Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η διεύρυνση της ΕΕ δεν πρέπει να ανακοπεί"
  • [02] Ελληνικές επενδύσεις στη ν/α Ευρώπη
  • [03] Επαφές Ντ.Μπακογιάννη στη Μόσχα
  • [04] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

  • [01] "Η διεύρυνση της ΕΕ δεν πρέπει να ανακοπεί"

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του Κινήματος, Θεόδωρο Πάγκαλο και τους Χρήστο Πρωτόπαπα, συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. του Κινήματος, Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης, Δημήτρη Πιπεργιά, εισηγητή του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης και Βασίλη Κεγκέρογλου αναπληρωτή εισηγητή του Κ.Τ.Ε., θα επισκεφτεί σήμερα στις 2:00 μ.μ. την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ασκληπιού 22, Κρυονέρι).

    Στόχος της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για την δυνατότητα του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του Θέρους και την επάρκεια της ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα.

    Ομιλία Παπανδρέου στο Συνέδριο του Εκονομιστ

    Η διεύρυνση της ΕΕ είναι βασικός μοχλός ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και επ' ουδενί λόγο πρέπει να ανακοπεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, χθες στην ομιλία του στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

    Η διεύρυνση της ΕΕ είναι βασικός μοχλός ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και επ' ουδενί λόγο πρέπει να ανακοπεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν είμαστε υπέρ μιας ειδικής σχέσης ΕΕ- Τουρκίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι εικονική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής, ενώ αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας είπε ότι η λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν είναι η φθηνή εργασία και τόνισε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και στον άνθρωπο τα οποία είναι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης συνολικά.

    Δηλώσεις Αθανασάκη

    Θεσμικά απαράδεκτη λειτουργία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή την απόφασή της να παρατείνει τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και όχι για ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων, η οποία αποφάσισε ομόφωνα, όπως είπε, μόνο για την οργάνωση των εργασιών της Ολομέλειας για το επόμενο διάστημα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι πρόκειται για επίδειξη πολιτικής ανευθυνότητας και πανικού της κυβέρνησης, η οποία «θέλησε να κρατήσει, για μικροκομματικούς λόγους, ανοιχτό το λάκκο της σκανδαλολογίας, στον οποίο, τελικά, θα πέσει η ίδια μέσα». Και προειδοποίησε τη ΝΔ «να ετοιμαστεί για το νέο της φιάσκο τον Σεπτέμβριο».

    Αναφερόμενος στην Εξεταστική που λειτούργησε στη Βουλή για το θέμα των εξοπλισμών, τόνισε ότι όσα υποστήριξε η ΝΔ είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση, κατέρρευσαν κατά τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, τις εργασίες της οποίας ενώ μπορούσε να παρατείνει δεν το έκανε. Και κυριολεκτικά «στο παραένα», όπως είπε, αποφάσισε την παράταση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, για «να κρατήσει σε ομηρία την πολιτική ζωή του τόπου».

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των προσλήψεων στα νοσοκομεία, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι, πριν απ΄ όλα υπάρχουν εκατό (100) κενές θέσεις στο ίδιο το ΑΣΕΠ. Και επικαλέστηκε σχετική απάντηση του υφυπουργού Δ. Διοίκησης Α. Ανδρεουλάκου, στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια, στην οποία αναφερόταν ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη των κενών.

    [02] Ελληνικές επενδύσεις στη ν/α Ευρώπη

    Στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Κέντρο Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων και οι Εκδόσεις Παπαζήση, στο αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά (Αιόλου 82-84), με θέμα: «Πόροι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή», θα μιλήσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας.

    Οι ελληνικές επενδύσεις φθάνουν σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξή τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, ενώ παράλληλα συνεχάρη για τα επιτεύγματά τους τις δύο φίλες χώρες, που προετοιμάζονται να ενταχθούν στην ΕΕ.

    "Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το οικονομικό θαύμα της επόμενης δεκαετίας, όπως ακριβώς κατάφερε η Ιρλανδία κατά τη δεκαετία του β90", είπε ο υπουργός και τόνισε ότι "πολλές μεταρρυθμίσεις αφορούν άμεσα, ενιαία και αδιαίρετα και τις τρεις χώρες και επηρεάζουν σημαντικά τον παραγωγικό ιστό τους, καθώς οι τρεις οικονομίες έχουν ήδη έρθει κοντά και θα συνεχίσουν να συνδέονται όλο και περισσότερο μέσα στον χρόνο".

    Ως βασικές προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη πενταετία για την Ελλάδα, αλλά και για τις γειτονικές χώρες, ο κ.Αλογοσκούφης προσδιόρισε:

    -Τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που, όπως είπε, "σημαίνει λιγότερο και καλύτερο κράτος, ξεκάθαρους και ίσους κανόνες για όλους".

    -Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την εξωστρέφεια για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

    -Τη δημιουργία υποδομών στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια για τη σταδιακή ολοκλήρωση των αγορών.

    -Την ενίσχυση της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και την ενθάρρυνση στρατηγικών συνεργασιών για την αποτελεσματική μεταφορά τεχνογνωσίας στον τραπεζικό κλάδο. Οπως είπε, "μεγάλη σημασία έχουν οι συνεργασίες μεταξύ των τραπεζικών μας ιδρυμάτων. Η δημιουργία υγιών και ανταγωνιστικών τραπεζικών οργανισμών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας". Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Αλογοσκούφης καλωσόρισε "τις συνεργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων των χωρών μας, αλλά και την είσοδο των ελληνικών τραπεζών στην τουρκική αγορά, ως ένα βήμα για μια πιο συντονισμένη ανάπτυξη του τραπεζικού μας συστήματος".

    -Τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, αλλά και μια σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

    -Την προώθηση επαρκών και έγκαιρων διασυνοριακών πληροφοριών για επενδυτικά σχέδια ή μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένων των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

    -Την προώθηση διαφανών κανονισμών δημοσίων προμηθειών.

    -Τη συνεργασία για τη μείωση των διασυνοριακών γραφειοκρατικών διαδικασιών και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής.

    [03] Επαφές Ντ.Μπακογιάννη στη Μόσχα

    Συνομιλίες με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ιγκόρ Ιβανόφ, έχει σήμερα η υπουργός Εξωτερικών στο Κρεμλίνο. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη της Ρωσίας Αλέξιο και το βράδυ θα δειπνήσει με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.Χθες, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για τα ναρκωτικά στη Μόσχα, η κ. Ντ.Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της Α.Γκιούλ και τον Αμερικανό υφυπουργό Ν.Μπέρνς.

    Την ανάγκη αποτελεσματικής απάντησης στη μεγάλη απειλή που συνιστούν τα ναρκωτικά για τις κοινωνίες σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες σχεδόν 200 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, στις ηλικίες μεταξύ 15 και 64 ετών έχουν καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά, τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

    Την τοποθέτηση αυτή έκανε η υπουργός Εξωτερικών στην Υπουργική "Διάσκεψη για τις οδούς μεταφοράς ναρκωτικών από το Αφγανιστάν", η οποία πραγματοποιείται στη Μόσχα, από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Μιλώντας στη διάσκεψη, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν είναι τμήμα του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά και τμήμα της απάντησης σ' αυτό. Η Αφγανική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να ελέγξει και να μειώσει την καλλιέργεια οπίου στη χώρα και επιδεικνύει ενδιαφέρον να ασχοληθεί με το πρόβλημα και την εξεύρεση λύσεων, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, που αναγνώρισε όμως, ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι επαρκείς.

    Επισήμανε ότι η διοχεύτευση χημικών ουσιών στο Αφγανιστάν για την παραγωγή ηρωίνης που με τη σειρά της θα φτάνει στη Ρωσία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δείχνει με σαφήνεια την περιπλοκότητα του προβλήματος και το γεγονός ότι σε τελική ανάλυση η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κοινωνιών που παράγουν και κοινωνιών που καταναλώνουν ναρκωτικά είναι στις μέρες μας πολύ λεπτή.

    Η Ελληνίδα υπουργός υπογράμμισε ότι μοιραζόμαστε όλοι την ευθύνη έναντι των χωρών παραγωγών ναρκωτικών και προσπαθούμε και θέλουμε να προσφέρουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες και στους λαούς τους.

    Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τους συναδέλφους της να σκεφτούν εποικοδομητικούς τρόπους για την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων ζωής για τους παραγωγούς οπίου στο Αφγανιστάν και αλλού, με δεδομένο ότι υπολογίζεται ότι κάθε εκτάριο που αφιερώνεται στην καλλιέργεια αυτή δημιουργεί 5 έως 6 θέσεις εργασίας στην Αφγανική οικονομία.

    Πρέπει να βοηθήσουμε, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, τους αγρότες να πάνε σε άλλες καλλιέργειες, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τόσο για τη νεολαία των "αναπτυγμένων" όσο και των "αναπτυσσόμενων" χωρών η κινητροδότηση και η αποκατάσταση για όλους είναι, όπως και η εκπαίδευση, η απασχόληση, η ανάπτυξη και η πληροφορία είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Αντίθετα με την ηρωίνη, η χρήση ουσιών, όπως η "έκσταση" και οι αμφεταμίνες, δεν συνδέεται με την περιθωριοποίηση ομάδων του πληθυσμού, όσο με έναν ορισμένο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από εντατικούς ρυθμούς και αναζήτηση γρήγορου αποτελέσματος, επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επανεξέταση των σημερινών αξιών μας και αναζήτηση λύσεων για τα κοινωνικά μας προβλήματα.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στις ελληνικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν, όπως και στην υποστήριξη που παρέχει στην αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων στις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες.

    [04] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα ζητώντας την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη, που έχει πέσει θύμα απαγωγής.

    Περίπου τριάντα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν τη νύχτα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγή της παλαιστινιακής ασφάλειας.Σύμφωνα με την πηγή,τα άρματα μάχης εισέβαλαν περίπου 600 μέτρα ανατολικά της πόλης Τζαμπαλίγια κοντά στη Μπειτ Χανούν.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο για την επιχείρηση αυτή.Επίσης εκπρόσωπος ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αξιωματούχων των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκε το πτώμα ενός ισραηλινού εποίκου που είχε απαχθεί την Κυριακή και περιορίστηκε να δηλώσει ότι διεξάγεται στη Ραμάλα μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

    Εξάλλου,αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στη Ραμάλα ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε απόψε πάνω από δέκα παλαιστίνιους υπουργούς και βουλευτές της Χαμάς στη Δυτική Οχθη.Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νάσερ αλ Σάερ, ο υπουργός αρμόδιος για τις Θρησκευτικές υποθέσεις Νάσερ Ναγέφ Ρατζούμπ και ο υπουργός Εργασίας Μοχάμεντ Μπαργκούτι.

    Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα "ανοικτό πόλεμο"εναντίον της παλαιστινιακής κυβέρνησης της Χαμάς με αντικειμενικό σκοπό τον "αφανισμό"της ύστερα από τη σύλληψη υπουργών και βουλευτών του ισλαμικού κινήματος στη Δυτική Οχθη,δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αχμεντ Μπαχάρ.

    "Οι συλλήψεις αποτελούν ανοικτό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης,του λαού και της παλαιστινιακής νομιμότητας και στοχεύουν στον αφανισμό της κυβέρνησης",τόνισε ο Μπαχάρ που ανήκει στη Χαμάς.

    "Καταδικάζουμε τις συλλήψεις αυτές και καθιστούμε την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης επιθετικότητας",πρόσθεσε και έκανε έκκληση "στο κόσμο,τα Ηνωμένα Εθνη,την Ευρώπη,τις αραβικές χώρες και τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"να επέμβουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 June 2006 - 6:30:21 UTC