Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων του προϋπολογισμού
  • [02] Εντονη κριτική για "Καποδίστρια"
  • [03] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για καύση νεκρών

  • [01] Αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων του προϋπολογισμού

    Αύξηση 3,7% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.

    Από τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών των προηγούμενων ετών προκύπτει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2004 η αύξηση ήταν 4,8%, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 4,7% και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 ήταν 3,3%.

    Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς (Δ' τρίμηνο 2005) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 οφείλεται στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 2,6%.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις (πάντα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 η αύξηση είναι ίση με 0,1%.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές όπως προκύπτει από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:

    -Εξαγωγές: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Η αύξηση αυτή συνέβαλε κατά 0,4% στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

    -Εισαγωγές: αυξήθηκαν κατά 0,7%, το τέταρτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004.

    Τέλος, οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,6%. Η αύξηση της τελικής κατανάλωσης συνέβαλε κατά 2,2% στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

    Αύξηση 14% των εσόδων του προϋπολογισμού το Φεβρουάριο

    Σημαντική αύξηση κατά 14% παρουσίασαν το Φεβρουάριο τα έσοδα του προϋπολογισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία (προσωρινά) που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Η αύξηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του προϋπολογισμού, που προβλέπει αύξηση των τακτικών εσόδων κατά 7,9%. Ειδικότερα, μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο ΦΠΑ κατά 21%, ενώ τα έσοδα απο τον ΦΠΑ τελωνείων αυξήθηκαν κατά 18%.

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων αποδίδει και αυτό οφείλεται και στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Νέες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση των φορολογούμενων

    Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΑΧΙS παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε εκδήλωση για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

    Παράλληλα, εξήγγειλε την εφαρμογή άμεσα σε πιλοτική βάση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για 20 χιλιάδες μισθωτούς του Δημοσίου και 20 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι θα λάβουν από φέτος τη δήλωσή τους με προεκτυπωμένα τα εισοδήματά τους και τους παρακρατούμενους φόρους.

    Στην εκδήλωση ο κ. Αλογοσκούφης περιέγραψε ακόμα την πολιτική εκσυγχρονισμού του ΤΑΧΙS, προκειμένου, όπως είπε, να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των φορολογούμενων αλλά και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

    Σε ό,τι αφορά τις δύο νέες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, είναι οι ακόλουθες:

    1. Η λειτουργία νέου συστήματος υποβολής και συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, το οποίο επιτρέπει την άμεση υποβολή της δήλωσης μέσω του Ιντερνετ (Τaxisnet) και την ταυτόχρονη αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης. Μάλιστα ο φορολογούμενος θα λαμβάνει αυτόματα μετά την υποβολή και την εκτύπωση του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στις διάφορες συναλλαγές, όπου απαιτείται. Μάλιστα, στο σύστημα αυτό θα υπάρχει πρόγραμμα που θα διορθώνει αυτόματα τυχόν λάθη στη φορολογική δήλωση.

    2. Η λειτουργία προγράμματος αυτόματης συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, το πρόγραμμα θα έχει την δυνατότητα να τυπώνει αυτόματα και βεβαιώσεις αποδοχών που δίνουν οι επιχειρήσεις προς τους φορολογούμενους για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οικοδομεί το νέο σύστημα TAXIS. Όπως είπε, το υφιστάμενο σύστημα είναι παλαιωμένο, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε λογισμικό. Το νέο TAXIS, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει 8.300 νέα τερματικά, 1.800 νέους εκτυπωτές και δέκα νέους επιχειρησιακούς υπολογιστές servers.

    Μάλιστα, το νέο TAXIS θα είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από το υφιστάμενο, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εξασφαλίσει ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών στις εφορίες και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Σε ό,τι αφορά το κόστος για τη δημιουργία του νέου TAXIS, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ελαχιστοποιήθηκε με την ένταξή του στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποδοχή που έχουν από τους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αποτυπώνεται στην υψηλή συμμετοχή τους σ'αυτές. Έτσι, όπως είπε, το 2005 πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά 2.256.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι 1.776.700 το 2004 (αύξηση 67%).

    Σε ό,τι αφορά την αποστολή στους φορολογούμενους δηλώσεων με προεκτυπωμένα τα στοιχεία του εισοδήματός τους και τον παρακρατούμενο φόρο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα σε πιλοτική βάση για 20.000 μισθωτούς του Δημοσίου και 20 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου.

    Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αυτοί δεν έχουν να δηλώσουν άλλα εισοδήματα ή δαπάνες, θα υποβάλουν κανονικά την προεκτυπωμένη δήλωση ως έχει. Στόχος, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι το σύστημα αυτό να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορολογούμενους.

    Ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Τaxis θα διατεθεί σε σχολεία ακριτικών περιοχών, ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πρόκειται για 315 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα διατεθούν στα σχολεία των περιοχών αυτών.

    Αναφερόμενος, τέλος, στη συμβολή του νέου συστήματος Τaxis στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αδικίες στο φορολογικό σύστημα της χώρας και η έμφαση των ελέγχων θα δοθεί εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα δείγματα φοροδιαφυγής.

    Καλούμενος να σχολιάσει τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με επαγγέλματα που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά των μισθωτών, τόνισε ότι η προσπάθεια για μείωση της φοροδιαφυγής θα είναι στοχευμένη.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Εντονη κριτική για "Καποδίστρια"

    Με κριτική υψηλών τόνων προς την κυβέρνηση ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στο νομό Λασιθίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους του δήμου Νεαπόλεως στην κεντρική πλατεία όπου μίλησε δέσποζαν δύο πανό κατά της απόσχισης της κοινότητας Βραχασίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να "Βαλκανοποιήσει" τη χώρα, προωθώντας τη διαίρεση και τη διχόνοια μεταξύ των πολιτών καθώς, όπως ανέφερε, η Νέα Δημοκρατία, δεν θέλει ισχυρές τοπικές κοινωνίες, αλλά ανίσχυρους πολίτες, οι οποίοι θα εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία ή από τους τοπικούς κομματάρχες.

    Αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του "Καποδίστρια", τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει τον Καποδίστρια 1, αλλά δεν θα περιοριστεί σε αυτό. Θα προχωρήσει, τόνισε, και σε Καποδίστρια 2 δημιουργώντας ισχυρότερους δήμους για μία ισχυρή τοπική ανάπτυξη.

    Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε με πια λογική, πια μελέτη και πια στοιχεία αποφάσισε να προχωρήσει στον χωρισμό δήμων. Ο ίδιος έδωσε την απάντηση ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης ήταν ρουσφετολογικά και πελατειακά.

    Τόνισε επίσης ότι με αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πρόσθεσε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση που εξυπηρετεί μικρές ισχυρές μειοψηφίες των συμφερόντων και η οποία για να κρατήσει την εξουσία διαιρεί τον λαό.

    Προσφωνώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να χωρίσει τον δήμο κάτι, που, όπως είπε, το πετυχαίνει με ψεύδη, συναλλαγή και διαπλοκή και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία.

    Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση της νομιμότητας και της συνταγματικότητας και πρόσθεσε ότι η Νεάπολη τελεί υπό διωγμό.

    Ζήτησε τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί ο χωρισμός του δήμου και απένειμε στον κ. Παπανδρέου το χρυσό μετάλλιο του δήμου.

    Αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση στη Βουλή

    Στο μεταξύ αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπογραμμίσει την εναντίωσή του στη διαδικασία συζήτησης αλλά και στην ουσία τροπολογίας, που αναδιατάσσει σε τέσσερις περιπτώσεις το σχέδιο «Καποδίστριας» για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ήδη από την αρχή της συζήτησης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παρασκευάς καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ρουσφετολογική πολιτική και απέδωσε την τροπολογία, σε συμμόρφωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την επιταγή αυτή.

    «Η κατεδάφιση, έχει και όρια. Αναλώθηκε το υπουργείο κι εσείς προσωπικά, σε μια αδιέξοδη προσπάθεια που στόχευε, όχι στην επανίδρυση του κράτους, αλλά στην κατεδάφιση κάθε δημοκρατικού θεσμού και στην επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς» σημείωσε ο κ. Παρασκευάς.

    Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση. Οι διαδικαστικοί λόγοι που επικαλέστηκε ο κ. Ρόβλιας, ήταν το ότι «η τροπολογία εμφανίστηκε μετά το πέρας της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, δεν συζητήθηκε εκεί, δεν υπάρχει γνώμη της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής». Επί της ουσίας δε, παρά τις εξηγήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Ρόβλιας, επέμεινε στη θέση του ότι «η επιλογή των τεσσάρων κοινοτήτων έγινε χωρίς κριτήρια - πιθανολογούμε ότι τα κριτήρια υπήρξαν τηλεοπτικά και συγκεκριμένα οι εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, προεκλογικές, μετεκλογικές, παρουσία της τηλεοράσεως σβ αυτές τις κοινότητες».

    «Πολέμησε τον "Καποδίστρια" η ΝΔ, υποσχέθηκε ότι θα τον καταργήσει, τώρα μετέβαλε την άποψή της, αλλά μείνανε κάποιες υποσχέσεις της σε σχέση με δεκάδες δήμους και κοινότητες. Η τροπολογία είναι λοιπόν καθαρά πελατειακή, χωρίς την παραμικρή πολιτική βάση» υποστήριξε ο κ. Ρόβλιας, για να ανακοινώσει στη συνέχεια την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ.

    Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών,κ.Παυλόπουλος , σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «αποχωρεί γιατί φοβάται την αλήθεια, φοβάται να πει τη γνώμη του και να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Ο κ. Παυλόπουλος απαρίθμησε περιπτώσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όπου νομοσχέδια συνοδεύονταν από πληθώρα τροπολογιών, μέχρι και διπλασιασμού - τελικά - του αριθμού των άρθρων. Επί της ουσίας δε, υπενθύμισε ότι τροπολογία αντίστοιχη της επίμαχης, έχει καταθέσει και ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου, ενώ επίσης στο παρελθόν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Στρατάκης, Ματζαπετάκης και Έξαρχος, είχαν καταθέσει ερωτήσεις για την τύχη του Βραχασίου, της Τσαριτσάνης και της Φαλάνης. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου - υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών - είχε ζητήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Βραχασίου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ.

    «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μου λέει «βρες λύση με την ΚΕΔΚΕ», ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μου λέει «δώσε λύση με ευθεία νομοθετική ρύθμιση» και όταν φέρνω τη ρύθμιση, αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ, από πλευράς τους, υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την αποχώρηση, προκειμένου να αποφύγει συζήτηση επί της ουσίας των πολιτικών, που ακολουθήθηκαν από το ίδιο και συνεχίζονται σήμερα από τη ΝΔ. «Και τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν να λειτουργούν οι δήμοι σαν λογική επέκταση του κράτους, να εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που κεντρικά αποφασίζονται. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε μια σειρά ζητημάτων, όπως φόρους, τέλη, συμπράξεις με ιδιώτες, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στη λογική της ανταποδοτικότητας να πληρώνει ο πολίτης. Όλβ αυτά προωθούνται από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει καθορίσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλάκος.

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στα όσα είπε για τον "Καποδίστρια" ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην περιοδεία του στην Κρήτη, δήλωσε πως "στις 22 Οκτωβρίου 2004, ο κ. Παπανδρέου, από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ καλούσε την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα του Βραχασίου".

    "Έλεγε τότε, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό κ. Π. Παυλόπουλο: «Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών καθίστε στο τραπέζι του διαλόγου με το Βραχάσι και με την ΚΕΔΚΕ και δώστε λύση στο πρόβλημα»", είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    "Αυτά ζητούσε τότε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα που η Κυβέρνηση δίνει λύση στο πρόβλημα, σήμερα που η Κυβέρνηση δίνει τη λύση που ο ίδιος ζητούσε, την απορρίπτει και την καταγγέλλει! Η αξιοπιστία και η συνέπεια του κ. Παπανδρέου, στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για καύση νεκρών

    Υπερψηφίστηκε στη Βουλή, η τροπολογία που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καύση των νεκρών.

    Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, βουλευτές, των οποίων άλλωστε, την είχαν καταθέσει και προς ψήφιση.

    Η ρύθμιση παραπέμπει σε Προεδρικό Διάταγμα τον καθορισμό χώρων δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, με την σύμφωνη γνώμη του οικείου δήμου ή κοινότητας και - όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλο,ς - «θα υπάρξουν όλες οι εγγυήσεις, ώστε η ελευθερία που παρέχεται πλέον να μην αποτελέσει και αντικείμενο εκμετάλλευσης».

    «Ήδη, η πρώτη εγγύηση ελήφθη στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου παρέχεται στους δήμους, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα των νεκροταφείων, εφβ όσον το κρίνουν σκόπιμο, να καθιερώσουν ειδικούς χώρους αποτέφρωσης των νεκρών, μόνον βέβαια για εκείνους που επιτρέπεται κατά νόμο να γίνεται η αποτέφρωση, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που σήμερα ψηφίζουμε», προσέθεσε ο κος Παυλόπουλος.

    Το ποιοι πρόκειται να έχουν δικαίωμα στην αποτέφρωση αποτέλεσε αντικείμενο μιας κάποιας συζήτησης στην Ολομέλεια, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς επεσήμαναν ότι η τροπολογία είναι «άτολμη» και πως θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα αυτή, σε όλους όσους το επιθυμούν. «Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα, ο καθένας εν ζωή, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών του πεποιθήσεων να έχει το δικαίωμα να δηλώσει την επιθυμία του», ανέφερε σχετικά ο Φώτης Κουβέλης, αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι «αναζητήθηκε ο πολιτικός κοινός τόπος». Από την άλλη, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δημήτριος Τσιόγκας, αξίωσε παράλληλα να αποκλειστούν οι ιδιωτικές εταιρείες από τις εργασίες καύσης των νεκρών.

    Ο εισηγητής της τροπολογίας, βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Νίκος Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «η αποτέφρωση αφορά άτομα των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις το επιτρέπουν, καθώς και άτομα που ενσυνείδητα επιλέγουν να αποκλίνουν από την παραδοσιακή μορφή της ταφής στην Ελλάδα και την παραδοσιακή τάξη της Εκκλησίας. Εύχομαι να πρυτανεύσουν τα χαρακτηριστικά της ανοχής, της κατανόησης και της αγάπης, που είναι τόσο εμφατικά διακριτά στη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας και που έτσι την καθιστούν διαχρονική».

    Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο της ψηφισθείσας τροπολογίας αναφέρει σχετικά: «Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επέτρεπαν τη μετά θάνατον αποτέφρωση. Προϋπόθεση για την αποτέφρωση είναι η προηγούμενη ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του θανόντος για τη σχετική επιθυμία του, ή η αντίστοιχη δήλωση των συγγενών του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξεως. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών που βρίσκονται στην ίδια τάξη, η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον εισαγγελέα, στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Προκειμένου για ανήλικα τέκνα, η δήλωση γίνεται και από τους δύο γονείς, ή από εκείνον που ασκεί τη γονική μέριμνα».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 March 2006 - 17:30:20 UTC