Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος υπουργών Οικονομικών της Ν.Α. Ευρώπης

  • [01] Σύνοδος υπουργών Οικονομικών της Ν.Α. Ευρώπης

    Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης μπορεί, θέλει και εργάζεται για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών κρατών, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών-μελών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Ν.Α. Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Ο κ.Καραμανλής απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομίας των χωρών μελών που μετέχουν στην Σύνοδο τόνισε ότι η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί ένα άλμα οικονομικής ανάπτυξης και επισήμανε ότι η Ελλάδα αποβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών στο οικονομικό αλλά και επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα. Αναφερόμενος ειδικότερα στον ρόλο της Ελλάδος ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι διαθέτει σημαντική παρουσία στις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων με 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην περιοχή και 800 καταστήματα τραπεζών ελληνικών συμφερόντων να βρίσκονται σε λειτουργία. Ταυτόχρονα η Ελλάδα, ανέφερε ο κ.Καραμανλής, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές, με τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί να ανέρχονται σε οκτώ δισ.ευρώ και τις ελληνικές επενδύσεις να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία-Μαυροβούνιο, την δεύτερη θέση στην Βουλγαρία και την τρίτη στην Ρουμανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου επιχειρήσεων στην ΝΑ Ευρώπη.

    Σε αναφορά στην ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται σταδιακά και παράγονται σημαντικά αποτελέσματα και απαρίθμησε στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Συνόδου τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε 15 επιμέρους τομείς της οικονομίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων την φορολογική μεταρρύθμιση, τον αναπτυξιακό νόμο, τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και φυσικού αερίου και την ενίσχυση των οικονομικών διπλωματικών σχέσεων. Ο κ.Καραμανλής στις επιμέρους αναφορές του για την ελληνική οικονομία επισήμανε ότι προετοιμάζεται η σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, επισημαίνονοντας ότι είναι η μόνη υπεύθυνη και διορατική επιλογή για την ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτοντας ότι οι ρυθμοί μεταρρυθμίσεων δεν είναι πάντα ικανοποιητικοί και οι λύσεις θα δοθούν από τις ίδιες τις επιμέορυς χώρες της περιοχής.

    Η Ελλάδα έχει την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης. Στη Σύνοδο μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομίας από δέκα χώρες της περιοχής, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γραφείου Ειδικού Συντονιστή για το Συμβούλιο Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη. Οι χώρες που εκπροσωπούνται στην σημερινή συνάντηση είναι, πέραν της Ελλάδας, οι εξής: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Τουρκία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία και Μαυροβούνιο, Κροατία και Μολδαβία. Μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Ν.Α. Ευρώπης.

    Ομιλία Αλογοσκούφη

    "Κοινή πλατφόρμα" για την ενοποίηση των κανόνων που εφαρμόζουν τα χρηματιστήρια των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης, αναζητούν οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών των χωρών αυτών.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομίας για τα χρηματιστήρια της περιοχής με στόχο να προκύψει μια "κοινή πλατφόρμα" ενοποίησης των κανόνων που διέπουν την κεφαλαιαγορά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αξιοπιστία.

    Οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, αφού προηγουμένως αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα απελευθέρωσης των αγορών, βελτίωσης των υποδομών και αύξησης του διασυνοριακού εμπορίου.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί πως το κόστος εργασίας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διότι σε "καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες με το κόστος εργασίας" και κατέληξε ότι "κάθε χώρα έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 February 2006 - 19:30:08 UTC