Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρομοκρατική επίθεση στο Αμμάν
  • [02] Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] Ικανοποίηση Μολυβιάτη για τις αποφάσεις της ΕΕ
  • [05] Γ.Παπανδρέου για μεταναστευτικό

  • [01] Τρομοκρατική επίθεση στο Αμμάν

    Τουλάχιστον 67 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των τριών επιθέσεων αυτοκτονίας που έγιναν σε ξενοδοχεία, στο Αμάν της Ιορδανίας.

    Οι δύο από τις τρεις επιθέσεις έγιναν από καμικάζι που είχαν ζωστεί τα εκρηκτικά και η τρίτη πιθανώς με παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα άτομο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρουάν Μουάσερ.

    Ορισμένοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για περίπου 300 τραυματίες, αλλά οι άνδρες των υπηρεσιών παροχής άμεσης βοήθειας έχουν καταμετρήσει 173 τραυματισμένους.

    Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια η Ιορδανία.

    Η αστυνομία της Ιορδανίας συνέλαβε τρεις Ιρακινούς πολίτες ως υπόπτους για τις εκρήξεις μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα

    Οι ιρακινοί είχαν στο αυτοκίνητό τους λεπτομερείς χάρτες συγκεκριμένων τοποθεσιών του Αμάν, ανέφερε το Αλ Αραμπίγια επικαλούμενο πηγές των Ιορδανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Οι τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν στα ξενοδοχεία Radisson SAS, Grand Hyatt και Days Inn σχεδόν ταυτόχρονα το βράδυ της Τετάρτης, και σύμφωνα με τις αρχές διαπράχθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιορδανικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, είναι ο βασικός ύποπτος για την οργάνωση των τριών επιθέσεων αυτοκτονίας που έγιναν στο Αμάν,

    "Η Αλ Κάιντα και ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι εμπλέκονται σίγουρα στις επιθέσεις με ρουκέτες, στην Άκαμπα, πριν από μερικούς μήνες και τώρα, λέω θετικά ότι αυτός είναι ο βασικός ύποπτος γι΄ αυτή την περίπτωση", δήλωσε ο Μαρουάν αλ-Μουάσερ στο CNN.

    Μάλιστα πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο καμικάζι που αυτοανατινάχτηκε στο ξενοδοχείο Hyatt, μιλούσε με ιρακινή προφορά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    [02] Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός

    Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργος.

    Κατά την παραμονή του στο Τόκιο, ο κ. Κώστας Καραμανλής αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργο για διμερή και διεθνή θέματα. Την Παρασκευή το πρωϊ, το ζεύγος Καραμανλή θα συναντηθεί με το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παρατίθεται προς τιμήν του από τη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων Ιαπωνίας. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γ.Κόνο και το απόγευμα με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γ.Κοϊζούμι. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του από τον Ιάπωνα ομόλογό του. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα της Ιαπωνίας.

    Σε ερώτηση για το σκοπό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της βελτίωσης των ήδη καλών σχέσεων με την Ιαπωνία και της προβολής της χώρας μας σε μια πολύ μεγάλη αγορά.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Με προβλήματα θα λειτουργήσει σήμερα ο δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στις 11.00 πμ συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας.

    Στην απεργία παίρνουν μέρος οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε δήμους κοινότητες και νομαρχίες, οι εφοριακοί, η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις αεροσκαφών εσωτερικού και εξωτερικών. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Επίσης με προβλήματα θα λειτουργήσουν τα σχολεία, σήμερα και αύριο λόγω της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές και πανεπιστημιακοί. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά σχολεία.

    [04] Ικανοποίηση Μολυβιάτη για τις αποφάσεις της ΕΕ

    "Αξιόλογη επιτυχία" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικων Πέτρος Μολυβιάτης τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, καθώς και το θέμα της ΠΓΔΜ, η οποία έχει υποβάλει αίτηση να ενταχθεί στην Ευρώπη.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε σχετικώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το ανωτέρω ζήτημα και τις τελευταίες εξελίξεις στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής και τόνισε - σε δηλώσεις του μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο - ότι "όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο καλύφθηκαν κατά τρόπο πολύ ικανοποιητικό από τις αποφάσεις της ΕΕ", και ως εκ τούτου εξέφρασε "τη μεγάλη ικανοποίησή του για την τόσο σημαντική εξέλιξη".

    Αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις των Βρυξελλών και είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχαν οι δυο άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες:

    Παπούλιας: Χαίρομαι που σας βλέπω χαμογελαστό. Πήγαν όλα καλά;

    Μολυβιάτης: Νομίζω ότι είναι πολύ καλά.

    Παπούλιας: Πάρα πολύ καλά.

    Μολυβιάτης: Είχαμε χθες μια σημαντική επιτυχία στις Βρυξέλλες.

    Παπούλιας: Πάρα πολύ.

    Μολυβιάτης: Και όλα μας τα θέματα καλύφθηκαν κατά τρόπο πολύ ικανοποιητικό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των "Γκρίζων Λύκων" έξω από το Φανάρι συμφώνησε ότι πρόκειται για προκλήσεις - "αυτό πράγματι είναι έτσι όπως το λέτε", είπε χαρακτηριστικά - και πρόσθεσε ότι "βέβαια μιλάμε για 150 έως 200 άτομα, αλλά η σημασία αυτών των αποφάσεων που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες είναι ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας αναβαθμίστηκαν σε κριτήρια και βάσει αυτών των κριτηρίων θα κρίνεται και θα αποφασίζεται η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη".

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, ο κ. Π. Μολυβιάτης είπε ότι ισχύει η δήλωση που έχει κάνει παλαιότερα και επανέλαβε ότι το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνίες οι οποίες θα συμφωνηθούν δια της διπλωματικής οδού από τις δυο πλευρές.

    Νωρίτερα, στο διάλογο που είχαν μπροστά στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών "για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε μεταξύ μας".

    Ο κ. Π. Μολυβιάτης πρόσθεσε ακόμη ότι πήγε πολύ καλά και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τον Αρμένιο ομόλογό του Ρομπέρ Κοτσαριάν, κάτι το οποίο, όπως είπε, του ανέφερε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, με τον οποίο συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε ότι πήγε πολύ καλά η χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Κοτσαριάν και πρόσθεσε ότι οι δεσμοί μας με την Αρμενία είναι πολύ στενοί και ότι είναι εντυπωσιακό το ότι εκατό Αρμένιοι αξιωματικοί γνωρίζουν ελληνικά και εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

    Και ο κ. Μολυβιάτης συμπλήρωσε λέγοντας ότι έχουμε και στρατιωτικούς δεσμούς με την Αρμενία πέραν όλων των άλλων.

    [05] Γ.Παπανδρέου για μεταναστευτικό

    Τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το μεταναστεευτικό ζητεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Βουλής ο κ Παπανδρέου χαρακτηρίζει κορυφαίο ζήτημα την μετανάστευση ενώ τονίζει ότι δεν χωρούν αποσπασματικές ρυθμίσεις ούτε προσφέρεται για μικροπολιτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Ακόμα υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί στη χώρα μας δεν συνθέτουν μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη μεταναστατευτική πολιτική και δεν απαντούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στα θέματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της κοινωνικής προστασίας ή των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση του για δικαίωμα ψήφου και δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.

    Τέλος ο κ Παπανδρέου προτείνει τη σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αντικείμενο και στόχο της την διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων για μια ουσιαστική και λειτουργική ένταξη των μεταναστών, στην ελληνική κοινωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 November 2005 - 15:01:39 UTC