Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: «'Αμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο»
  • [02] Κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

  • [01] Κ.Καραμανλής: «'Αμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο»

    Την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο ζήτησε με παρέμβασή του σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα την άσκηση βίας.

    Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Aνευ όρων απελευθέρωση των αιχμαλώτων στρατιωτών, αφοπλισμός των παραστρατιωτικών οργανώσεων, αποκατάσταση της κυριαρχίας της λιβανικής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους του Λιβάνου, εξασφάλιση προστασίας των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή, διεθνής αρωγή για τις ανάγκες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου".

    Η Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, με γνώμονα την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

    Με αυτές τις θέσεις, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε αποστολές ασφαλούς επαναπατρισμού Ελλήνων αλλά και άλλων πολιτών. Η προσπάθεια αυτή, που αναγνωρίζεται διεθνώς, θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ότι τις τελευταίες ημέρες στο Λίβανο και στο Ισραήλ η χρήση βίας πλήττει το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δοκιμάζει τις αρχές και τις αξίες της διεθνούς κοινότητας, εξαντλεί τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, θέτει υπό διωγμό τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η βία, τόνισε ο κ. Καραμανλής δεν διακρίνεται σε καλή και κακή. Την καταδικάζουμε απερίφραστα, συνολικά και κατηγορηματικά.

    [02] Κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Για πλήρη απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από όλα τα προβλήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, καθώς και από τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του προς τους Συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι ανύπαρκτη η αντιμετώπιση, εκ μέρους της κυβέρνησης, της οικολογικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, ενώ την επέκρινε και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το υπαρκτό, όπως είπε, πρόβλημα των καταπατητών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα δίνει ένα σήμα "καταπατείστε και εμείς σας επιβραβεύουμε" και τόνισε την ανάγκη μιας πολιτικής, η οποία, όπως είπε, θα αντιμετωπίζει και το κοινωνικό πρόβλημα αλλά και την οικολογική ανάπτυξη των πόλεων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι είναι ανύπαρκτη η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδειούχων και των ξένων τουριστών με τα δρομολόγια των πλοίων και επέκρινε την κυβέρνηση ότι την ίδια στιγμή αφήνει ανεξέλεγκτες τις αυξήσεις στα εισιτήρια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος και στο θέμα της αντιμετώπισης του "νέου κύματος ακρίβειας που πλήττει τον μέσο Έλληνα", λέγοντας ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους κερδοσκόπους, οι οποίοι κινούνται με αφορμή τις τιμές του πετρελαίου.

    "Η κυβέρνηση έχει δικό της σχέδιο και δικές της προτεραιότητες που δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σκανδαλώδη τρόπο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών και πρόσθεσε ότι στην απαίτησή μας για σχεδιασμό, διαφάνεια, διεθνείς διαγωνισμούς και κοινοβουλευτικό έλεγχο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε και έκανε πίσω.

    "Φαίνεται ότι αναβάλει τις αποφάσεις της και αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη της προχειρότητας", είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την άμυνα, αλλά έχει σχέδιο για την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για "εγκληματική απουσία" της κυβέρνησης από τη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι "η ελληνική φωνή στη διεθνή σκακιέρα και στην ΕΕ είναι ουραγός".

    "Εκεί που θα έπρεπε να έχουμε καθαρή στάση, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να καταδικάσουμε τις επιθέσεις από πλευράς Ισραήλ, να κινηθούμε για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές, να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης, η Ελλάδα φοβάται και κρύβεται πίσω από τρίτους", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έτσι η κυβέρνηση υποβιβάζει τη θέση της χώρας μας και δεν δημιουργεί πλαίσιο ασφάλειας σε μία περιοχή, όπου θα έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πως μπορεί να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο ασφάλειας που είναι απαραίτητο για τη χώρα.

    "Ακόμα και σε απλά πράγματα, όπως η εκκένωση του Λιβάνου από τους αμάχους τα έκαναν θάλασσα", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας τέλος ότι "είναι κρίμα, αλλά και οι Έλληνες του Λιβάνου ένιωσαν την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης".

    Συνάντηση Παπανδρέου-Αναστασιάδη

    "Η σημερινή μέρα είναι παραμονή της επετείου της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, μία μέρα που μας θυμίζει τις πληγές που είναι ακόμα ανοιχτές και γι'αυτό και ευχόμαστε και εργαζόμαστε συστηματικά για την επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη.

    "Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ και του βοηθού του Ι. Γκαμπάρι,με την ελπίδα ότι αυτές θα ανοίξουν νέες προοπτικές και θα υπάρξουν νέα βήματα, ώστε να κινηθεί ξανά το Κυπριακό, με στόχο την τελική επίλυσή του. Αυτό είναι και ευχή και αγώνας, τον οποίο εμείς δίνουμε", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Τουρκία, όπως πάντα τονίζουμε,πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε το ρόλο της Κυπριακής δημοκρατίας στη Μεσανατολική κρίση, λέγοντας ότι "θέλω να συγχαρώ την Κυπριακή Δημοκρατία για το ρόλο που παίζει στη Μέση Ανατολή, έχοντας καταφέρει μια επιτυχημένη επιχείρηση για την εκκένωση του Λιβάνου απο τον άμαχο πληθυσμό. Δείχνει το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε κρίσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή".

    Στις δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως "όσο ο χρόνος περνά αναξιοποίητος, τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται και μετατρέπονται σε γεγονότα μη αναστρέψιμα".

    Συνεπώς, είπε, είναι ανάγκη όλοι απο κοινού να αναλάβουμε ευθύνες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε μία επανέναρξη διαλόγου ουσίας, που να μας οδηγήσει σε λύση αποδεκτή και απο τους ελληνοκύπριους. Εμείς, είπε, θα συμπαρασταθούμε στις κυβερνήσεις, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, ενόσω παίρνονται αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για τις σημαντικές, όπως είπε, πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς "σε χώρες ή Συνασπισμούς που είναι δύσκολη η δική μας πρόσβαση" και πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για τις επαφές με τους κ.κ.Γκαμπάρι και Μπράιζα και του μετέφερε "την αγωνία όσων προβληματίζονται για την αναγκαιότητα αξιοποίησης του χρόνου και των ευκαιριών".

    Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι ανάγκη να αξιοποιήσει η Κύπρος τη θέση της στην Ευρώπη και τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δίνονται απο τα Ηνωμένα Εθνη,"όσο είναι καιρός".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 July 2006 - 12:30:21 UTC