Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε "λευκό" κλοιό η χώρα
  • [02] Σύνοδος Διαβαλκανικής Συνεργασίας
  • [03] Συνεδριάζουν οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Την Ιταλία επισκέπτεται ο Κάρολος Παπούλιας
  • [05] Συνεδριάζει το ECOFIN
  • [06] Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με Αντζέλιο Τσιάμπι
  • [07] «Κινήσεις εντυπωσιασμού»
  • [08] Σε "λευκό" κλοιό η χώρα
  • [09] Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ
  • [10] Στή Ρώμη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • [01] Σε "λευκό" κλοιό η χώρα

    Κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, πλήττει όλη τη χώρα. Εντονα πρόβληματα σε πολλές περιοχές από τις χιονοπτώσεις, Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου.

    Εντονα κυκλοφοριακά πρόβληματα στα Τέμπη καθώς πολλά αυτοκίνητα βρίσκονται αποκλεισμένα, από χθες το βράδυ, καθώς μια νταλίκα ξέφυγε από την πορεία της.Εκχιονιστικά μηχανήματα και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και καταβάλλουν προσπάθειες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

    Κλειστά τα σχολεία σε περιοχές στη βόρεια και ανατολική Αττική και σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

    Προβλήματα και στην Αττική από τις έντονες χιονοπτώσεις. Κλειστοί οι δρόμοι από Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο και από Νέα Μάκρη προς Πεντέλη στο 19ο χλμ της Λεωφόρου Πάρνηθας. Οχήματα της νομαρχίας Αθηνών, προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους.

    Στα λευκά ξύπνησε σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη θερμοκρασία στους -4 βαθμούς Κελσίου. Προβλήματα υπάρχουν στην κίνηση των οχημάτων περιφερειακά της πόλης, στο Ωραιόκαστρο, στο Φίλυρο, στο Πανόραμα, στο Ασβεστοχώρι, ενώ κλειστή παραμένει η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, με έμφαση στις ορεινές περιοχές.

    Στην Κεντρική Μακεδονία και στην περιοχή της Κατερίνης, το εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, ενώ προβλήματα παρατηρούνται από τις νταλίκες στην περιοχή των Τεμπών, με συνέπεια διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στο νομό Κιλκίς δεν υπάρχουν προβλήματα στις περισσότερες περιοχές, ενώ στην πόλη της Έδεσσας η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς, με συνέπεια να απαιτούνται αλυσίδες στο εθνικό δίκτυο προς Φλώρινα και στο επαρχιακό δίκτυο προς Αριδαία.

    Αλυσίδες απαιτούνται και στο οδικό δίκτυο της Βέροιας με τη θερμοκρασία στους -5 βαθμούς, ενώ οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας.

    Στη Δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους -7 βαθμούς με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά.

    Στη Φλώρινα, το θερμόμετρο έπεσε στους -10 βαθμούς, με σοβαρά προβλήματα από το χιόνι μέσα στην πόλη.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, αλλά και των νομών Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών, δίνοντας έμφαση στη χρήση των αλυσίδων, καθώς τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από την επικράτηση συνθηκών παγετού κατά τις πρωινές ώρες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Παρόμοια τα προβλήματα και στην Αρκαδία καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες καθιστούν δύσκολη την κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες ενώ οι πεζοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

    Με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.Στους άλλους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εκτός από την ορεινή Κορινθία που το δίκτυο χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες προκάλεσε η κακοκαιρία. Από χθες το

    μεσημέρι ματαιώθηκαν οι πτήσεις των Ολυμπιακών αερογραμμών από Αθήνα για Κοζάνη, Καστοριά και Ιωάννινα, εξαιτίας των συνεχών χιονοπτώσεων και της ολισθηρότητας των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης.

    Επίσης, ματαιώθηκαν οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη και από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών με πυκνή χιονόπτωση που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Τουρκικής Μεγαλούπολης.

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Ακυβέρνητο λόγω βλάβης φορτηγό πλοίο με σημαία Καμπότζης ανοικτά της Λήμνου, με 16 αλλοδαπούς ναυτικούς.

    [02] Σύνοδος Διαβαλκανικής Συνεργασίας

    Με χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ξεκινά σήμερα στην Αθήνα η πρώτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (Διαβαλκανικής) επί ελληνικής προεδρίας, με αντικείμενο την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου,της περιφερειακής συνεργασίας,των οικονομικών και ενεργειακών υποδομών,της περιφερειακής κυριότητας (regional ownership) αλλά και τρέχουσες εξελίξεις, με έμφαση στο Κόσοβο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών και τον εκπρόσωπο Γ. Κουμουτσάκο.

    Οι χώρες της Διαβαλκανικής θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών,πλην της Τουρκίας, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Μεμέτ Αϊντίν,της Ρουμανίας, που θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών και της Αλβανίας που θα εκπροσωπηθεί πιθανότατα από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης δεν θα παραστεί ο επικεφαλής της UNMIC στο Κόσοβο και ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Γ. Πέτερσεν, η απουσία του οποίου οφειλεται στον θάνατο του προέδρου του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Στη "Διαδικασία" μετέχουν εκτός από την Ελλάδα, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σερβία-Μαυροβούνιο, η Τουρκία και η Μολδαβία ως παρατηρητής, η οποία πιθανώς να γίνει πλήρες μέλος τον Μάιο.

    Επίσης έχουν προσκληθεί η προεδρία της ΕΕ,η οποία θα επροσωπηθεί - για πρώτη φορά - με τον αυστριακό υφυπουργό Εξωτερικών Χανς Βίνκλερ,οι ΗΠΑ που θα εκπροσωπηθούν με τον πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, η Ρωσία, την οποία θα εκπροσωπήσει ο πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν και ο επικεφαλής του οργανισμού του Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης Ερχαρντ Μπούσεκ.

    Πολιτικός στόχος της ελληνικής προεδρίας - η οποία είναι ετήσια και λήγει τον Μάιο - είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας, στόχος που συνοψίζεται στη φράση "γειτονιά σε συνεργασία" (Neighbourhood in Cooperation).

    Ειδικότερα για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας αναμένεται να συζητηθούν θέματα υποδομών, εμπορίου, επενδύσεων και ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα συναντήσεις των υπουργών Μεταφορών (27 Ιανουαρίου σητν Αθήνα), των υπουργών Οικονομίας (23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα) και των υπουργών Ενέργειας.

    Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα της "ατζέντας της Θεσσαλονίκης" για τα Δυτικά Βαλκάνια και οι δράσεις για την προσέγγιση με την ΕΕ.

    Ενα από τα θέματα που θα συζητηθούν επίσης είναι η πορεία του Συμφώνου Σταθερότητας της ΝΑ Ευρώπης,το οποίο εισέρχεται σε φάση "κλεισίματος",με προοπτική ως το 2010 κάποιες από τις δράσεις και στόχους του να αναλάβει η Διαβαλκανική.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα "αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω σχήμα συνεργασίας και θεωρεί ότι δίνει δυνατότητες συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους και συμβάλλει στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν στο περιθώριο των εργασιών της Διαβαλκανικής θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του κ.Π.Μολυβιάτη με την υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ιλίνκα Μίτρεβα, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε αρνητικά και επισήμανε ότι στην διάρκεια του γεύματος θα δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων.

    "Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητείται στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Νέα Υόρκη και οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και σαφείς", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [03] Συνεδριάζουν οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου, συνεδριάζουν στη Βουλή, οι Συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος του Κινήματος κατά την εκδήλωση της κοπής της πίτας τόνισε:

    "Εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε αυτή η χρονιά να είναι χρονιά που θα είμαστε συνεχώς κοντά στον πολίτη, συνεχώς κοντά στα προβλήματά του και δεν θα αφήσουμε να προσπαθήσει η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει απβ τα προβλήματα που έχει ο ελληνικός λαός, δίνοντας εμείς μια νέα προοπτική. Και αυτή η προοπτική είναι νικηφόρα. Είναι νικηφόρα πρώτα απβ όλα για την Ελλάδα, θα είναι νικηφόρα και για το ΠΑΣΟΚ".

    Αυτά είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας κατά την κοπή της πίττας του Κινήματος στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και τόνισε πως το 2005 το ΠΑΣΟΚ έκανε πολύ σημαντικά άλματα.

    "Το 2005 ήταν μια χρονιά που όλοι μας, και εγώ προσωπικά, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και όλα τα στελέχη είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε πολύ στενή επαφή με τον κόσμο, σε περιοδείες, σε ομιλίες, σε συζητήσεις, να αφουγκραστούμε το μήνυμα της κοινωνίας. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δύο χρόνια κυβέρνησης Καραμανλή είναι δύο χρόνια ανασφάλειας για τον πολίτη, είναι δύο χρόνια που βλέπουν οι πολίτες το εισόδημά τους να μειώνεται, είναι δύο χρόνια που βλέπουν η ακρίβεια να τρώει το εισόδημά τους, να απειλεί σημαντικές τους κατακτήσεις, να τους δημιουργεί αδιέξοδα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε ότι "είναι δύο χρόνια που εγκαταλείπεται η περιφέρεια από έργα. Είναι δύο χρόνια που έχουν κρίση σημαντικοί κλάδοι της παραγωγής, όπως ο κατασκευαστικός, ο κλάδος της πληροφορικής, σημαντικοί κλάδοι για το παρόν και για το μέλλον της χώρας μας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως οι πολίτες "κοιτάνε το ΠΑΣΟΚ με ελπίδα, με νέα ελπίδα για το μέλλον. Για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους" και πρόσθεσε ότι "εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά τους, κοντά σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη που σήμερα βιώνει μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Δεσμευόμαστε στο να ξαναφέρουμε αυτή την ελπίδα, την ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δυνατότητα συμμετοχής όλων, να χτυπήσουμε την ανεργία, να φέρουμε απασχόληση, να φέρουμε ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα".

    [04] Την Ιταλία επισκέπτεται ο Κάρολος Παπούλιας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου,τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Ν. Τσιαρτσιώνης και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη και Πολιτισμού Π. Τατούλη,πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, ενώ το Σάββατο θα γίνει δεκτός στο Βατικανό από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο.

    Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας, ο κ.Παπούλιας θα συναντηθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες με τον κ. Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη θα έχει σημαντικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επισκεφθεί τις πόλεις Περούτζια και Βενετία. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα συναντήσει τον πρόεδρο της Γερουσίας Μ. Πέρα και ακολούθως της Βουλής Π. Καζίνι. Αύριο θα μεταβεί στο Δημαρχείο της Ρώμης όπου ο δήμαρχος της πόλης Β. Βελτρόνι θα του απονείμει τιμητική διάκριση.

    Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό και θα παρακαθίσει σε γεύμα που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραθέσει προς τιμήν του, ενώ στη συνέχεια συναντήσει στο ξενοδοχείο τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι, και τον Υπουργό των Εξωτερικών Τζιαν Φράνκο Φίνι. Αργότερα ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο μουσείο του δήμου της Ρώμης την έκθεση "Κυκλάδες - Αριστουργήματα ενός αιγαιακού πολιτισμού". Πρόκειται για μια έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα του Πρωτοκυκλαδίτικου πολιτισμού (3200 -2200 πΧ) που προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Την Πέμπτη θα επισκεφτεί τη Περούτζια όπου θα συναντηθεί με μέλη της ελληνικής κοινότητας, ενώ το μεσημέρι σε πανηγυρική τελετή του Πανεπιστημίου της πόλης, που γιορτάζει τα 700 χρόνια από την ίδρυσή του,θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ασίζη για να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και το βράδυ θα αναχωρήσει για την Βενετία.

    Στη Βενετία, την Παρασκευή, θα παραστεί στη δοξολογία που θα γίνει στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και θα επισκεφθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Το πρωί του Σαββάτου ο κ.Παπούλιας θα επιστρέψει στη Ρώμη και θα μεταβεί στο Βατικανό για τη συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο.

    [05] Συνεδριάζει το ECOFIN

    Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο υπουργών του ΕΚΟΦΙΝ, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, το οποίο μεταξύ άλλων θα συζητήσει τις προτεραιότητες της αυστριακής και φινλανδικής προεδρίας (α΄και β΄εξάμηνα αντίστοιχα).

    Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων εντάσσεται ο καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, η ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και ο συντονισμός της φορολογικής πολιτικής των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Επίσης, σύμφωνα με την ατζέντα στου Συμβουλίου θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, όπως οι τρέχουσες εξελίξεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και θέματα που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

    Εξάλλου,οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία και η δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες- μέλη απασχόλησαν χθες τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

    [06] Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με Αντζέλιο Τσιάμπι

    Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό της με την Ιταλία σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο (Κιρινάλιο) της Ρώμης με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε το μεσημέρι στην ηλιόλουστη, αν και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, Ρώμη για πενθήμερη επίσκεψη στην Ιταλία και συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του όλο το φάσμα των διμερών ελληνο - ιταλικών σχέσεων, για τα ζητήματα της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και φυσικά για το Κυπριακό, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

    Με δεδομένες τις άριστες ελληνο-ιταλικές σχέσεις και τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή των δύο χωρών στην ΕΕ, οι δύο πρόεδροι επισήμαναν ότι η συνεργασία Αθηνών - Ρώμης είναι πολύ στενή και καρποφόρα σε όλους τους τομείς (πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό) και διαπίστωσαν τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξής της .

    Ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι με την Ιταλία "έχουμε πολλές κοινές θέσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων όπως στα αγροτικά θέματα και τόνισε ότι η Αθήνα και η Ρώμη προσβλέπουν σε μία Ευρώπη που θα συνδυάζει την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, την ανάπτυξη και την μακροοικονομική ισορροπία.

    Αλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Παπούλιας, η Ιταλία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη στην υποψηφιότητα των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς.

    Τόσο ο κ. Παπούλιας όσο και ο κ. Τσιάμπι χαρακτήρισαν σημαντικό γεγονός τις σχέσεις των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, την υπογραφή στο Λέτσε τον περασμένο Νοέμβριο της συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας τόνισε ότι "πρέπει να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών και των συνεργασιών των δύο χωρών σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας" και σημείωσε ότι η συμφωνία για τον αγωγό "διανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη στρατηγικών, ενεργειακόύ εφοδιασμού σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά ζητήματα εξέφρασε την ελπίδα ότι η περίοδος περισυλλογής για το Ευρωσύνταγμα θα επιτρέψει την ωρίμανση των συνθηκών ώστε να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα θεσμικά προβλήματα της Ευρώπης, οι οποίες θα στηρίζονται στη βούληση των ευρωπαϊκών λαών.

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας επισήμανε ότι "χρειαζόμαστε διαρκή συνοχή και αδιάκοπη πολιτική βούληση προκειμένου να προωθήσουμε μακρόπνοα σχέδια , να στηρίξουμε την υλοποίηση των μεγάλων δικτύων υποδομής, να ενισχύσουμε την επιστημονική έρευνα, να ενθαρρύνουμε το συναγωνισμό και μία ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική ικανή να ανταποκριθεί επαρκώς στο διεθνή ανταγωνισμό, να ενδυναμώσουμε το συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών προς την επίτευξη κοινών στόχων" , καθώς όπως σημείωσε, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπούλιας συμφώνησαν ότι η πορεία της Ευρώπης δεν μπορεί να ανακοπεί.

    Ο Ιταλός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν με τον κ. Παπούλια πως είναι απαραίτητες, αποτελεσματικές κοινές πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ασκήσει μεγαλύτερη επίδραση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας και πρόσθεσε ότι χωρίς μία ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση θα καταστεί αδύνατο να παγιώσουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και να αντιμετωπίσουμε τις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφερόμενος στα Βαλκάνια επανέλαβε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει θετικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να σταθεροποιηθεί στην περιοχή η ασφάλεια και η ευημερία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι χώρες αυτές πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

    Ακόμα σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, ιδρυτικά μέλη του Μεσογειακού φόρουμ και της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας έχουν ως στόχο να γίνει η Μεσόγειος ζώνη ειρήνης , ασφάλειας και ευημερίας. Προσβλέπουμε, είπε ο πρόεδρος, σε μια ενισχυμένη συνεργασία με την Ιταλία, πιστεύοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα κάθε προσπάθειας ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Στις συνομιλίες Παπούλια - Τσιάμπι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διμερή συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας η ενίσχυση των ιταλικών σπουδών στην Ελλάδα, η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού εδρών βυζαντινής και σύγχρονης ελληνικής φιλολογίας στην Ιταλία, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία καταδεικνύουν το ενδιαφέρον Αθηνών και Ρώμης για διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα αυτό. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια που άρχισε από ετών για την ίδρυση ελληνικής αρχαιολογικής σχολής στην Ιταλία θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα με την πολιτική συμβολή των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην Ιταλία συνοδεύουν η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάκης Σκανδαλάκης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης στη Ρώμη θα έχουν επαφές με ιταλούς ομολόγους τους.

    [07] «Κινήσεις εντυπωσιασμού»

    «Σημασία έχει να βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, έτσι όπως έχει περιγραφεί δια στόματος του πρωθυπουργού και του Κυπρίου Προέδρου και οι όποιες κινήσεις να είναι κινήσεις ουσίας» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την κίνηση της Τουρκίας να υποβάλει στον ΟΗΕ πρόταση σχετική με το Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της Τουρκίας στην υποβολή της σχετικής πρότασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι «η Τουρκία έχει ενδεχομένως κάθε λόγο να βγεί από τη θέση όπου βρίσκεται» μετά από τις αποφάσεις της ΕΕ (όπου «συνέβαλε ισχυρά η χώρα μας»). «Αν αναζητά όμως τρόπους για να μην ανταποκριθεί σ΄αυτές τις υποχρεώσεις, τότε θα μιλήσουμε για κινήσεις εντυπωσιασμού, δεδομένου ότι επί της ουσίας η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πεδίο της ΕΕ» πρόσθεσε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Η πρόταση της Τουρκίας

    Πρόταση δέκα σημείων για επανέναρξη των συνομιλιών αρχικά με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στα Κυπριακά μέσα και για άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, παρουσίασε οι υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάνοντας λόγο για "νέα πρωτοβουλία".

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο Γκιουλ αναφέρθηκε στο "σχέδιο δράσης", το οποίο περιλαμβάνει:

    - τη χρησιμοποίηση των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών από πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας,

    - το άνοιγμα των λιμανιών και του αεροδρομίου "Ερτζάν" των κατεχομένων,

    - την ένταξη της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ στην τελωνειακή ένωση,

    - τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές συναντήσεις,

    - την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου, υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι το Μάιο-Ιούνιο του 2006,

    - την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης από πλευράς ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [08] Σε "λευκό" κλοιό η χώρα

    Κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, πλήττει όλη τη χώρα. Εντονα πρόβληματα σε πολλές περιοχές από τις χιονοπτώσεις. Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου.

    Σε λευκό κλοιό βρίσκεται και η Αττική όπου χιόνισε μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

    Ελάχιστα σχολεία λειτούργησαν το πρωί στο λεκανοπέδιο, ενώ το σύνολο των σχολείων, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, διέκοψαν τα μαθήματα στις 12 το μεσημέρι.

    Αύριο δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα σχολείο στην Αττική, δημόσιο ή ιδιωτικό, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων νομαρχιών.

    Με απόφαση της υπουργού Παιδείας οι απουσίες των μαθητών της 24ης Ιανουαρίου δεν θα ληφθούν υπόψη, ενώ σχετική εγκύκλιος θα αποσταλεί προς όλες τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το πρωί, έγιναν οι εξετάσεις σε ορισμένα τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά αύριο δεν θα γίνουν. Οι εξετάσεις σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη αναβλήθηκαν σήμερα και δεν θα γίνουν ούτε αύριο. Το ίδιο συνέβη και με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αλλά και τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας.

    Η νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας είναι κλειστή για τα φορτηγά από το 52-ο χλμ και πάνω ενώ όλα τα άλλα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Η κυκλοφορία όπως έγινε γνωστό από την τροχαία έχει διακοπεί. Στην περιφερειακή οδό από την Πεντέλη προς Νέα Μάκρη από το ύψος του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου μέχρι τον Αγιο Πέτρο καθώς και όλη η λεωφόρος Διονύσου, η λεωφόρος Πάρνηθος από το 19-ο χλμ στην ταβέρνα Ζυγός και πάνω, και στον Υμηττό η ανώνυμη οδός προς τις κεραίες και η οδός Αναστάσεως στου Παπάγου προς τις κεραίες. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρου Τιτάν από την Ελευσίνα μέχρι τα Δερβενοχώρια από το ύψος του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στην παλιά εθνική οδό Αθήνας - Θήβας από την έξοδο Μάνδρας προς Θήβα, στη Λίμνη Μαραθώνα από τον Αγιο Στέφανο και μετά, σε όλο το επαρχιακό δίκτυο από Βαρυμπόμπη προς Κατσιμίδι, Αγιο Μερκούριο, Αγία Τριάδα, Ιπποκράτειο, Πολιτεία από το 2-ο χλμ που είναι η ταβέρνα "Λεωνίδας" μέχρι τη Μαλακάσα στο 39-ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και στην επαρχιακή οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων.

    Λόγω κακοκαιρίας ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Αμύνης, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ναυτιλίας και Επικρατείας).

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποτιμώντας την κατάσταση παρατήρησε ότι «ο κρατικός μηχανισμός από χθες το απόγευμα κινείται αποτελεσματικά στη βάση ενός σχεδίου που είχε εγκαίρως εκπονηθεί.

    Προβλήματα παρουσιάσθηκαν στην περιοχή των Τεμπών (τα οποία ξεκίνησαν από μια καραμπόλα τεσσάρων ΙΧ και από δύο νταλίκες που παρουσίασαν προβλήματα) όπου όμως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Κεφαλονιά.

    Στην Κεφαλονιά ειδικότερα, έσπασαν πέντε πυλώνες της ΔΕΗ λόγω μεγάλης χιονόπτωσης, ενώ επίσης αποκόπηκε η παροχή - τόσο από Βορρά όσο και από Νότο. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Επιχειρήθηκε ο απόπλους οχηματαγωγών πλοίων για τη μεταφορά των συνεργείων, πλην όμως απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ επιχειρείται η μεταφορά με C130, πλην όμως και πάλι υπάρχει πρόβλημα ορατότητας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ενημερώσει τον πρωθυπουργό, εκτελώντας τις εντολές που είχαν λάβει - να είναι παρόντες στη μάχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Δημ.Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Πρ.Παυλόπουλος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους περιφερειάρχες και νομάρχες, συντονίζει επίσης το έργο της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την επικράτεια, ενώ ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ.Φούρλας βρέθηκε επίσης χθες στα Τέμπη και επέστρεψε σήμερα.

    Ο υπουργός Δημ.Τάξης κ.Γ.Βουλγαράκης βρέθηκε από νωρίς το πρωί σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας επισκέφθηκε το πρωί τα γραφεία της ΔΕΗ όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της χώρας με έμφαση στο πρόβλημα της Κεφαλονιάς.

    Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Κακλαμάνης επικοινώνησε με όλα τα Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζοντας ορισμένα προβλήματα διακοπής ρεύματος ή εφοδιασμού (στο Σισμανόγλειο και στο νοσοκομείο του Κιλκίς), ενώ δόθηκε η εντολή στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να μεταφέρουν κατά απόλυτη προτεραιότητα νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση.

    Ο υπουργός Μεταφορών κι Επικοινωνιών Μιχ.Λιάπης ενημερώνεται συνεχώς για όλα τα αεροδρόμια που λειτουργούν χωρίς προβλήματα, όπως επίσης δεν έχει παρουσιασθεί πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (με την εξαίρεση ενός λεωφορείου της ΕΘΕΛ που «δίπλωσε» στην λεωφόρο Κηφισίας), ενώ στο σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσιάσθηκε μια παρέκκλιση μιας μηχανής εκχιονισμού που όμως αποκαταστάθηκε.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννης ενημερώνεται συνεχώς για το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε σε ξένο σκάφος κοντά στη Λήμνο.

    Ο υπουργός Εθν.΄Αμυνας Σπ.Σπηλιωτόπουλος συντονίζει το έργο του στρατού ξηράς (που συνέδραμε στην περιοχή των Τεμπών, διαθέτοντας κουβέρτες και τρόφιμα) και οργάνωσε πλήρη νοσοκομειακή μονάδα επί τόπου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι έχει εκδοθεί απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε περιοχές των Εθνικών Οδών και υπογράμμισε ότι (καθώς αναμένεται παράταση της κακοκαιρίας για ένα ακόμη 24ωρο) απευθύνεται έκκληση προς όλους «να ακούν τις ανακοινώσεις των αρχών».

    Σε απαντήσεις προς συναφείς ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί για το καλύτερο, εχθρός του καλού όμως είναι πάντα το καλύτερο», σημειώνοντας πως εν προκειμένω το πρόβλημα της κακοκαιρίας είναι γενικευμένο και εκτείνεται σε όλη τη χώρα.

    Σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι δεν εντοπίστηκε «πρόβλημα εγκλωβισμού», καθώς παρασχέθηκε η δυνατότητα μεταφοράς οδηγών με λεωφορεία σε κοντινά ξενοδοχεία - «επομένως όσοι παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους, παρέμειναν οικειοθελώς», σημείωσε σχετικά.

    «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να μεταβεί ο πρωθυπουργός σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Ο πρωθυπουργός είναι πάντως από χθες το βράδυ ως τώρα σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους υπουργούς και συντονίζει μια σειρά ενεργειών. Σημασία έχει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι καλό - με την εξαίρεση των δύο προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στα Τέμπη και την Κεφαλονιά», σημείωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Φούρλα πραγματοποίησε από το πρωί επισκέψεις σε όλους τους σταθμούς βάσης της πυροσβεστικής στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για να εποπτεύσει προσωπικά τα μέτρα που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του εθνικού άξονα. Ο πρώτος σταθμός που επισκέφθηκε ο υπουργός είναι στη Μαλακάσα στο 34 χλμ όπου μίλησε με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και τα άλλα συνεργεία. Στη συνέχεια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι : "όλοι εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι για την Ελλάδα αυτές είναι ακραίες καιρικές συνθήκες και αν κάποιος δεν έχει λόγο να κινηθεί να μην το κάνει. Σε διαφορετική περίπτωση όλοι θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες". Στη συνέχεια ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι πολλοί οδηγοί δημιούργησαν προβλήματα γιατί δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες και ειδικά για τα Τέμπη είπε ότι συνέβη ένα ατύχημα που προκάλεσε το πρόβλημα και μέχρι τώρα γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος.

    Ο υπουργός είχε συσκέψεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες εκτός από τη Μαλακάσα στο Μαρτίνο, τους Αγίους Θεοδώρους μετά τη Λαμία, στα Τέμπη και τη Λεπτοκαρυά, ενώ επισκέφθηκε τους σταθμούς της πυροσβεστικής στη Γέφυρα Ελαιώνα της Θήβας, στα διόδια Τραγάνας, στον Αγιο Κωνσταντίνο (Λεβέντη), στον Καραβόμηλο και στο Αερινό.

    Βόρεια Ελλάδα

    Στα λευκά ξύπνησε σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη θερμοκρασία στους -4 βαθμούς Κελσίου. Μετά από απόφαση των Νομαρχιών τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Προβλήματα υπάρχουν στην κίνηση των οχημάτων περιφερειακά της πόλης, στο Ωραιόκαστρο, στο Φίλυρο, στο Πανόραμα, στο Ασβεστοχώρι, ενώ κλειστή παραμένει η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, με έμφαση στις ορεινές περιοχές.

    Στην Κεντρική Μακεδονία και στην περιοχή της Κατερίνης, το εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, ενώ προβλήματα παρατηρούνται από τις νταλίκες στην περιοχή των Τεμπών, με συνέπεια διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στο νομό Κιλκίς δεν υπάρχουν προβλήματα στις περισσότερες περιοχές, ενώ στην πόλη της Έδεσσας η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς, με συνέπεια να απαιτούνται αλυσίδες στο εθνικό δίκτυο προς Φλώρινα και στο επαρχιακό δίκτυο προς Αριδαία.

    Αλυσίδες απαιτούνται και στο οδικό δίκτυο της Βέροιας με τη θερμοκρασία στους -5 βαθμούς, ενώ οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας.

    Στη Δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους -7 βαθμούς με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά.

    Στη Φλώρινα, το θερμόμετρο έπεσε στους -10 βαθμούς, με σοβαρά προβλήματα από το χιόνι μέσα στην πόλη.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, αλλά και των νομών Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών, δίνοντας έμφαση στη χρήση των αλυσίδων, καθώς τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από την επικράτηση συνθηκών παγετού κατά τις πρωινές ώρες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Πελοπόννησος

    Παρόμοια τα προβλήματα και στην Αρκαδία καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες καθιστούν δύσκολη την κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες ενώ οι πεζοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

    Στην Αχαΐα, έχουν αποκλειστεί περισσότερα από 150 χωριά στις περιοχές των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας, ενώ χιόνι πέφτει ακόμα και σε περιοχές της πόλης των Πατρών. Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας είναι αποκλεισμένοι και περισσότερα από 30 εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να τους ανοίξουν. Όμως λόγω της έντονης χιονόπτωσης η προσπάθεια καθίσταται αδύνατη. Επίσης, στο οδικό δίκτυο της ορεινής Κορινθίας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Προβλήματα σε αεροπορικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

    Προβλήματα, όχι όμως εκτεταμένα, προκάλεσε η κακοκαιρία στις αεροπορικές συγκοινωνίες, ενώ σχεδόν ανεπηρέαστο παρέμεινε το σιδηροδρομικό δίκτυο, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

    Συγκεκριμένα, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών μέχρι το μεσημέρι είχαν ματαιωθεί από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές οι πτήσεις από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Μήλο, Βελιγράδι, Σάμο, Αστυπάλαια-Λέρο-Κω, Ικαρία και από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη-Σητεία.

    Επίσης, ματαιώθηκε μία πτήση της Aegean Airlines από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό του με την επόμενη πτήση της ίδιας εταιρίας. Η Aegean ματαίωσε επίσης την πτήση της προς Ιωάννινα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, που έπνεαν στην περιοχή.

    Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, οι υπηρεσίες του οποίου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, δεν παρατηρήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα, αν και το πρωί σημειώθηκαν καθυστερήσεις που έφταναν και τη μία ώρα, στις αναχωρήσεις των πτήσεων. Και τούτο διότι, επειδή το βράδυ η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν οι εταιρίες έπρεπε να προχωρήσουν στην αποπαγοποίηση των αεροσκαφών.

    Στον ΟΣΕ δεν υπήρξαν προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων, εκτός από αυτό Καλάβρυτα-Διακοπτό, όπου εξαιτίας των χιονοπτώσεων δεν εκτελέστηκε. Το πρωί παρατηρήθηκε πρόβλημα με τον εκτροχιασμό ενός εκχιονιστικού μηχανήματος κοντά στο Λιανοκλάδι, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία, οποία σύντομα αποκαταστάθηκε.

    Στην Αττική οι επίγειες αστικές συγκοινωνίες λειτούργησαν κανονικά με εξαίρεση τα λεωφορεία που εκτελούσαν δρομολόγια προς τα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα, την Κηφισιά, την Πεντέλη, το Διόνυσο και τους Θρακομακεδόνες

    Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη τα δρομολόγια του Προαστιακού, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Μετρό θα συνεχιστούν όλο το βράδυ, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Κανονικά διεξάγονται όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη, οι διάδρομοι είναι καθαροί και όλες οι προγραμματισμένες αναχωρήσειις αεροσκαφών διεξάγονται χωρίς προβλήματα.

    Tο αεροδρόμιο Ιωαννίνων παραμένει κλειστό και από χθες το πρωί καμιά πτήση δεν εκτελέστηκε.

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Ακυβέρνητο λόγω βλάβης βρίσκεται το φορτηγό πλοίο A.AKIF με 16μελές πλήρωμα, ανοιχτά της Λήμνου, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Ρουμανία και είναι κενό φορτίου. Κοντά του πλέουν τρία πλοία εκ των οποίων ένα ελληνικό. Ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" έσπευσε προς παραλαβή πληρώματος χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω των ισχυρών ανέμων και του υψηλού κυματισμού. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 11 μποφόρ και υπάρχει χαμηλή ορατότητα λόγω χιονόπτωσης.

    [09] Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ

    Είναι δεδομένη η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας, ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού είπε ότι στο σημερινό Συμβούλιο δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τα Προγράμματα Σταθερότητας πέντε χωρών μελών και το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Μεγάλης Βρετανίας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι, στο περιθώριο των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου, είχε μια σύντομη συνάντηση με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Επεσήμανε ότι, από τις πληροφορίες που διαθέτει, είναι ικανοποιητικές οι ενδείξεις για θετική αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα το 2005 και το 2006. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, προβλέπεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Φεβρουαρίου, για να υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 13 Μαρτίου.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης χθες το βράδυ και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας σήμερα για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη βελτίωση του κλίματος και στα σημάδια ανάκαμψης που διαπιστώνονται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    [10] Στή Ρώμη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως στο θέμα του Κοσόβου «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με πραγματική εφαρμογή των κριτηρίων, γιατί αυτό έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία για την πορεία της διαδικασίας, με στόχο την εξεύρεση και τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος και την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης».

    Επεσήμανε δε πως «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της σταθερότητας στην περιοχή και έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι, για την ελληνική πλευρά, η σταθερότητα στο Κόσοβο δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της σταθερότητας στην περιοχή μας».

    Μιλώντας το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίηση των Αθηνών γιατί η ΕΕ έδωσε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΠΓΔΜ και σημείωσε πως η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας εξακολουθούν να είναι, για την Ένωση και την Ελλάδα, τα απαραίτητα κριτήρια, για την ενδεχόμενη ένταξη της γείτονος, εν καιρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Και υπογράμμισε πως «στο πνεύμα αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει τα Σκόπια να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, για να εξευρεθεί το συντομότερο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, λύση που θα πρέπει να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να είναι σύμφωνη με την Αναλυτική Αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε πως «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, στη βάση της αρχής "πλήρης εφαρμογή κριτηρίων, πλήρης ένταξη", όπως ισχύει για όλες τις υποψήφιες χώρες». «Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί, θεωρώντας ότι πάρα πολλά ή σχεδόν όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας να αποδεχθεί τις αρχές και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση», υπογράμμισε.

    Σχετικά δε με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «με βάση τη σταθερή θέση υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της Κύπρου, η Ελλάδα υποστηρίζει μια πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη διαδικασία χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία και είναι έτοιμη να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων». Άλλωστε, είπε, μετά την έναρξη προενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία, αναμένουμε από την κυβέρνηση της γείτονος χώρας να συνεργασθεί για την επανένωση της Νήσου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην Αλβανία και είπε πως «παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις προσπάθειές της για εκδημοκρατισμό και οικονομική ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «πάντοτε στήριξε τις προσπάθειες της Αλβανίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει όλη μας την υποστήριξη για την ταχεία υπογραφή, ενδεχομένως κατά την διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας, του Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθερότητας».

    Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως οι σχέσεις Ελλάδος - Ιταλίας είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ και πρόσθεσε ότι «πυκνές, πλούσιες και πολυδιάστατες είναι οι πολιτικές μας σχέσεις, ενώ εξίσου ανεπτυγμένες εμφανίζονται και οι διμερείς μας σχέσεις στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα».

    Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι αφού αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και στις δυνατότητες περαιτέρω αναπτύξεώς τους στάθηκε στο ζήτημα των Βαλκανίων, λέγοντας πως «η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν τον κοινό στόχο να διασφαλίσουν πως η προοπτική προσέγγισης της Ευρώπης θα μεταφραστεί για τις χώρες της περιοχής σε πλήρη ανάληψη ευθύνης για την αποδοχή και εφαρμογή κοινοτικών αρχών και προτύπων, μέσω της προώθησης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την πρακτική επίτευξη μιάς ουσιαστικής διεθνικής κοινωνίας».

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα και τον Πρόεδρο της Βουλής Πιέρ Φερντινάντο Καζίνι.

    Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το δήμαρχο της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβερνήσεως και υπουργό Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι, τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρομάνο Πρόντι.

    Μνημόνιο για τον αρχαιολογικό τομέα

    Στο μεταξύ, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη και του Ιταλού ομολόγου του Αντόνιο Μαρτουσιέλο, το οποίο αφορά τον αρχαιολογικό τομέα, συνεργασία κατά κύριο λόγο επιστημονική, αλλά και την προστασία των έργων τέχνης, όπως και την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης πώλησης έργων τέχνης.

    Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η ίδρυση και έναρξη λειτουργίας Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη, η οποία θα φιλοξενηθεί, σε μία πρώτη φάση, στο κτιριακό συγκρότημα San Michele, που ανήκει στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο Ιταλός υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι το ινστιτούτο ενισχύει τις σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της επιστημονικής και αρχαιολογικής έρευνας.

    Εξάλλου, ο Π. Τατούλης έκανε λόγο για σημαντικό γεγονός, που δρομολογεί, ουσιαστικά, μία άλλη πολιτική, η οποία έχει να κάνει με την εξωστρέφεια της χώρας μας. Πρόσθεσε πως είναι άκρως τιμητικό το γεγονός ότι ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού φιλοξενεί τη Σχολή σε χώρο του και σημείωσε πως σύντομα η Ελλάδα θα εντοπίσει μία νέα έδρα για τα επόμενα χρόνια.

    Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, την ευθύνη της οργάνωσης της όλης προσπάθειας ανέλαβε ο έφορος αρχαιοτήτων Θήβας Βασίλης Αραβαντινός, ο οποίος και ανήγγειλε ότι η πρώτη έκθεση που θα οργανωθεί στη Ρώμη από την Ελληνική Αρχαιολογική Σχολή, εντός του 2007, θα έχει ως θέμα: «Θήβα, η πρώτη ιδρυμένη πόλη της Ευρώπης».

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερουσίας και της Βουλής

    Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών της ώρας είχε το απόγευμα ο πρόεδρος της Ελληνικης Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα.

    Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου και Μακεδονίας-Θράκης Νικόλας Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Αναστάσιος Μητσιώλης.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπούλιας δήλωσε:

    "Υπογραμμίσαμε τη στενή σχέση Ιταλίας- Ελλάδας σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον εμπορικό, τον πολιτιστικό.

    Να λάβετε υπόψιν σας ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, αλλά και σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών είναι θεαματική η ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, ικανοποιητική για όλους μας. Είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε και την έναρξη εργασιών της Αρχαιολογικής Ελληνικής Εταιρείας στην Ιταλία.

    Νομίζω ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία σε υψηλότατο επίπεδο να υπογραμμίσουμε τη θέλησή μας, αυτές οι φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους".

    Ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας είπε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι δεσμοί φιλίας των δύο λαών.

    Ακολούθως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι, ο οποίος εξέφρασε την αγάπη του στην Ελλάδα και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας - Ελλάδας μπορούν να αναβαθμισθούν περαιτέρω.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 January 2006 - 21:54:48 UTC