Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεκτείνονται οι επιχειρήσεις στο Λίβανο
  • [02] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Τσιτουρίδη
  • [03] Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο Ρώσο πρέσβη
  • [04] Σύγκληση Ολομέλειας Εφετών για την υπόθεση του Άλεξ

  • [01] Επεκτείνονται οι επιχειρήσεις στο Λίβανο

    Το κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο, με στόχο να καταφέρει ένα πιο σκληρό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ και να αποτρέψει τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπολύει η σιιτική οργάνωση κατά του βορείου Ισραήλ.

    "Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τις προτάσεις του υπουργείου Αμυνας για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στο Λίβανο", αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Περέτζ υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης διείσδυσης του ισραηλινού στρατού στο λιβανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ είχε εκφράσει φόβους ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα σημειώνονταν βαρειές απώλειες στις τάξεις του στρατού.

    Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 9 έναντι 3 και 3 αποχές.

    Το Ισραήλ έχει στείλει ήδη 10.000 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο και για την ώρα παραμένει άγνωστος ο πρόσθετος αριθμός ανδρών που προτίθεται να αναπτύξει στο πλαίσιο της διευρυμένης στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με το γραφείο του Ολμέρτ οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν χωριστά.

    Οπως επισημαίνουν οι παρατηρητές, η σημερινή απόφαση για βαθύτερη στατιωτική διείσδυση στο νότιο Λίβανο, πιθανώς έως τον ποταμό Λιτάνι, δηλαδή τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, πιστεύεται ότι θα προκαλέσει μείζονα πολεμική κλιμάκωση, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση των εχθροπραξιών, που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον χιλίων Λιβανέζων και περίπου 100 Ισραηλινών από τις 12 Ιουλίου.

    Μετά από τέσσερις εβδομάδες πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1000 Λιβανέζους και σε 100 Ισραηλινούς,η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο Ισραήλ φαίνεται να εκτιμά ότι η επέκταση των επιχειρήσεων προς βορρά θα βοηθήσει στην επίτευξη μιάς συμφωνίας με όρους καλύτερους για το Ισραήλ.

    Το υπουργικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο προώθησης των δυνάμεών του σε βάθος 20 χιλιομέτρων ως τον ποταμό Λιτάνι και ίσως ακόμη περισσότερο. Οι ισραηλινοί στρατηγοί και ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Πέρετζ υποστηρίζουν το σχέδιο αυτό ελπίζοντας να καταστρέψουν όσο γίνεται περισότερο τις θέσεις της Χεζμπολλάχ πριν την εφαρμογή οιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πάντως ότι η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν την Πέμπτη ,καθώς οι διαφωνίες είναι έντονες.Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου που βρίσκεται από χθες στην Νέα Υόρκη προειδοποίησε τις μεγάλες δυνάμεις ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της κυβένησης της Βηρυτού είναι αναπόφευκτος ένας νέος εμφύλιος πόλεμος.Ο Λίβανος αξιώνει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

    Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις του μόνο όταν αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο μία ξένη ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη ,η οποία από κοινού με τον λιβανικό στρατό θα αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής ώστε να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολλάχ στο βόρειο Ισραήλ.

    Υπό το βάρος των αραβικών ενστάσεων, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν το αρχικό σχέδιο απόφασης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι πότε και ποιά διεθνής ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο.

    Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάν Γκίλερμαν τόνισε ότι το κρίσιμο τεστ που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι η υιοθέτηση απλώς μιάς απόφασης ,αλλά ο τερματισμός "της απειλής της Χεζμπολάχ και των υποστηρικτών της έναντι του Λιβάνου και του Ισραήλ".

    Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται οι επιθέσεις των Ισραηλινών στο Λίβανο. Τουλαχιστον επτά άνθρωποι, περιλαμβανομένων ενός στελέχους της Χεζμπολά, της συζύγου του και των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν, σήμερα το πρωί, από βομβαρδισμό Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών που κατέστρεψε το σπίτι τους στην Ματσγκάρα, στο νότιο τμήμα της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου, ανέφερε η τοπική αστυνομία.

    Επίσης, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα Παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων κοντά στη Σιδώνα τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα ένας πρόσφυγας να βρει το θάνατο και άλλοι έξι να τραυματισθούν, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Στην διάρκεια της νύκτας η Ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Μαζικοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν στην Άκκαρ, στο βόρειο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, ο νεότερος απολογισμός από την επιδρομή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη σιιτική συνοικία Σίγια τη Δευτέρα το βράδυ είναι 30 νεκροί και οι διπλάσιοι τραυματίες, ανέφεραν οι τοπικές πηγές ασφάλειας.

    Επαφές Ντ.Μπακογιάννη για το Μεσανατολικό

    Συναντήσεις με το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Αλ Τάνι είχε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη, ενώ θα συναντηθεί και με τον ομόλογό της των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "μετά και από τις σημερινές συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών, καθώς και τις άλλες πληροφορίες που υπάρχουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκονται σε κορύφωση οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις, σε ένα μάλλον βαρύ κλίμα, στην προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων επί ενός σχεδίου απόφασης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Λίβανο".

    Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η κα Μπακογιάννη είχε λεπτομερή συζήτηση και σε ό,τι αφορά στις πτυχές του σχεδίου απόφασης, αλλά και για την κατάσταση στην περιοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελλάδα το Σεπτέμβριο.

    Οι συζητήσεις, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, αφορούσαν και στο τι θα αντιμετωπίσει η περιοχή, αλλά και πως θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την ελληνική θέση για ισχυρή κυβέρνηση στο Λίβανο.

    Εξ' άλλου οι ΗΠΑ και η Γαλλία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία, ενώ φθάνουν στα Ηνωμένα Εθνη φήμες ακόμη και για ενδεχόμενη κατάθεση από τους Γάλλους δικού τους προσχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η δυστοκία που υπάρχει αφορά στην απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και με ποιο τρόπο και ποιος θα αναλάβει, σε τυχόν απόσυρση, τον έλεγχο της περιοχής.

    [02] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Τσιτουρίδη

    Το λεγόμενο "μίνι ασφαλιστικό" συζήτησαν στο υπ. Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομίας Οικονομικών και Απασχόλησης κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης. Το σχετικό σχέδιο νόμου, όπως δήλωσε ο κ. Τσιτουρίδης θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για την ενοποίηση επικουρικών ταμείων.

    Στο μεταξύ το 71,97% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας ανέρχεται η συμμετοχή της Credit Agricole, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει για την εξαγορά της.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η γαλλική τράπεζα, με την εκκαθάριση της μεταβίβασης, η συνολική συμμετοχή της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής θα ανέρχεται σε 71,97%. Ειδικότερα:

    - 1.300 μέτοχοι της Εμπορικής, οι οποίοι κατέχουν συνολικά 69.574.826 μετοχές αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση μέχρι και τη λήξη της περιόδου αποδοχής στις 7 Αυγούστου 2006, αντιπροσωπεύοντας περίπου 52,55% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής

    - Σε συνδυασμό με την άμεση συμμετοχή της Credit Agricole S.A. που ανέρχεται σε 25.702.456 μετοχές (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 14.002.359 μετοχές, οι οποίες αποκτήθηκαν χρηματιστηριακώς από την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης μέχρι σήμερα), και οι οποίες αντιπροσωπεύουν 19,41% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, το ποσοστό της Cr?dit Agricole S.A. στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής θα ανέλθει με την εκκαθάριση της μεταβίβασης στο 71,97%

    Η ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης και η εκκαθάριση της μεταβίβασης των μετοχών της Εμπορικής, οι οποίες προσφέρθηκαν εγκύρως μέχρι τις 7 Αυγούστου 2006, αναμένεται να λάβει χώρα στις 16 Αυγούστου 2006.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εγκρίνει την απόκτηση ελέγχου της Εμπορικής από την Credit Agricole S.A., σύμφωνα με το Ν. 2076/1992. Η δημόσια πρόταση γνωστοποιήθηκε με τη συνοπτική διαδικασία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της το αργότερο μέχρι τις 21 Αυγούστου 2006

    Σε δηλώσεις του ο Rene Carron, πρόεδρος της Credit Agricole εκφράζει τον ενθουσιασμό του για την επιτυχία της δημοσίας πρότασης για την Εμπορική και εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους άλλους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προσφέροντας τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση. "Αυτή η συναλλαγή σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα στη διεθνή μας στρατηγική και θα συνεισφέρει στον στόχο μας να αυξήσουμε τα έσoδα από δραστηριότητες εκτός Γαλλίας. Ανυπομονούμε να ενδυναμώσουμε την τράπεζα στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες προς όφελος των δραστηριοτήτων της Εμπορικής, των πελατών και των εργαζομένων της", αναφέρει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας και δεύτερης σε μέγεθος στην Ευρώπη.

    Ο Georges Pauget, διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole σε δηλώσεις του αναφέρει ότι«στρατηγικά,αυτή η εξαγορά συνάδει απόλυτα με τους στόχους μας, καθώς μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τη γεωγραφική μας παρουσία και μας δίνει πρόσβαση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά και σε μια ταχέως εξελισσόμενη περιοχή. Επιπλέον, συνάδει με όλα τα χρηματοοικονομικά μας κριτήρια στα πλαίσια των εξαγορών. Θα επικεντρωθούμε τώρα στην εξέλιξη των διαδικασιών λειτουργίας της Εμπορικής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνου,της προώθησης προϊόντων και της διαχείρισης πελατών καθώς και στις σχέσεις με τους εργαζόμενους και στην εκπαίδευση τους, σύμφωνα με τη βέλτιστη πρακτική της Credit Agricole".

    [03] Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο Ρώσο πρέσβη

    Τις θέσεις του ΣΥΝ σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στο Λίβανο παρουσίασε στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αλεξάντερ Βντόβιν, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

    Την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούσαν ο βουλευτής Θαν. Λεβέντης, ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ και μέλος της ΠΓ του κόμματος, και η Σούλα Παναρέτου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΝ, ο Θαν. Λεβέντης δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι η αντιπροσωπεία του κόμματος μετέφερε στον κ. Βντόβιν τη θέση του ΣΥΝ ότι το υπό συζήτηση ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Λίβανο. Ανέφερε επίσης ότι επιδόθηκε στον κ. Βντόβιν η δήλωση της αντιπροσωπείας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία επισκέφθηκε τη λιβανική πρωτεύουσα.

    "Ζητήσαμε από τον κ. πρέσβη -είπε- να μεταφέρει προς την κυβέρνηση της Ρωσίας το αίτημα που μας διαβιβάστηκε από όλες τις πολιτικές παρατάξεις του Λιβάνου, για άμεση κατάπαυση του πυρός, για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο, για άμεση παροχή βοήθειας προς όλα τα θύματα του πολέμου αλλά και όλους τους κατοίκους που υποφέρουν, και βέβαια να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση μέσα από διαβουλεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Σύμφωνα με τον Θαν. Λεβέντη, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι "και η Ρωσία προβάλλει το αίτημα της άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών, της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων, και ότι η κυβέρνησή του κάνει προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας να βγει μια απόφαση αποδεκτή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί, να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμη".

    [04] Σύγκληση Ολομέλειας Εφετών για την υπόθεση του Άλεξ

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς ζήτησε σήμερα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Στυλιανό Γκρόζο, να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου η υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ στη Βέροια να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Ο κ. Γκρόζος θα διαβιβάσει το αίτημα στον προϊστάμενο της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Χαρίλαο Αγγελόπουλο, προκειμένου να ορίσει την ημέρα σύγκλησης της Ολομέλειας, που αναμένεται να είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου 2006.

    Στο έγγραφο αίτημά του ο κ. Σανιδάς επικαλείται τους εξής λόγους, για τους οποίους ζητάει τη σύγκληση της Ολομέλειας:1) τη σοβαρότητα της υπόθεσης, η οποία έχει ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, 2) τη δυσχέρεια της υπόθεσης, 3) δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία σχετίζουν τη θανάτωση του Άλεξ, ακόμα και με παιδεραστία, 4) την ύπαρξη ομάδας ατόμων, πολύ πιθανά συγγενών κάποιων από τους ανήλικους κατηγορούμενους, η οποία επιδιώκει την με οποιονδήποτε τρόπο μη αποκάλυψη της αλήθειας. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, η ομάδα αυτή, τρομοκρατεί με κάθε τρόπο κάποίον ή κάποιους από τους κατηγορούμενους.

    Παράλληλα, ο κ. Σανιδάς αναφέρει στο αίτημά του ότι είναι ορθές οι πληροφορίες ότι κάποιος ή κάποιοι από τους ανηλίκους θέλουν να αποκαλύψουν την αλήθεια και για αυτό υπάρχουν και οι απειλές. Αναφέρει επίσης ότι οι αντιφατικές καταθέσεις των ανήλικων φαίνεται να είναι αποτέλεσμα καθοδήγησης τρίτων ατόμων (πιθανώς συγγενών των ανηλίκων), τα οποία προφανώς επιδιώκουν τη μη αποκάλυψη της αλήθειας.

    Παράλληλα, ο κ. Σανιδάς αναφέρεται και στα επεισόδια που έγιναν πριν λίγες μέρες στη Βέροια με δικηγόρο ενός εκ των κατηγορουμένων και πολίτη, επεισόδια τα οποία, όπως σημειώνει, είναι ικανά να διαταράξουν τη νηφαλιότητα και την ηρεμία με την οποία είναι επιβεβλημένο να χειρίζονται την υπόθεση οι δικαστικοί λειτουργοί της Βέροιας. Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση του Άλεξ φαίνεται αρκετά περιπλοκή και σκοτεινή.

    Τέλος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται και στο αίτημα των δύο δικηγόρων του 13χρονου κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη που ζητούν να παραπεμφθεί η υπόθεση για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 August 2006 - 18:30:30 UTC