Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:Πλήρη διαφάνεια στα δημόσια έργα
  • [02] Στην Κεφαλονιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράν.

  • [01] Καραμανλής:Πλήρη διαφάνεια στα δημόσια έργα

    Στο νέο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσσηνία και στη Λακωνία επισκέφθηκε τα έργα στην σήραγγα Ραψομμάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας.

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εγγυάται πλήρη διαφάνεια, σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, έργα σύγχρονα και ποιοτικά.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για τα έργα που γίνονται στην περιοχή και γενικότερα στην Πελοπόννησο.

    Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, σημείωσε, τα έργα αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του τμήματος Αθήναιο-Λεύκτρο προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και σύντομα θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα μεγάλο κομμάτι, που θα περιλαμβάνει τη σήραγγα Ραψομμάτη.

    Σε λίγες ημέρες, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, υπογράφεται η σύμβαση για το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα και ακόμα ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, ένα ενιαίο, κλειστό, σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο, που θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης.

    Η Πελοπόννησος, κατέληξε ο πρωυπουργός, αλλάζει. Αποκτά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμμετάσχει, με αυτοπεποίθηση στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

    Χθές ο Κ.Καραμανλής σε ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγόρησε για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στην Κεφαλονιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου. Χθές συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κυρίως για θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, από τους αρμόδιους τομεάρχες Βάσω Παπανδρέου και Χρήστο Παπουτσή. Ενημέρωση έγινε επίσης από τον Ευ. Βενιζέλο για θέματα κοινωνικής πολιτικής και το ασφαλιστικό και από τον Θόδ. Πάγκαλο για τις διαδικασίες που έχει θέσει σε κίνηση το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, επανέλαβε τους άξονες της χθεσινής του ομιλίας στην Κ.Ο. του Κινήματος.

    Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε σε θέματα οικονομίας και οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα στη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση της τροπολογίας που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για την ανεργία στην περιοχή της Νάουσας.

    Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταθέσει δική του τροπολογία στη Βουλή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας με συνολική πολιτική και όχι αποσπασματικά, όπως θεωρεί ότι επιχειρεί η κυβέρνηση, στη λογική των πελατειακών σχέσεων. Η τροπολογία που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος στις «φθίνουσες περιοχές» και όχι μόνο σε μια περιοχή.

    Ο Χ. Παπουτσής ενημέρωσε το Π.Σ. του Κινήματος κυρίως για θέματα που αφορούν στην κρίση του Ιράν, αλλά και για θέματα ενεργειακής πολιτικής (ο ίδιος, ως Επίτροπος, ήταν ο εμπνευστής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης).

    Αναφορικά με την κρίση στο Ιράν ο κ. Παπουτσής συνόψισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο τρίπτυχο ναι στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο, Καθαρό όχι σε μια επέμβαση τύπου Ιράκ και όχι σε κάθε παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

    Η Τρίτη πτυχή περιλαμβάνει και τη στάση του Ιράν, στο οποίο δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα απόκτησης πυρηνικών όπλων, αλλά μόνο πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση.

    Ο τεμεάρχης Εξωτερικών και ΄Αμυνας του ΠΑΣΟΚ πρόκρινε, ως μοντέλο επίλυσης της κρίσης την απευθείας συνεννόηση των ΗΠΑ με το Ιράν, κατά το πρότυπο των συνεννοήσεων ΗΠΑ-Β. Κορέας, με την οποία επίσης, υπήρξε κρίση με αφορμή τη δυνατότητα των Κορεατών να έχουν πυρηνικά όπλα.

    Σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η Ρωσία είναι και πρέπει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, αλλά δεν μπορεί να μονοπωλήσει την ενεργειακή ευρωπαϊκή αγορά. Κάτι που, αν συνέβαινε, θα σήμαινε την πολιτική εξάρτηση της Ευρώπης και αυτό δεν το θέλει κανένας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράν.

    Διχασμένο εμφανίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το προτεινόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες,τη Γαλλία και τη Βρετανία σχέδιο απόφασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,καθώς Ρωσία και Κίνα διαφωνούν κατηγορηματικά να περιληφθεί στο κείμενο οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποίησαν δύο κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις από την περασμένη Τετάρτη που κατατέθηκε το σχέδιο απόφασης,χωρίς να κατορθώσουν μέχρι στιγμής να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

    "Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία" τόνισε ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη ,Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ. "Μου φαίνεται πάντως ότι έχουν κάνει κάποια βήματα,αλλά πολλά μένουν ακόμη να γίνουν" πρόσθεσε.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι "πέντε" συμφωνούν μεν ότι πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων,αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

    "Η Ρωσία είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και θέλει πάρα πολύ να συμμορφωθεί το Ιράν με τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων" τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής ,Βιτάλι Τσούρκιν."Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μιά σημαντική απόφαση που θα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στο Ιράν" τόνισε ο Τσούρκιν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Ο Τσούρκιν διέψευσε ότι υπάρχει προθεσμία ως τη Δευτέρα για να καταλήξουν σε απόφαση,καθώς καταφτάνουν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των "πέντε" για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εξέλιξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης .

    "Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν" πρόσθεσε ο ρώσος πρεσβευτής.

    Στο ίδιο μήκος κύματος,ο κινέζος πρεσβευτής, Γουάνγκ Γκουάνγκια τόνισε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να διαφωνεί με την αναφορά στο άρθρο 7.

    Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπόλτον εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα έχει υπάρξει συφωνία ως τη Δευτέρα. Πρόσθεσε και αυτός πάντως ότι "αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές,οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα".

    Η Ρωσία,όπως και η Κίνα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 ,εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν. "Χωρίς την αναφορά στο άρθρο 7 ,οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου δεν θα δείχνει τα δόντια της διεθνούς κοινότητας στο Ιράν" αντιτάσσουν δυτικοί διπλωμάτες,προσθέτοντας μάλιστα ότι αν οι "πέντε" που έχουν το δικαίωμα του βέτο δεν συμφωνήσουν,θα είναι πολύ δύσκολο στα υπόλοιπα 10 μέλη του Συμβουλίου να υποστηρίξουν το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης.

    ΜΨΥ

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 May 2006 - 8:30:17 UTC