Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ
  • [02] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Παπαρήγα για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές
  • [04] Αλαβάνος με εκπροσώπους ΔΣΑ και ΤΕΕ
  • [05] Αγορανομική διάταξη για φάρμακα
  • [06] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής και ΚΥΣΕΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ

    Συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η κυβερνητική επιτροπή για το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών.Αμέσως μετά θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ για την κατακύρωση της προμήθειας 30 αεροσκαφών τύπου F-16. Στο μεταξύ, αρχίζει το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, έχουν εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη Πανελλαδική απεργία, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία αποκλειστικά στις ΔΕΚΟ.

    Στο μεταξύ, περαιτέρω διευκρινίσεις στα άρθρα του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων και το θέμα της διαιτησίας, ζητεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

    Ειδικότερα, στην έκθεση του επί του νομοσχεδίου, το Επιστημονικό Συμβούλιο ζητάει να διευκρινιστεί αν καταργείται η διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ανάμεσα σε εργαζομένους και διοίκηση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 22 του Συντάγματος.

    Αποσαφηνίσεις ζητά και για το αν η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής θα προηγείται ή θα έπεται της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης. Στην δεύτερη περίπτωση επισημαίνεται ο κίνδυνος να ακυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μέσω της διαιτησίας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου η κυβέρνηση θα αποφασίζει με νόμο για τις εργασιακές σχέσεις σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες εντός τεσσάρων μηνών οι διαπραγματεύσεις εργαζομένων και διοικήσεων ζημιογόνων ΔΕΚΟ, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

    [02] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του κ.Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

    Στο μεταξύ, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, τόνισε ότι η αξιοπιστία θα είναι το βασικό κριτήριο που θα δώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου η κυβέρνηση θα κριθεί από την αντιμετώπιση ή την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων και το ΠΑΣΟΚ από την αξιοπιστία των θέσεών του και εξέφρασε την πίστη του ότι τελικά ο λαός θα ψηφίσει το κόμμα του.

    Είναι αποδεδειγμένη η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της και πρόσθεσε πως ο κ. Καραμανλής έχει ένα καράβι χωρίς πυξίδα. Εμείς, είπε, δεν θα κάνουμε τέτοια κυβέρνηση, υπογράμμισε.

    Προέβλεψε "ακριβό χειμώνα" φέτος και πρόσθεσε ότι η προοπτική με αυτή την κυβέρνηση θα είναι κακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο και πρόσθεσε ότι το θέμα για τον κ. Καραμανλή είναι πότε θα χάσει τις εκλογές και όχι αν θα τις χάσει, είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τοποθετεί κομματικούς φίλους της στην διοίκηση και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν θα ενδιαφερθούν για το χρώμα του καθενός αρκεί αυτός να τηρεί τα τυπικά προσόντα που θα απαιτούνται για να τοποθετηθεί σε κάποια θέση.

    Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, είπε ότι αυτά που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι αλλαγές αλλά πρόχειρα μέτρα και υπογράμμισε πως στα τρία θεματα που επιχείρησε μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση απέτυχε. Τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας, αλλά ταυτόχρονα και της ασφάλειας στις ΔΕΚΟ, επανέλαβε το πρότυπο του σκανδιναβικού μοντέλου και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν με διαβούλευση.

    Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει διακόψει τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Αθως" και τον κ. Κ. Καραμανλή για έλλειψη ευαισθησίας προς την ιδιαιτερότητα του Αγίου Ορους.

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Εκκλησία, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί και ότι πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να διατυπώσει προτάσεις ώστε να ξεδιαλυθούν οι ρόλοι. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει σε καλή συνεργασία με τον αρχιεπίσκοπο, αλλά τήρησε σαφείς αποστάσεις στο θέμα της σημερινής αναφοράς του κ. Χριστόδουλου στο Ισραήλ, αλλά και στο χειρισμό του θέματος των εκκλησιαστικών σχολών.

    Ερωτηθείς για ένα άλλο θέμα στο οποίο η Εκκλησία έχει διατυπώσει τις απόψεις της και αφορά στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται μία πρόταση για "σύμφωνο συμβίωσης" το οποίο δεν θα αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους αλλά και τους ετερόφιλους και αυτό θα προωθηθεί προς τη Βουλή.

    Σε ερωτήσεις σχετικά με την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ και την παρουσία στελεχών του στα τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο καθένας κρίνεται από την πολιτική του παρουσία στην τηλεόραση ή αλλού. Αποσυνέδεσε την ανανέωση από το ηλικιακό κριτήριο, ενώ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που εμφανίζουν σύνθεση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές διευκρίνισε ότι τα σενάρια αυτά δεν εκπορεύονται από τον ίδιο και τόνισε ότι τη σύνθεση της κυβέρνηση θα τη βρούμε όλοι μετά τις εκλογές.

    Σε ερώτηση για το αν η εκδηλωθείσα από τον αδελφό του Νίκο επιθυμία να πολιτευτεί σημαίνει ανανέωση ή αντίληψη της πολιτικής ως οικογενειακής υπόθεσης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για άδικη κατηγορία και ότι ο ίδιος δεν προωθεί τους στενούς του φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του. Στην πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, κρινόμαστε αυτοτελώς.

    Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη δυναμική που είχε αναπτύξει η χώρα και την ξεχωριστή παρουσία της στην ΝΑ Ευρώπη και ευρύτερα στην Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας να ακολουθήσει τις αποφάσεις των προσφάτων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ για την Κύπρο και την ανάγκη εγρήγορσης της Άγκυρας για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοπόιησε ευκαιρίες που δόθηκαν για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και την προώθηση του κυπριακού, ενώ σε σχέση με το μέλλον της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία που να στηριχθεί σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ (μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Ανάν) και των κεκτημένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας για το Κόσοβο είπε ότι θα περίμενε μεγαλύτερη εγρήγορση από την ελληνική διπλωματία για θέματα της γειτονιάς μας που θα επηρεάσουν αποφασιστικά το μέλλον. Τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, που επισήμανε ότι η διαρκής αλλαγή τους δημιουργεί αναταραχές και οδηγεί σε νέες συγκρούσεις και στο φαινόμενο του ντόμινο.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Ρις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα περίμενε οι δηλώσεις ιδίως ενός αμερικανού πρέσβη να λαμβάνουν υπόψη τους τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού και την ιστορία.

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση μπαίνει στη μάχη αποδυναμωμένη και έχοντας ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, όπως την απογραφή, το "βασικό μέτοχο" και την έλλειψη πρωτοβουλιών και με τη θέση που διατυπώνουν οι υπουργοί της "κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι".

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση Αλογοσκούφη για την υποψηφιότητα της κα Γιάννας Αγγελοπούλου στο δήμο Αθηναίων ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του εκλαμβάνοντας την πρόταση αυτή ως αναγνώριση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας της επιτυχίας της Ολυμπιάδας, την οποίαν είχαν κατηγορήσει ακόμη και λίγο πριν την διεξαγωγή της.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στη δήλωσή του ότι στις εκλογές οι έλληνες του έδωσαν εντολή να ασκήσει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, τόνισε πως "αν ο κ. Παπανδρέου σέβεται τους πολίτες και τιμά την εντολή τους οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά τον ανεύθυνο λαϊκισμό στον οποίο μέρα με τη μέρα διολισθαίνει".

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη ότι "σοβαρή πολιτική είναι αυτή που χτίζει και όχι αυτή που ισοπεδώνει, υπεύθυνη πολιτική είναι αυτή που δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας".

    Κατά τα λοιπά, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, είναι τελείως ανεύθυνο το να λες - γενικώς και αορίστως - "ναι" στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις αλλά να μην λες ούτε τι αλλαγές, ούτε ποιες μεταρρυθμίσεις, ούτε πώς θα τις κάνεις.

    [03] Παπαρήγα για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα, τόνισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μιλώντας, χθες βράδυ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σε αίθουσα στο λιμάνι της πόλης.

    Επισήμανε την ανάγκη να χάσουν δυνάμεις στις τοπικές εκλογές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προς όφελος των ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι έτσι θα δημιουργεί πολιτική ατμόσφαιρα που θα επιτρέψει απεγκλωβισμό δυνάμεων από τα μεγάλα κόμματα και λαϊκή αντεπίθεση.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει ανοιχτό και σαφές μέτωπο με τον Συνασπισμό, για τον οποίο είπε ότι συνεργάστηκε σε πολλούς δήμους με το ΠΑΣΟΚ και όπου δεν συνεργάστηκε συνδιοίκησε.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο στις δημοτικές ή τις νομαρχιακές εκλογές, που να δώσει πάρα πολλές υποσχέσεις για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων όταν δεν παίρνει θέση για το γεγονός ότι οι δήμοι έχουν γίνει γραφεία ανάθεσης έργων στους ιδιώτες και τοπικές εφορίες. Περίπου ίδιο είναι και οι νομαρχίες», ανέφερε.

    «Άρα κριτήριο για την υποστήριξη ή την καταψήφιση ενός δημάρχου είναι πρώτον, πιο κόμμα τον στηρίζει και δεύτερον αν οι δήμαρχοι ή οι νομάρχες συμφωνούν να συμμορφωθούν στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει», πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το ΚΚΕ έχει ξεκινήσει διάλογο για συνεργασία στις τοπικές εκλογές με το ΔΗΚΚΙ και άλλες δυνάμεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έκρηξη στο Σύνταγμα, η κ. Παπαρήγα σημείωσε: «Είμαστε αντίθετοι οπωσδήποτε σε ατομικές τρομοκρατικές πράξεις, ακόμα και όταν έχουν ευγενή κίνητρα, αυτές δεν βοηθούν κάνουν ζημιά, αλλά στις μέρες μας ξέρουμε πάρα πολύ καλά, όταν γίνεται μια τρομοκρατική πράξη, μπορεί να είναι από έναν άνθρωπο παραπλανημένο μπορεί να είναι όμως και πολιτικές υπηρεσίες. Άντε και βρες άκρη τι είναι».

    «Και εν πάση περιπτώσει γιατί να συζητήσουμε την έκρηξη στο υπουργείο Οικονομικών την οποία βεβαίως καταδικάζουμε και να μην συζητάμε ότι τα αεροπλάνα της CIA περνοδιαβαίνουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αρπάζουν ανθρώπους και τους μεταφέρουν σε μυστικές φυλακές. Αυτό δεν είναι πρόβλημα;», συμπλήρωσε.

    Σε ότι αφορά την παραίτηση του πρόεδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Αγγελου Οικονομόπουλου, η κ. Παπαρήγα, δήλωσε: «Επί ΠΑΣΟΚ κουκουλώνονταν. Σήμερα βγαίνουν όχι τόσο από τη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά νομίζω ότι γίνεται μια σκληρή διαπάλη με τη συναίνεση των δύο κομμάτων για διαμόρφωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας του κράτους, όπου οι πολιτικές διαφορές θα μπαίνουν σε δεύτερο μέρος και θα προτάσσονται τα κοινά συμφέροντα».

    [04] Αλαβάνος με εκπροσώπους ΔΣΑ και ΤΕΕ

    Με επροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συναντάται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Χθες, μιλώντας στη διημερίδα που οργανώνει το κόμμα του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006, εκτίμησε ότι έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο λιτότητας απροσδιόριστης διάρκειας,. Αναφερόμενος γενικότερα στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών είπε ότι «οι προϋπολογισμοί σ΄ αυτή τη χώρα, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του β90, υπακούουν σε ένα σκληρό αντικοινωνικό δόγμα: Ενισχύουν σταθερά τα κέρδη και την κεφαλαιακή συσσώρευση, ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, υποβαθμίζουν τις κοινωνικές δαπάνες, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, διογκώνουν την ανεργία και διευρύνουν τη φτώχεια».

    Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό του επομένου έτους ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η κυβέρνηση μέσω αυτού του προϋπολογισμού έχει κάνει τις ακόλουθες επιλογές:

    -«να κινηθεί μέσα στα αυστηρά πλαίσια της δημοσιονομικής επιτήρησης που της έχει επιβληθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή αυτή διευκολύνει επικοινωνιακά την κυβέρνηση να επιβάλλει τις αντιλαϊκές πολιτικές της».

    -«να υιοθετήσει πολιτικές μείωσης του λεγόμενου εργατικού κόστους, αύξησης των κινήτρων και των φοροαπαλλαγών για τα κέρδη και τα μερίσματα, επιτάχυνσης του ρυθμού και διεύρυνσης της έκτασης των ιδιωτικοποιήσεων»

    -«να προχωρήσει στη βαθμιαία αντικατάσταση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι η λιτότητα αρχίζει από τη δημόσια διοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά επεκτείνεται και στον ιδιωτικό και πλήττει επίσης τις δημόσιες επενδύσεις και το κοινωνικό κράτος, δηλαδή τις κοινωνικές και τις αναπτυξιακές λειτουργίες του κράτους που θα έπρεπε να ενισχυθούν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για αναξιόπιστο και αδιαφανή προϋπολογισμό με χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα.

    Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν «τη φορολογία μερισμάτων, μη διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων, κραυγαλέες περιπτώσεις νομότυπης φοροδιαφυγής και φθάνουν μέχρι την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας". «Αποδεικνύεται, λοιπόν», κατέληξε, «ότι υπάρχουν πόροι για μια άμεση αναδιανομή υπέρ της παιδείας, υγείας, έρευνας, κοινωνικής ασφάλισης, για δημόσιες επενδύσεις, στήριξη των ανέργων και καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας»

    [05] Αγορανομική διάταξη για φάρμακα

    Αναπροσαρμόζονται οι τιμές των φαρμάκων με βάση τη νέα αγορανομική διάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου έδωσαν στη δημοσιότητα υπογεγραμμένο το τροποποιημένο κεφάλαιο 27 "Φάρμακα" της (Α.Δ.) Αγορανομικής Διάταξης 14/89 που αφορά το νέο τρόπο καθορισμού τιμών φαρμάκων και την απόφαση ορισμού των μελών της Επιτροπής φαρμάκων.

    Η νέα πολιτική έχει ως στόχο την εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε κάθε εγκεκριμένο φάρμακο, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, την εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ενδυνάμωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη θέσπιση κανόνων ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ εισαγομένων και εγχώρια παραγομένων φαρμάκων

    Οι αλλαγές που υιοθετούνται, αφορούν:

    - Την έκδοση τιμών για τα νέα φάρμακα με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    - Αλλάζει το δυσμενές καθεστώς που ίσχυε εις βάρος των φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας, θεσπίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού για τα εγχώρια και τα εισαγόμενα φάρμακα.

    - Μειώνονται οι τιμές κατά 20% στα φάρμακα που λήγει η πατέντα τους.

    - Καθιερώνεται η εκ των υστέρων παροχή έκπτωσης από τις φαρμακευτικές εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία.

    - Δημιουργείται Ερευνητικό Κέντρο για το σχεδιασμό αναπτυξιακής πολιτικής για τον κλάδο των φαρμάκων.

    Αναλυτικότερα, τα κυριότερα σημεία της νέας αγορανομικής διάταξης είναι:

    - Η τιμή των νέων φαρμάκων θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών εκάστοτε φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 25 και της Ελβετίας (δύο χώρες της Ε.Ε των 15 και μια από τις δέκα χώρες της διεύρυνσης).

    - Τα εγχωρίως παραγόμενα πρωτότυπα φάρμακα θα παίρνουν πλέον την ίδια τιμή και με τις ίδιες διαδικασίες με τα αντίστοιχα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα με στόχο να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση, όπου η αγορά φαρμάκου είναι εξαρτώμενη από εισαγόμενα φάρμακα σε ποσοστό 80%, ενώ δέκα χρόνια πριν τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα κάλυπταν το 60% των αναγκών της αγοράς.

    - Η προσαρμογή των τιμών των φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στο νέο σύστημα, θα γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά και με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι τιμές των φαρμάκων που έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 1998 (η ημερομηνία αυτή επελέγη διότι η τελευταία γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων έγινε το 1997), θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

    - Η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων στα οποία αποδεδειγμένα λήγει η ισχύς του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας τους, μειώνονται κατά 20%. Εξαιρούνται τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων το πρώτο Εθνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας τους έχει λήξει πριν την 1η Ιανουαρίου 1998 (επελέγη διότι η τελευταία γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων έγινε το 1997), που θα εξετάζονται κατά περίπτωση αφού, τυχόν μείωση της τιμής ορισμένων τέτοιων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε υποκατάσταση τους από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα παρόμοιας θεραπευτικής αποτελεσματικότητας χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τον πολίτη και το ασφαλιστικό σύστημα.

    - Η τιμή των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων (generics) καθορίζεται στο 80% της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου.

    - Η νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων παραμένει όπως και σήμερα, δηλαδή μειωμένη κατά 13% από την τιμή της χονδρικής.

    - Καθιερώνεται -μέχρι να εφαρμοσθεί το Νέο Σύστημα Αποζημίωσης Φαρμακοθεραπείας που προωθεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- η επιστροφή χρηματικού ποσού ύψους 4% στα ασφαλιστικά ταμεία επί των συνολικών πωλήσεων που κάθε φαρμακευτική εταιρεία πραγματοποίησε προς αυτά.

    - Θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες υποβάλλουν ανακριβείς ή ανειλικρινείς δηλώσεις σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων που ισχύουν στις αντίστοιχες (δύο συν μια) φθηνότερες χώρες.

    - Καθορίζεται με διαφάνεια και σαφήνεια ο τρόπος καθορισμού τιμών των πολλαπλάσιων ή υποπολλαπλασίων συσκευασιών των φαρμακευτικών προϊόντων για να αποφεύγεται διακριτική μεταχείριση μεταξύ των εταιρειών.

    - Όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αιτήματα για νέες τιμές ή αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων τους που ήδη κυκλοφορούν, υποχρεούνται, εφόσον επιθυμούν την περαιτέρω εξέταση του αιτήματός τους, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους.

    - Παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα πώλησης μόνο από τα νοσοκομεία φαρμάκων υψηλού κόστους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τροποποιηθεί με την ψήφιση του σχεδίου νόμου (φαρμακευτική μεταρρύθμιση) του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Τέλος, υπογράφηκε η υπουργική Απόφαση με την οποία διευρύνεται η σύνθεση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

    [06] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής και ΚΥΣΕΑ

    Αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή μετά απο εισήγηση του Υπουργού των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

    Όπως δήλωσε ο Π. Παυλόπουλος δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ θερινού και χειμερινού ωραρίου και οι ώρες εργασίας θα είναι 8.30 με 16.00 ή 09.00 με 16.30.

    Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν στο ωράριο υπηρεσιών οι οποίες έχουν ειδικές συνθήκες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, ούτε θίγει τα δικαιώματα ειδικών κατηγοριών υπαλλήλων.

    Ακόμη τόνισε ότι θα είναι ενιαίο όλο το χρόνο και πρόσθεσε πως στόχος είναι να εφαρμοστεί απο τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για να διευκολυνθούν οι υπάλληλοι και να γίνουν διορθωτικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα σε παιδικούς σταθμούς.

    Σημείωσε ακόμη πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην υπάρχουν κραδασμοί και στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια στο χρόνο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και να υπάρχει προσέγγιση και συνεργασία με το ωράριο των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για την κατακύρωση της προμήθειας 30 αεροσκαφών τύπου F-16, ενω το απόγευμα αρχίζει στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, έχουν εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη Πανελλαδική απεργία, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία αποκλειστικά στις ΔΕΚΟ. Ετσι αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά, θα υπολειτουργεί ο δημόσιος τομέας, ενώ θα κυκλοφορούν μόνο το Μετρό και ο Ηλεκτρικός και μόνο για 7 ώρες (11-6 μ.μ.) Κλειστά θα είναι τα αεροδρόμια από τις 11-4 μ.μ.Μια πτήση ανά προορισμό όλο το 24ωρο.Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 December 2005 - 13:12:27 UTC