Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Ο Παπανδρέου στο Λονδίνο.
  • [03] Συνέδριο Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • [04] Ορόσημο η συνθήκη για την ενέργεια
  • [05] Παπανδρέου: Η Ελλάδα δικαιούται όραμα και ηγεσία
  • [06] Γ. Κουμουτσάκος για Τουρκία και Ταλάτ
  • [07] Χωρίς πρόβλημα οι πτήσεις
  • [08] Καραμανλης: Δεν μας πτοούν οι μεθοδεύσεις της συντήρησης
  • [09] Αρχίζει αύριο η ατυπη Σύνοδος Κορυφής των «25»
  • [10] Σύσταση ΕΣΡ ως προς τον τρόπο προβολής θεμάτων

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Με τη σημερινή επίσημη δοξολογία, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ξεκινούν οι εκδηλώσεις, για τον τριπλό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου του ΟΧΙ. Το μεσημέρι ο Κ.Καραμανλής θα αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου το απόγευμα πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Ο Παπανδρέου στο Λονδίνο.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μεταβεί στο Λονδίνο, προκειμένου το βράδυ να παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλέρ, στη Ντάουηνκ Στρητ, 10, προς τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Το πρωί, θα παραστεί στη Δοξολογία για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την Επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

    Χθες, ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του για τα θέματα της διαφάνειας επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης και ανυπαρξία δυνάμεων που θα κάνουν πράξη αυτά που έχει ανάγκη η χώρα.

    «Συγκαλύψεις, συμψηφισμοί, υποκριτική ηθικολογία, πελατειακή αντίληψη είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για την εφαρμογή των κανόνων και των νόμων που πρέπει να εφαρμόζονται για όλους».

    «Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να αναδεικνύει τις αξίες και τους κανόνες, τους διαστρεβλώνει και τους υποτάσσει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτό καταρρακώνει το ήθος του Ελληνα πολίτη και νομίζω ότι επιτέλους χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση όλων μας στα φαινόμενα που βλέπουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την πρόταση 8 σημείων που έχει κάνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πρόσθεσε ότι γίνεται περαιτέρω επεξεργασία των σημείων αυτών, λέγοντας, εν συνεχεία, ότι αναμέναμε και αναμένουμε ότι θα υπάρχει θετικη ανταπόκριση απο την πλευρά της κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν κατά τη συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, του πρότεινε να τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής για την διαφάνεια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον κ. Στεφανόπουλο συζήτησε εξωτερικά και εσωτερικά θέματα όπως και αυτό της διαφθοράς και διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του είναι δημόσιες και απευθύνονται προς την κυβέρνηση η οποία και πρέπει να απαντήσει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, αφ΄ενός μέν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στα «ώριμα ζητήματα στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας», ενώ σε ότι αφορά την πρόταση 8 σημείων είπε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταθέσει σχετική πρόταση στην Βουλή.

    Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν μέσα στο πνεύμα της αναφοράς του για «ουσιαστική αντίδραση» είναι και το αίτημα πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο κ. Καραμανλής έχει ευθύνη, ως πρωθυπουργός της χώρας, για την κυβέρνησή του, για κάθε υπουργό του και για τις πολιτικές πρωτοβουλίες ή ελλείψεις που έχει η σημερινή κυβέρνηση. Φαίνεται όμως ότι η παρουσία του δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων και την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων εξωτερικής και εσωτερικής φύσης με τρόπο αποτελεσματικό και καθαρό».

    «Δυστυχώς αυτό το κακό κλίμα έχει παραλύσει την κυβέρνηση και την χώρα και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία, στον πολίτη, στην εικόνα μας στο εξωτερικό και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Εχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κ. Καραμανλής», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ετάχθη υπερ των διακριτών και καθαρών ρόλων των θεσμών, με δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με την «Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζήτησε την πρόταση της Ενωσης για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και χαρακτήρισε την πρόταση υπεύθυνη που καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που έχουν τεθεί. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πρόταση αυτή συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    «Σε ό,τι αφορά στην δική μας στάση για τα ζητήματα που είναι ώριμα και αφορούν την επιβεβλημένη κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, αυτά μπορούν να ρυθμιστούν άμεσα και το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες και στη Βουλή»,ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλα που μας απασχολούν, χρειάζονται διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει, και σχετίζεται με την σχέση Κράτους-Εκκλησίας».

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα περί διαφθοράς δήλωσε πως "ο κ. Παπανδρέου, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε ότι η πολυδιαφημισμένη πρόταση των 8 σημείων του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι γενικόλογη, αφού δήλωσε ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας".

    "Τους πήρε δέκα μήνες να το καταλάβουν. Όταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επεξεργασία, περιμένουμε να ακούσουμε τις συγκεκριμένες -ελπίζω- προτάσεις τους", είπε ο εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος συμπληρωσε λέγοντας πως "κατά τα λοιπά, η συγκάλυψη και η πελατειακή αντίληψη είναι πρακτικές που ταυτίστηκαν με την εικοσαετία ΠΑΣΟΚ. Ο συμψηφισμός είναι η ύστατη καταφυγή αυτών που επιχειρούν αγωνιωδώς να αποτινάξουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για επιλογές που πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες».

    [03] Συνέδριο Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στον Συνασπισμό, ενόψει του 1ου συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ξεκινά την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με κεντρικό θέμα "Ποια Ευρώπη θέλουμε", με την πρώτη μέρα να είναι αφιερωμένη στις γυναίκες.

    Στην Αθήνα θα βρεθούν σημαντικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μεταξύ των οποίων ο ιταλός Φάουστο Μπερτινότι, οι ηγέτες της γερμανικής αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν και Λόταρ Μπίσκι, καθώς και η εθνική γραμματέας του γαλλικού ΚΚ Μαρί Ζόρζ Μπιφέ.

    Το Σάββατο το πρωί η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.

    Σήμερα το πρωί ο Αλ.Αλαβάνος θα επισκεφθεί το Σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Ηλιούπολη.

    [04] Ορόσημο η συνθήκη για την ενέργεια

    Ορόσημο στην πορεία των λαών της περιοχής, προπομπό νέων σχέσεων και αφετηρία για ευρύτερη οικονομική συνεργασία, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τη συνθήκη για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ενιαία αγορά ενέργειας θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής και θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας ζωής.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προσέγγισης των χωρών της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και προς την εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

    Ο κοινοτικός επίτροπος για την ενέργεια Αντρις Πίλμπαγκς επεσήμανε ότι η συνθήκη οδηγεί στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού τόσο της περιοχής όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υπογράμμισε το θετικό ρόλο της Τουρκίας για τη σημερινή εξέλιξη.

    Ανέφερε ακόμη ότι με τη συνθήκη δημιουργείται ένα κοινό και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ενέργειας και δίκτυα μεταφοράς.

    Ο εκπρόσωπος του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής της συνθήκης, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή και άλλα 8 δισ. για δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η ιδέα για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας ξεκίνησε όταν ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, την περίοδο '96-97 και τόνισε ότι η συνθήκη θα αποτελέσει καταλύτη για τη βελτίωση της ασφάλειας και την επάρκεια εφοδιασμού με ενέργεια, για την προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών τους.

    Τη συνθήκη για την ενέργεια δεν υπέγραψε η Τουρκία,παρά το γεγονός ότι στην τελετή ήταν παρών ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Γκιουλέρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία φέρεται να διαφωνεί με ορισμένους όρους της συνθήκης που αναφέρονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

    Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι το θέμα είναι μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εως ότου υπογράψει και η γείτων δεν θα είναι μέλος της ενεργειακής κοινότητας,έλεγαν οι ίδιες πηγές και εξέφραζαν την εκτίμηση ότι θα την υπογράψει έως τον Ιούνιο.

    Με προηγούμενη συμφωνία είχε οριστεί η Κωνσταντινούπολη ως έδρα των υπουργικών συναντήσεων για το φυσικό αέριο.

    Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε τη συνθήκη οι υπουργοί των λοιπών χωρών-μελών της κοινότητας θα αποφασίσουν πού θα γίνονται οι υπουργικές συναντήσεις έως ότου γίνει η Τουρκία μέλος.

    Ο Αλαν Τζόνσον υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αγγλίας και εκπρόσωπος της Βρετανικής Προεδρίας είπε ότι η συνθήκη δημιουργεί μια ελεύθερη αγορά ενέργειας από την Πορτογαλία ως τη Ρουμανία και από τη Φιλανδία ως την Ελλάδα και αποκαθιστά τη διασύνδεση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η σημερινή ΕΕ ξεκίνησε από μια ενεργειακή συμφωνία για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινότητας άνθρακα και χάλυβα το 1951.

    Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι στις 4 Νοεμβρίου θα υπογραφεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

    Επίσης ο κοινοτικός επίτροπος Α. Πίμπαλγκς επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και αυτή ήταν η αιτία που δεν υπεγράφη σήμερα η συνθήκη από την Τουρκία.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η τουρκική κυβέρνηση συμμετείχε στην προετοιμασία και δούλεψε σκληρά για τη συνθήκη.

    [05] Παπανδρέου: Η Ελλάδα δικαιούται όραμα και ηγεσία

    "Ο πολίτης αισθάνεται σήμερα ότι έχει βαλτώσει μέσα στη λογική των μικροκομματικών συμφερόντων, των πελατειακών σχέσεων, της έλλειψης διαφάνειας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη δοξολογία στη Θεσσαλονίκη, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και ο ελληνισμός δικαιούνται να έχουν όραμα και ηγεσία αποτελεσματική, που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεπερνά τα ιδιοτελή και τα μικροκομματικά συμφέροντα.

    "Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία μας, μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα. Είναι μια μέρα που γιορτάζουμε τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, αλλά και απελευθέρωση της πόλης, της Μακεδονίας. Γιορτάζουμε τη δυνατότητα του Ελληνισμού, όταν βάζει στόχους να μπορεί αυτούς τους στόχους να τους πραγματοποιεί. Και δείχνει όταν θέλει ο Ελληνισμός ότι μπορεί να σπάει τα δεσμά, να αναδεικνύει τη δημιουργικότητα του και να μην τον κρατάει τίποτε πίσω", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε:

    "Δυστυχώς, σήμερα στο κλίμα που ζούμε αισθάνεται ο πολίτης ότι η Ελλάδα έχει βαλτώσει. Φαίνεται να τον κρατάνε οι δυνάμεις πίσω. Αισθάνεται ότι δεν έχει όραμα, δεν έχει αποτελεσματικότητα, ότι έχει βαλτώσει μέσα στη λογική των μικροκομματικών συμφερόντων, των πελατειακών σχέσεων, της έλλειψης διαφάνειας. Δικαιούνται η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και ο Ελληνισμός να έχουν οράματα, να εμπνέονται, να έχουν ηγεσία αποτελεσματική, που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεπερνά ιδιοτελή και μικροκομματικά συμφέροντα".

    Και κατέληξε λέγοντας πως "γιαυτό αγωνίζομαι, γι αυτό αγωνιζόμαστε και είναι σίγουρο ότι θα το πετύχουμε. Θα πετύχουμε και στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουμε δυνατότητες για ένα διαφορετικό μέλλον, ένα μέλλον πραγματικά ελεύθερο, δημιουργικό, με σημαντικές προοπτικές για τον λαό της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας".

    Ο κ. Παπανδρέου το απόγευμα θα μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου το βράδυ να παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλέρ στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    [06] Γ. Κουμουτσάκος για Τουρκία και Ταλάτ

    «Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον η λογική της απειλής χρήσης βίας (Casus Belli) από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί προφανή και μη αποδεκτό αναχρονισμό, ο οποίος θα γίνεται εντονότερος, όσο προχωρούν οι διαδικασίες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος,ο οποίος, ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της να μην αίρει την σχετική απειλή.

    Επαναλαμβάνοντας πάντως την ελληνική θέση για το ζήτημα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το ?Casus Belli? «αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του διεθνούς δικαίου αλλά και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και σημείωσε ότι «ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν βασίστηκε ποτέ στην εκτίμηση ότι πρακτικές δεκαετιών θα μεταβάλλονταν στις 4 Οκτωβρίου 2005», με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    «Το βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι να μπουν γερά θεμέλια, όροι και γραμμές ώστε η έναρξη των διαπραγματεύσεων να σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε νέο περιβάλλον και σε βαθμιαία μεταβολή», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και επισήμανε ότι στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν για πρώτη φορά τεθεί ως προαπαιτούμενοι για την ένταξη όροι οι οποίοι δεν αναφέρονται μόνο στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων, αλλά αφορούν και την διεθνή της συμπεριφορά.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μην συμμετέχει - προς το παρόν τουλάχιστον- στην Συνθήκη Ενεργειακής Κοινότητας η οποία υπεγράφη χθες στην Αθήνα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το γεγονός αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι ειδικά την Ελλάδα και σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης ήταν παρών στην τελετή της υπογραφής.

    Σχετικά με την επίσκεψη του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιφυλάσσεται να δει τα αποτελέσματα της συνάντησης.

    «Δεν πρέπει να λείπουν οι πρωτοβουλίες και οι συναντήσεις όταν έχουν εποικοδομητική κατεύθυνση. Δεν υπάρχει όμως βεβαιότητα ότι αυτή η συνάντηση συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

    Τέλος ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή» ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς περί ανάγκης για αναγνώριση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι «σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, υπάρχει μόνο μια μειονότητα στην Ελλάδα, η μουσουλμανική».

    [07] Χωρίς πρόβλημα οι πτήσεις

    Κανονικά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα για σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που επικαλούνταν θέματα ασφάλειας πτήσεων.

    [08] Καραμανλης: Δεν μας πτοούν οι μεθοδεύσεις της συντήρησης

    Τη σταθερή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα στο έργο της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά τη πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος στο κλίμα των ημερών ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «μεθοδεύσεις της αντίδρασης, κραυγές της συντήρησης ούτε μας πτοούν ούτε μας αποπροσανατολίζουν».

    Επεσήμανε πως «υπάρχουν κάποιοι που θίγονται. Αλλά είναι λίγοι μπροστά στους πολλούς που ζητούν να αλλάξουμε τα πράγματα, να εξαλείψουμε παθογένειες και αγκυλώσεις, να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Σ'αυτά και μόνο έχουμε στραμμένη την έγνοια μας, την πολιτική μας και τις αποφάσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «ο έλεγχος του έργου μας, ο έλεγχος της δράσης μας είναι δημοκρατικό δικαίωμα όλων. Είναι καλοδεχούμενος. Είναι εποικοδομητικός. Το νοσηρό κλίμα, όμως, που κάποιοι καλλιεργούν, δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθειά μας. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι απ' όσο φαντάζονται μερικοί, που θέλουν να τους χειραγωγούν».

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν και ξέρουν τις υπερβολές. Αναγνωρίζουν τις ακρότητες. Οι πολίτες καταδικάζουν την ισοπέδωση των πάντων. Απαιτούν από την Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο έργο της και στη λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Αυτό κάνουμε. Στο τέλος του δρόμου, νικητές θα είναι όσοι έχτισαν κάτι καινούργιο στον Τόπο και χαμένοι εκείνοι που επιχειρούν να το ισοπεδώσουν».

    Με την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό, του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου του ΟΧΙ.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    «Η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν σαφέστατη και εγώ δεν θα την ερμηνεύσω» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που αφορούσαν το περιεχόμενο της σημερινής δήλωσης του πρωθυπουργού για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μην πτοηθεί από τις μεθοδεύσεις της αντίδρασης.

    Ερωτηθείς, εξάλλου,για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διαφθοράς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "ειλικρινώς χάρηκα για το γεγονός, ότι ο κ.Παπανδρέου είπε ότι επεξεργάζεται περαιτέρω τις περίφημες οχτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, που ήταν γενικόλογες".

    Χαίρομαι, σημείωσε, που το ΠΑΣΟΚ εργάζεται εκ νέου επ΄αυτών και περιμένω με χαρά να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις. ΄Εχουμε πεί άλλωστε ότι οι προτάσεις που διατυπώνονται στο Κοινοβούλιο, εφόσον είναι λογικές κι εφικτές, θα είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση - από όποιο κόμμα και αν προέρχονται, τόνισε.

    Ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε (απαντώντας σε άλλη ερώτηση) ότι η κυβέρνηση έκανε ορισμένες θεσμικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς - όπως την κατάργηση του «αμαρτωλού μαθηματικού τύπου», με ένα διαφορετικό σύστημα για την ανάθεση των δημοσίων έργων, την πρόταση περί «βασικού μετόχου», η οποία «παρά την περιπέτεια που πέρασε και οδεύει στο τέλος της», τη μετατροπή του αδικήματος περί την υπηρεσία από πλημμέλημα σε κακούργημα κλπ.

    [09] Αρχίζει αύριο η ατυπη Σύνοδος Κορυφής των «25»

    H απάντηση της ΕΕ στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα βρεθεί στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται αύριο στο Χάμπτον Κόρτ της Μεγάλης Βρετανίας.

    Η συζήτηση των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων των «25» θα επικεντρωθεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών οικονομιών ώστε να διατηρηθούν οι βασικές αρχές του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» έναντι των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και της γήρανσης του πληθυσμού.

    Στη Σύνοδο θα εξεταστούν ακόμη πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση στη βάση κοινής πρότασης που αναμένεται να καταθέσουν οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ζαπατέρο.

    Επίσης, ο Χαβιέρ Σολάνα θα παρουσιάσει δέσμη ιδεών για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε ένα κόσμο πιο ασφαλή.

    Για το Λονδίνο αναχώρησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο οποίος θα συμμετέχει στη Σύνοδο των «25».

    Η πρόταση της Κομισιόν

    Η σύνοδος θα αρχίσει αύριο στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζ θα παρουσιάσει πρόταση πέντε σημείων, που υιοθέτησε η Επιτροπή στις 20 Νοεμβρίου. Τα βασικά σημεία της πρότασης αφορούν: 1) τη νέα ώθηση που πρέπει να δοθεί στην πολιτική ανταγωνιστικότητας 2) τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκοσμιοποίηση 3) την ανακατανομή των αγροτικών δαπανών σε κοινοτικό επίπεδο προς όφελος της ενίσχυσης της αγροτικής ανάπτυξης 4) την επανεξέταση και τον εκσυγχρονισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού και 5) την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου και της συνοχής της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι οι προτάσεις αυτές έχουν την στήριξη του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ ο οποίος επιδιώκει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Χάμπτον Κόρτ να υπάρξει δέσμευση των «25» για την ανάγκη άρσης των εμποδίων στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.

    Κριτική στις προτάσεις Μπαρόζο άσκησαν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και οι Πράσινοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με την προώθηση αυτών των ιδεών ουσιαστικά εγκαταλείπεται το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

    Σε ότι αφορά τη συνέχεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται ότι ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, ύπατος εκπρόσωπος.

    Δημοσιονομική πολιτική 2007-2013

    Στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στο παλάτι του Ερρίκου του Ογδοου κοντά στο Λονδίνο, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης δημοσιονομικής περιόδου θα αρχίσει στις αρχές Νοεμβρίου στη βάση νέας συμβιβαστικής πρότασης που αναμένεται να καταθέσει η βρετανική προεδρία. Η πρόταση προβλέπεται ότι θα έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 7ης Νοεμβρίου και στις διμερείς επαφές που προτίθεται να πραγματοποιήσει στη συνέχεια η προεδρία με τους κοινοτικούς εταίρους.

    [10] Σύσταση ΕΣΡ ως προς τον τρόπο προβολής θεμάτων

    Το ΕΣΡ στην έκτακτη σημερινή συνεδρίασή του στην οποία ενασχολήθηκε με το κατά πόσο έχει αρμοδιότητα βάσει του νόμου και του κώδικα δεοντολογίας σε σχέση με εκπομπές και δελτία ειδήσεων της τελευταίας εβδομάδας που αναφέρθηκαν σε περιστατικά διαφθοράς κατέληξε στην έκδοση υπόδειξης προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στους οποίους συνιστά "προσοχή και μετριοπάθεια στις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές τους".

    Επίσης επισημαίνει ότι "οι γενικεύσεις, οι διογκώσεις και η χρήση αθέμιτων μεθόδων συλλογής στοιχείων οδηγούν στην απαξίωση των θεσμών και υπονομεύουν τη δημοκρατία" και προσθέτει ότι "ο σκοπός της αντικειμενικής ενημέρωσης δεν πρέπει να επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση συμφερόντων και οι ειδησεογραφικές εκπομπές δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους θεσμούς της συνταγματικής έννομης τάξης".

    Στην ίδια υπόδειξη το ΕΣΡ τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του Προεδρικού Διατάγματος 77 του 2003 τα πρόσωπα που συμμετέχουν ή αναφέρονται στις εκπομπές πρέπει να απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς η δε άσκηση κριτικής δεν είναι ασυμβίβαστη με το σεβασμό των δικαιωμάτων των εμφανιζομένων αναφερομένων προσώπων.

    Καταλήγει δε υποστηρίζοντας ότι "παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων δικαίου και ήδη ασκεί τον κατά περίπτωση επιβαλλόμενο κυρωτικό έλεγχο για σχετικές εκτροπές".

    Οπως διευκρίνησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης όσον αφορά δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές της τελευταίας εβδομάδας κυρωτικός έλεγχος αυτή τη στιγμή έχει ασκηθεί στο τηλεοπτικό κανάλι "Αλφα" για τηλεφωνική συνέντευξη δημοσιογράφου στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων.

    Ο κ. Λασκαρίδης εξάλλου επισήμανε ότι "οι δημοσιογράφοι είναι για να αποκαλύπτουν και όχι για να κουκουλώνουν τα πράγματα. Ο τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων πρέπει να είναι κόσμιος και με σεβασμό και ο τρόπος αυτός είναι που ελέγχεται από το ΕΣΡ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 October 2005 - 16:44:39 UTC