Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 7 Απριλίου
  • [02] ΠΑΣΟΚ-Τριάντα προτάσεις για Διαφάνεια και Δεοντολογία
  • [03] Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία

  • [01] Η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 7 Απριλίου

    Η δράση και ο προγραμματισμός του κόμματος, για το επόμενο διάστημα μέχρι τις 7 Απριλίου, οπότε θα γίνει η Εθνική Συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν στη συνάντηση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελ. Ζαγορίτη με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στις κομματικές οργανώσεις ο κ. Ζαγορίτης απάντησε "η δική μου εικόνα δεν είναι αυτή".

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς σχολιάζει τη δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις" που δίνει προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Ζαγορίτης απάντησε ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες υπήρξε άλλη δημοσκόπηση που έδειχνε προβάδισμα διόμιση μονάδων της Νέας Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε, ότι ακόμη και στην τελευταία δημοσκόπηση τα ποιοτικά στοιχεία δειχνουν προβάδισμα της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή. Και σημείωσε ότι ο κόσμος εμπιστεύεται την κυβέρνηση και αυτό αυξάνει τις ευθύνες της για να δουλέψει περισσότερο και να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

    Ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Είπε πως το τί λέει ο ΣΕΒ αφορά τον ΣΕΒ ενώ τον κόσμο τον αφορά το τί λέει η κυβέρνηση. Δεν είμαστε προσανατολισμένοι στις θέσεις του ΣΕΒ, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του ΣΕΒ θυμίζει τις προτάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου από το Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων ως μέτρο για την ανεργία.

    Με δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης, που εκλέχτηκαν με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες εκλογές, συναντήθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Ο κ. Ζαγορίτης συζήτησε μαζί τους για την πορεία προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επισήμανε: "Στις 7 Απριλίου θα γίνει στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Εκεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις θέσεις μας για την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, για τις προοπτικές, για το μεγάλο έργο που έχει γίνει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αντανακλά στους πολίτες, διότι η Αυτοδιοίκηση δουλεύει προκειμένου να εξυπηρετεί τους πολίτες και εμάς μας νοιάζει η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η βελτίωση του επιπέδου ζωής του πολίτη".

    Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Ιάκωβος Φραντζής και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Υπαίθρου Βασίλης Καραμανλής.-

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] ΠΑΣΟΚ-Τριάντα προτάσεις για Διαφάνεια και Δεοντολογία

    Τις 30 προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τη Διαφάνεια και τη Δεοντολογία, παρουσίασε ο βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του ΕΣ του κινήματος.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Πετσάλνικος οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας αποτελούν εξειδίκευση των 8 σημείων για το αντίστοιχο ζήτημα, που είχε προτείνει ως πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να αποτελέσουν οι προτάσεις αυτές αντικείμενο συζήτησης τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και με τους πολίτες.

    Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας για το ζήτημα αυτό συνοψίζονται ως εξής:

    1) Καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

    2) Η πρόβλεψη για κάθε νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση ποιότητας, επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία καθώς και έκθεση αξιολόγησης της δημόσιας διαβούλευσης και αιτιολόγησης των λόγων για τους οποίους δεν υιοθετήθηκαν προτάσεις που κατατέθηκαν σβ αυτήν.

    3) Απαγόρευση επί ποινή απαραδέκτου κατάθεσης τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

    4) Υποχρέωση υποβολής όλων των νομοσχεδίων σε δύο «αναγνώσεις» ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

    5) Κωδικοποίηση του συνόλου της νομοθεσίας.

    6) Καθιέρωση μέτρων διαφάνειας και ορθολογικής και κωδικοποιημένης νομοθέτησης στο επίπεδο των Προεδρικών Διαταγμάτων και των σημαντικών κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης.

    7) Καθιέρωση νέου αναλυτικού συστήματος συζήτησης του Προϋπολογισμού.

    8) Έλεγχος της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

    9) Πιστή αρχή της εφαρμογής της ειλικρίνειας και της αρχής της ακρίβειας του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    10) Υπαγωγή σε συστηματικό έλεγχο των δαπανών και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που ασκούν δημόσια υπηρεσία, καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων.

    11) Καθιέρωση ως γενικού κανόνα του τεκμηρίου ειλικρίνειας και νομιμότητας των πράξεων του πολίτη στις σχέσεις του με την Δημόσια Διοίκηση, η οποία πρέπει, εφόσον αμφισβητεί, να τεκμηριώνει και αποδεικνύει όποια παράβαση επικαλείται.

    12) Περιορισμός της διακριτικής ευχέρειας και υποκειμενικής κρίσης της Διοίκησης.

    13) Μεγιστοποίηση της αξιοποίησης υπηρεσιών όπως τα ΚΕΠ με στόχο την ριζική μείωση της ανάγκης προσωπικής επαφής του πολίτη με την Διοίκηση.

    14) Υποχρέωση της διοίκησης να δημοσιοποιεί μέσω ειδικών ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων όλων των διοικητικών πράξεων που δεν είναι απόρρητες και δεν παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα.

    15) Ενίσχυση και διεύρυνση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

    16) Αξιολόγηση και αποτίμηση της ικανότητας και απόδοσης των υπαλλήλων με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

    17) Δημόσια διεξαγωγή της συνέντευξης για τους υπαλλήλους που διεκδικούν ανάληψη διευθυντικών καθηκόντων και υποχρέωση αναλυτικής και συγκεκριμένης αιτιολόγησης των αποτελεσμάτων της.

    18) Καθολική υποχρέωση δημοσιοποίησης στο Διαδίκτυο όλων των πράξεων φορέων του Δημοσίου, που αφορούν σε προμήθειες ή παροχές υπηρεσιών προς αυτό, καθώς και όλων των απβ ευθείας αναθέσεων.

    19) Καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης ενώπιον της αναθέτουσας αρχής, πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων.

    20) Καθιέρωση προληπτικού ελέγχου της διακήρυξης μεγάλων συμβάσεων του Δημοσίου από ειδικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    21) Ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου νομιμότητας των συμβάσεων.

    22) Υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώνει πλήρως την Βουλή για κάθε σύμβαση μεγάλης σημασίας και όχι μόνο γιβ αυτές που εισάγονται προς νομοθετική κύρωση.

    23) Σύσταση ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία θα εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι διαδικασίες υλοποίησης τους.

    24) Καθιέρωση δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ως κύριας πηγής χρηματοδότησης και περιορισμός της ιδιωτικής χρηματοδότησης στις εισφορές μελών και φίλων, οι οποίες πρέπει να είναι πάντα ονομαστικές.

    25) Επαναπροσδιορισμός μέσα από δημόσιο διάλογο του πλαισίου και της διαφάνειας των προεκλογικών δαπανών.

    26) Πλήρης μηχανογράφηση και διασταύρωση της ακρίβειας των δηλούμενων στοιχείων στα πλαίσια του «πόθεν έσχες».

    27) Πλήρης έλεγχος των πηγών και της ροής του χρήματος στα ΜΜΕ καθώς και της βιωσιμότητας τους.

    28) Καθιέρωση θεσμικού πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των ΜΜΕ στη σχετική αγορά.

    29) Στήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών, στελέχωση τους με εξειδικευμένο προσωπικό και διάθεση αναγκαίων μέσων.

    30) Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας

    Η Ομάδα Εργασίας για την Διαφάνεια και την Δεοντολογία πρότεινε επίσης να περιληφθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ τα εξής:

    Α) Υποχρεωτική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων ή πράξεων κάθε οργάνου του ΠΑΣΟΚ στο δικτυακό του τόπο.

    Β) Η υποχρέωση δημοσιότητας να ισχύει και για τα πρακτικά συνεδριάσεων κάθε συλλογικού οργάνου του Κινήματος.

    Γ) Το Διαδίκτυο να αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας για το ΠΑΣΟΚ.

    Δ) Δημοσιοποίηση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας των βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ε) Εισαγωγή του «πόθεν έσχες» για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν θέσεις ευθύνης με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αποκλεισμό της εκμετάλλευσης των στοιχείων για αλλότριους σκοπούς.

    ΣΤ) Υποχρέωση όσων συμμετέχουν σε διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ η ενημέρωση - με ευθύνη τους - για τυχόν θέματα ή εκκρεμότητες που υπήρξαν ή υπάρχουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, Ανεξάρτητων Αρχών ή επαγγελματικών πειθαρχικών οργάνων με αυτονόητη την διασφάλιση του απορρήτου χαρακτήρα αυτών των στοιχείων.

    Την απομάκρυνση του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη από την κυβέρνηση ζήτησε χθές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή όσα είπε ο Υπουργός στη Βουλή για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο Υπουργός είπε στη Βουλή ότι η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν μία απάτη και αυτό ο Γ. Αλογοσκούφης το έκανε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εθνικό ατόπημα τη δήλωση Αλογοσκούφη η οποία, όπως ανέφερε, έγινε μέσα στον πανικό της κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τη δήλωση αυτή και να πει αν συμφωνεί με την θέση Αλογοσκούφη οπότε έχει ο ίδιος την ευθύνη, αλλιώς να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση και αναφέρθηκε σε δύο θέματα αιχμής της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, αυτά της απογραφής και των υποκλοπών.

    Επίσης αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος επικρίνοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την επιλογή τους,αλλά και παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης.

    Απάντηση Ρουσόπουλου σε ομιλία Παπανδρέου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στη σημερινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως "πριν καλά-καλά αρχίσουν οι παραστάσεις, ο κ.Παπανδρέου ρίχνει τίτλους τέλους στην πολυδιαφημισμένη υπερπαραγωγή του «το νέο ΠΑΣΟΚ»". Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο "ο «άλλος δρόμος» που επέλεξε να ανεβάσει είναι έργο χιλιοπαιγμένο. Οι Έλληνες το έχουν δει, έχουν αποστηθίσει κάθε του κεφάλαιο, το απορρίπτουν".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία

    Ενάμισυ εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 160 μεγάλες συγκεντρώσεις σε ισάριθμες πόλεις σ΄όλη τη Γαλλία.

    Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι διαδηλώνουν σήμερα σ΄όλη τη χώρα με αίτημα την άμεση απόσυρση του νόμου για την πρώτη απασχόληση των νέων κάτω των 26 ετών (CPE).

    Στο Παρίσι η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 15.30 (ώρα Ελλάδος) από την πλατεία Ντανφέρ. Οι οργανωτές της διαδήλωσης ελπίζουν ότι θα συγκεντρωθούν 500.000 άτομα βοηθούντος και του καλού καιρού που επικρατεί στην πόλη.

    Η διαδήλωση θα καταλήξει στην Πλας ντε λα Νασιόν .

    "Σήμερα διαδηλώνουμε" είναι ο τίτλος της Λιμπερασιόν, ενώ η Φιγκαρό διερωτάται "αν υπάρχει λύση". "Είμαστε έτοιμοι για ένα μακροχρόνιο "bras de fer" με την κυβέρνηση ντε Βιλπέν", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης των Γάλλων φοιτητών, υπενθυμίζοντας ότι το 68% των πολιτών τάσσονται υπέρ της απόσυρσης του νόμου για την απασχόληση των νέων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πρυτάνεις των γαλλικών πανεπιστημίων ζήτησαν να ανακληθεί προσωρινά ο νόμος για την απασχόληση των νέων μετά από συνάντηση που είχαν χθες το βράδι στο Μέγαρο Μαντινιόν με τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. "Η κατάσταση επιδεινώνεται. Είμαστε στα πρόθυρα της αναρχίας. Φοβάμαι ότι, αν αργήσουμε πολύ να αναστείλουμε το νόμο, το κίνημα των φοιτητών δεν θα σταματά με τίποτα" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των πρυτάνεων Γιανίκ Βαλέ.

    Οι φοιτητές αλλά και τα εργατικά συνδικάτα αρνούνται κάθε διάλογο με την κυβέρνηση αξιώνοντας πρώτα την απόσυρση του νόμου του CPE.

    Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν έχοντας την πλήρη στήριξη του προέδρου Σιράκ εμφανίστηκε πρόθυμος για διάλογο "το συντομότερο δυνατόν, επιθυμώντας την έξοδο από την κρίση. Εδώ και μία εβδομάδα ο Γάλλος πρωθυπουργός τελεί υπό μεγάλη πίεση και όπως εκτιμούν σήμερα οι περισσότερες γαλλικές εφημερίδες "η τηλεοπτική του συνέντευξη στα μέσα της εβδομάδας δεν έπεισε κανέναν".

    Ο ντε Βιλπέν παίζει το προσωπικό του μέλλον με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση καθώς αν ηττηθεί στην αναμέτρηση με τους φοιτητές θα χάσει κάθε ελπίδα για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Σιράκ στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2007. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο ντε Βιλπέν να προτείνει αλλαγές στο νόμο μειώνοντας τη χρονική περίοδο δοκιμής των πρωτοαπασχολούμενων νέων από δύο σε ένα χρόνο. Η εξέλιξη της αναμέτρησης θα καθοριστεί πάντως από το εύρος των σημερινών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

    Αργά το απόγευμα οι ηγέτες των φοιτητών και των συνδικάτων που οργανώνουν και τις διαδηλώσεις θα συναντηθούν για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 March 2006 - 11:30:14 UTC