Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης
  • [02] Στο Βόλο η Αλέκα Παπαρήγα
  • [03] Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

  • [01] Η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης

    "Η αναβάθμιση της παιδείας, η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στο διάστημα που ακολουθεί", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, στη Λευκάδα.

    "Προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον κοινωνικό ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης, εγγυώνται περισσότερες ευκαιρίες, εξασφαλίζουν πτυχία για δουλειά, επιτυχία, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, πτυχία που να έχουν αναβαθμισμένη αξία τόσο στη χώρα μας όσο και στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Απευθυνόμενος στους νέους της ΟΝΝΕΔ ο κ. Καραμανλής είπε: "εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε για να κτίσουμε όλοι μαζί ποιοτική και αποδοτική παιδεία, που να βοηθά τις νέες και τους νέους να κερδίσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να πετύχουν τους στόχους τους, να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας".

    Χρειάζονται αλλαγές, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, γιατί κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ξεπερασμένο από τη διαρκή παραγωγή γνώσης, δεν μπορεί να μένει μακριά από όσα συμβαίνουν στο διεθνή χώρο, δεν μπορεί να παραμένει στατικό και να παράγει ανέργους πτυχιούχους.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στην πολιτική της κυβέρνησης για την περιφέρεια. Υπογράμμισε ότι στο περιφερειακό πρόγραμμα των Ιονίων από το 2004 έως σήμερα έχουν ενταχθεί πάνω από 300 έργα που ξεπερνούν τα 190 εκατομμύρια ευρώ. Για την Λευκάδα ανέφερε ότι στο ίδιο διάστημα εντάχθηκαν έργα 34 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πάνω από 80 έργα, ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

    Η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι γεγονός σε πλήρη εξέλιξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους πόρους του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου που συνολικά ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, κατευθύνονται στην περιφέρεια.

    Γενικεύοντας ο πρωθυπουργός τόνισε "βάλαμε υψηλούς στόχους και έναν - έναν τους κατακτούμε". Ανέφερε ότι τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της χώρας γίνονται πιο ανταγωνιστικά, η Ελλάδα γίνεται διεθνής δίαυλος ενέργειας και κέντρο υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Οι πολιτικές μας αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα, είπε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε:

    "Τα δραματικά ελλείμματα του παρελθόντος περιορίζονται δραστικά. Η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μετά από πολύχρονη υποχώρηση ήδη κέρδισε τη χρονιά που πέρασε οχτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη, η εξωστρέφεια της οικονομίας γίνεται πραγματικότητα, οι εξαγωγές αυξάνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, η τουριστική βιομηχανία καταγράφει σημαντική άνοδο, η ανεργία άρχισε να μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται, το κλίμα βελτιώνεται σε ολόκληρη τη χώρα και η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα αναπτυξιακή τροχιά".

    Ο κ. Καραμανλής είπε, επίσης, ότι αφήσαμε στο χθες την πολιτική του διαχωρισμού σε "δύο Ελλάδες" και παραμερίσαμε την αντίληψη της μίας και της άλλης Ελλάδας. "Η καρδιά της Ελλάδας βρίσκεται εδώ, στην ελληνική περιφέρεια" τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Κλείνοντας την ομιλία του στο θερμό ακροατήριο των νέων της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "επιλέξαμε με ευθύνη και διορατικότητα το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην υγεία, στην παιδεία, προχωρούμε με σχέδιο και σταθερούς στόχους, με ξεκάθαρες επιδιώξεις για να εξασφαλίσουμε στη χώρα πλεονέκτημα για την ανάπτυξη".

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μουσείο στο Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκάδα. Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τη νομαρχία του νησιού.

    [02] Στο Βόλο η Αλέκα Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινές δηλώσεις της στο Βόλο επέκρινε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι "στέκονται αδιάφοροι μπροστά στο δράμα του παλαιστινιακού λαού και στο γεγονός ότι αρχίζει και επεκτείνεται ο πόλεμος στο Λίβανο και δεν ξέρουμε που θα πάει".

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "το να λένε για διάλογο, το να δίνουν συστάσεις και στις δύο πλευρές είναι έγκλημα. Το θέμα είναι ένα. Να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και η συστράτευση πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο στο δίκιο του παλαιστινιακού λαού και τίποτα άλλο».

    Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφερομένη στις εκλογές γιά τους ΟΤΑ είπε πως στις τοπικές εκλογές τα ψηφοδέλτια δεν είναι -όπως πάντα- τοπικά, αλλά στηρίζονται από κόμματα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Και δεύτερο, είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σήμερα μια σειρά αρμοδιότητες που έχουν σχέση με τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

    Επομένως, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, η ψήφος είναι πολιτική. Κάθε συνδυασμός θα πολιτευτεί ανάλογα με το κόμμα που το στηρίζει. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χάσουν σβ αυτές τις εκλογές για να ανοίξει ο δρόμος μιας αποτελεσματικής αντεπίθεσης του λαού, όχι μόνο για να ανακτήσει ό,τι έχασε, αλλά κυρίως δεν πρέπει να χάσει περισσότερα. Αντεπίθεση για να ανακτήσει ό,τι έχασε και να μη χάσει περισσότερα,αλλά να κερδίσει, συμπλήρωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η γγ του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στο Βόλο. Το πρωί, μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στον ΟΣΕ και συναντήθηκε με το ΔΣ του σωματείου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το ανοιχτό πρόγραμμα εφήβων και νέων ενηλίκων «ΠΙΛΟΤΟΣ». Το μεσημέρι, συαντήθηκε με εργαζομένους 304 ΠΕΒ στρατιωτικό εργοστάσιο.

    Το απόγευμα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου.

    [03] Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του με θέμα την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, χωρίς να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, όπως ήλπιζε η Βηρυτός.

    Σε μια πολύ σύντομη ανακοίνωση που διαβάστηκε από τον ασκούντα την προεδρία του, τον γάλλο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ζαν Μάρκ ντε λα Σαμπλιέρ, το Συμβούλιο "εκφράζει την ικανοποίηση" του για την αποστολή την Πέμπτη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν μιάς ομάδας καλών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή.

    Το Συμβούλιο "ζητεί από όλα τα κράτη και από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν πλήρως με την ομάδα αυτή", προστίθεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε κατά το τέλος της επείγουσας συνόδου που έγινε με αίτημα της Βηρυτού, η οποία επιθυμούσε μιαν απάντηση πολύ πιο σθεναρή από τον ΟΗΕ.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας "αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση για την αποστολή της ομάδας αυτής, την οποία ελπίζει ότι θα λάβει το συντομότερο δυνατό", καταλήγει το κείμενο αυτό των έξι γραμμών.

    Αύριο φθάνει στη Μέση Ανατολή, ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της βίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερκι Τουομιόγια, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας που ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της ΕΕ.

    Το πρωί, ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν και πάλι το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας. Τα αεροπλάνα έρριξαν δυο πυραύλους σε διάδρομο του αεροδρομίου που παραμένει κλειστό από τον πρώτο βομβαρδισμό χθες το πρωί.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν γέφυρες και δρόμους στο σιιτικό προάστιο της Βηρυτού και δεξαμενές καυσίμων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Τζιγέχ, έξω από τη λιβανική πρωτεύουσα, οι οποίες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, ο οποίος έχει κλείσει.

    Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 55 Λιβανέζοι άμαχοι, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν από τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών υπάρχουν θύματα. Πάντως τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες κατοίκων της Βηρυτού που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματισμένους .

    Η Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, απάντησε πλήττοντας με ρουκέτες το βόρειο Ισραήλ, όπου έχουν σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί πολίτες και 95 έχουν τραυματιστεί.

    Στη Βηρυτό και στα άλλα αστικά κέντρα του Λιβάνου οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό, καθώς φοβούνται ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα ενταθούν.

    Η κλιμάκωση της βίας προκαλεί ανησυχίες ότι ο επόμενος στόχος είναι η Συρία, η οποία κατηγορείται ότι μαζί με το Ιράν υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ.

    Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην χτυπήσει τη Συρία, διότι μία τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον του ισλαμικού κόσμου και θα προκαλέσει "σκληρή απάντηση".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της βίας απειλεί την αντι-συριακή κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά απέφυγε να επικρίνει το Ισραήλ για την τακτική του. Αντιθέτως δήλωσε ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας".

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, από την πλευρά της, κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά επέκρινε τη Συρία, ζητώντας από τη Δαμασκό να πιέσει τη Χεζμπολάχ για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Ο πρεσβευτής της Συρίας στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ζήτησε την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλίων.

    O Ολμερτ θέτει τρεις όρους για κατάπαυση του πυρός

    Τρεις όρους για την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο έθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μίρι Έισιν.

    "Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να τερματίσει τις επιχειρήσεις μας στο Λίβανο αν η Χεζμπολάχ απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες μας και σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και εφόσον η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφασίσει να εφαρμόσει την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", που ελήφθη στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004 και αφορά τον αφοπλισμό της σιιτικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, δεν έχουν ασκηθεί διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιχειρήσεις, "μολονότι έχουν εκφραστεί επικρίσεις".

    Η Έισιν απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο Λίβανο. Το δημόσιο ραδιόφωνο, επικαλούμενο Ισραηλινούς υπουργούς, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ δεν αναμένει να υπάρξουν πολύ έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα "όσο οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται ουσιαστικά εναντίον της Χεζμπολάχ".

    Πράσινο φως του Ολμερτ για νέες επιθέσεις στο Λίβανο

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ έδωσε σήμερα το πράσινο φως στον στρατό για την εξακολούθηση των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο, ανακοίνωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός.

    Ο πρωθυπουργός ενέκρινε μια σειρά από στόχους που συνδέονται με τους σιίτες ενόπλους της Χεζμπολάχ που είναι υπεύθυνοι για την απαγωγή των δυο ισραηλινών στρατιωτών, πρόσθεσε ο ραδιοσταθμός χωρίς να δώσει άλλες διευκρινήσεις.

    Δύο πύραυλοι έπληξαν την πόλη Στάουρα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν με τουλάχιστον δύο πυραύλους τη δυτική είσοδο της πόλης Στάουρα, στον ανατολικό Λίβανο, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Συρία, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν από την επιδρομή αυτή υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

    Η Στάουρα, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα, είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις πάνω στον οδικό άξονα Βηρυτού-Δαμασκού που βομβαρδίστηκε ήδη από χθες το βράδυ, υποχρεώνοντας όσους προσπαθούσαν να φτάσουν στη Συρία να αναζητήσουν άλλο πέρασμα, μέσα από τα βουνά, για να βγουν από το Λίβανο.

    Το γραφείο του ηγέτη της Χεζμπολάχ βομβάρδισε η ισραηλινή αεροπορία.

    Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το γραφείο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως μετέδωσε η τηλεόραση της σιιτικής οργάνωσης.

    Τα ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν τουλάχιστον τρεις πυραύλους, στην τρίτη επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα στη συνοικία Χάρετ Χρέικ που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ αφού εκεί βρίσκονται όχι μόνο τα γραφεία αλλά και οι εγκαταστάσεις των μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης.

    Στο στόχαστρο των ισραηλινών πυραύλων βρέθηκαν επίσης δύο γέφυρες στη νότια είσοδο της Βηρυτού, μία από τις οποίες είναι εντός της περιμέτρου όπου βρίσκεαι η πρεσβεία του Ιράν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 July 2006 - 18:30:21 UTC