Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθανασάκης: Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης
  • [02] Παυλόπουλος: Διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών

  • [01] Αθανασάκης: Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης

    Εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την τροπή που πήραν τα πράγματα με την απεργία των ναυτεργατών, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τυπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση άλλοτε λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος και άλλοτε ως Ηρώδης.

    Δουλειά της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, είναι να λύνει προβλήματα, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να δημιουργεί η ίδια τις κρίσεις και να αγνοεί το διάλογο και τη συνεννόηση, ενώ της καταλόγισε αυταρχισμό, αδιαλλαξία και ανικανότητα.

    Ματαίως ψάχνει, πρόσθεσε, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, να βρεί υποκινητές. Αυτούς πρέπει να αναζητήσει στις πολιτικές της κυβέρνησης, είπε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι από την πολιτική της κυβέρνησης πλήτονται οι ναυτεργάτες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους νησιώτες και τους αγρότες.

    Η ΝΔ ως αντιπολίτευση, προσθεσε, υιοθέτησε όλα τα αιτήματα και τώρα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

    Επισήμανε τη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ότι ενημερώθηκε μόλις προχθές για τα οικονομικά αιτήματα των ναυτεργατών, δήλωση, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, δεν διαψεύστηκε.

    Δήλωσε ακόμη ότι παρ' όλα αυτά ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννης εκρίθη μόλις πρόσφατα επιτυχημένος από τον πρωθυπουργό, παρά την αρνητική του θητεία επί δύο χρόνια στο υπουργείο Ναυτιλίας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών, ο κ. Νίκος Αθανασάκης δήλωσε πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα "εδώ θα είμαστε και θα δούμε ποιός θα χαρεί πρώτος και ποιός θα γελάσει τελευταίος".

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Αθανασάκης σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα χαρεί όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια στο ζήτημα των υποκλοπών.

    Η κυβέρνηση και η ΝΔ, τόνισε ο κ. Αθανασάκης, έχουν ένα καθήκον μέχρι τότε, δηλαδή να μην παρακωλύουν το έργο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Σχετικά με όσα ειπώθηκαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τα στελέχη της ΑΔΑΕ, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι από αυτή την ακρόαση προέκυψαν πολλά νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως η απδιδόμενη στον κ. Γ. Κορωνιά δήλωση ότι είχε εντολή να μην απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ.

    Από το διευθύνοντα σύμβουλο της "Βόνταφον", τόνισε ο κ. Αθανασάκης, θα ζητηθεί να εξηγήσει πότε και από ποιον έλαβε αυτή την εντολή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε δύο ερωτήματα που έθεσε και ο Πρόεδρος του Κινήματος σε πρόσφατη ομιλία του.

    Το πρώτο αφορά στον κατάλογο των τηλεφώνων που παρακολουθούνταν, όπου τόνισε πως κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο πραγματικός κατάλογος και απηύθυνε το ερώτημα ποιός είναι τελικά ο κατάλογος.

    Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο κ. Αθανασάκης είναι ποιός ήξερε και τί ήξερε πριν από τις 10 Μαρτίου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της απόφασης Γαλλικού Δικαστηρίου με την οποία δικαιώθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο κ. Αθανασάκης μίλησε για καταλυτική απάντηση στη λασπολογία.

    Και πρόσθεσε ότι πέραν του κ. Γ. Παπαντωνίου είχε γίνει προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συνολικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, παραμένει έκθετη, όπως έκθετος παραμένει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που υιοθέτησε την λασπολογία και την περιέφεραν με τα στελέχη τους.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Παυλόπουλος: Διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος για την εξέλιξη της διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών, επισήμανε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει, έχουν υποβληθεί περίπου 100.000 αιτήσεις, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων πέρα και από τις 28 του Φεβρουαρίου, οπότε και λήγουν οι άδειες παραμονής και εργασίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα του "Αθήνα 9.84-Athens International Radio 104.4 FM", επανέλαβε ότι "αν χρειαστεί θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και να δώσουμε, παραδείγματος χάριν και άλλη παράταση, γιατί όπως έχω πει δεν είμαστε δογματικοί". Επίσης, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και πως "αν οι υπηρεσίες δεν προλάβουν ή αν κάποιοι μετανάστες, για λόγους ανωτέρας βίας, δεν έχουν καταφέρει έως τις ημερομηνίες που έχουμε θέσει να είναι έτοιμοι, τονίζω ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω παρατάσεις".

    Για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που παρουσιάζονται, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι "ήδη ο γγ του υπουργείου Θανάσης Βεζυργιάννης βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους δήμους για να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους". Παρατήρησε δε ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί και οι υπηρεσίες δεν είχαν οργανωθεί για να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα. Επισήμανε ότι το υπουργείο προτίμησε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην πράξη, παρά να αφήσει σε μεγάλη εκκρεμότητα τους ανθρώπους που τόσα χρόνια είναι στην παρανομία, σημειώνοντας ότι "ελλοχεύει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους ανθρώπους αυτούς, ο κίνδυνος της εκμετάλλευσής τους, ο οποίος είναι απαράδεκτος και για τη Δημοκρατία μας και για τον πολιτισμό μας".

    Για τα παράπονα των μεταναστών ότι είναι ακριβά τα παράβολα των αιτήσεων, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι ακριβώς στο ίδιο ύψος με εκείνο που είχε αρχικά καθοριστεί ήδη από το νόμο 2910/2001. Υπενθύμισε δε ότι για το θέμα των ενσήμων, έχουν οριστεί τα "απολύτως απαραίτητα" και συμπλήρωσε ότι "η ελληνική Πολιτεία σκύβει με ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία πάνω σε αυτό το πρόβλημα".

    Το υπουργείο είναι έτοιμο, δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους μετανάστες που ζητούν άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και στην κοινοτική νομοθεσία.

    Για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αυτό "δεν μπορεί να γίνει από τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές γιατί είναι αδύνατο να έχουμε ολοκληρώσει το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων".

    Σε ερώτηση για το τι απαντά σε αυτούς που λένε ότι "οι μετανάστες έρχονται εδώ και μας παίρνουν τις δουλειές", ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για μία μικρή εξαίρεση. "Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδέχεται τους μετανάστες ως ανθρώπους οι οποίοι, μαζί με όλους τους υπόλοιπους Ελληνες, έχουν ένα κοινό στόχο: Ζούμε στην ελληνική κοινωνία, εργαζόμαστε για το καλό της ελληνικής κοινωνίας".

    Τέλος, για την υποδοχή που είχαν οι μετανάστες από το ελληνικό κράτος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: "Θέλω να τους ζητήσω συγνώμη δημόσια γιατί τόσα χρόνια ταλαιπωρήθηκαν από την ελληνική γραφειοκρατία. Και προσπαθούμε τώρα ακριβώς αυτό να το διορθώσουμε, με ότι μέσα έχουμε.

    Εξάλλου, για το θέμα της καύσης των νεκρών, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα προχώρησε γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά, καθώς "στο νομοσχέδιο για τη δημόσια πληροφόρηση, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις ημέρες και σίγουρα θα αρχίσει να ισχύει από 1η Μαρτίου, εκεί ενσωματώθηκε ρύθμιση μετά μάλιστα από τροπολογία που προέρχεται από πολλούς συναδέλφους, πολλών κομμάτων, όπου επιτρέπεται ήδη η διαδικασία της καύσης των ετερόδοξων". Συμπλήρωσε δε ότι "στο νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα προβλέπεται η δυνατότητα από τους ΟΤΑ να δημιουργήσουν χώρους καύσης νεκρών".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 February 2006 - 17:30:10 UTC