Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [02] Ερευνα για την πολιτιστική συμπεριφορά των Ελλήνων

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Με προβλήματα λειτούργησε σήμερα ο δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

    Στην απεργία πήραν μέρος οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε δήμους κοινότητες και νομαρχίες, οι εφοριακοί, η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

    Τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Επίσης, με προβλήματα λειτούργησαν λόγω της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει νηπιαγωγοί, δάσκαλοι καθηγητές και πανεπιστημιακοί.

    Οι συνδικαλιστές από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στον πεζόδρομο της Κοραή, έκαναν λόγο για πρωτόγνωρα ποσοστά συμμετοχής στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, θεωρώντας ότι αυτό υποδηλώνει την αγανάκτηση των εργαζομένων στο δημόσιο και την απόφασή τους να αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ομοσπονδιών η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 70% και η απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους ΟΤΑ, τα Νοσοκομεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εκπαίδευση.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος χαρακτήρισε ισοπεδωτική τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται παγκόσμια. Αναφέρθηκε στο "Όχι" στο Ευρωσύνταγμα αλλά και στη σημερινή "εξέγερση των αθλίων" στη Γαλλία, προειδοποιώντας ότι σε λίγο η πλειοψηφία των εργαζομένων θα ζει στις συνθήκες των "αθλίων" των προαστίων των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

    Ο κ. Παπασπύρος υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί σε εισοδηματική πολιτική λιτότητας αφού οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες του πληθωρισμού. Ζήτησε αύξηση των δαπανών για την Υγεία (6% του ΑΕΠ) και την Παιδεία (5%). Κατήγγειλε τον κομματισμό στις δημόσιες υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προτείνει ένα αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο προσλήψεων αλλά και εξέλιξης στην ιεραρχία. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τάχθηκε με έμφαση κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των "συμπράξεων" ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, δηλώνοντας ότι έτσι οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοικοκυριών για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί νέο μισθολόγιο με 1.200 ευρώ εισαγωγικό , βασικό μισθό και την εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων (με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν στο ΙΚΑ) και στον δημόσιο τομέα.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργατών του ιδιωτικού τομέα στα αιτήματα και τον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων. Έκανε λόγο για την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της λιτότητας.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η ΟΚΕ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του διαλόγου για το ασφαλιστικό, που αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό δεν προσφέρονται για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ζήτησε για άλλη μια φορά να δοθεί επειγόντως το επίδομα θέρμανσης.

    Οι κ. Παπασπύρος και Πολυζωγόπουλος προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι "θα βρει μπροστά της" τα συνδικάτα, αν επιμείνει στη σημερινή πολιτική.

    Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα οι κ. Γ. Βαβουγιός (εκπρόσωπος των συνταξιούχων δημοσίου), ο Στ. Κουτσουμπέλης, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο Γ. Απέκης, πρόεδρος των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), και ο Βασ. Κόκκαλης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ). Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Μουτσούκος, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κ. Πουπάκης και πολλά πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη.

    Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς την Βουλή, όπου οι διαδηλωτές επέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα.

    Επόμενος σταθμός είναι η 14η Δεκεμβρίου, με την πανελλαδική - πανεργατική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    [02] Ερευνα για την πολιτιστική συμπεριφορά των Ελλήνων

    Ζούμε σε μια πολιτεία "ανοργάνωτη" σε θέματα πολιτισμού, που δεν επενδύει σε αυτόν γιατί δεν αποδίδει άμεσα, ενώ τα όποια οράματα που διαμορφώνουν τις σχέσεις Πολιτείας και πολιτισμού, εκφράζονται μόνο στα πολιτικά προγράμματα.

    Αυτό προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα "Πολιτιστική Συμπεριφορά των Ελλήνων" της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Highlights, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2005, με τη χορηγία του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα, στο Βυζαντινό Μουσείο, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ οι Ελληνες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι ο πολιτισμός είναι "τα πάντα" και "οι τέχνες το βασικό όχημα της πολιτιστικής έκφρασης", έχουν ελλιπή γνώση των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και και τάσεων, αντιδρούν σε όποιο καλλιτεχνικό έργο θεωρούν ότι προσβάλλει τις παραδοσιακές τους αξίες, δεν συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, δεν επισκέπτονται γκαλερί, χώρους τέχνης, βιβλιοθήκες και προτιμούν το Dvd και το Video στο σπίτι, τις εξόδους σε ταβέρνες και εστιατόρια, ως γνήσιοι γλεντζέδες.

    Οπως προκύπτει από την έρευνα, η σχέση των Ελλήνων με τον πολιτισμό, αποτελεί συνάρτηση του μορφωτικού επιπέδου και της κοινωνικής τους τάξης, όμως οι Ελληνες οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν δαπανούν για την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό ανά οικογένεια παραπάνω από το 5% του συνολικού της προϋπολογισμού, δείχνουν σαφή προτίμηση στη μουσική, ανεξαρτήτως κοινωνικής διαστρωμάτωσης, πολύ λιγότερο στη λογοτεχνία και σχεδόν καθόλου στις εικαστικές τέχνες, ενώ πηγή ενημέρωσής τους για θέματα πολιτισμού αποτελεί η τηλεοπτική διαφήμιση και οι σχετικές ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης, ένα μέσο το οποίο παρακολουθούν καθημερινά εννιά στους δέκα Ελληνες, ποσοστό από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

    Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία που δίνει η έρευνα "Πολιτιστική Συμπεριφορά των Ελλήνων" , σχολίασε σήμερα ο διευθυντής του περιοδικού Highlights, Κωνσταντίνος Νούλας, λέγοντας μεταξύ άλλων: "Ναι, χαμηλό το πολιτιστικό επίπεδο του μέσου Ελληνα - εν μέρει αδικαιολόγητα χαμηλό- πιθανόν σε βαθμό ανησυχητικό, αλλά η διαπίστωση όσο ενοχλητική και αν ηχεί, μόνο εγρήγορση οφείλει να προκαλέσει".

    Από την πλευρά της, η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε την έρευνα "εργαλείο για την αποτύπωση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 November 2005 - 14:25:25 UTC