Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

  • [01] Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου, καθώς η βία κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή. Αύριο φθάνει στη Μέση Ανατολή, ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της βίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερκι Τουομιόγια, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας που ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης, με το οποίο καταδικάζονταν οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητείτο η απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη.

    Μετά από το βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να υιοθετήσει την πρόταση που υπέβαλε το Κατάρ. Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και άλλες τέσσερις απείχαν. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, το καταψήφισε. Υπέρ ψήφισαν η Αργεντινή, η Κίνα, το Κονγκό, η Γαλλία, η Γκάνα, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, το Κατάρ, η Ρωσία και η Τανζανία, ενώ η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Περού και η Σλοβακία δήλωσαν αποχή.

    Το σχέδιο απόφασης ζητούσε, μεταξύ άλλων, την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη που απήχθη από ένοπλες Παλαιστινιακές ομάδες, καλούσε την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της βίας και ζητούσε από το Ισραήλ να σταματήσει τη δυσανάλογη χρήση βίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό, αποσύροντας τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Το πρωί, ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν και πάλι το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας. Τα αεροπλάνα έρριξαν δυο πυραύλους σε διάδρομο του αεροδρομίου που παραμένει κλειστό από τον πρώτο βομβαρδισμό χθες το πρωί.

    Λίγο πριν από το σημερινό βομβαρδισμό, τέσσερα αεροσκάφη των λιβανικών αερογραμμών Middle East Airlines απογειώθηκαν χωρίς επιβάτες από το αεροδρόμιο της Βηρυτού για το Αμμάν, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Αργά χθες το βράδι, λίγες ώρες μετά την εντολή του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για κλιμάκωση των επιθέσεων, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό σε αντίποινα για τη σύλληψη δύο Ισραηλινών στρατιωτών από αντάρτες της σιιτικής οργάνωσης.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν γέφυρες και δρόμους στο σιιτικό προάστειο της Βηρυτού και δεξαμενές καυσίμων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Τζιγέχ, έξω από τη λιβανική πρωτεύουσα, οι οποίες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, ο οποίος έχει κλείσει.

    Η απόφαση του Ισραήλ να κλιμακώσει τις επιθέσεις ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίασης της πολιτικής ηγεσίας με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ένα 24ωρο μετά τον πλήρη αποκλεισμό των λιβανικών λιμανιών και τον βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού.

    Οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν ως συνέπεια να έχει αποκλειστεί πλήρως ο Λίβανος, από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.

    "Ελήφθη απόφαση να ενταθούν οι επιχειρήσεις στο Λίβανο", ανέφεραν πολιτικές πηγές στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

    Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 55 Λιβανέζοι άμαχοι, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν από τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών υπάρχουν θύματα. Πάντως τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες κατοίκων της Βηρυτού που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματισμένους .

    Η Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, απάντησε πλήττοντας με ρουκέτες το βόρειο Ισραήλ, όπου έχουν σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί πολίτες και 95 έχουν τραυματιστεί.

    Δύο ρουκέτες έπληξαν χτες το λιμάνι της Χάιφα. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε την επίθεση αυτή "σοβαρή κλιμάκωση" και επέρριψε τις ευθύνες στη Χεζμπολάχ, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν έβαλε εναντίον της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο.

    Στη Βηρυτό και στα άλλα αστικά κέντρα του Λιβάνου οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό, καθώς φοβούνται ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα ενταθούν. Τα περισσότερα καταστήματα στη Βηρυτό ήταν χτες κλειστά και εκατοντάδες τουρίστες αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.

    Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλάδια σε προάστεια της Βηρυτού και σε πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποιώντας τους πολίτες να μείνουν μακρυά από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία της Χεζμπολάχ. Η ενέργεια αυτή ερμηνεύεται ως προειδοποίηση ότι επίκειται επίθεση με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

    Σήμερα τα ξημερώματα οι Ισραηλινοί έπληξαν το νότιο τομέα της Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι επλήγησαν σημαντικές εγκαταστάσεις της σιιτικής οργάνωσης.

    Η κλιμάκωση της βίας προκαλεί ανησυχίες ότι ο επόμενος στόχος είναι η Συρία, η οποία κατηγορείται ότι μαζί με το Ιράν υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ.

    Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην χτυπήσει τη Συρία, διότι μία τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον του ισλαμικού κόσμου και θα προκαλέσει "σκληρή απάντηση".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της βίας απειλεί την αντι-συριακή κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά απέφυγε να επικρίνει το Ισραήλ για την τακτική του. Αντιθέτως δήλωσε ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας".

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, από την πλευρά της, κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά επέκρινε τη Συρία, ζητώντας από τη Δαμασκό να πιέσει τη Χεζμπολάχ για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Ο πρεσβευτής της Συρίας στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ζήτησε την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλίων.

    O Ολμερτ θέτει τρεις όρους για κατάπαυση του πυρός

    Τρεις όρους για την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο έθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μίρι Έισιν.

    "Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να τερματίσει τις επιχειρήσεις μας στο Λίβανο αν η Χεζμπολάχ απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες μας και σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και εφόσον η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφασίσει να εφαρμόσει την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", που ελήφθη στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004 και αφορά τον αφοπλισμό της σιιτικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, δεν έχουν ασκηθεί διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιχειρήσεις, "μολονότι έχουν εκφραστεί επικρίσεις".

    Η Έισιν απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο Λίβανο. Το δημόσιο ραδιόφωνο, επικαλούμενο Ισραηλινούς υπουργούς, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ δεν αναμένει να υπάρξουν πολύ έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα "όσο οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται ουσιαστικά εναντίον της Χεζμπολάχ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 July 2006 - 16:30:17 UTC