Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής και ΚΥΣΕΑ
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [03] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [04] Συνάντηση Αλαβάνου με εκπροσώπους επιμελητηρίων
  • [05] Συγχώνευση ΑΠΕ και ΜΠΕ

  • [01] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής και ΚΥΣΕΑ

    Αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή μετά απο εισήγηση του Υπουργού των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

    Όπως δήλωσε ο Π. Παυλόπουλος δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ θερινού και χειμερινού ωραρίου και οι ώρες εργασίας θα είναι 8.30 με 16.00 ή 09.00 με 16.30.

    Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν στο ωράριο υπηρεσιών οι οποίες έχουν ειδικές συνθήκες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, ούτε θίγει τα δικαιώματα ειδικών κατηγοριών υπαλλήλων.

    Ακόμη τόνισε ότι θα είναι ενιαίο όλο το χρόνο και πρόσθεσε πως στόχος είναι να εφαρμοστεί απο τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για να διευκολυνθούν οι υπάλληλοι και να γίνουν διορθωτικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα σε παιδικούς σταθμούς.

    Σημείωσε ακόμη πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην υπάρχουν κραδασμοί και στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια στο χρόνο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και να υπάρχει προσέγγιση και συνεργασία με το ωράριο των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συνεδρίαση ΣΥΣΕΑ

    Την προμήθεια 30 αεροσκαφών τύπου F-16 Block 52 + μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση, με το μέγιστο όφελος τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανάθεσης έργου στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, κατακύρωσε το ΚΥΣΕΑ, με ομόφωνη απόφαση του, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 1,625 δις ευρώ,καλύπτει και τις ανάγκες για την υποστήριξη του προηγούμενου προγράμματος προμήθειας των 60 F-16 Block 52+ που δεν είχαν προβλεφθεί με την υπογραφή της τότε σύμβασης το 2000, ενώ για πρώτη φορά διασφαλίζονται οι απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις.

    Με τη σημερινή απόφαση, επεσήμανε ο Υπουργός,διασφαλίζεται η απουσία μεσαζόντων στο σχετικό πρόγραμμα, επαναβεβαιώνεται η κυβερνητική δέσμευση για διαφάνεια στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ διατηρείται ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή μας.

    Ειδικώτερα, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, το κόστος του προγράμματος για την προμήθεια των 30 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ ενώ το κόστος πλήρους υποστήριξης των 30 αλλά και των αεροσκαφών του προηγουμένου προγράμματος θα ανέλθει σε 525 εκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι το 2009,οπότε θα παραληφθούν τα 30 αεροσκάφη- τα συγκεκριμένα F-16 Block 52+ - θα τεθούν άμεσα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς θα διαθέτουν ταυτόχρονα το σύστημα αυτοπροστασίας.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος παρατήρησε ότι η σημερινή τιμή ανά αεροσκάφος σε σχέση με την επικαιροποιημένη τιμή που αφορά στο προηγούμενο πρόγραμμα προμήθειας των 60 αεροσκαφών F-16 Block 52+, είναι μικρότερη κατά 5 εκατομμύρια ευρώ - 36,7 εκατ. ευρώ έναντι 41,4 εκατ. ευρώ - ανά αεροσκάφος.

    Περαιτέρω τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ανέρχονται σε 132% έναντι 120% του προηγουμένου προγράμματος,προς όφελος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κυρίως της ΕΑΒ.

    Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα υποστήριξης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα εκάστου αεροσκάφους, στοιχεία που αυξάνουν τη διαθεσιμότητα του.

    Με την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να καταβληθεί και η σχετική προκαταβολή για την προμήθεια των αεροσκαφών.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος τόνισε πως τα 30 νέα αεροσκάφη «θα συμβάλουν αποφασιστικά στη θωράκιση της χώρας».

    Διευκρίνισε δε πως «δεν ενεργοποιείται η option για την προμήθεια 10 επιπλέον αεροσκαφών».

    Σε ερώτηση σχετική με τον τρόπο εγγραφής της σχετικής δαπάνης στον προϋπολογισμό,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η εγγραφή θα ακολουθήσει την πάγια μέθοδο - θα παρακολουθείται η σταδιακή πληρωμή. Η εγγραφή δηλαδή θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο».

    Τέλος σε ερώτημα περί του εξοπλισμού των αεροσκαφών,ο κ.Β. Αντώναρος σημείωσε ότι τα F-16 «θα έχουν ό,τι χρειάζεται για να είναι πλήρως και αμέσως διαθέσιμα και ετοιμοπόλεμα»,παρατήρησε δε ότι «επειδή η συμφωνία γίνεται εγκαίρως - πριν κλείσει η γραμμή παραγωγής του συγκεκριμένου αεροσκάφους - εξοικονομούνται 118 εκ.ευρω».

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Σε μαζική συμμετοχή καλούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τους υπαλλήλους του δημοσίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην αυριανή 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία.

    Τα συνδικάτα οργανώνουν το κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 13.00 στο Πεδίον του Αρεως μπροστά στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε ξεχωριστό συλλαλητήριο, το οποίο θα ξεκινήσει απο την πλατεία Δημαρχείου.

    Τα συνδικάτα ιεραρχούν τους στόχους τους σε σχέση με τα ζητήματα που ανοίγει ο προϋπολογισμός: αυξήσεις στους μισθούς, έλεγχο της ακρίβειας, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργαζομένους και λοιπά.

    Διεκδικούν επίσης την κατάργηση των πρόσφατων νόμων, που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, υπονομεύουν το 8ωρο και μειώνει την αμοιβή των υπερωριών.

    Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έχει ρίξει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Με αίτημα την απόσυρσή του η 24ωρη πανελλαδική απεργία της 14ης Δεκεμβρίου έχει μετατραπεί σε 48ωρη στις ΔΕΚΟ και στις συγκοινωνίες.

    Ετσι, για αύριο και την Πέμπτη αναμένεται ότι όλες οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα λειτουργήσουν.

    Πιο αναλυτικά στα τρένα του ΟΣΕ θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών, στα αεροδρόμια θα υπάρξουν ματαιώσεις πολλών πτήσεων (θα πραγματοποιηθεί μία ανά προορισμό), ενώ θα απεργήσουν τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός και το ΜΕΤΡΟ. Μοναδική εξαίρεση θα γίνει αύριο απο τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, όπου ο ηλεκτρικός και το ΜΕΤΡΟ θα λειτουργήσει, για να βοηθήσει τους απεργούς να προσέλθουν στο απεργιακό συλλαλητήριο.

    Τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    Οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:00πμ έως τις 3:00μμ, που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

    Τέλος, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, τα συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

    Με τρένο από τη Θεσσαλονίκη

    Με 11 βαγόνια του ΟΣΕ και δύο λεωφορεία περίπου 1.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού (η συντριπτική πλειοψηφία) και δημόσιου τομέα από τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν στις 7 αύριο το πρωί για την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Η κάθοδος στην Αθήνα οργανώνεται από τις διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και επικεφαλής της αποστολής είναι οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, Νίκος Γιαννόπουλος και Γιώργος Αναγνώστου.

    Στις 10 αύριο το πρωί το ΠΑΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [03] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους επέλεξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, την παραμονή της απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ελληνικός λαός αντιδρά δικαιολογημένα στην πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή γιατί πλήττονται άνθρωποι, οικογένειες, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, η οικονομία, η Ελλάδα.

    Ανέφερε επίσης ότι στην πολιτική της κυβέρνησης αντιδρούν σύσσωμοι και οι φορείς, ειδικά στα μέτρα τα οποία συζητούνται αυτές τις μέρες στη Βουλή και τα οποία δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας, έλλειψη προοπτικής και οράματος, αδιαφάνεια στις αποφάσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντί τους.

    Ο κ. Παπανδρέου παρείχε τη διαβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει την Ελλάδα να μπεί σε αδιέξοδο και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά μόνη της στο δικό της δρόμο. Εμείς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είμαστε και θα είμαστε πάντα κοντά στους εργαζόμενους.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν για να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε πρόγραμμα ανάπτυξης, προόδου, αποκέντρωσης και δημοκρατίας.

    Σχετικά με το θέμα της απαγωγής μεταναστών και της ανάκρισής τους από ανθρώπους των Βρετανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, θέμα το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα το BBC, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διερευνήσει ώστε να υπάρξει πλήρης διαλευκανση της υπόθεσης και να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Θετική χαρακτήρισε την συνάντηση ο πρόεδρος της Ενωσης, Πάνος Σόμπολος.

    Οπως είπε ο κ. Σόμπολος, η ΕΣΗΕΑ έθεσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον Τύπο, εστιάζοντας στον νόμο για την αστική ευθύνη του Τύπου, το αγγελιόσημο, καθώς και σε θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους, τα ταμεία των δημοσιογράφων και νομοσχέδια που βρίσκονται υπό συζήτηση.

    Οπως είπε, η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ήταν χρήσιμη και εκτίμησε ότι θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των δημοσιογράφων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με "την δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο κ. Παπανδρέου για την κάλυψη απο τον Τύπο των δραστηριοτήτων του ΠΑΣΟΚ", ο κ. Σόμπολος είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμμία αναφορά σε τέτοιου είδους ζητήματα, ενώ δεν συζητήθηκαν καθόλου θέματα ενημέρωσης.

    [04] Συνάντηση Αλαβάνου με εκπροσώπους επιμελητηρίων

    Τη θεσμική παρέμβαση του Συνασπισμού για να «αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη σε όλα τα επίπεδα υποβάθμιση των επιστημόνων στη χώρα μας με τον προϋπολογισμό του 2006», ζήτησε το συντονιστικό όργανο των επιστημονικών επιμελητηρίων Ελλάδας από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΝ στα αιτήματά τους.

    Το άτυπο συντονιστικό όργανο συγκροτείται από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κα της Ένωσης Χημικών, οι οποίοι έθεσαν επίσης και θέματα εργασιακών σχέσεων, παιδείας, άνισης φορολογίας και τάχθηκαν εναντίον της Οδηγίας Μπολκενστάιν.

    Σε δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι τα επιστημονικά επιμελητήρια πρέπει να έχουν λόγο σε όλα τα νομοσχέδια και όλα τα προεδρικά διατάγματα τα οποία σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ΣΥΝ από τις συνέπειες που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2006 στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. "Σε μερικές κατηγορίες όπως είναι οι μηχανικοί για παράδειγμα, μιλάμε για δραματικές συνέπειες μέσα από τη μεγάλη υποβάθμιση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στα θέματα της παιδείας, της υγείας κλπ".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε άδικη την αντιμετώπιση των επιστημόνων από την Πολιτεία. Οπως είπε, η Πολιτεία οφείλει σε εταιρίες τεχνικών πληρωμές από εργασία που έχουν προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή τους φορολογεί για εισπράξεις που δεν έχουν κάνει.

    Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ΣΥΝ "γιατί στις εργασιακές σχέσεις μπαίνει και στο χώρο των επιστημόνων ο θεσμός του συμβασιούχου", ενώ σε σχέση με την οδηγία Μπολκενστάιν σημείωσε πως "βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μέτωπο ανάμεσα στα Επιμελητήρια"

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο τηλεοπτικό τοπίο ο κ. Αλαβάνος είπε ότι έθεσε το θέμα στη συντονιστική ομάδα ζητώντας την ενεργή παρέμβασή της γιατί όπως είπε, «δεν μπορεί, για παράδειγμα, καθημερινά σχεδόν στη συνταγή ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων να υπάρχει κι ένα καινούργιο φάρμακο κατά του καρκίνου και να παίζουμε με τον πόνο και τις ελπίδες των πολιτών και να μην υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση». Και πρόσθεσε:

    "Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την παθολογία πια των τηλεδικών. ``Ναι`` στην αποκάλυψη από τους δημοσιογράφους. ``Ναι`` στη διαφάνεια. ``Όχι``, όμως, στο στιγματισμό. ``Όχι`` στη διαπόμπευση. ``Όχι`` στην επιβολή ενός λιντσαρίσματος σε φαντασιακό επίπεδο. Και βεβαίως, οι ευθύνες της πολιτικής και των πολιτικών είναι αυτόνομες και πρωταρχικές και πρέπει να αναλαμβάνονται με παρρησία".

    "Για παράδειγμα, θα θέλαμε ο Δικηγορικός Σύλλογος να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο. Δεν θέλουμε λογοκρισία, δεν θέλουμε νομοθετικές ρυθμίσεις, θέλουμε αυτοέλεγχο από τους δημοσιογράφους, αυτοέλεγχο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και ουσιαστική παρέμβαση των επιστημονικών επιμελητηρίων για τα κριτήρια και τις αξίες σε θέματα που συνδέονται με το αντικείμενό τους και πρoβάλλονται από τα ΜΜΕ και προστασία των επιστημόνων».

    Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Κ. Εμμανουήλ είπε ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων δουλεύει κάτω από τραγικές μισθολογικές και κοινωνικές συνθήκες, ενώ σημείωσε ότι «η παρουσία μας στην τηλεόραση, θα πρέπει να γίνεται κάτω από διακριτούς όρους αφενός και αφετέρου κάπως θεσμοθετημένα, διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε βορά, όπως έχουμε γίνει εμείς οι γιατροί, χωρίς να θίγω κανέναν, εκείνων που εμπλέκονται στην κακώς νοούμενη δημοσιογραφία».

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος δήλωσε ότι έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΝ «τις μεγάλες ανησυχίες που έχουμε για την πορεία της ανάπτυξης των έργων και της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας ενόψει του προϋπολογισμού».

    Τέλος, ο Γ. Δημόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, είπε ότι «το ζητούμενο της σημερινής συνάντησης που είχαμε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, είναι τα μεγάλα Επιμελητήρια και οι επιστημονικοί φορείς να γίνουνε συνοδοιπόροι με όλο το πολιτικό φάσμα σε μία κατεύθυνση η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική, να αποκτήσει δηλαδή την ικανότητα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες εφάμιλλα των διεθνών αγορών, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα παρ'όλο που είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό ανταγωνισμό».

    [05] Συγχώνευση ΑΠΕ και ΜΠΕ

    Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ότι η διάταξη για τη συγχώνευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έχει στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε στην ίδια Επιτροπή τη συναίνεσή της για τη συνένωση των δύο Πρακτορείων.

    Σύμφωνα με την εισηγήτρια της ΝΔ, κ. Σοφία Βούλτεψη, η συγχώνευση των δύο Πρακτορείων, «είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνει θέματα λειτουργικότητας και θα αποβεί προς όφελος της ενημέρωσης, καθώς είχαν παρουσιαστεί προβλήματα επικάλυψης, οφειλόμενα στη διάσπαση έργου και στην έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού», ενώ η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, κ.Χρύσα Αράπογλου, διευκρίνισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι η διάταξη για τη συγχώνευση των δύο Πρακτορείων σε μία Ανώνυμη Εταιρία επαναδιατυπώθηκε για την αναβάθμισή τους. «Η ενοποίηση των Πρακτορείων απασχολούσε έντονα τα τελευταία χρόνια τα ΔΣ των δύο ανωνύμων εταιρειών, με σκοπό την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του δυναμικού που διαθέτουν και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, καθώς οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει διεθνώς πολλά Πρακτορεία σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε:

    «Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι η συγχώνευση των οικονομικών υπηρεσιών της Dow Jones με τη Reuters Business και η δημιουργία της Factiva, η ενοποίηση υπηρεσιών και τεχνικών υποδομών του Γερμανικού και του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η λύση της ενοποίησης οδηγεί στον περιορισμό των εξόδων και στην αύξηση των εσόδων. Μόνο από τη συνένωση των ιστοσελίδων, υπολογίζεται ότι το ετήσιο κέρδος για τα Πρακτορεία θα είναι 60.000 ευρώ, δηλαδή 5.000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επέκταση της δραστηριότητας του ενιαίου Πρακτορείου σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Ήδη, δοκιμαστικά έχει ξεκινήσει να εκδίδεται το βαλκανικό δελτίο από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

    Εκ μέρους του Συνασπισμού ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι είναι θετική η ρύθμιση γιατί έτσι θα καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του ενοποιημένου πλέον Πρακτορείου. Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι θεωρεί ως δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βλαφθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων των δύο Πρακτορείων τα οποία συγχωνεύονται πλέον σε ένα.

    Επιμέρους επιφυλάξεις διετύπωσε εκ μέρους του ΚΚΕ, η κα Λιάνα Κανέλη λέγοντας ότι "ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα, αναρωτιέται κανείς, αν δεν εντάσσεται σε μία λογική να λειτουργούν όλα σε ένα επίπεδο μάνατζερ εμπιστοσύνης, εξεύρεσης ικανών ανθρώπων να διεκπεραιώσουν τη δική σας πολιτική με πολύ στενότερα κριτήρια".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 December 2005 - 23:09:45 UTC