Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα στήριξης τρίτεκνων οικογενειών ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Παπανδρέου με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [03] Στο Βελιγράδι ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης
  • [04] Αλαβάνος με προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [05] Σύγκρουση τρένων στις Αφίδνες
  • [06] Παπούλιας με Ατόμα με Αναπηρία
  • [07] Επαφές Γ.Παπανδρέου ενόψει προϋπολογισμού
  • [08] Στο Βελιγράδι ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης
  • [09] Αλαβάνος με προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [10] Αλογοσκούφης Η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει είναι το ν/σ για τις ΔΕΚΟ

  • [01] Μέτρα στήριξης τρίτεκνων οικογενειών ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τσάρλς Ρίς.

    Χθες, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα δυο νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας που αφορούν την φαρμακευτική πολιτική για την κατάργηση της λίστας φαρμάκων και μέτρα στήριξης των τρίτεκνων οικογενειών.

    Ο Υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, αλλά σημείωσε ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν την αυτόματη ένταξη σε καθεστώς πολύτεκνης οικογένειας των οικογενειών με τρία παιδιά.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ήδη έχουν ληφθεί θεσμικά μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών, από το Υπουργείο Αμυνας για τη θητεία και από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα είπε ότι θα καταβληθεί εφάπαξ αφορολόγητο βοήθημα 2.000 ευρώ από 1.1.2006 για όσους αποκτούν τρίτο παιδί και θα μειωθεί σταδιακά το ειδικό τέλος ταξινόμησης για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου. Για το 2006 ο ειδικός φόρος τους θα μειωθεί κατά 35%, για το 2007 κατά 70% και το 2008 θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή.

    Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι έχει προβλεφθεί το ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό γι' αυτά τα οικονομικά μέτρα και ευχαρίστησε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς, όπως είπε, μπορεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή να το υπερασπιστεί το Υπουργείο Υγείας, αλλά σχεδόν όλα τα υπουργεία ήταν συναρμόδια και το υπουργείο Υγείας έπαιξε ουσιαστικά συντονιστικό ρόλο.

    Ρουσόπουλος: Διορισμοί στο δημόσιο τομέα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος, σε ό,τι αφορά στους διορισμούς στο δημόσιο τομέα, είπε ότι εντάσσονται και οι τρίτεκνοι στα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για τους πολύτεκνους. Στους τρίτεκνους θα ισχύει ότι ένας εκ των δύο γονέων θα έχει τη μοριοδότηση για το δημόσιο τομέα και ένα εκ των τριών παιδιών στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο 8% που ήδη υπάρχει για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. Το 3% αφορά τους πολύτεκνους. Εκεί πλέον εντάσσονται και οι τρίτεκνοι. Στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα το 8% γίνεται 10% και το επιπλέον 2% θα αφορά τους τριτέκνους. Στα ΝΠΔΔ και στους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, το ποσοστό ήταν 5% και γίνεται 7%. Το επιπλέον 2% θα αξιοποιείται από τους τρίτεκνους.

    Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, οι τρίτεκνοι θα μπαίνουν σε ποσοστό 20% στη λίστα για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αυτό το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από το σχολικό έτος 2006-2007, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δήλωση Βενιζέλου

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις σημερινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα για τις οικογένειες με τρία παιδιά, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση ανακοίνωσε για δεύτερη φορά σήμερα τα μέτρα για τις οικογένειες με τρία παιδιά, που είχε πανηγυρικά εξαγγείλει ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ".

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι κανένα μέτρο ενίσχυσης των οικογενειών με τρία παιδιά, όπως και κάθε άλλης ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, δεν είναι αμελητέο, πρόσθεσε ωστόσο ότι τα μέτρα "που μετά από μακρά κυοφορία 20 και πλέον μηνών ανακοίνωσε τελικά σήμερα η κυβέρνηση, είναι ψυχία σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Καραμανλής".

    Αυτές τις προεκλογικές υποσχέσεις είναι υποχρεωμένος να τις σεβαστεί και να τις εκτελέσει ο πρωθυπουργός, "αλλιώς είναι έκθετος απέναντι στις οικογένειες με τρία παιδιά, αλλά και στους σημερινούς πολύτεκνους που βλέπουν τον κίνδυνο να μειωθούν υφιστάμενα δικαιώματά τους", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    [02] Παπανδρέου με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέπτεται το πρωί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ αργότερα θα έχει κοινή συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Χθες, στη συνεδρίαση των Συντονιστών της ΚΟ αποφασίσθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια για τις ΔΕΚΟ και για την καθιέρωση της εκλογής δημάρχων και νομαρχών με 42% από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η απόφαση ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε υπό την προεδρία του προέδρου του κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ τονίζοντας ότι βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ και βασική του θέση, αναφορικά με τις δημόσιες επιχειρήσεις είναι πάνω από όλα η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

    Οπως ανέφερε, οι ΔΕΚΟ έχουν αναπτυξιακό ρόλο, θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να λειτουργούν με διαφάνεια. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ανταγωνιστικές αλλά και να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζόμενους.

    Απέρριψε τη λογική της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους και χωρίς να υπάρχει ασφάλεια γι' αυτούς. Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή, προσπαθεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα ενώ, όπως τόνισε, το νομοσχέδιο αυτό κινείται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, δεν αποτρέπει τη διαφθορά, κινείται στη λογική του κράτους λάφυρου και δημιουργεί σοβαρό ηθικό θέμα για τη νέα γενιά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος, με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, να πετάξουμε τους εργαζόμενους στον Καιάδα και να έχουμε μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την άποψη της Ροδούλας Ζήση ότι το θέμα της ΔΕΗ και η υπόθεση Παλαιοκρασσά αναδείχθηκε με αφορμή τις 101 ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του κινήματος και δύο επερωτήσεις καθώς και ότι η θητεία του κ. Παλαιοκρασά στην επιχείρηση αποτελεί κλασικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο θέμα του νόμου για την καθιέρωση του 42% για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών, θέμα το οποίο εισηγήθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η ενίσχυση και η αποκέντρωση της αυτοδιοίκησης και όχι ο συγκεντρωτισμός που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και πρόσθεσε ότι αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι η θεσμοθέτηση διαπαραταξιακών προεδρείων στην Αυτοδιοίκηση.

    Για το θέμα αυτό, όπως εισηγήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του εκτός από το άρθρο 17 που αφορά στην μη προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων ως εγκύρων.

    [03] Στο Βελιγράδι ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης

    Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου, θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι, ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, επικεφαλής της άτυπης "τρόικας" της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου, συνοδευόμενος από τους αναπληρωτές ΥΠΕΞ Ρουμανίας και Κροατίας. Χθες, η "τρόικα" συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοσόβου Ιμπραίμ Ρουγκόβα.

    Την ευθεία αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έθεσε ως μοναδική λύση στο θέμα της περιοχής ο Πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα ο οποίος, φανερά καταβεβλημένος από την ασθένειά του, δέχθηκε χθες στην κατοικία του τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Κροατίας (Ατυπη "τρόϊκα" της Διαβαλκανικής Συνεργασίας).

    "Ενα ανεξάρτητο και δημοκρατικό Κόσοβο, ενταγμένο στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, σε σταθερή συνεργασία με τις ΗΠΑ, με καλές σχέσεις με τους γείτονες και με σεβασμό των μειονοτήτων, είναι η μόνη λύση για την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας",δήλωσε ο κ. Ρουγκόβα.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα δικαιώματα των μειονοτήτων του Κοσόβου ο κ. Ρουγκόβα επισήμανε ότι το νομικό σύστημα είναι σχετικά καινούργιο και βελτιώνεται διαρκώς,ενώ τόνισε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα σημάνει και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης όλων των πολιτών του.

    Ο Πρόεδρος του Κοσόβου ευχαρίστησε τους τρεις υπουργούς για το ενδιαφέρον τους αλλά και για την στρατιωτική παρουσία των χωρών τους στην περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Π. Μολυβιάτης έκανε λόγο για την ανάγκη στενής συνεργασίας της ηγεσίας του Κοσόβου με τις γειτονικές χώρες και ευχήθηκε οι αρχές που έχουν υιοθετηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα ως προϋποθέσεις για την διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου να αποτελέσουν και τη βάση των διαπραγματεύσεων που επίκεινται.

    Η "τρόϊκα" συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Μπαϊράμ Κοσούμι, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χασίμ Θάτσι, τον αρχηγό της "Σερβικής Λίστας" για το Κόσοβο και τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης UNMIK Σόρεν Γιένσεν Πέτερσεν.

    Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής για το ζήτημα του Κοσόβου, να ενημερωθούν οι χώρες για την κατάσταση και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών και να υπογραμμιστεί η ανάγκη για συχνή και ουσιαστική διαβούλευση με τις γειτονικές χώρες.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Π. Μολυβιάτη - Τζακ Στρο

    Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Τζάκ Στρο, τηλεφώνησε στον Π. Μολυβιάτη και συζήτησαν το θέμα των Δημοσιονομικών Προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2007 -2013.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμη το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    [04] Αλαβάνος με προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συναντάται ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Χθες, ο κ.Αλαβάνος, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ είναι το χειρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το περάσει μέσα στο κλίμα των γιορτών, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Υποστήριξε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο, όπως έγινε και με το ασφαλιστικό στην περίπτωση του νομοσχεδίου του κ. Γιαννίτση, να μπορέσει να σταματήσει αυτή την προσπάθεια της μεγάλης επίθεσης που γίνεται σήμερα με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ από την κυβέρνηση.

    "Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Το να χάσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα τις σταθερές εργασιακές σχέσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο δύσκολες και επιτυχίες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στο να κατακτήσουν και αυτοί σταθερές σχέσεις" , τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    [05] Σύγκρουση τρένων στις Αφίδνες

    Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το χθεσινό σιδηροδρομικό ατύχημα, περίπου 100 μέτρα έξω από τον σταθμό των Αφιδνών, που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Νεκρός είναι ο ένας μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας 503 που κατευθυνόταν από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και η οποία συγκρούστηκε με εμπορική που εκινείτο προς Θεσσαλονίκη. Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 250 άτομα εκ των οποίων ουδείς τραυματίστηκε .Τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε η λειτουργία της γραμμής.

    Η σύγκρουση έγινε όταν έβγαινε από τον σταθμό η επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα και έμπαινε η εμπορική αμαξοστοιχία Αθηνών - Λαμίας.

    Συγκρούστηκαν η μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας με τα δύο τελευταία βαγόνια της εμπορικής που δεν είχαν προλάβει ακόμα να βγουν από τη μονή γραμμή.

    Τα αίτια της σύγκρουσης ερευνώνται από τον ΟΣΕ.

    [06] Παπούλιας με Ατόμα με Αναπηρία

    Με μεγάλη εγκαρδιότητα υποδέχθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και τους συνοδούς τους για το έργο τους, επισημαίνοντας ότι είναι μία υψηλή έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, αισθημάτων για τον συνάνθρωπο, πράγματα που λιγοστεύουν στην εποχή μας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκίνηση που ένοιωσε όταν επισκέφθηκε προχθές το σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που λειτουργεί στην Ηλιούπολη, αποδίδοντας ένα μπράβο σε όλους και εξήγησε ότι σκέφθηκε πόσες χιλιάδες άλλα παιδιά δεν έχουν μία τέτοια τύχη.

    Εύχομαι, είπε ο κ. Παπούλιας, τα χρόνια που έρχονται να γίνει μία τέτοια πρόοδος ούτως ώστε σε ένα μεγάλο ποσοστό τα παιδιά που είναι έξω να βρουν το δρόμο για ένα ένα τέτοιο σχολείο.

    Τη συγκίνησή τους εξέφρασαν και τα μέλη της Συνομοσπονδίας για τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.

    [07] Επαφές Γ.Παπανδρέου ενόψει προϋπολογισμού

    Ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ξεκινά σειρά επαφών με φορείς και κοινωνικές ομάδες. Το πρωί επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Υπάρχει άλλος δρόμος για την οικονομία και τη χώρα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με την πολιτική της αντί να ενώνει χωρίζει τους πολίτες και αδικεί τους εργαζόμενους αφού με την οικονομική πολιτική προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο μέσο και φτωχότερο πολίτη ενώ χαρίζει στα μεγάλα συμφέροντα.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους συνεταιριστές είναι ο μόνος δρόμος για μια άλλη αναπτυξιακή πορεία και υπογράμμισε ότι η τάση για μείωση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων με πρότυπο χώρες χαμηλών επιπέδων κοινωνικών δικαιωμάτων είναι αδιέξοδο προβάλλοντας ως εναλλακτική την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ενάντια σε κάθε απόπειρα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως, σύμφωνα με τις θέσεις των συνδικάτων, επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ήδη συζητείται στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος προέβλεψε μια καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου και ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από την έδρα της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως.

    Η περίοδος ανοχής τελείωσε, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις περιοδείες των συνδικαλιστών ζητούν από τα συνδικάτα μηδενική ανοχή στην κυβερνητική πολιτική αφού δεν υπάρχει πλέον αλλη αντοχή από τους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι οι συνδικαλιστές πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος αφού χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό τον διάλογο των συνδικάτων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί, όπως είπε, να είναι η μελλοντική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αναποτελεσματική πολιτική και δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί σε μια ατελείωτη λιτότητα.

    Τα συνδικάτα, συμπλήρωσε ο κ. Παπασπύρος, απαιτούν από τα κόμματα ριζοσπαστική πολιτική και δέσμευση στις πολιτικές θέσεις ώστε οι πολιτικές εξελίξεις να επιταχυνθούν και να ενισχυθεί ο αγώνας των εργαζομένων.

    Επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, συζήτησε ο κ. Παπανδρέου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι στον Πειραιά είναι πιο εμφανής η αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που τα αποτελέσματά της είναι η ανεργία και η φτώχεια.

    Μίλησε για προβλήματα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υπάρχει σύγκρουση εσωτερική στη Νέα Δημοκρατία, είπε ο κ. Παπανδρέου, εξυπηρετούνται τα εσωτερικά συμφέροντα, αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των πολιτών.

    Εμείς, υπηρετούμε, είπε ο κ. Παπανδρέου τα προβλήματα του τόπου, υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Αυτός της ανάπτυξης. Ενα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που έχει το μόνο κριτήριο τα συμφέροντα του δημοσίου και των πολιτών.

    [08] Στο Βελιγράδι ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης

    Διαμετρικά αντίθετες είναι οι θέσεις του Βελιγραδίου και των Αλβανών σχετικώς με το μέλλον του Κοσόβου και τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την άτυπη "Τρόικα" της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο κ. Τάντιτς απέρριψε κάθε λύση η οποία θα οδηγεί σε αναγνώριση ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης δύο οντοτήτων, οι οποίες θα συμμετέχουν στους μελλοντικούς θεσμούς. "Η σερβική οντότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί από τους Δήμους στους οποίους πλειοψηφούν οι Σέρβοι, καθώς και από άλλες μη αλβανικές εθνότητες", επισήμανε ο κ. Τάντιτς και προέταξε το ζήτημα της ασφάλειας του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο. "Το Βελιγράδι δεν έχει καμμία πρόθεση να διοικεί το Κόσοβο και να χειρίζεται τα θέματα της αλβανικής κοινότητας, αλλά έχει ζωτικό συμφέρον και απόλυτο δικαίωμα να επιθυμεί να επηρεάζει τις διαδικασίες στο πλαίσιο της σερβικής οντότητας, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και η πολιτική ανάπτυξη και κυρίως η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού" διευκρίνισε ο σέρβος Πρόεδρος και καλωσόρισε την πρωτοβουλία των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, οι οποίες "έχουν κάθε δικαίωμα να είναι διαρκώς ενήμερες για τις εξελίξεις".

    Ο κ. Μολυβιάτης, εκ μέρους των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Κροατίας και της Ρουμανίας που τον συνοδεύουν αλλά και των 10 χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, επανέλαβε την θέση για ενεργό συμμετοχή των χωρών της περιοχής στις εξελίξεις, αφού "αυτές είναι οι χώρες που θα υποστούν τις όποιες συνέπειες από την λύση" και τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι τελικώς η μόνη λύση που θα φέρει ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την διεθνή κοινότητα για τον εκδημοκρατισμό του Κοσόβου, ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε ότι η Διαβαλκανική τα συμμερίζεται απολύτως και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως και παράλληλα με την διαδικασία για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος.

    Η "Τρόικα" συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Ο κ.Νράσκοβιτς, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της Σερβίας-Μαυροβουνίου για καθεστώς που θα παρέχει «κάτι περισσότερο από αυτονομία και κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία» στο Κόσοβο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου απέρριψε την ιδέα αλλαγής των συνόρων της χώρας του με την Αλβανία ή την πΓΔΜ και ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπάϊκή Ένωση να ενθαρρύνουν την ηγεσία των Αλβανών του Κοσόβου προκειμένου να καταστεί εφικτός ο συμβιβασμός. Τόνισε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινοτητα για τον εκδημοκρατισμό του Κοσόβου πρέπει απαραίτητα να ολοκληρωθεί και πρόσθεσε ότι «από την ταχύτητα εκπλήρωσης των κριτηρίων θα εξαρτηθεί και η διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς».

    Ο κ. Νράσκοβιτς τάχθηκε ακόμη υπερ της άμεσης έναρξης των διαμεσολαβητικών επαφών του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Αχτισάαρι,ο οποίος, όπως είπε, «πρέπει να ασχοληθεί με τα σημαντικά προβλήματα, όπως η αποκέντρωση, η αυτοδιοίκηση και η προστασία των ορθόδοξων μοναστηριών». Εάν αυτά τα θέματα διευθετηθούν, συνέχισε ο Ντράσκοβιτς, «οι Σέρβοι θα αλλάξουν στάση έναντι του Κοσόβου και θα μπορέσουν να σεβαστούν τη λύση που θα προκύψει».

    Εκ μέρους της «Τρόικα» της Διαβαλκανικής Συνεγασίας, ο κ. Π. Μολυβιάτης επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή είναι αυτός της Ευρώπης και τόνισε ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει και μπορούν να έχουν συμμετοχή στις διαδικασίες, αφού «είναι εκείνες (οι χώρες) που θα υποστούν πρώτες τις συνέπειες της όποιας απόφασης».

    Αργότερα, απόψε, ο κ. Π. Μολυβιάτης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

    [09] Αλαβάνος με προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητά -με ερώτηση στη Βουλή- από την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία για τις συμβάσεις, προμήθειες και κατασκευές έργων της ΔΕΗ, ύψους άνω των 300.000 ευρώ το καθένα, από το 2000 μέχρι σήμερα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, που μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από την βουλευτή Ασ.Ξηροτύρη και τον Μ. Κωστόπουλο, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία.

    Ο κ.Αλαβάνος είπε ότι "στην περίπτωση της ΔΕΗ επαναλαμβάνεται το σκάνδαλο της κινητής τηλεφωνίας που είχε γίνει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή να αποκλείεται παρανόμως και ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η ΔΕΗ από τις κατασκευές για την παροχή ενέργειας άνω των 900 Μεγαβάτ και να δίνεται αυτή όχι στον ιδιωτικό τομέα με ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά σε ορισμένες προνομιακές και φιλικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εξασφαλίσει τις αδειοδοτήσεις και δεν έχουν κάνει τίποτα". "Δυστυχώς η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις ως ένας κρουπιέρης, που παίρνει χρήματα από τον ελληνικό λαό και τα βάζει σε στημένα νούμερα στα οποία ποντάρουν κρατικοδίαιτοι καπιταλιστές και ψευτοεπιχειρηματίες", πρόσθεσε.

    Σχετικά με τους εργαζόμενους, ο κ.Αλαβάνος επεσήμανε ότι "η επιχείρηση με τους εργαζόμενους που τόσο εύκολα τους κατηγορούν, έδωσε 85 νεκρούς μέσα σε ένα διάστημα μιας δεκαετίας, δουλεύοντας μέσα σε συνθήκες δυσκολίας, κινδύνου, χωρίς τεχνική στήριξη, χωρίς γιατρούς εργασίας κλπ. Επομένως να σταματήσει το παραμύθι με τα προνόμια των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ας τους στηρίξουμε και ας προσπαθήσουμε να έχουμε τις ίδιες κατακτήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, αντί να μοιράζουμε το μίσος μέσα στους εργαζόμενους.»

    Η βουλευτής Ασ. Ξηροτύρη, αναφερόμενη στην υπόθεση Παλαιοκρασσά, είπε ότι «υπάρχει παθογένεια σε όλες τις μεγάλες ΔΕΚΟ και στις συναλλαγές τους με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν υποχρέωση απέναντ στον ελληνικό λαό, τουλάχιστον, να διαχειριστούν την επιλογή τους για άρον- άρον ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, με διαφάνεια.»

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟ-ΔΕΗ Ν. Πιλαλίδης έκανε λόγο για "αντεργατικά, αντιεπιχειρησιακά και αντισυνδικαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης που στοχεύουν στην απαξίωση των δημόσιων επιχειρήσεων που παρέχουν κοινή ωφέλεια, στην κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, στην κατάργηση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην απαξίωση των εργαζομένων, στο ρατσισμό που προκαλούν μεταξύ των εργαζομένων". Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την ηγεσία της ΓΣΕΕ να προβεί σε ένα συντονισμό απεργιακών δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλο το χώρο της Κοινής Ωφέλειας "προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη πολιτική που επιχειρεί η κυβέρνηση.»

    [10] Αλογοσκούφης Η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει είναι το ν/σ για τις ΔΕΚΟ

    Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες αφορά τις ΔΕΚΟ δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση εάν το "επόμενο βήμα" στις μεταρρυθμίσεις είναι οι αλλαγές στο δημόσιο και η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις περιγράφονται στο "Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων" και ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και περιλαμβάνει την εξυγίανσή τους και διαφάνεια στις συνθήκες ανταγωνισμού.

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο παύουν να είναι ΔΕΚΟ και ότι καθιερώνεται στο πλαίσιο της διαφάνειας η υποχρεωτική τήρηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ενώ παράλληλα κόβονται προκλητικά προνόμια των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες των ΔΕΚΟ, είπε ότι οι ΔΕΚΟ πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες περί προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

    -το θέμα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει τελειώσει. Δεν το συζητώ με κανένα, είπε.

    -η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 συνεχίζονται. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνει τώρα αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η πρόταση της βρετανικής Προεδρίας στις εισροές από την ΕΕ.

    -στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν ορισμένες υπηρεσίες θα εμπίπτουν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (9%) από το 19% που είναι τώρα.

    Οι υπηρεσίες αυτές είναι: η ανακαίνιση κατοικιών άνω των πέντε ετών, οι υπηρεσίες αποχέτευσης/αποβλήτων, η παροχή ρεύματος μέσω δικτύου, τα διόδια σε γέφυρες κλπ.

    Εάν θα ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές για τις ανωτέρω υπηρεσίες τελεί υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν μειωθούν οι συντελεστές στο 9% θα είναι μεν καλό για τους καταναλωτές, κακό για τα έσοδα, αλλά ως γνωστόν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Εξάλλου, αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN και Eurogroup είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους εταίρους του ότι το έλλειμμα στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 2,6% και θα υπάρχει συνεχής μείωση και το 2007 και το 2008. Ειδικά για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2007 και στο 1,7% του ΑΕΠ το 2008.

    Τέλος, είπε ότι προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 3,6% για το 2005 και να ενισχυθεί περαιτέρω το 2006 στο 3,8%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 December 2005 - 22:54:34 UTC