Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντονη κριτική για "Καποδίστρια"

  • [01] Εντονη κριτική για "Καποδίστρια"

    Με κριτική υψηλών τόνων προς την κυβέρνηση ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στο νομό Λασιθίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους του δήμου Νεαπόλεως στην κεντρική πλατεία όπου μίλησε δέσποζαν δύο πανό κατά της απόσχισης της κοινότητας Βραχασίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να "Βαλκανοποιήσει" τη χώρα, προωθώντας τη διαίρεση και τη διχόνοια μεταξύ των πολιτών καθώς, όπως ανέφερε, η Νέα Δημοκρατία, δεν θέλει ισχυρές τοπικές κοινωνίες, αλλά ανίσχυρους πολίτες, οι οποίοι θα εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία ή από τους τοπικούς κομματάρχες.

    Αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του "Καποδίστρια", τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει τον Καποδίστρια 1, αλλά δεν θα περιοριστεί σε αυτό. Θα προχωρήσει, τόνισε, και σε Καποδίστρια 2 δημιουργώντας ισχυρότερους δήμους για μία ισχυρή τοπική ανάπτυξη.

    Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε με πια λογική, πια μελέτη και πια στοιχεία αποφάσισε να προχωρήσει στον χωρισμό δήμων. Ο ίδιος έδωσε την απάντηση ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης ήταν ρουσφετολογικά και πελατειακά.

    Τόνισε επίσης ότι με αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πρόσθεσε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση που εξυπηρετεί μικρές ισχυρές μειοψηφίες των συμφερόντων και η οποία για να κρατήσει την εξουσία διαιρεί τον λαό.

    Προσφωνώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να χωρίσει τον δήμο κάτι, που, όπως είπε, το πετυχαίνει με ψεύδη, συναλλαγή και διαπλοκή και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία.

    Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση της νομιμότητας και της συνταγματικότητας και πρόσθεσε ότι η Νεάπολη τελεί υπό διωγμό.

    Ζήτησε τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί ο χωρισμός του δήμου και απένειμε στον κ. Παπανδρέου το χρυσό μετάλλιο του δήμου.

    Στο μεταξύ αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπογραμμίσει την εναντίωσή του στη διαδικασία συζήτησης αλλά και στην ουσία τροπολογίας, που αναδιατάσσει σε τέσσερις περιπτώσεις το σχέδιο «Καποδίστριας» για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ήδη από την αρχή της συζήτησης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παρασκευάς καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ρουσφετολογική πολιτική και απέδωσε την τροπολογία, σε συμμόρφωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την επιταγή αυτή.

    «Η κατεδάφιση, έχει και όρια. Αναλώθηκε το υπουργείο κι εσείς προσωπικά, σε μια αδιέξοδη προσπάθεια που στόχευε, όχι στην επανίδρυση του κράτους, αλλά στην κατεδάφιση κάθε δημοκρατικού θεσμού και στην επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς» σημείωσε ο κ. Παρασκευάς.

    Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση. Οι διαδικαστικοί λόγοι που επικαλέστηκε ο κ. Ρόβλιας, ήταν το ότι «η τροπολογία εμφανίστηκε μετά το πέρας της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, δεν συζητήθηκε εκεί, δεν υπάρχει γνώμη της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής». Επί της ουσίας δε, παρά τις εξηγήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Ρόβλιας, επέμεινε στη θέση του ότι «η επιλογή των τεσσάρων κοινοτήτων έγινε χωρίς κριτήρια - πιθανολογούμε ότι τα κριτήρια υπήρξαν τηλεοπτικά και συγκεκριμένα οι εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, προεκλογικές, μετεκλογικές, παρουσία της τηλεοράσεως σβ αυτές τις κοινότητες».

    «Πολέμησε τον "Καποδίστρια" η ΝΔ, υποσχέθηκε ότι θα τον καταργήσει, τώρα μετέβαλε την άποψή της, αλλά μείνανε κάποιες υποσχέσεις της σε σχέση με δεκάδες δήμους και κοινότητες. Η τροπολογία είναι λοιπόν καθαρά πελατειακή, χωρίς την παραμικρή πολιτική βάση» υποστήριξε ο κ. Ρόβλιας, για να ανακοινώσει στη συνέχεια την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ.

    Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών,κ.Παυλόπουλος , σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «αποχωρεί γιατί φοβάται την αλήθεια, φοβάται να πει τη γνώμη του και να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Ο κ. Παυλόπουλος απαρίθμησε περιπτώσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όπου νομοσχέδια συνοδεύονταν από πληθώρα τροπολογιών, μέχρι και διπλασιασμού - τελικά - του αριθμού των άρθρων. Επί της ουσίας δε, υπενθύμισε ότι τροπολογία αντίστοιχη της επίμαχης, έχει καταθέσει και ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου, ενώ επίσης στο παρελθόν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Στρατάκης, Ματζαπετάκης και Έξαρχος, είχαν καταθέσει ερωτήσεις για την τύχη του Βραχασίου, της Τσαριτσάνης και της Φαλάνης. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου - υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών - είχε ζητήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Βραχασίου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ.

    «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μου λέει «βρες λύση με την ΚΕΔΚΕ», ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μου λέει «δώσε λύση με ευθεία νομοθετική ρύθμιση» και όταν φέρνω τη ρύθμιση, αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ, από πλευράς τους, υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την αποχώρηση, προκειμένου να αποφύγει συζήτηση επί της ουσίας των πολιτικών, που ακολουθήθηκαν από το ίδιο και συνεχίζονται σήμερα από τη ΝΔ. «Και τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν να λειτουργούν οι δήμοι σαν λογική επέκταση του κράτους, να εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που κεντρικά αποφασίζονται. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε μια σειρά ζητημάτων, όπως φόρους, τέλη, συμπράξεις με ιδιώτες, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στη λογική της ανταποδοτικότητας να πληρώνει ο πολίτης. Όλβ αυτά προωθούνται από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει καθορίσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλάκος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 March 2006 - 15:30:12 UTC