρκετά στελέχη των εποίκων, όπως ο Πίνας Βαλερστάιν, ο Ζβίκι Μπάρ Χάι και ο Ζέεβ Χέβερ, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο στην Ιερουσαλήμ.

    Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αξιωματικός του στρατού.

    Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί την είσοδο του οικισμού Νέβε Ντεκαλίμ αιφνιδιάζοντας τους διαδηλωτές που είχαν καταφτάσει για να διαμαρτυρηθούν για την αποχώρηση από τη Γάζα. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους νεαρούς διαδηλωτές προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εποίκους να αποχωρήσουν από τον οικισμό. Εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί εβραίοι είχαν αποκλείσει από χθες την είσοδο του οικισμού, που είναι ο μεγαλύτερος στη Γάζα.

    Το Ισραήλ έχει δώσει προθεσμία μέχρι αύριο στους 8.500 εποίκους στη Γάζα να εκκενώσουν τους οικισμούς.

    [05] Απεργία για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων

    Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε, από το πρωί, η πανελλαδική 24ωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, όταν, στις 07.30 απεργοί υπάλληλοι, που περιφρουρούσαν την είσοδο του κεντρικού καταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Σοφοκλέους 11, στην Αθήνα, απομακρύνθηκαν βιαίως από άνδρες των ΜΑΤ από την είσοδο της τράπεζας.

    Σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της ΟΤΟΕ, Δημήτρη Τσουκαλά, οι αστυνομικές δυνάμεις προσκλήθηκαν από τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας, Γ. Προβόπουλο, ενώ ως προς τη συμμετοχή στην απεργία ο κ. Τσουκαλάς υποστηρίζει πως κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 05.00 το απόγευμα έξω από τη Σοφοκλέους θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση απεργών τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ την ίδια στιγμή θα αρχίζει η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής για να εγκρίνουν την ένταξη του επικουρικού ταμείου της τράπεζας στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, όπως προβλέπεται από το νόμο, που πρόσφατα ψηφίστηκε για τα ασφαλιστικά των τραπεζών.

    [06] Ημέρα εθνικού πένθους στην Ελλάδα για τα θύματα του μοιραίου Boeing

    Ημέρα εθνικού πένθους η Τρίτη για την Ελλάδα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, ενώ στις 12 τηρήθηκε τριών λεπτών σιγή στη μνήμη των 121 θυμάτων -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά- της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής.

    Και χθες, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των πτωμάτων 3 ατόμων του μοιραίου αεροσκάφους τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη, ενώ από τις 45 σορούς που είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο στο Γουδί αναγνωρίστηκαν 26, ενώ 6 δεν αναζητήθηκαν. Για τις σορούς που παραμένουν ακόμη χωρίς ταυτότητα θα ακολουθηθεί η εξέταση του DNA, όπως και για τα πτώματα που έχουν κριθεί μη αναγνωρίσιμα και παρέμειναν στο ειδικό χώρο στο Σχιστό. Για το λόγο αυτό οι συγγενείς των θυμάτων έδωσαν αίμα ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία της γενετικής ταυτοποίησης,που απαιτεί δέκα με δώδεκα μέρες και η οποία ξεκίνησε χθες.

    Όπως έγινε γνωστό το δεύτερο πορτοκαλί κουτί του αεροσκάφους, που περιέχει τις συνομιλίες των πιλότων δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τα δύο κουτιά, δηλαδή, αυτό στο οποίο καταγράφονται οι λεπτομέρειες της πτήσης και αυτό που καταγράφονται οι συνομιλίες των πιλότων, θα μεταφερθούν για επεξεργασία και ανάλυση σε ειδικό κέντρο στο Παρίσι, προκειμένου να αναλυθούν όλα τα στοιχεία που περιέχονται και τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

    Στο μεταξύ, ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κοτσάφτης δήλωσε ότι από την νεκροτομή που έκανε σε σορούς επιβαινόντων προέκυψε ότι κατά την ώρα της πρόσκρουσης στο έδαφος ζούσαν, δηλαδή λειτουργούσαν η καρδιά και οι πνεύμονές τους και ανέπνεαν. "Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να ήταν λιπόθυμοι, αλλά και το ότι ήταν σε πλήρη λειτουργία όλες οι αισθήσεις τους την ώρα της πρόσκρουσης", τόνισε. Σε σχετική ερώτηση ο κ.Κοτσάφτης είπε ότι δεν θυμάται αν μεταξύ των σορών στις οποίες έκανε νεκροτομή ήταν και του συγκυβερνήτη Πάμπου Χαραλάμπους, το πτώμα του οποίου έχει αναγνωριστεί. Ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η εξέταση και των άλλων σορών, μερικές από τις οποίες είναι απανθρακωμένες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει αν οι νεκροί ήταν παγωμένοι ή όχι (κατά τη διάρκεια της πτήσης) λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους. Οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν θα βεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν οποιαδήποτε σενάρια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή,κατέληξε.

    Εξάλλου, ο πρώην αρχιμηχανικός της εταιρείας "ΗΛΙΟΣ" Κυριάκος Πηλαβάκης,ο οποίος έδωσε εξάωρη κατάθεση στην Αστυνομία στο πλαίσιο της διερεύνησης της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε μια φορά στο παρελθόν πρόβλημα αποσυμπίεσης. Οπως είπε ο κ. Πηλαβάκης, ο οποίος παραιτήθηκε από την εταιρεία τον Απρίλιο του 2005, τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την επιστροφή του αεροσκάφους από τη Βαρσοβία υπήρξε αποσυμπίεση της καμπίνας και το αεροσκάφος προσγειώθηκε και έμεινε για μία εβδομάδα στη Λάρνακα όπου υπεβλήθη σε ενδελεχή έλεγχο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για περαιτέρω έλεγχο,όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο είχαν αλλαχθεί όλα τα εξαρτήματα και στάλθηκαν για έλεγχο και δεν βρέθηκε κάτι το συγκεκριμένο. Από τότε μέχρι και την ημέρα που ο ίδιος έφυγε από την εταιρεία δεν υπήρξε παρόμοιο περιστατικό ή κάτι ανησυχητικό, είπε. Η αποσυμπίεση της καμπίνας, είπε, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, αλλά κάτι που συμβαίνει.

    Σε ερώτηση για το θέμα ύπαρξης οξυγόνου στο πιλοτήριο και στην καμπίνα του αεροπλάνου ο κ. Πηλαβάκης είπε ότι οι πιλότοι έχουν μεγάλη μποτίλια κάτω από το κάθισμα τους και υπάρχει ειδικό κουμπί που ελέγχει αν είναι αρκετό το οξυγόνο και αν έρχεται με ικανοποιητική ροή. Αυτή η μποτίλια, είπε, είναι ανεξάρτητη από αυτές των επιβατών, οι οποίες είναι μία μποτίλια για κάθε τρία άτομα. Επίσης η μάσκα του πιλότου καλύπτει όλο το πρόσωπο του και μπορεί να λαμβάνει 100 % οξυγόνο.

    Ο κ. Πηλαβάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να συνετρίβη λόγω αποσυμπίεσης και υποστήριξε ότι πρέπει να προηγήθηκαν σειρά λαθών ή μηχανικών βλαβών.-

    Εκδηλώσεις για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία,τη Λεμεσό και την Πάφο. Στη Λευκωσία εψάλη δέηση στην Πλατεία Ελευθερίας,όπου εκατοντάδες άτομα άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων. Στο χώρο της εκδήλωσης προσήλθε και ο ηγέτης του Τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    Χθες το πρωί, εψάλη δέηση στη μνήμη των θυμάτων στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη.Στην Κύπρο τηρείται από χθες τριήμερο επίσημο πένθος για τα θύματα της τραγωδίας.

    Το ΚΚΕ το οποίο με ανακοίνωσή του εκφράζει την οδύνη αλλά και την αγανάκτησή του για τον τραγικό και άδικο χαμό 121 ανθρώπων, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς το ΑΚΕΛ στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: Με βαθιά θλίψη παρακολουθούμε τα τραγικά αποτελέσματα της συντριβής του αεροσκάφους της ιδιωτικής εταιρίας "HELIOS", της οποίας θύματα υπήρξαν κατά κύριο λόγο μέλη οικογενειών Κυπρίων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ΑΚΕΛιστές και ΑΚΕΛίστριες. Συμμετέχουμε στο πένθος και συμμεριζόμαστε την οργή των οικείων τους και όλου του κυπριακού λαού».

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έστειλαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρίς, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός αντιπρόεδρος Τζον Πρέσκοτ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Τη θλίψη της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αίτημα της Εισαγγελίας Αθηνών να καταθέσουν οι πιλότοι των δύο F-16

    Η Εισαγγελία Αθηνών, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διατάξει για την αεροπορική τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Γραμματικό, υπέβαλε αίτημα να καταθέσουν οι πιλότοι των δύο F-16 που προσέγγισαν το μοιραίο αεροπλάνο της εταιρείας "Ηλιος". Η κατάθεση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

    Μεταφέρθηκαν στην Κύπρο οι πρώτες σοροί θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας

    Με αεροπλάνο C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν, χθες βράδυ, στην Κύπρο οι σοροί 23 θυμάτων, από τις 26 που έχουν αναγνωρισθεί. Οι τρεις άλλες σοροί ανήκουν σε παιδιά από την Ελλάδα.

    Τις σορούς, που βρίσκονται σε σφραγισμένα φέρετρα, παρέλαβε η Αστυνομία, που θα τις μεταφέρει σε ψυκτικούς θαλάμους στη Λευκωσία, για να παραδοθούν αργότερα στους συγγενείς.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκονταν μόνο μερικοί συγγενείς, καθώς οι αρχές και οι ομάδες ψυχολογικής στήριξης τους είχαν συμβουλεύσει ότι δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό η παρουσία τους εκεί.

    Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Γαβριηλίδης, δήλωσε λίγο πριν από την άφιξη του αεροπλάνου ότι οι περισσότεροι συγγενείς, ιδιαίτερα πολυμελών οικογενειών που χάθηκαν στο δυστύχημα, εξέφρασαν επιθυμία να παραλάβουν τις σορούς όταν θα έχουν αναγνωρισθεί με την εξέταση του γενετικού υλικού όλα τα μέλη των οικογενειών, για να γίνει ταυτόχρονα η κηδεία.

    Σε δύο περιπτώσεις οι συγγενείς ζήτησαν να τους παραδοθούν αμέσως οι σοροί για ταφή, πράγμα που θα γίνει σήμερα το πρωί.

    Μεταξύ των σορών που έχουν αναγνωρισθεί και μεταφερθεί στην Κύπρο είναι εκείνες του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους Χαράλαμπου Χαραλάμπους, των αεροσυνοδών Μερόπης Σοφοκλέους και Λουίζας Βουτέρη και της επίσης αεροσυνοδού Χάρις Χαραλάμπους, της γυναίκας που σύμφωνα με τις πληροφορίες θεάθηκε στο πιλοτήριο λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή να προσπαθεί, με τη βοήθεια ίσως του αρραβωνιαστικού της, να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Η σορός του αρραβωνιαστικού τhς δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί.

    [07] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Δίωρη συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε στο Μέγαρο Μαξιμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για όλα τα θέματα ανάπτυξης ενόψει της ΔΕΘ.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Αθανάσιο Γιαννόπουλο και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του υπουργείου σχετικά με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και στη συνέχεια θα προεδρεύσει συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.

    [08] «Έφυγε» η Βίκυ Μοσχολιού

    Η ανεπανάληπτη βραχνή, μοναδική λαϊκή φωνή, αυτή που οι Ελληνες αγάπησαν, η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, σίγησε χθες στο νοσοκομείο "Υγεία", μετά από έναν σκληρό αγώνα που έδωσε η αγαπημένη τραγουδίστρια τα τελευταία δύο χρόνια.

    Πριν από δύο χρόνια περίπου, η είδηση ότι η Βίκυ Μοσχολιού είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο, συγκίνησε τους Ελληνες που την παρακολούθησαν να παλεύει την αρρώστια της με δύναμη και παληκαρίσια ορμή και να έχει γνωστοποιήσει το πρόβλημά της.

    Η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο τραγούδι πριν από περίπου 40 χρόνια σε πολύ νεαρή ηλικία και οι "μεγάλοι" συνθέτες της εποχής,Βασίλης Τσιτσάνης και Μάρκος Βαμβακάρης της εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους.

    Ολοι είχαν τότε προβλέψει ότι ξεκινά η καριέρα μιας μεγάλης τραγουδίστριας.

    Η ίδια έλεγε ότι ευτύχησε να ξεκινήσει την καριέρα της διπλα στη Δούκισα και το Γρηγόρη Μπιθικώτση.

    Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία της στο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου,"Χάθηκε το φεγγάρι" στην ταινία "Λόλα" με το Νίκο Κούρκουλο και τη Τζένη Καρέζη.

    Το 1967, ο γάμος της με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκου Μίμη Δομάζο έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα περιοδικά της εποχής.

    Καρπός του μεγάλου αυτού έρωτα, ο οποίος, ωστόσο,κατέληξε σε διαζύγιο, είναι δύο κόρες,που τα τελευταία χρόνια την έκαναν και γιαγιά.

    Τη δεκαετία του '80 η Βίκυ Μοσχολιού πέρασε στο έντεχνο τραγούδι και είναι η πρώτη που οργανώσε μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στην Κύπρο.

    Η Βίκυ Μοσχολιού συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους έλληνες συνθέτες, το Σταύρο Ξαρχάκο,το Μίκη Θεοδωράκη,το Γιώργο Ζαμπέτα κ.α.

    Η κηδεία της θα γίνει, δημοσία δαπάνη, αύριο Πέμπτη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το μεσημέρι, στην Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια η ταφή θα γίνει στο A΄ νεκροταφείο.

    Από σήμερα το πρωί στις 9 μέχρι τις 8 μμ η σορός της Μοσχολιού θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ και την Πέμπτη το πρωί από τις 9 μέχρι το μεσημέρι θα εκτίθεται και πάλι σε λαϊκό προσκύνημα.

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια της Βίκυς Μοσχολιού.

    Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε:

    «Το ελληνικό τραγούδι θρηνεί σήμερα την απώλεια μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του. Το πάθος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια της Βίκυς Μοσχολιού, στοιχεία του χαρακτήρα της που έκαναν τις ερμηνείες της μοναδικές, δεν την εγκατέλειψαν ποτέ, ακόμη και στη άνιση μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο. Η ανάμνησή της, όπως και τα τραγούδια της, θα παραμείνει ανεξίτηλη στις καρδιές μας. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    «Η σεμνή παρουσία της φίλης Βίκυς Μοσχολιού και το αστείρευτο ταλέντο της, τίμησαν το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τίμησαν τον ελληνικό πολιτισμό. Όλοι οι φίλοι της, όλοι οι Έλληνες θα τη θυμόμαστε πάντα», τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, σημείωσε ότι η Βίκυ Μοσχολιού υπηρέτησε με ήθος, αξιοπρέπεια και σεμνότητα το λαϊκό τραγούδι και σημάδεψε με τη φωνή της μελωδίες που τραγουδήθηκαν απβ όλους τους Έλληνες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε:

    "Η Βίκυ Μοσχολιού, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Η πορεία της χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα των τραγουδιών της και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Τραγούδησε τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες με ιστορικές ερμηνείες που καθιέρωσαν το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Με τη φωνή της έκανε τα τραγούδια της κομμάτι του πολιτισμού μας".

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια της Β. Μοσχολιού αναφέρει ότι η προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι ήταν μεγάλη και ότι θα μείνει αξέχαστη για την πραγματικά ωραία λαϊκή φωνή της, τις σπουδαίες ερμηνείες, την απλότητα και το ήθος που τη διέκρινε.

    "Η Βίκυ Μοσχολιού δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε μια αληθινή λαϊκή τραγουδίστρια , που πέρασε στο τραγούδι της τα γνήσια λαϊκά της βιώματα. Θα μας λείψει πολύ", αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    Ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν τάφο στο Αβ νεκροταφείο για την ταφή της μεγάλης ερμηνεύτριας, όπως είπε η δήμαρχος κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που σημείωσε: «Μια φωνή λαϊκή και εκφραστική σίγησε. Ένας άνθρωπος ζεστός και καλοσυνάτος με μια μεγάλη ψυχή, μια καλλιτέχνης μοναδική δεν είναι πια μαζί μας. Η Βίκυ Μοσχολιού μας συντρόφευσε τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες και οι μεγάλες αξέχαστες επιτυχίες της θα συνεχίσουν να αποτελούν αγαπημένη συντροφιά και για τις επόμενες γενιές».

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε ότι η Β. Μοσχολιού τραγούδησε "τους καημούς και τα βάσανα του λαού μας χρωματίζοντάς τα με τη γεμάτη πάθος μοναδική φωνή της".

    [09] Με αργούς ρυθμούς η επιστροφή των αθηναίων

    Οι αθηναίοι φαίνεται πως δεν αποφασίζουν να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ, καθώς η κίνηση στα εθνικά δίκτυα και στα λιμάνια της Αττικής είναι περιορισμένη. Μέχρι στιγμής η κίνηση τόσο στις εθνικές οδούς, όσο και στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο είναι ομαλή. Πάντως, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν συγκαλέσει συσκέψεις ούτως ώστε, αναλόγως της κινήσεως, να εντείνουν τα μέτρα για την ομαλή επιστροφή των αθηναίων στην πρωτεύουσα.

    Χωρίς προβλήματα η κίνηση στα λιμάνια

    Ομαλοποιείται καθημερινά η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς και στα περισσότερα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου, στα οποία τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσε αναστάτωση εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν από ορισμένα πλοία της Ακτοπλοΐας.

    Ήδη, χθες, στις 65 αφίξεις και αναχωρήσεις ισάριθμων πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, δεν σημειώθηκαν καθυστερήσεις παρά μόνο ενός πλοίου, του "Παναγία Θαλασσινή", ενώ κανονικά απέπλευσαν και τα πλοία της επιστροφής που τις επόμενες ημέρες θα μεταφέρουν στον Πειραιά περίπου 2.000.000 επιβάτες.

    Η ομαλοποίηση της εκτέλεσης των δρομολογίων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρέμβαση του ΥΕΝ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, αλλά και στην εντατικοποίηση των μέτρων ελέγχου από τους λιμενικούς σε όλα τα λιμάνια της νησιωτικής χώρας.

    Εξάλλου, εντός των ημερών ο ΥΕΝ Μανώλης Κεφαλογιάννης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την Ακτοπλοΐα.

    [10] Αποχώρηση εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας

    Η αποχώρηση των Ισραηλινών εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά απο 38 χρόνια κατοχής, άρχισε επίσημα τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ενεργοποίηση του νόμου που απαγορεύει την είσοδο και την παρουσία ισραηλινών πολιτών στην περιοχή. Οι μισοί εβραϊκοί οικισμοί, που βρίσκονται στη Γάζα έχουν ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το παλαιστινιακό έδαφος, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός Εϊβάλ Γκιλάντι.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο μεγαλύτερο οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας και συγκρούστηκαν με εβραίους διαδηλωτές που αψηφούν τις εντολές να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα εδάφη. Στρατιώτες και αστυνομικοί στη προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση στον οικισμό Νέβε Ντεκάλιμ,έσυραν μακριά με τη βία περισσότερους από πενήντα νεαρούς.

    Στα επεισόδια,τα βιαιότερα εντός της 48ωρης προθεσμίας που έχει δοθεί στους εποίκους για να απομακρυνθούν από τους οικισμούς, εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κίνηση των στρατιωτικών οχημάτων καίγοντας σκουπίδια στον κεντρικό δρόμο.

    Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε 500 σκληροπυρηνικούς Εβραίους που αντιτίθενται στην αποχώρηση από τη Γάζα, όταν επιχείρησαν να διεισδύσουν σε εβραϊκούς οικισμούς.

    Επτάμισι χιλιάδες άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης αναπτυχθεί κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς για να εμποδίσουν ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών κατά την αποχώρηση.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένως κάνει γνωστή την ανησυχία του για επιθέσεις ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων , ειδικότερα της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς, εναντίον των στρατιωτών και των εποίκων την ώρα της αποχώρησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 August 2005 - 22:29:36 UTC