Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού με Ντ.Μπακογιάννη και Β.Πολύδωρα
  • [02] Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ για δημόσια έργα
  • [03] ΕΕ: Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
  • [04] «Εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαλόγου»

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού με Ντ.Μπακογιάννη και Β.Πολύδωρα

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Οπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, αμέσως μετά τη πρώτη της συνεργασία με τον κ. Καραμανλή, η συζήτηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επικείμενη συνάντησή της με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, ανέφερε πως "με τον κ. Ιακώβου θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού".

    Σε άλλη ερώτηση, μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο Κυπριακό".

    Οταν ρωτήθηκε, εξάλλου, για την πολιτική επιστράτευση των ναυτικών, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα και πως όλοι οι Ελληνες αντιλαμβάνονται την έκταση του προβλήματος.

    « Οι αγρότες στα νησιά», τόνισε, «αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα», ενώ παρατήρησε πως "υπάρχει και ανθρωπιστικό ζήτημα" για την αποστολή φαρμάκων και την επιβίωση των κατοίκων των νησιών.

    « Είναι λογικό», κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών, «η κυβέρνηση να μη μείνει αδιάφορη στο μεγάλο αυτό πρόβλημα».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ.Βύρωνα Πολύδωρα.

    Ο κ. Πολύδωρας ερωτηθείς εάν θα πάνε τα ΜΑΤ στο λιμάνι απάντησε "τα ΜΑΤ είναι εκτός λιμανιού, που είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν τα λιμάνια και γι'αυτό θα προστατεύσουμε το χώρο για τον κατάπλου και τον απόπλου και για να πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο η νομιμότητα και με τη δικαστική απόφαση και με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση".

    Σε άλλη ερώτηση αν θα διευρυνθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και σε άλλες απεργίες ο κ. Πολύδωρας είπε ότι "και εγώ θα ευχόμουν να υπήρχε ειρήνη αλλά η ζωή δεν είναι συρραφή ευχών".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν καθυστέρησε η κυβέρνηση να κινηθεί δήλωσε "εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας. Πάνω σε αυτό πήρα οδηγίες από τον πρωθυπουργό και εγώ του είπα ότι ,σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, ο λαός θέλει νόμο και τάξη".

    Τέλος σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχουν ευθύνες για ελλιπείς έρευνες των αστυνομικών για την αυτοκτονία Τσαλικίδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε "θέτετε ως δεδομένο το ζητούμενο. Αυτό ερευνάται, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη που εξετάζει τα πάντα".

    Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κύπριο ΥΠΕΞ

    Την κοινή θέση Αθηνών και Λευκωσίας υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με σεβασμό στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, επαναβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αμέσως μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης που είχε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Γιώργο Ιακώβου.

    Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη ότι για να είναι βιώσιμη η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτή από τις δυο κοινότητες.

    Η Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης μιας διαδικασίας διευθέτησης, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ώστε να έχει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "τα περισσότερα δυνατά εχέγγυα επιτυχίας".

    "Όλοι συμφωνούμε οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία", είπε η κα Μπακογιάννη.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών κατέστησε ακόμη σαφές ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού με τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία, όπως και κάθε υποψήφια για ένταξη χώρα, απέναντι στην ΕΕ.

    Στις δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη καλωσόρισε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών τον οποίο χαρακτήρισε "παλιό φίλο", ενώ υπογράμμισε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα στις δυο πρωτεύουσες είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευώδοση της κοινής προσπάθειας στο ανοικτό εδώ και δεκαετίες θέμα του Κυπριακού.

    Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε εξαιρετική την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες της με τον κ. Ιακώβου, στη διάρκεια των οποίων έγινε μια ανασκόπηση, αλλά και μια εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Κυπριακό και είπε ότι προσβλέπει και στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

    Την ικανοποίησή του και τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα, όντας ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών με τον οποίο συναντάται μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κ. Μπακογιάννη, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι ο ίδιος και η κ. Μπακογιάννη είναι φίλοι από παλιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "αυτό θα βοηθήσει στη μεταξύ μας συνεργασία" και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή "θα βασιστεί στην κοινή πολιτική που έχουν διαχρονικά καθορίσει οι δυο κυβερνήσεις, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας πρωθυπουργός».

    Ο κύπριος Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η συνεργασία του με την κα Μπακογιάννη θα συνεχιστεί, όπως και με τον προκάτοχό της υπουργό Εξωτερικών, ενώ επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ορισμένα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως για παράδειγμα οι δυο εκκρεμούντες κανονισμοί για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι την προσεχή Τρίτη, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και κατέληξε λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς εάν οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού,ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ενθάρρυνε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μια προπαρασκευαστική φάση για μια νέα προσπάθεια. Τόνισε στη συνέχεια ότι αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με το Γενικό Γραμματέα και επεσήμανε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις συζητήσεις αυτές. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε σχετικά και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να οδηγήσει «σε μια ουσιαστική, καλά προετοιμασμένη διαπραγμάτευση» και επανέλαβε ότι «είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση χρειαζόμαστε μόνον επιτυχία».

    Η κα Μπακογιάννη ερωτηθείσα σχετικώς, εξήγησε ακόμη τη θέση που διατύπωσε χθες (στην τηλεόραση του Alpha), ότι το Σχέδιο Ανάν έτσι όπως παρουσιάστηκε στον κυπριακό λαό αποτελεί ιστορία, λέγοντας ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Σχέδιο Ανάν.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν έχει κάνει πρόοδο ή όχι η Τουρκία στην εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων προς την ΕΕ, η κα Μπακογιάννη υπενθύμισε τη χθεσινή δήλωση του Αυστριακού καγκελλάριου και προεδρεύοντος της ΕΕ Βόλφγκανγκ Σιούσελ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι το θέμα δεν είναι διμερές και ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί έναντι των "25" ότι θα υπάρξει πρόοδος εντός του 2006, στα συγκεκριμένα θέματα που καθορίζονται από το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αντιδήλωση της ΕΕ. Παρά το ότι δεν έχουμε διαπιστώσει πρόοδο, είναι πολύ δύσκολο η Τουρκία να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της, είπε.

    Τέλος, ερωτηθείς για την «επιφυλακτικότητα» με την οποία φέρεται να υποδέχθηκε η Λευκωσία την τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και για το αν αυτό θα επηρεάσει τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, ο κ. Ιακώβου επανέλαβε ότι «η κοινή γραμμή των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας είναι διαχρονική και έχει εκπονηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο".

    "Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι η τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στην κυπριακή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου προσθέτοντας ότι ο ίδιος «λόγω και της φιλίας μας ξέρω ότι η συνεργασία θα είναι άψογη».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ για δημόσια έργα

    Τα δημόσια έργα και η τεχνική εκπαίδευση, ήταν δύο θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, που έγινε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των δημοσίων έργων, επιλέγοντας τον τομέα αυτό ως μία από τις αιχμές της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που μία επερώτηση, πριν κατατεθεί, παίρνει την έγκριση κομματικού οργάνου το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος.

    Εισηγητής στο θέμα ήταν ο αναπληρωτής συντονιστής οικονομίας - ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Σπηλιώπουλος.

    Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σχετικά με την επερώτηση, στον τομέα των δημοσίων έργων έχει δημιουργηθεί μια "ζοφερή κατάσταση", ενώ στο παρελθόν υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

    Οι ευθύνες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βαρύνουν κατά πρώτο λόγο τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία υλοποιώντας αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας εξυπηρετεί "ιδιοτελείς κομματικούς στόχους και κομματικούς φίλους".

    Τονίζεται, επίσης, ότι το σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων που επέλεξε η κυβέρνηση αποτελεί επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν της χώρας και "κυριαρχεί η αδιαφάνεια, η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας", πρακτικές που φέρνουν "δικαστικές εμπλοκές, καθυστερήσεις, κακή ποιότητα έργων, και τεράστια απώλεια εσόδων από τα κοινοτικά προγράμματα". Η "νεοδημοκρατική διακυβέρνηση", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λειτουργεί και στον τομέα αυτό σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι τα έργα που δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησε η κατασκευή τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έργα που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αναφέρεται ότι οι τεχνικές εταιρίες βρίσκονται στο κόκκινο, ότι έχουν απωλεσθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ το δημόσιο οφείλει στις εταιρίες 1,7 δισ. ευρώ.

    Κριτική γίνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς, όπως αναφέρεται, δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποκομίζουν τεράστια κέρδη μέσω του συστήματος των εγγυητικών επιστολών τις οποίες χρησιμοποιούν, προκειμένου να ανατίθενται έργα σε εταιρίες της αρεσκείας τους.

    Επισημαίνονται καθυστερήσεις σε όλα σχεδόν τα σημαντικά έργα τα οποία έχουν δικαστικές εμπλοκές, ενώ όπως τονίζεται, παρατηρείται "ένα όργιο συναλλαγής και διαφθοράς που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν", καθώς και ότι "πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για στημένους διαγωνισμούς και φωτογραφικές διατάξεις στις προκηρύξεις".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] ΕΕ: Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

    Η θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενισχύει την προσπάθειά μας για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναφερόμενος στην έκθεση του θεσμικού οργάνου της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις τον προϋπολογισμό, ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω του 3%, παραμένει. Και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη στόχος είναι η δημοσιονομική προσαρμογή σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, με παράλληλη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

    Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Θετικά αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2005-2008.

    Στην αναλυτική εισήγηση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που υιοθετήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και επισημαίνεται ότι ο στόχος για τον περιορισμό του κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006 είναι εφικτός, εφόσον η στρατηγική που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση εφαρμοστεί πιστά.

    Ειδικότερα, στην αξιολόγηση της Επιτροπής ζητείται η πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού για το 2006 και επισημαίνεται ότι η επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι δυνατή ακόμη και χωρίς το συνυπολογισμό των τιτλοποιήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η Επιτροπή αναγνωρίζει στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο ότι στη δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2006, έχουν συμπεριληφθεί κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που αναλογούν στο 0,6% του ΑΕΠ.

    Παράλληλα αναφέρεται ότι για τα μέτρα αυτά εκκρεμεί ακόμη η αξιολόγησή τους από τη Eurostat. Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, «εκκρεμούν ακόμη ορισμένα στατιστικά ζητήματα που έχουν σχέση με υπερεκτίμηση των πλεονασμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2005, με πιθανές επιπτώσεις στα έτη 2006 και εξής».

    Στην αξιολόγησή της για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας η Επιτροπή σημειώνει, όπως άλλωστε και για τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών, την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, στην εισήγηση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα εμφανίζει υψηλό κίνδυνο σχετικά με το αναμενόμενο κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην EE και προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ως το 2050. Είναι λοιπόν αναγκαίο να εφαρμοσθεί αυστηρά η σχεδιαζόμενη μεσοπρόθεσμη προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών και να ενισχυθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα τους. Παράλληλα, η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα των συντάξεων, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά. Προς το σκοπό αυτό, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι απαραίτητη η εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις».

    Παράλληλα, στην αξιολόγηση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «τα προβλεπόμενα μέτρα στον τομέα του δημοσίων οικονομικών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στις ενσωματωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2005-2008. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα είναι συμβατό με την κατευθυντήρια γραμμή για διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, την εξασφάλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την προώθηση της αποτελεσματικής διάθεσης των πόρων δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Ωστόσο, οι δράσεις για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα μετατίθενται σε μια μελλοντική κοινωνική συμφωνία, με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα», επισημαίνεται ακόμη στο κείμενο.

    Στο κείμενο της εισήγησης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών επισημαίνεται ότι «αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα και η προτεραιότητα που έχει δώσει η κυβέρνηση στη μόνιμη μείωση του ελλείμματος".

    Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο ότι, συνολικά, το πρόγραμμα είναι συμβατό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της μη αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων, και ζητά από την Ελλάδα:

    -Να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο ως το 2006.

    - Να συνεχίσει περαιτέρω τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο που θέτει το πρόγραμμα, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία ώστε να μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες.

    - Να ενισχύσει τις προσπάθειες προσδιορισμού και ελέγχου άλλων παραγόντων εκτός από το δανεισμό που επηρεάζουν το ύψος του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ποσοστό του χρέους μειώνεται και προσεγγίζει την τιμή αναφοράς με ικανοποιητικό ρυθμό.

    - Να ελέγξει τις δαπάνες για τις συντάξεις και να εφαρμόσει αποφασιστικά τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    - Να βελτιώσει περαιτέρω τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων γενικής κυβέρνησης, κυρίως με την αναβάθμιση των μηχανισμών που θα εξασφαλίσουν την άμεση και σωστή παροχή των στοιχείων του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Τέλος, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από το επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Δηλώσεις Αλμούνια

    Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε, σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία που θεωρούνται «καλά παραδείγματα», όσο και η Ελλάδα, η Γαλλία και η Πορτογαλία, οι οποίες υπόκεινται στις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Συγκεκριμένα ο Ισπανός Επίτροπος προέβη στην εξής δήλωση: «Και οι έξι χώρες έχουν ορίσει μεσοπρόθεσμους στόχους για τα δημόσια οικονομικά τους που είναι σύμφωνοι με το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Η Ισπανία και η Ιρλανδία συνεχίζουν να εμφανίζουν έναν επιτυχημένο συνδυασμό ισχυρής ανάπτυξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η Ολλανδία καταδεικνύει ότι η αποφασιστική δράση μπορεί να εξασφαλίσει ταχεία και διαρκή διόρθωση και των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Πορτογαλία, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την τακτοποίηση των δημοσίων οικονομικών τους».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] «Εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαλόγου»

    Τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του, από την έναρξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, μέχρι σήμερα, αναφέρει με ενημερωτικό υπόμνημα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως και τις λύσεις που έχουν δοθεί ή έχουν δρομολογηθεί για κάθε ένα από τα αιτήματα των ναυτεργατών ξεχωριστά.

    Το ενημερωτικό υπόμνημα έχει ως εξής:

    "Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 06.00 ξεκίνησε η 48ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που κήρυξε η Διοίκηση της ΠΝΟ.

    Τα αιτήματα της κινητοποίησης συνοψίζονται ως εξής:

    1. Εξασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία και άμεση απορρόφηση όλων των προσφερομένων για εργασία ανέργων Ελλήνων ναυτεργατών.

    2. Δεκάμηνη επάνδρωση ακτοπλοϊκών - επιβατηγών πλοίων

    3. Ανάκληση εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων.

    4. Ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας.

    5. Διπλασιασμός εφάπαξ παροχών Ταμείων Προνοίας Αξιωματικών & Κατωτέρων Πληρωμάτων ΕΝ

    6. Φορολογικό

    7. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κυρίων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών, επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών.

    8. Άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ικανοποίηση των αιτημάτων της ΠΝΟ και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2006.

    9. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

    Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και συζήτησε μαζί τους τα αιτήματα του κλάδου, που αποτελούν το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας.

    Μετά από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, που έγινε σε καλό κλίμα, ο κ. Υπουργός απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ κ. Ιωάννη Χαλά, εκθέτοντας λεπτομερώς τις θέσεις του Υπουργείου στα αιτήματα του κλάδου, προς ενημέρωση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων.

    Στην επιστολή του ο κ. Κεφαλογιάννης κατέδειξε το γεγονός ότι όλα τα θεσμικά αιτήματα της ΠΝΟ έχουν απαντηθεί, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις θέσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναφορικά με κάθε αίτημα της ΠΝΟ ως εξής:

    1. Εξασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία και άμεση απορρόφηση όλων των προσφερομένων για εργασία ανέργων Ελλήνων ναυτεργατών:

    Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Έλληνα ναυτεργάτη στην Εμπορική Ναυτιλία και στην Ελληνική Οικονομία, έχει υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της Ναυτικής Εργασίας:

    Α. Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην κρουαζιέρα, που είχε, ως αποτέλεσμα, να δρομολογηθούν τέσσερα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία και να βρει δουλειά το 13% των ανέργων ναυτικών, που ήταν εγγεγραμμένοι στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, καθώς επίσης και το 32% των επιδοτουμένων ανέργων ναυτικών.

    Β. Την κατά προτεραιότητα πρόσληψη ανέργων ναυτικών σε Οργανισμούς Λιμένων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων εταιρειών ΟΛΠ και ΟΛΘ, πάντα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όπως ορίζεται στο άρθρ. 20 του Ν. 3409/2005.

    2. Δεκάμηνη επάνδρωση ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων:

    Το αίτημα αυτό της ΠΝΟ ικανοποιήθηκε. Όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας είναι υποχρεωμένα σε 10μηνη υποχρεωτική δρομολόγηση, όπως ορίζει το άρθρ.18 Ν.3409/2005.

    3. Ανάκληση εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων

    Α. Το θέμα της εγκριτικής πράξης για την δρομολόγηση των κρουαζιερόπλοιων με ελληνική σημαία, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των περισσοτέρων σωματείων της ΠΝΟ με τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων.

    Ελπίζω ότι αυτή η πολιτική εξακολουθεί να έχει την έγκριση της πλειονότητας των Ελλήνων ναυτεργατών και της ΠΝΟ. Κατά συνέπεια θέμα ανάκλησης των εγκριτικών πράξεων για την κρουαζιέρα, πιστεύω ότι δεν υφίσταται. Η πολιτική αυτή είχε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

    Β. Όσον αφορά τις εγκριτικές πράξεις της ποντοπόρου ναυτιλίας, γνωρίζετε ότι έχουν ενισχυμένη συνταγματική ισχύ από τη δεκαετία του 1950. Είναι δε γνωστό σε σας ότι, η τροποποίηση της εγκριτικής πράξεως του 2005, δεν επέφερε καμία αλλαγή στη σύνθεση των πληρωμάτων της ποντοπόρου ναυτιλίας.

    4. Ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας

    Για το θέμα αυτό, έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με την ΠΝΟ. Το υπουργείο επιθυμεί το διάλογο, ενώ έχει ήδη καταθέσει προσχέδιο νόμου που συνέταξε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ, για την ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας και σε συνεργασία με την ΠΝΟ υπάρχει πρόθεση να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών του ναυτεργατικού κόσμου.

    5-6.Διπλασιασμός εφάπαξ παροχών Ταμείων Προνοίας Αξιωματικών και Πληρωμάτων ΕΝ - Φορολογικό.

    Συμφωνήθηκε ήδη με την ΠΝΟ συνάντηση με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για να βρεθεί λύση σε δίκαια αιτήματα της ελληνικής ναυτεργασίας. Ήδη για το 2005 έχει αυξηθεί το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων ΕΝ κατά 25%, το οποίο μάλιστα πληρώθηκε αναδρομικά από 1.1.2005.

    7. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κυρίων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών, επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ και Εστίας Ναυτικών).

    Η Πολιτεία τόσο το 2004, όσο και το 2005, κάλυψε πλήρως τα τεράστια ελλείμματα του ΝΑΤ και των Επικουρικών Ταμείων. Σας είναι γνωστό ότι στον προϋπολογισμό του 2004 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων αυτών, ποσό 500 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του χρόνου ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε 750 εκατ. ευρώ. Για τον προϋπολογισμό του 2006 και για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων αυτών, που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, έχει προβλεφθεί ποσό μεγαλύτερο των 950 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το ένα δισ. ευρώ.

    Όπως σας είναι γνωστό, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το ΝΑΤ ήταν ένα Ταμείο ανθηρό, με πλεόνασμα 400 και πλέον εκατ. δολαρίων με τις αξίες της εποχής εκείνης. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, είναι ένα από τα πιο ελλειμματικά Ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.

    8. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

    Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

    9. Νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση και Αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

    Το νομοσχέδιο αναβαθμίζει τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στον καταληκτικό βαθμό οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Αβ Τάξεως θα κατέχουν δίπλωμα ισότιμο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ρύθμιση που πρέπει να ικανοποιεί τον ναυτεργατικό κόσμο της χώρας.

    Όσον αφορά το άρθρ. 28, δεν θίγει κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών, που κατοχυρώνονται από το άρθρ.73 παρ.2 του Συντάγματος.

    Άλλωστε, σε συνεργασία και με το νομικό σύμβουλο της ΠΝΟ, το θέμα διασαφηνίστηκε πλήρως στη Βουλή των Ελλήνων και οι διευκρινίσεις που δόθηκαν κατανοήθηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Παρά τις προσπάθειες του ΥΕΝ για εξεύρεση λύσης τόσο με την συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου με την Διοίκηση της ΠΝΟ όσο και με την Επιστολή του κ.ΥΕΝ προς τον Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ κ. Ιωάννη Χαλά, η Διοίκηση της ΠΝΟ στην συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου απεφάσισε την κλιμάκωση για 48 ακόμη ώρες της απεργίας μέχρι τις 06.00 ώρας της 20 Φεβρουαρίου 2006.

    Σε συνέχεια της νέας άκαρπης συνάντησης του κ.ΥΕΝ με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ το μεσημέρι της 19ης Φεβρουαρίου, η ΠΝΟ αποφάσισε την επέκταση της Πανελλαδικής απεργίας για 48 ακόμα ώρες, μέχρι τις 06.00 της Τετάρτης 22-02-2006 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.

    Στις 21-02-2006 ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είχε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη με αντικείμενο τα οικονομικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Οι δύο Υπουργοί δήλωσαν ότι τα οικονομικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων και διερευνώνται οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, μετά από πρόσκλησή του, συναντήθηκε εκ νέου στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και συζήτησαν πάλι τα αιτήματα των ναυτεργατών.

    Απαίτηση του Ελληνικού Λαού και προτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν η συνέχιση του διαλόγου σε πνεύμα συναίνεσης, αμοιβαίων υποχωρήσεων και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις σε μεγάλο τμήμα ευπαθών ομάδων του ελληνικού λαού, όπως οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας και οι αγρότες.

    Η Κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια του διαλόγου και ζήτησε από την Π.Ν.Ο. να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας για να καλυφθούν ζωτικές ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, αλλά πλήρης αδιαλλαξία σε όλες τις πρωτοβουλίες για κλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί.

    Επειδή από τη συνεχιζόμενη απεργία της Π.Ν.Ο. και λόγω της διακοπής της συγκοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, προκαλείται σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας και απειλείται άμεσα η υγεία των κατοίκων των νησιών από τη στέρηση τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα πλήττεται το εισόδημα των νησιωτών αλλά και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι αγρότες, αποφασίστηκε η κήρυξη γενικής πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων όλων των υπό ελληνική σημαία δρομολογημένων επιβατηγών, επιβατηγών - οχηματαγωγών και φορτηγών - οχηματαγωγών πλοίων, από τις 06:00 σήμερα το πρωί και μέχρι νεότερης απόφασης".

    «Εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαλόγου»

    "Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διάλογου με την Π.Ν.Ο. σε πνεύμα συνδιαλλαγής, συνεργασίας, αποκλιμάκωσης της έντασης και εξεύρεσης λύσης. Αυτό που αντιμετώπισε από την Π.Ν.Ο. και την εκτελεστική της επιτροπή ήταν αδιαλλαξία, η οποία οδήγησε στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση" δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το μεσημέρι, μετά την απόφαση της ΠΝΟ να συνεχίσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης, "το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία και με την Π.Ν.Ο. λύσαμε όλα τα θεσμικά αιτήματα της απεργίας και στην τελευταία συνάντηση χθες βράδυ, παρουσιάστηκε το πλαίσιο επίλυσης και των οικονομικών της αιτημάτων, με ένα και μόνο αίτημα από την Κυβέρνηση: είτε να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας για την επικοινωνία της νησιωτικής Ελλάδας με το κέντρο για τη μεταφορά φάρμακων και υλικών που έχουν ανάγκη οι νησιώτες, είτε να ανασταλεί η απεργία μέχρι να οριστικοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τη Δευτέρα, το πακέτο των μέτρων που θα ικανοποιούσε και τα οικονομικά τους αιτήματα. Η αδιάλλακτη στάση οδήγησε στη σημερινή εξέλιξη".

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην απόφαση για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει τις ζημιές και αναταραχές που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη απεργία και την αδιαλλαξία της ΠΝΟ, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει με νόμιμο και συνταγματικό τρόπο τα δικαιώματα όλων των ελλήνων πολιτών».

    Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υπαγορεύθηκε από την ανάγκη «σεβασμού στους έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά δε με το γεγονός ότι η πολιτική επιστράτευση αποφασίσθηκε μετά από τη σχετική απόφαση της δικαιοσύνης για τον νόμιμο χαρακτήρα της απεργίας, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι η «κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι σέβεται τη δικαιοσύνη», σημειώνοντας ότι «ήταν άλλο κόμμα αυτό που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρενέβη στη δικαιοσύνη και εν συνεχεία μάζεψε την ανακοίνωση».

    Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο κομματικής υποκίνησης της απεργίας, ο εκπρόσωπος διερωτήθη τι εννοούσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Καστανίδης όταν στη Βουλή επεσήμανε πως «φοβάται ότι θα θερίσετε θύελλες. Είναι θέμα ωρών». "Τι γνωρίζει ο κ.Καστανίδης και τι είδους πρόβλεψη κάνει;", διερωτήθη ο κ.Ρουσόπουλος.

    Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών κ.Μιχάλης Λιάπης σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι «το Σύνταγμα, στο άρθρο 22 επιτρέπει την επιστράτευση. Τα νησιά μας είχαν αποκλειστεί, έπρεπε να τα προστατεύσουμε και ασκήσαμε το νόμιμο δικαίωμά μας. Δεν το θέλαμε, αλλά ήταν αναγκαίο το μέτρο. Τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων είχαν ικανοποιηθεί. Τα δικαιώματά τους είναι σεβαστά, αλλά μέχρι ενός ορίου - όχι όταν γίνεται κατάχρηση».

    Ενταση στα λιμάνια

    Tην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε στις 6 τα ξημερώματα, ο υπουργός Ναυτιλίας, ωστόσο το ΔΣ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) σε συνεδρίασή του, μισή ώρα αργότερα, ανακοίνωσε τη συνέχιση της απεργίας και χαρακτήρισε "παράνομη" την υπουργική απόφαση, με το επιχείρημα ότι η σχετική διάταξη έχει καταργηθεί από το 2002. Στο σχετικό χαρακτηρισμό προέβη ύστερα από συζήτηση με τους νομικούς της συμβούλους που υποστήριξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν πλέον τη νομική δυνατότητα να επιστρατεύουν απεργούς. Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο του Πειραιά έκρινε νόμιμη την απεργία των ναυτικών και απέρριψε το αίτημα της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας που ζητούσαν να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Στην πρωϊνή συνεδρίαση της ΠΝΟ αποφασίσθηκε ότι τα καράβια θα αποπλέουν μεν από τα λιμάνια της χώρας, αλλά όσα έχουν προορισμό τον Πειραιά και την Πάτρα θα παραμείνουν στα δύο λιμάνια μετά τον κατάπλου τους. Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ κάλεσαν σε "συμπαράσταση το λαό". Το πρωϊ επικρατούσε κλίμα έντασης και αβεβαιότητας στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ενταση και επεισόδια δημιουργήθηκαν νωρίς το πρωί και στο λιμάνι της Κέρκυρας.

    Το σωματείο των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων χωρίς να έχει πάρει επίσημα απόφαση, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο απεργιακό αγώνα των ναυτικών και παροτρύνει τα μέλη του να μη βάλουν τα φορτηγά στα πλοία, δεδομένου ότι τα περισσότερα πληρώματα έχουν λάβει το φύλλο της επιστράτευσης.

    Τα ατομικά φύλλα πολιτικής επιστράτευσης των ναυτολογημένων στα υπό ελληνική σημαία πλοία, που είναι "δεμένα" στο λιμάνι του Πειραιά από τις 16/2, δόθηκαν νωρίς το πρωί από λιμενικούς στους πλοιάρχους, οι οποίοι τα διένειμαν στα πληρώματα. Ομως κανένας πλοίαρχος δεν επιχείρησε απόπλου σκάφους από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η πλειοψηφία της διοικήσης της ΠΝΟ εμμένει στην προχθεσινή της απόφαση για απεργία μέχρι τις 06.00 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής. Πάντως, από το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΠΝΟ, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

    Αντιδράσεις για την επιστράτευση

    "Η σημερινή κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση απέναντι στην απεργία των ναυτεργατών, που και τα ίδια τα δικαστήρια χαρακτήρισαν ως νόμιμη, αποτελεί και την τελική απόδειξη για το είδος των επιλογών της σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ.

    Την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να συζητηθεί η πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, την οποία θεωρούν "απαράδεκτη", καθώς και η απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Σταύρος Σκοπελίτης.

    «Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων με στρατιωτικά μέσα και με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" μετά από την απόφαση του δικαστηρίου του Πειραιά που χαρακτηρίζει νόμιμη την απεργία. Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση έχει πάρει επικίνδυνο δρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της επικρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών και την καλεί να ξεκινήσει άμεσα διάλογο μαζί τους για την εξεύρεση λύσεων, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ που συνεδρίαζε σήμερα, ομόφωνα αποφάσισε να καταγγείλει την επιστράτευση και να καλέσει τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμπαρασταθούν στους ναυτεργάτες. Μετά τη συνεδρίαση οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ κατέβηκαν στο λιμάνι του Πειραιά για να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους εμπράκτως.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 February 2006 - 15:30:18 UTC