Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Συντονιστές ΠΑΣΟΚ
  • [03] Μολυβιάτης σε Πρίστινα και Βελιγράδι
  • [04] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλμούνια
  • [05] Υπέρ της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου οι ΗΠΑ
  • [06] Συνάντηση Μολυβιάτη - Ρουγκόβα
  • [07] Μέτρα στήριξης των οικογενιών με τρία παιδιά ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή
  • [08] Αλογοσκούφης: Μείωση του ελλείμματος

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα με τη φαρμακευτική πολιτική και την υγεία του παιδιού.

    Το μεσημέρι θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρώτος στόχος είναι η πάταξη της σπατάλης και η εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ. Πρώτος στόχος είναι η πάταξη της σπατάλης και η εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ.

    Η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 14 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές, με τις οποίες, όπως αναφέρουν, επέρχονται ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.

    [02] Συντονιστές ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνεδριάζουν οι Συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Χθες ο κ.Παπανδρέου μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Έμπνευσης και Διαλόγου για τη νέα γενιά, έδωσε το στίγμα για "αμφισβήτηση". Πρόκειται για την έναρξη της προσπάθειας "επανίδρυσης" της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τη διάλυση της οποίας είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην εκδήλωση για την 31η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Η αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου στην οποία έγινε η εκδήλωση είχε διαμορφωθεί με την τοποθέτηση στρογγυλών τραπεζιών στα οποία κάθισαν οι συμμετέχοντες για να ακούσουν την ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος πέρασε από όλα τα τραπέζια και συζήτησε με τους παρευρισκόμενους νέους.

    Οι πρωτοτυπίες δεν σταμάτησαν εδώ. Στην αίθουσα υπήρχε άτομο επιφορτισμένο με τη μετάφραση της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη νοηματική γλώσσα.

    Μια άλλη πρωτοτυπία ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης, προτιμώντας ένα λόγο χαλαρό, με αναφορές στη νέα γενιά, τη θέση της στην ελληνική κοινωνία, στα οράματά της, στις ελπίδες της, στις προοπτικές της.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ενθάρρυνε τους παριστάμενους νέους, οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος της επανίδρυσης της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, να αμφισβητήσουν τα πάντα, ακόμα και τον ίδιο.

    Την αναφορά αυτή έκανε ενθυμούμενος τα χρόνια τα οποία ο ίδιος ανήκε στη νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία πολλές φορές είχε αμφισβητήσει τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Σίγουρα, τόνισε, θα αμφισβητήσετε και εμένα και αυτό τόνισε είναι δικαίωμα και υποχρέωσή σας, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους παρισταμένους και, μέσω αυτών, την ελληνική νεολαία να αμφισβητήσει την αναξιοκρατία, την πελατειακή σχέση, την αδιαφάνεια, τον κρατισμό, τον κομματισμό και τον παρασιτισμό.

    Και τους κάλεσε να απορρίψουν την αντίληψη, σύμφωνα με την οποία όλοι είναι ίδιοι, γιατί αυτή η αντίληψη, όπως είπε, θέλει τη νέα γενιά υποταγμένη και συμβιβασμένη με όλα τα κατεστημένα, τα οποία, ο κ. Παπανδρέου, ζήτησε επίσης να αμφισβητηθούν.

    Τόνισε ότι η νεολαία δεν συναλλάσσεται,δεν συμβιβάζεται και δεν διαπραγματεύεται όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και ζήτησε από τους νέους να πουν όχι στην "καμαρίλα" του παλιού τύπου πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανανέωσης, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι ηλικιακή, αλλά όχι μόνο ηλικιακή. Θα είναι, τόνισε, ενάντια στην αντίληψη ότι "η καρέκλα δίνει εξουσία".

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και τόνισε ότι η νεολαία το μόνο που έχει να φοβάται είναι ο φόβος και ζήτησε από τη νεολαία να απορρίψει τις ιδεολογίες του φόβου.

    Προσβλέπω σε σας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για μια "αξιακή επανάσταση " και υποσχέθηκε την πλήρη συνδρομή του σ' αυτό.

    Αναγνώρισε ότι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη νεολαία ΠΑΣΟΚ την ευθύνη φέρει το ίδιο το κόμμα και υποσχέθηκε ότι σκοπός του είναι να δώσει στη νέα προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ τις θέσεις και τους στόχους του για όλα τα ζητήματα της νέας γενιάς.

    Αναφερόμενος στο φοιτητικό κίνημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να υποτάσσεται σε λογικές συναλλαγής με τους καθηγητές, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα και αναγνώρισε ότι και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη συμμετείχε σε τέτοιες διαδικασίες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διαχωριστική γραμμή με τις συντηρητικές δυνάμεις και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία.

    Οι συντηρητικές δυνάμεις, τόνισε, προσφέρουν ξύλινα τείχη για προστασία, αλλά αυτά πέφτουν με τον πρώτο άνεμο. Και σήμερα, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς πίσω από τέτοια τείχη. Δεν πιστεύουμε στα ξύλινα τείχη, είπε.

    Υπάρχει άλλος δρόμος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι αυτός περνάει μέσα από την επένδυση στον άνθρωπο και από την Παιδεία στην οποία πρέπει να δοθεί πρώτη προτεραιότητα. Επίσης μέσα από την συμμετοχή του πολίτη στον οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη εξουσία για να μην τον κάνει το κράτος εξαρτημένο.

    Στην πολύ μικρή αναφορά του στην υπόθεση της ΔΕΗ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή δεν δείχνει απλά την αδυναμία του πρωθυπουργού να κυβερνήσει ή την απουσία σχεδίου και οράματος, αλλά δείχνει μια αντίληψη πολιτικής, σύμφωνα με την οποία ο καθένας φτιάχνει το οικοπεδάκι του,την παρέα του για να προωθήσει το προσωπικό του συμφέρον με αποτέλεσμα να καθηλώνεται η χώρα.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανανέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ένταξή τους σε ψηφοδέλτια που θα εκφράζουν σύγχρονες αυτοδιοικητικές θέσεις και οράματα.

    [03] Μολυβιάτης σε Πρίστινα και Βελιγράδι

    Την Πρίστινα και το Βελιγράδι, θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο αντίστοιχα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της άτυπης τρόικα για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ.Μολυβιάτης, ο οποίος είναι πρόεδρος της τρόικα, θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Κροατίας.

    [04] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αλμούνια

    Η εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2005 και οι προοπτικές για τον προϋπολογισμό του 2006 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης με τον αρμόδιο επίτροπο για τις νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια ,στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης.

    Ερωτηθείς σχετικά μετά το τέλος του Eurogroup, o X. Aλμούνια επανέλαβε πως σε ότι αφορά το 2005 οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν πλήρως στις συστάσεις του Συμβουλίου ενώ για το 2006 είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη θέση της Eurostat για ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που έχουν συμπεριλάβει οι ελληνικές αρχές στο σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Ο κοινοτικός επίτροπος αφού διευκρίνισε ότι σε αυτά τα μέτρα δεν περιλαμβάνονται οι τιτλοποιήσεις προσδοκόμενων μελλοντικών εσόδων του δημοσίου εξέφρασε την ελπίδα, μετά την ανάλυση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, να υπάρξει τις πρώτες βδομάδες του 2006 θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών.

    Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν χθες, κατά την μηνιαία σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, την εκτίμηση πως η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θίγει την οικονομική ανάκαμψη, αντιτάχθηκαν παρβ όλα ταύτα σε κάθε νέα αύξησή τους.

    «Εκτιμούμε πως η φύση της πρόσφατης απόφασης της Τράπεζας δεν είναι τέτοια ώστε να ενοχλήσει την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου. Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός ήταν ένας από τους πλεόν διαπρύσιους αντιπάλους των αυξήσεων.

    Οι υπουργοί της Ευρωζώνης διαπίστωσαν πως η ανάπτυξη αρχίζει να υλοποιείται και πως πρόκειται «να συνεχισθεί με σταθερούς ρυθμούς το 2006», για να φθάσει «στις πλήρεις δυνατότητές της το 2007», και να τις ξεπεράσει ακόμη, χάρις στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν «συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα», τόνισαν ο Γιούνκερ, κι ο επίτροπος της ΕΕ για Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

    «Πιστεύω πως οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη ενδέχεται να βελτιωθούν εντός των προσεχών μηνών», δήλωσε ο Αλμούνια.

    Μολαταύτα, οι υπουργοί δεν άφησαν την ευκαιρία να καυτηριάσουν την πρόσφατη απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Καρλ Χάιντς Γκράσερ παραπονέθηκε πως «δεν υπήρχε κανένας λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια κατά την παρούσα χρονική στιγμή. Ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, και δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Δεν βλέπω τον λόγο να υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων».

    Από την πλευρά του, ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρεντέρ τόνισε πως η άνοδος των επιτοκίων δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα εάν παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομίας της Ολλανδίας Γκέριτ Ζαλμ, και της Γερμανίας Πέτερ Στάινμπρικ, δηλώνουν βέβαιοι πως δεν πρόκειται για το πρώτο μέτρο μίας μακράς σειράς αυξήσεων. Ιδιαίτερα, ο τελευταίος επεσήμανε πως μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «θα ήταν αντιπαραγωγική για την οικονομία και την ανάκαμψη στη Γερμανία».

    [05] Υπέρ της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου οι ΗΠΑ

    Σαφή θέση υπέρ της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου υιοθέτησε η Ουάσιγκτον με γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η δήλωση εξεδόθη ως απάντηση σε ερώτηση που ετέθη προς τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Ανταμ Ερελι κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου. Σε αυτήν αναφέρεται ότι "οι ΗΠΑ θεωρούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θρησκευτικό ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς", ενώ υπογραμμίζεται ότι "οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για την διεθνή θρησκευτική ελευθερία". Προστίθεται, δε, ότι στο πλαίσιο αυτό, και "μεταξύ των συγκεκριμένων ανησυχιών που αναδεικνύονται στην έκθεση είναι θέματα που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, όπως επίσης και άλλων θεμάτων που αφορούν άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία".

    Η δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι "εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ εγείρουν σταθερά προς τις τουρκικές αρχές, στο υψηλότερο επίπεδο, την ανησυχία τους σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο", και παραθέτει δυο πρόσφατες περιπτώσεις: αυτή κατά την οποία "ο Πρόεδρος Μπους ενθάρρυνε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης στην συνάντηση που είχε τον Ιούνιο με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν", και την δεύτερη, όταν η Υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Χιούζ συζήτησε το θέμα και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην διάρκεια της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη.

    [06] Συνάντηση Μολυβιάτη - Ρουγκόβα

    Την ευθεία αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έθεσε ως μοναδική λύση στο θέμα της περιοχής ο Πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα ο οποίος, φανερά καταβεβλημένος από την ασθένειά του, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα στην κατοικία του τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Κροατίας (Ατυπη "τρόϊκα" της Διαβαλκανικής Συνεργασίας).

    "Ενα ανεξάρτητο και δημοκρατικό Κόσοβο, ενταγμένο στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, σε σταθερή συνεργασία με τις ΗΠΑ, με καλές σχέσεις με τους γείτονες και με σεβασμό των μειονοτήτων, είναι η μόνη λύση για την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας",δήλωσε ο κ. Ρουγκόβα.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα δικαιώματα των μειονοτήτων του Κοσόβου ο κ. Ρουγκόβα επισήμανε ότι το νομικό σύστημα είναι σχετικά καινούργιο και βελτιώνεται διαρκώς,ενώ τόνισε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα σημάνει και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης όλων των πολιτών του.

    Ο Πρόεδρος του Κοσόβου ευχαρίστησε τους τρεις υπουργούς για το ενδιαφέρον τους αλλά και για την στρατιωτική παρουσία των χωρών τους στην περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Π. Μολυβιάτης έκανε λόγο για την ανάγκη στενής συνεργασίας της ηγεσίας του Κοσόβου με τις γειτονικές χώρες και ευχήθηκε οι αρχές που έχουν υιοθετηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα ως προϋποθέσεις για την διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου να αποτελέσουν και τη βάση των διαπραγματεύσεων που επίκεινται.

    Η "τρόϊκα" θα συναντηθεί σήμερα διαδοχικά με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Μπαϊράμ Κοσούμι, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χασίμ Θάτσι, τον αρχηγό της "Σερβικής Λίστας" για το Κόσοβο και τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης UNMIK Σόρεν Γιένσεν Πέτερσεν.

    Αργότερα απόψε οι τρεις αξιωματούχοι θα μεταβούν στο Βελιγράδι, όπου αύριο θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς , τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής για το ζήτημα του Κοσόβου, να ενημερωθούν οι χώρες για την κατάσταση και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών και να υπογραμμιστεί η ανάγκη για συχνή και ουσιαστική διαβούλευση με τις γειτονικές χώρες.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Π. Μολυβιάτη με τον Τζακ Στρο

    Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Τζάκ Στρο, τηλεφώνησε στον Π. Μολυβιάτη και συζήτησαν το θέμα των Δημοσιονομικών Προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2007 -2013.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμη το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Ρουσόπουλος: Η παράταση της εκκρεμότητας είναι επιζήμια

    «Η Ελλάδα επιθυμεί την εξεύρεση μιας συμφωνίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 φέτος,στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρίο,διότι η παράταση της εκκρεμότητας είναι επιζήμια για την Ευρώπη και η Ένωση θα βρεθεί σε μια νέα εποχή εσωστρέφειας.Κατά τα λοιπά είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις,για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση που αφορούσε τις πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε χθες η Βρετανική Προεδρία για τις δημοσιονομικές προοπτικές.

    Σε άλλη ερώτηση,ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η βάση μιας νέας συναίνεσης θα πρέπει να κινείται στη λογική της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσίασε τον περασμένο Ιούνιο η Λουξεμβουργιανή Προεδρία».-

    [07] Μέτρα στήριξης των οικογενιών με τρία παιδιά ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή

    Ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δυο νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας που αφορούν την φαρμακευτική πολιτική για την κατάργηση της λίστας φαρμάκων και μέτρα στήριξης των τρίτεκνων οικογενειών.

    Ο Υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, αλλά σημείωσε ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν την αυτόματη ένταξη σε καθεστώς πολύτεκνης οικογένειας των οικογενειών με τρία παιδιά.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ήδη έχουν ληφθεί θεσμικά μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών, από το Υπουργείο Αμυνας για τη θητεία και από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα είπε ότι θα καταβληθεί εφάπαξ αφορολόγητο βοήθημα 2.000 ευρώ από 1.1.2006 για όσους αποκτούν τρίτο παιδί και θα μειωθεί σταδιακά το ειδικό τέλος ταξινόμησης για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου. Για το 2006 ο ειδικός φόρος τους θα μειωθεί κατά 35%, για το 2007 κατά 70% και το 2008 θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή.

    Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι έχει προβλεφθεί το ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό γι' αυτά τα οικονομικά μέτρα και ευχαρίστησε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς, όπως είπε, μπορεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή να το υπερασπιστεί το Υπουργείο Υγείας, αλλά σχεδόν όλα τα υπουργεία ήταν συναρμόδια και το υπουργείο Υγείας έπαιξε ουσιαστικά συντονιστικό ρόλο.

    Ρουσόπουλος: Διορισμοί στο δημόσιο τομέα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος, σε ό,τι αφορά στους διορισμούς στο δημόσιο τομέα, είπε ότι εντάσσονται και οι τρίτεκνοι στα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για τους πολύτεκνους. Στους τρίτεκνους θα ισχύει ότι ένας εκ των δύο γονέων θα έχει τη μοριοδότηση για το δημόσιο τομέα και ένα εκ των τριών παιδιών στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο 8% που ήδη υπάρχει για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. Το 3% αφορά τους πολύτεκνους. Εκεί πλέον εντάσσονται και οι τρίτεκνοι. Στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα το 8% γίνεται 10% και το επιπλέον 2% θα αφορά τους τριτέκνους. Στα ΝΠΔΔ και στους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, το ποσοστό ήταν 5% και γίνεται 7%. Το επιπλέον 2% θα αξιοποιείται από τους τρίτεκνους.

    Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, οι τρίτεκνοι θα μπαίνουν σε ποσοστό 20% στη λίστα για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αυτό το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από το σχολικό έτος 2006-2007, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [08] Αλογοσκούφης: Μείωση του ελλείμματος

    Οι προοπτικές των οικονομιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα εκείνων των κρατών, όπως η Ελλάδα, στις οποίες έχουν εντοπισθεί υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eco/Fin που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Λαμβάνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται σταθερά και με σημαντικούς ρυθμούς. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μέσα στη διετία 2004-2006 θα μειωθεί συνολικά κατά 4% του ΑΕΠ (δηλαδή από το 6,6% στο 2,6%) και ότι αυτό θα συμβεί μέσω της αποκλιμάκωσης των δαπανών, χωρίς επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και εξασθένιση της αποτελεσματικότητας των κρατικών παρεμβάσεων και με παράλληλη μείωση της ανεργίας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι «είναι μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι πολλοί είχαν εκφράσει φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης και εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε επίσης ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος γίνεται κατά βάση με διαρθρωτικά μέτρα και ότι η μείωση που οφείλεται σε προσωρινού χαρακτήρα μέτρα, αναλογεί μόλις στο 0,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το 2005, ο υπουργός σημείωσε ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα, ενώ αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2006 ανέφερε ότι προς το παρόν μελετάται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή και αναγκαία διευκρίνιση οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

    Οσον αφορά τις προοπτικές για το 2007 και το 2008, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι, έστω και με μικρότερη ένταση, οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχισθούν, ούτως ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να συρρικνωθεί στο 2,3% και στο 1,7% αντιστοίχως, όπως άλλωστε υποχρεούται η χώρα εκ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διέπει τα κράτη μέλη του ευρώ.

    Καταλήγοντας ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ «αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν και τα επόμενα χρόνια».

    Αλογοσκούφης-Βαληνάκης για προτάσεις Βρετανικής προεδρίας

    Την αντίθεσή της έναντι των προτάσεων της βρετανικής προεδρίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 εξέφρασε η Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, τόσο μέσω των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη όσο και μέσω των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, αφού είπε ότι η πρόταση της βρετανικής προεδρίας, την οποία μελετά η ελληνική πλευρά, δεν είναι συμβατή με τις ελληνικές θέσεις, σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

    Από την πλευρά του ο κ. Γ. Βαληνάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει τις προτάσεις, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες και συμμαχίες σε μια δύσκολη και επίπονη, όπως τη χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε επίπεδο «25» χωρών μελών, το τελικό αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων. Ο κ. Βαληνάκης διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα εισέρχεται στη διαπραγμάτευση με έναν διπλό στόχο, που επικεντρώνεται αφενός στην επίτευξη τελικής συμφωνίας, η οποία είναι αναγκαία για την ΕΕ, ώστε να στείλει το μήνυμα πως είναι ικανή να λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις και αφετέρου στη διεκδίκηση από τη χώρα μας μέχρι την τελευταία στιγμή κάθε πρόσθετου ευρώ που είναι αναγκαίο για την Ελλάδα και την ανάπτυξή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 December 2005 - 21:50:46 UTC