Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ

  • [01] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε συνοικία της νότιας Βηρυτού κοντά στο αεροδρόμιο, όπου έχασε τη ζωή του ένας Λιβανέζος στρατιώτης.

    Παράλληλα, πραγματοποίησε επιδρομές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Επίσης βομβάρδισε δύο γέφυρες βόρεια της Βηρυτού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πολίτες και 12 να τραυματιστούν.

    Οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων έκοψαν ένα βασικό οδικό άξονα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους από τη Συρία, αλλά και για την απομάκρυνση των πολιτών προς τη Συρία.

    Επίσης, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τέσσερις γέφυρες στον παραθαλάσσιο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τη Βηρυτό με το βόρειο Λίβανο. "Αυτή ήταν η βασική οδός ανεφοδιασμού για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όλες οι προμήθειές μας έρχονται από τη Συρία", τόνισε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Τζένιφερ Παγώνη.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε εξάλλου ότι λόγω των βομβαρδισμών αναγκάστηκε να διακόψει την επιχείρηση απομάκρυνσης εργατών από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα προς τη Συρία. Μία αυτοκινητοπομπή με μετανάστες εργάτες αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα από το Λίβανο με κατεύθυνση τη Δαμασκό.

    Στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα χώρο στάθμευσης φορτηγών και λεωφορείων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν 25 άμαχοι, δήλωσαν σήμερα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάδισαν το πάρκινγκ το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Κάα στη βόρεια πλευρά της Μπεκάα κοντά σε λιβανικό τελωνείο στα σύνορα με τη Συρία.

    Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και τις χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ από οβίδες της Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες. Επίσης ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έλαβε διαταγή από τον υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ, να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση που θα κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι, όπως ανέφερε μία εκπρόσωπος του υπουργείου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο στρατός έλαβε διαταγή να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων, στόχος του οποίου είναι να αναλάβει γρήγορα τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου. "Πρόκειται για προετοιμασία και όχι για επιχειρησιακή διαταγή", πρόσθεσε.

    Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica, δηλώνει ότι η Χεζμπολάχ θα εξαφανισθεί όταν τα αίτια που τη δημιούργησαν δεν θα υπάρχουν πια.

    "Η Χεζμπολάχ είχε σημαντικό ρόλο, υπερασπίσθηκε σύνορα που παραβιάζονταν συνεχώς, αντιμετωπίζει την επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. Η εξαφάνιση των αιτίων προϋποθέτει και την εξαφάνιση των αποτελεσμάτων", λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου και επισημαίνει: "Η Χεζμπολάχ δημιουργήθηκε από το Ισραήλ. Οχι στην πράξη, αλλά το Ισραήλ δημιούργησε τις συνθήκες για να υπάρχει και να ενισχύεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο Λίβανος τελούσε υπό κατοχή επί 20 χρόνια και η Χεζμπολάχ είχε τα μέσα να νομιμοποιήσει την παρουσία της στο νότο. Γίνεται συχνά λόγος για την απόφαση 1559 του ΟΗΕ (η οποία ζητεί τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ) αλλά δεν μιλάμε πολύ για τις αποφάσεις τις οποίες δεν εφάρμοσαν ποτέ οι άλλοι", λέει.

    Ο Φουάντ Σινιόρα αμφισβητεί ότι οι βομβαρδισμοί του Λιβάνου προκλήθηκαν από την απαγωγή των δύο ισραηλινών στρατιωτών από την Χεζμπολάχ στις 12 Ιουλίου.

    Ελπίδες για συμφωνία στο συμβούλιο Ασφαλείας

    "Θέμα ημερών" είναι, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις η υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Λίβανο.

    "Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Τώρα εργαζόμαστε επί ενός σχεδίου απόφασης και ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί. Θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών", δήλωσε η Κοντολίζα Ράις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Συνεργαζόμαστε στενά με τους Γάλλους. Συνεργαζόμαστε και με άλλους. Θέλουμε να δούμε τον τερματισμό του πολέμου αυτού, επίσης οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματισθούν κατά τρόπον που να ευνοεί μια διαρκή ειρήνη", είπε.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ, οι διαπραγματεύσεις επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο συνεχίσθηκαν χθες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και είναι πιθανόν να παραταθούν μέχρι μετά το τέλος της εβδομάδας.

    Από την πλευρά, του ο επικεφαλής της λιβανικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Σαάντ Χαρίρι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα στη Μόσχα ότι μια κατάπαυση του πυρός θα συμφωνηθεί "την προσεχή εβδομάδα". "Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αυτήν την εβδομάδα", δήλωσε ο Χαρίσι σύμφωνα με το Ιτάρ Τας.

    Συνέντευξη Τύπου ελληνικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το Λίβανο

    Τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψή τους στο βομβαρδισμένο νότιο Λίβανο και τη νότια Βηρυτό, μετέφεραν τα μέλη ελληνικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μέλη του Συνασπισμού, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων ειρήνης.

    Τα 13 μέλη της αντιπροσωπείας ξεκίνησαν από την Αθήνα στις 28 Ιουλίου για τη Βηρυτό και επέστρεψαν σήμερα το πρωί.

    Οπως τόνισαν, η κατάσταση στο νότιο Λίβανο και τη νότια Βηρυτό, είναι τραγική και οι ανάγκες σε βασικά αγαθά γίνονται ολοένα και περισσότερες. Παράλληλα επισήμαναν ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός, αλλά και για την αποκατάσταση του Λιβάνου.

    Καταδίκασαν τη στάση του Ισραήλ, το οποίο, όπως υποστήριξαν, ακολουθεί την τακτική σχηματισμού μιας νεκρής ζώνης στο νότιο Λίβανο για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων, σκοτώνοντας αμάχους.

    Επισήμαναν ακόμη τους κινδύνους που διαφαίνονται για μια γενικότερη σύρραξη στην περιοχή με θρησκευτικό περιεχόμενο.

    Τέλος αναφέρθηκαν στις συναντήσεις που είχαν στο Λίβανο όπως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου και εκπροσώπους κομμάτων, τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Κυριακής και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία, σε στρατόπεδα προσφύγων και στις γειτονιές της νότιας Βηρυτού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 August 2006 - 14:30:16 UTC