Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης

    Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τον ορισμό προθεσμίας υποβολής της έκθεσης της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα μιλήσει πρωθυπουργός.

    Μήνυμα ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία συνεχίζονται, με βασικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην τριμερή επιχειρηματική και επενδυτική συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας που διοργανώνει το περιοδικό "Εκόνομιστ".

    Σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για μια συνεχή άνοδο του επιπέδου των σπουδών σε όλα τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν πτυχία για δουλειά, που εξοπλίζουν τα νιάτα της χώρας μας με περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας και προόδου στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Είναι αλλαγές που εγγυώνται περισσότερες ευκαιρίες σε όλες τις νέες και όλους τους νέους, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με αυτούς τους στόχους η κυβέρνηση προωθεί ανοιχτό διάλογο με όλους για να συνθέσει τη μέγιστη κοινή συνισταμένη. Στόχος είναι να ενισχυθεί η παιδεία ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης, δικαιότερης διανομής του εισοδήματος, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, ατομικής προκοπής και συλλογικής προόδου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησής του και σημείωσε ότι πέτυχε ήδη με ήπιο τρόπο σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εξασφάλισε μέσα στο 2006 την υποχώρησή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης, πέτυχε να αναστρέψει τις πτωτικές τάσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο πληθωρισμός, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, συγκρατήθηκε στο 3,5%, οι επενδύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σημείωσαν αύξηση περίπου 7%, οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν διαρκή ανοδική τάση κοντά στο 23% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, ο τουρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία και πέρυσι έφερε αυξημένα έσοδα κατά 7%, η ανεργία άρχισε να μειώνεται σταδιακά και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό 4,3%.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει ενεργά την ένταξη των δύο αυτών χωρών στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρόσθεσε δε ότι ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτονικών χωρών και εκφράζει την ευχή να προχωρήσουν στις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που απαιτούνται για την πλήρη ανταπόκρισή τους στους κανόνες και στα προαπαιτούμενα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν και να αποδείξουν στην πράξη ότι ακολουθούν σε κάθε περίπτωση την επιταγή για πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, τη διεθνή νομιμότητα, την αρχή της συνεννόησης και της καλής πίστης, την επίλυση κάθε εκκρεμότητας που άφησε πίσω του το παρελθόν.

    Πρόωρες εκλογές και πιθανή νίκη της ΝΔ προβλέπει έκθεση του Economist

    Την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2007 και την πιθανή νίκη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προβλέπει έκθεση του "Economist Intelligence Unit" για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την έκθεση - που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιεί το περιοδικό Economist στην Αθήνα - υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών ένα εξάμηνο νωρίτερα από το Μάρτιο του 2008, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη και θα υπάρξει αρκετή πρόοδος σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οποία θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση, και με βάση τα σημερινά στοιχεία η έκθεση προβλέπει ότι είναι πιθανή η νίκη της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν το 2007 είτε το 2008 αν και η πλειοψηφία της στη Βουλή αναμένεται να μειωθεί.

    Σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να εργαστεί με στόχο την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και την προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με την έκθεση παρά τις πρόσφατες εντάσεις, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για μια περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά παράλληλα σημειώνεται ότι η μη επίλυση του Κυπριακού ελλοχεύει κινδύνους για τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία η έκθεση προβλέπει ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας θα παραμείνει πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ για το 2006 και ότι θα υποχωρήσει κάτω από το όριο αυτό την περίοδο 2007 - 2010. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 3,5% το 2006 και στη συνέχεια να υποχωρήσει στο 3,3% το 2007 και στο 3,2% το 2008.

    Εξάλλου, ο πληθωρισμός αναμένεται από 3,3% που θα είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2006 σε 2,8% το 2007 και σε 2,7% το 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 June 2006 - 4:30:15 UTC