Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαντούβαλος: Παραμένω βουλευτής
  • [02] Ο Γ. Παπανδρέου για τη διαφθορά
  • [03] Εκτός ΝΔ ο Πέτρος Μαντούβαλος

  • [01] Μαντούβαλος: Παραμένω βουλευτής

    «Ταλαιπωρούμαι και βασανίζομαι χωρίς να φταίω σε τίποτε - απολύτως τίποτε. Είναι βέβαιο ότι είμαι στόχος και μάλιστα οργανωμένων συμφερόντων και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε σήμερα ο παραιτηθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αβ Πειραιά, Πέτρος Μαντούβαλος.

    Νωρίτερα, σήμερα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον κάλεσε στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης. Ο κ. Μεϊμαράκης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ήταν ανορθόδοξος ο τρόπος παραίτησης του κ. Μαντούβαλου και του έκανε γνωστό ότι βάση καταστατικού του κόμματος αίρονται αυτοδικαίως όλες οι κομματικές ιδιότητες και δράσεις, που απέρρεαν από το αξίωμα του.

    Στη μεταξύ τους συζήτηση, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε στο βουλευτή πως όταν κανείς επιλέγει έναν δρόμο οφείλει να τον ακολουθήσει μέχρι το τέλος. Του επεσήμανε πως κανείς δεν παίρνει λευκή επιταγή και ότι ο κ. Μαντούβαλος εξελέγη με ψήφους της ΝΔ.

    Ο κ. Μαντούβαλος, εξέφρασε την πικρία του για τις ανακοινώσεις του κ. Μεϊμαράκη και υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει μια βρώμικη και οργανωμένη επίθεση εναντίον του. Οπως δήλωσε, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς «ο κόσμος του ζητά να παραμείνει στην έδρα του».

    «Δεν φοβάμαι απολύτως τίποτα. Παραμένω όρθιος. Δεν υπάρχει κάλυψη από την βουλευτική ασυλία. Όταν χρειαστεί να υπάρξει άρση της ασυλίας για το χιλιοστό του χιλιοστού, θα είμαι παρών» ανέφερε ο βουλευτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση και παράλληλα εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη» του στη Δικαιοσύνη όσον αφορά στους συνεργάτες του.

    «Αυτή η πράξη που έκανα για μένα, είναι συναισθηματική, αληθινή όπως την έκανα, δεν ήθελα να φέρω κανένα πρόβλημα στο κόμμα μου και στον Πρωθυπουργό, αλλά δεν πίστευα ότι σήμερα θα πάρω τόση απογοήτευση (κι εγώ και πολύς κόσμος) μβ αυτή τη σπουδαία ανακοίνωση του κου Μεϊμαράκη», είπε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Αναφορικά με τον τρόπο που επέλεξε ο Πέτρος Μαντούβαλος να ανακοινώσει τηλεοπτικά την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΚΟ της ΝΔ,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε για «ανορθόδοξο τρόπο» και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις του Γραμματέα της ΝΔ Ευ.Μεϊμαράκη,ο οποίος νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με το βουλευτή.

    Σε ό,τι αφορά στις «αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια με τον κ. Μαντούβαλο,ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «προσωπικά» δεν συμφωνεί «με σχόλια που γίνονται μεταξύ βουλευτών».

    Ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν περί στιχομυθίας που φέρεται να είχε ο κ.Μαντούβαλος με τον κ.Ρουσόπουλο (ο βουλευτής Πειραιώς φέρεται να συνέστησε «να βγάλουν τα χρυσά ρολόγια τα στελέχη και να κατέβουν στον κόσμο») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι μετά από επικοινωνία που είχε σήμερα με το βουλευτή και αυτός διέψευσε ότι ανέφερε παρόμοια στιχομυθία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε επίσης πληροφορίες κατά τις οποίες προορίζεται ο Γραμματέας εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης κ. Γ. Ζορμπάς για θέση επικεφαλής στη νέα αρχή καταπολέμησης του «βρώμικου χρήματος».

    Σε άλλη ερώτηση αν αυτή η αρχή έχει στο στόχαστρό της «δύο συγκεκριμένους Ελληνες επιχειρηματίες», ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στο στόχαστρό της κάποιο επιχειρηματία. Στόχος της είναι να διαμορφώσει εκείνες τις θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις».

    Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία σειρά κυβερνητικών στελεχών ενέχονται σε υποθέσεις κακοδιοίκησης, ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι «γίνεται μια προσπάθεια ισοπέδωσης» και πρόσθεσε ότι «η κάθε υπόθεση πρέπει να κρίνεται χωριστά. Δεν δημιουργούνται συνθήκες διαφθοράς, μπορεί να δημιουργούνται εντυπώσεις και εν πάση περιπτώσει σημασία έχει το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα της ΝΔ αντιδρούν στις σχετικές καταγγελίες».

    [02] Ο Γ. Παπανδρέου για τη διαφθορά

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε σημερινές δηλώσεις του για τα θέματα της διαφάνειας επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης και ανυπαρξία δυνάμεων που θα κάνουν πράξη αυτά που έχει ανάγκη η χώρα.

    «Συγκαλύψεις, συμψηφισμοί, υποκριτική ηθικολογία, πελατειακή αντίληψη είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για την εφαρμογή των κανόνων και των νόμων που πρέπει να εφαρμόζονται για όλους».

    «Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να αναδεικνύει τις αξίες και τους κανόνες, τους διαστρεβλώνει και τους υποτάσσει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτό καταρρακώνει το ήθος του Ελληνα πολίτη και νομίζω ότι επιτέλους χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση όλων μας στα φαινόμενα που βλέπουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την πρόταση 8 σημείων που έχει κάνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πρόσθεσε ότι γίνεται περαιτέρω επεξεργασία των σημείων αυτών, λέγοντας, εν συνεχεία, ότι αναμέναμε και αναμένουμε ότι θα υπάρχει θετικη ανταπόκριση απο την πλευρά της κυβέρνησης.

    «Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η ανταπόκριση. Εμείς, όμως, είμαστε πεπεισμένοι και έχουμε την πολιτική βούληση ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει στον τομέα της διαφθοράς, μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα με συγκεκριμένους θεσμούς και κανόνες και με συστηματική μάχη».

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να δώσει αυτήν την μάχη», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, του πρότεινε να τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής για την διαφάνεια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον κ. Στεφανόπουλο συζήτησε εξωτερικά και εσωτερικά θέματα όπως και αυτό της διαφθοράς και διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του είναι δημόσιες και απευθύνονται προς την κυβέρνηση η οποία και πρέπει να απαντήσει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, αφ΄ενός μέν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στα «ώριμα ζητήματα στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας», ενώ σε ότι αφορά την πρόταση 8 σημείων είπε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταθέσει σχετική πρόταση στην Βουλή.

    Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν μέσα στο πνεύμα της αναφοράς του για «ουσιαστική αντίδραση» είναι και το αίτημα πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο κ. Καραμανλής έχει ευθύνη, ως πρωθυπουργός της χώρας, για την κυβέρνησή του, για κάθε υπουργό του και για τις πολιτικές πρωτοβουλίες ή ελλείψεις που έχει η σημερινή κυβέρνηση. Φαίνεται όμως ότι η παρουσία του δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων και την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων εξωτερικής και εσωτερικής φύσης με τρόπο αποτελεσματικό και καθαρό».

    «Δυστυχώς αυτό το κακό κλίμα έχει παραλύσει την κυβέρνηση και την χώρα και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία, στον πολίτη, στην εικόνα μας στο εξωτερικό και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Εχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κ. Καραμανλής», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ετάχθη υπερ των διακριτών και καθαρών ρόλων των θεσμών, με δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με την «Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζήτησε την πρόταση της Ενωσης για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και χαρακτήρισε την πρόταση υπεύθυνη που καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που έχουν τεθεί. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πρόταση αυτή συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    «Σε ό,τι αφορά στην δική μας στάση για τα ζητήματα που είναι ώριμα και αφορούν την επιβεβλημένη κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, αυτά μπορούν να ρυθμιστούν άμεσα και το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες και στη Βουλή»,ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλα που μας απασχολούν, χρειάζονται διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει, και σχετίζεται με την σχέση Κράτους-Εκκλησίας».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει αυτόν τον διάλογο στην κοινωνία αλλά και με την Εκκλησία.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της λογοδοσίας κάθε μορφής εξουσίας και πρόσθεσε ότι η λογοδοσία, η διαφάνεια και οι καθαροί και διακριτοί ρόλοι θα επιτρέψουν τον δημοκρατικό έλεγχο, την αξιοκρατία και την θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα περί διαφθοράς δήλωσε πως "ο κ. Παπανδρέου, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε ότι η πολυδιαφημισμένη πρόταση των 8 σημείων του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι γενικόλογη, αφού δήλωσε ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας".

    "Τους πήρε δέκα μήνες να το καταλάβουν. Όταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επεξεργασία, περιμένουμε να ακούσουμε τις συγκεκριμένες -ελπίζω- προτάσεις τους", είπε ο εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος συμπληρωσε λέγοντας πως "κατά τα λοιπά, η συγκάλυψη και η πελατειακή αντίληψη είναι πρακτικές που ταυτίστηκαν με την εικοσαετία ΠΑΣΟΚ. Ο συμψηφισμός είναι η ύστατη καταφυγή αυτών που επιχειρούν αγωνιωδώς να αποτινάξουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για επιλογές που πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες».

    [03] Εκτός ΝΔ ο Πέτρος Μαντούβαλος

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε σήμερα στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης τον αποχωρήσαντα χθες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, βουλευτή Πειραιώς Πέτρο Μαντούβαλο.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε στον κ. Μαντούβαλο πως ήταν ανορθόδοξος ο τρόπος παραίτησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και του έκανε γνωστό ότι βάση καταστατικού του κόμματος αίρονται αυτοδικαίως όλες οι κομματικές ιδιότητες και δράσεις, που απέρρεαν από το αξίωμα του.

    Στη μεταξύ τους συζήτηση, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε στο βουλευτή πως όταν κανείς επιλέγει έναν δρόμο οφείλει να τον ακολουθήσει μέχρι το τέλος και του επεσήμανε πως κανείς δεν παίρνει λευκή επιταγή και ότι ο κ. Μαντούβαλος εξελέγη με ψήφους της ΝΔ.

    Μαντούβαλος: Δεν παραιτούμαι

    «Ταλαιπωρούμαι και βασανίζομαι χωρίς να φταίω σε τίποτε - απολύτως τίποτε. Είναι βέβαιο ότι είμαι στόχος και μάλιστα οργανωμένων συμφερόντων και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε σήμερα ο παραιτηθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αβ Πειραιά, Πέτρος Μαντούβαλος.

    Ο κ. Μαντούβαλος, εξέφρασε την πικρία του για τις ανακοινώσεις του κ. Μεϊμαράκη και υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει μια βρώμικη και οργανωμένη επίθεση εναντίον του. Οπως δήλωσε, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς «ο κόσμος του ζητά να παραμείνει στην έδρα του».

    «Δεν φοβάμαι απολύτως τίποτα. Παραμένω όρθιος. Δεν υπάρχει κάλυψη από την βουλευτική ασυλία. Όταν χρειαστεί να υπάρξει άρση της ασυλίας για το χιλιοστό του χιλιοστού, θα είμαι παρών» ανέφερε ο βουλευτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση και παράλληλα εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη» του στη Δικαιοσύνη όσον αφορά στους συνεργάτες του.

    «Αυτή η πράξη που έκανα για μένα, είναι συναισθηματική, αληθινή όπως την έκανα, δεν ήθελα να φέρω κανένα πρόβλημα στο κόμμα μου και στον Πρωθυπουργό, αλλά δεν πίστευα ότι σήμερα θα πάρω τόση απογοήτευση (κι εγώ και πολύς κόσμος) μβ αυτή τη σπουδαία ανακοίνωση του κου Μεϊμαράκη», είπε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Αναφορικά με τον τρόπο που επέλεξε ο Πέτρος Μαντούβαλος να ανακοινώσει τηλεοπτικά την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΚΟ της ΝΔ,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε για «ανορθόδοξο τρόπο» και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις του Γραμματέα της ΝΔ Ευ.Μεϊμαράκη,ο οποίος νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με το βουλευτή.

    Σε ό,τι αφορά στις «αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια με τον κ. Μαντούβαλο,ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «προσωπικά» δεν συμφωνεί «με σχόλια που γίνονται μεταξύ βουλευτών».

    Ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν περί στιχομυθίας που φέρεται να είχε ο κ.Μαντούβαλος με τον κ.Ρουσόπουλο (ο βουλευτής Πειραιώς φέρεται να συνέστησε «να βγάλουν τα χρυσά ρολόγια τα στελέχη και να κατέβουν στον κόσμο») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι μετά από επικοινωνία που είχε σήμερα με το βουλευτή και αυτός διέψευσε ότι ανέφερε παρόμοια στιχομυθία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε επίσης πληροφορίες κατά τις οποίες προορίζεται ο Γραμματέας εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης κ. Γ. Ζορμπάς για θέση επικεφαλής στη νέα αρχή καταπολέμησης του «βρώμικου χρήματος».

    Σε άλλη ερώτηση αν αυτή η αρχή έχει στο στόχαστρό της «δύο συγκεκριμένους Ελληνες επιχειρηματίες», ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στο στόχαστρό της κάποιο επιχειρηματία. Στόχος της είναι να διαμορφώσει εκείνες τις θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις».

    Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία σειρά κυβερνητικών στελεχών ενέχονται σε υποθέσεις κακοδιοίκησης, ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι «γίνεται μια προσπάθεια ισοπέδωσης» και πρόσθεσε ότι «η κάθε υπόθεση πρέπει να κρίνεται χωριστά. Δεν δημιουργούνται συνθήκες διαφθοράς, μπορεί να δημιουργούνται εντυπώσεις και εν πάση περιπτώσει σημασία έχει το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα της ΝΔ αντιδρούν στις σχετικές καταγγελίες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 October 2005 - 21:32:57 UTC