Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο γραμματέα του κόμματος εκλέγει η ΝΔ
  • [02] Λύθηκε η απεργία των ναυτεργατών

  • [01] Το νέο γραμματέα του κόμματος εκλέγει η ΝΔ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή συνέρχεται το πρωί της Παρασκευής η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εκλέξει το νέο Γραμματέα της.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην πολιτική της κυβέρνησης και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Θα ακολουθήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του Γραμματέα, που θα διαδεχθεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

    Την ψήφο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ διεκδικούν οι βουλευτές της Β΄περιφέρειας Αθηνών Λευτέρης Ζαγορίτης και Κατερίνα Παπακώστα.-

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Λύθηκε η απεργία των ναυτεργατών

    Ομόφωνα αποφάσισαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που συνεδρίασαν σήμερα να αναστείλουν την απεργιακή τους κινητοποίηση που διαρκούσε για όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία- ανάμεσά τους και τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά- οχηματαγωγά - από το πρωΐ της 16ης Φεβρουαρίου και έληγε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Μετά την αναστολή της απεργίας των ελλήνων ναυτικών όλα τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που παρέμεναν ακινητοποιημένα στο πειραϊκό λιμάνι αλλά και της Πάτρας έλυσαν τους "κάβους" τους στις 18.00 της Πέμπτης.

    Μετά την αναστολή δεν αποκλείεται η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να ζητήσει από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και την άρση της πολιτικής επιστράτευσης που εχει επιβληθει στους ναυτικούς για ακτοπλοϊκά πλοία τα ξημερώματα της 22ας Φεβρουαρίου.

    Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα των «Νέων» -σύμφωνα με το οποίο η απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία προηγούμενη και ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε τον διάλογο με τους ναυτεργάτες- δήλωσε: «Ο διάλογος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με την ΠΝΟ τέλειωσε αργά προχθές (σ.σ. Τρίτη) το βράδυ και όταν η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό ότι οι συνομιλίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, προχώρησε στην συγκεκριμένη απόφαση, κάνοντας χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν τουλάχιστον μία ώρα πριν από την εκπνοή της μέρας με την ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου».

    Σε παρεπόμενη ερώτηση (που παρέπεμπε σε σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους») ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «όταν εξελίσσεται μια κατάσταση, είναι φυσικό η κυβέρνηση να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Αλοίμονο αν μια κυβέρνηση δεν είχε τη φροντίδα να προετοιμάζει εκείνα, που ενδεχομένως πρέπει να αποφασίσει».

    Εξάλλου, σε ερωτήσεις συναφείς με το θέμα της πολιτικής επιστράτευσης, ο κ.Αντώναρος παρατήρησε ότι «σημασία έχει να επιλυθεί το θέμα με ήρεμο τρόπο, ώστε με την ομαλοποίηση της κατάστασης στα λιμάνια να συνεχισθεί από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους εκπροσώπους των ναυτεργατών ο διάλογος, που είχε διακοπεί χωρίς την ευθύνη της κυβέρνησης».

    Σε ερώτηση σχετική με δήλωση του βουλευτή Ν.Γεωργιάδη (περί της ανάγκης πολιτικής επιστράτευσης των δημοσιογράφων) ο κ.Αντώναρος παρατήρησε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη δήλωση, πάντως σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται απόψεις που προτείνουν μέτρα κατά των δημοσιογράφων».

    Επίσης σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΝΟ, κατά τις οποίες δεν ετέθη από τους ναυτεργάτες θέμα μείωσης της φορολογίας και άρα δεν είχε νόημα η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι «όλα όσα είπε ο κ.Ρουσόπουλος ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα».

    Αναφορικά, εξάλλου, με τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Στρατάκη (να χρησιμοποιηθούν πλοία με ξένη σημαία για τη μεταφορά των εμπορευμάτων), ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εξωφρενική άποψη» την συγκεκριμένη πρόταση και διερωτήθη «αν το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί την άποψη ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να φτιάξει κάποιον απεργοσπαστικό μηχανισμό δρομολογώντας πλοία με ξένη σημαία. Αυτό είναι το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τους ναυτεργάτες;».

    Τέλος σε ερώτηση τέλος, «αν ο κ.Κεφαλογιάννης έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης», ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι «μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο κ. Κεφαλογιάννης θα συνεχίσει τον διάλογο».

    Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος, στη Βουλή, στην πρόταση του κ.Στρατάκη, αναρωτήθηκε εάν αποτελεί επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ η δρομολόγηση πλοίων με ξένο πλήρωμα σε περιόδους κρίσεων, ενώ διευκρίνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση δεν βασίστηκε στο καταργηθέν Προεδρικό Διάταγμα περί Γενικής Επιστράτευσης όπως είπε το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο Προεδρικό Διάταγμα περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης του 1974.

    Το ΠΑΣΟΚ για την κρίση στα λιμάνια

    Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία έκανε ο τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την κρίση στα λιμάνια, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε καταγγέλοντας την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, ανευθυνότητα και αυταρχισμό. Η τομεάρχης Αννα Διαμαντοπούλου κατηγόρησε τη ΝΔ για "αναξιοπιστία λόγων και έργων" επισημαίνοντας ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις, όπως το αφορολόγητο των ναυτικών, έμειναν στα λόγια.

    Παράλληλα χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανεύθυνη και ανίκανη να διαχειριστεί τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα της χώρας. Επεσήμανε ότι η ΝΔ παραμένει ένα κόμμα βαθύτατα συντηρητικό ως προς τις ιδέες, παλαιοδεξιό ως προς τις συμπεριφορές, που καθημερινά αποκαλύπτεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το μεσαίο χώρο, τον οποίο φραστικά προσποιείται ότι εκφράζει.

    Η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για "αναξιοπιστία πολιτικού λόγου και δεσμεύσεων" σημειώνοντας ότι ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απέρριπταν και κατέγγελαν την πολιτική επιστράτευση, ουσιαστικά την είχαν ήδη αποφασίσει.

    Κάνοντας λόγο για "αυταρχισμό" από την κυβέρνηση, επισημάνθηκε ότι επανήλθε μετά απο 15 χρόνια στην πολιτική ζωή "το δεν συζητάμε με απεργούς", ενώ τονίσθηκε ότι η κυβέρνηση κατέφυγε στην ακραία απόφαση για επιστράτευση, παρά τη δέσμευσή της στη Βουλή, ακόμη και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, για νέο κύκλο διαλόγου.

    Ο Χρήστος Πρωτόππαπας χαρακτήρισε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννη "ζωντανό παράδειγμα ανευθυνότητας και ανεπάρκειας" και η Αννα Διαμαντοπούλου τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του όπως ο ίδιος νομίζει και να δείξει κρητικό φιλότιμο.

    Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε και επέμεινε για την οργάνωση ενός ειλικρινούς διαλόγου και τη δέσμευση για την επίλυση σε βάθος χρόνου των αιτημάτων, εκείνων κυρίως που αφορούν στην απασχόληση και την ασφάλιση. Το ΠΑΣΟΚ, όπως ειπώθηκε, καταγγέλει την πόλωση, τον αυταρχισμό και τις ακρότητες στην διαχείριση μεγάλων και σύνθετων προβλημάτων που οδηγούν την μια κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης και δημιουργούν μόνιμες κοινωνικές εντάσεις.

    Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να επιστρατευτούν πλοία με ξένη σημαία, η κα Διαμαντοπούλου αποδοκίμασε τη συγκεκριμένη πρακτική. Η κα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Στρατάκη, υπογραμμίζοντας ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος εκφράζουν την επίσημη θέση.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 February 2006 - 21:30:09 UTC