Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για την εκτροπή του Αχελώου

  • [01] Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για την εκτροπή του Αχελώου

    Μετά από μια μαραθώνια συζήτηση, υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκτροπή του ποταμού Αχελώου και την διαχείριση των υδάτινων πόρων στις λεκάνες απορροής ποταμών.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, έκανε λόγο για έργα εθνικής κλίμακας, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμες τις ενστάσεις τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και ορισμένων βουλευτών, για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό στραβισμό.

    Οι δύο πάντως ρυθμίσεις, προκάλεσαν την διαφοροποίηση, από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους, βουλευτών τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

    Από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών, το πρώτο όχι στην εκτροπή του Αχελώου είπε ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής Απόστολος Κωστόπουλος, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ατίθασος Αχελώος δεν υποκύπτει στα κομματικά κελεύσματα. Ενστάσεις και διαφωνίες και για τις δύο τροπολογίες εξέφρασε ο βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Γεωργιάδης που πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση και να γίνει διευρυμένος διάλογος, ενώ, η βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία για την διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δήλωσε ότι υπερψηφίζει την τροπολογία για την εκτροπή του Αχελώου και καταψηφίζει όμως την ρύθμιση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Ωστόσο, οι Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές Χρήστος Βερελής Ανδρέας Μακρυπίδης και Θάνος Μωραίτης, της Άρτας, Θόδωρος Κολιοπάνος, και της Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης εξέφρασαν την διαφωνία τους για την ρύθμιση αυτή.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι «η Βουλή νομοθετεί ένα παράνομο νόμο, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ έκαναν λόγο για οικολογικό έγκλημα.

    Λίγο αργότερα, οι βουλευτές Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ, Άγγελος Μανωλάκης και Αναστάσιος Χωρέμης καθώς και ο Χρήστος Χάιδος που εκλέγεται στα Τρίκαλα, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν την ρύθμιση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις των διαφωνούντων βουλευτών, ο κ Σουφλιάς επανέλαβε ότι είναι έργο εθνικής σημασίας, κατεξοχήν περιβαλλοντικό και θα ωφελήσει όλη την Ελλάδα.

    «Ουδέποτε το ΣτΕ αρνήθηκε την κατασκευή του έργου στον Αχελώο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σουφλιάς.

    Στήριξη στον κ Σουφλιά έδωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε το νερό στη θάλασσα και την ίδια ώρα να το έχει ανάγκη μια άλλη περιοχή.

    Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου τάχθηκε το ΚΚΕ, που καταψήφισε την διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ ο ΣΥΝ διαφώνησε και με τις δύο ρυθμίσεις.

    Εν τω μεταξύ, πράσινο φως έδωσε η Βουλή, και στην τροπολογία για την μεταφορά του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό με ταυτόχρονη ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Σύμφωνα με την ρύθμιση στην περιοχή του Ελαιώνα καθορίζεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40.000 θέσεων, κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου καθώς και υπέργειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης και χώροι πρασίνου. Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση θα είναι 53.000.

    Την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Υπέρ της ρύθμισης δήλωσε και ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης που τόνισε ότι θα βοηθήσει αυτή την πολύπαθη πόλη να αναβαθμιστεί σημαντικά.

    Κατά της ρύθμισης τάχθηκε το ΚΚΕ ενώ ο εισηγητής του Νίκος Γκατζής κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ότι χαρίζουν δημόσια γη σε μια ανώνυμη εταιρία. Την διαφωνία της εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Τέλος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ανταποκρινόμενος σε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, εμφανίστηκε θετικός στο να αυξηθεί από 10 σε 15% το ποσοστό εμπορικής χρήσης στο γήπεδο του Ολυμπιακού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 July 2006 - 20:30:15 UTC