Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη
  • [02] Ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [03] Η Μπακογιάννη στην Ιορδανία

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας κ.Γιώργο Αλογοσκούφη, θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου,στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η πορεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς και η ομιλία του πρωθυπουργού και τα μέτρα που θα εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Δείπνο στους βουλευτές του κόμματός του παρέθεσε χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε εξοχικό κέντρο στη Νέα Μάκρη. Στο δείπνο εκλήθησαν αλφαβητικά οι πρώτοι 36 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές περιεστράφη γύρω από τις πρόσφατες πυρκαγιές καθώς και στις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι πυρκαγιές στη Χαλκιδική και στη Λακωνία συνιστούν μεγάλο πλήγμα αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα πληγεί ο τουρισμός.

    Είπε ακόμη ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών καθώς επίσης και των καταπατήσεων στις καμένες εκτάσεις όπως και άλλων παράνομων ενεργειών.

    Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το σύνολο της χώρας αλλά και για την υπερνομαρχία. Ευχήθηκε δε καλή επιτυχία στον κ. Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος παραβρέθηκε στο δείπνο.

    Η συζήτηση ήταν σε χαλαρή ατμόσφαιρα . Τέλος ο γραμματέας της ΚΟ κ. Απόστολος Σταύρου ανέφερε ότι θα γίνουν τρία ακόμη τέτοια δείπνα προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές της ΚΟ του κόμματος.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνο Βερέμη, είχε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ.

    Ο κ. Βερέμης δήλωσε ότι ζήτησε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για να του παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με τη μεταρρύθμιση και επανέλαβε τη θέση του ότι η εκλογή των Πρυτάνεων θα πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των φοιτητών και όχι μόνο από τους "κομματικούς" εκπροσώπους, που, όπως είπε, ψηφίζουν σήμερα.

    Ο κ. Βερέμης υποστήριξε ότι "όσοι δεν έχουν σχέση με τα κόμματα και κυρίως οι φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα, έρχονται και διαμαρτύρονται και πρέπει να εκφράζονται και αυτοί".

    Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, αλλά σημείωσε ότι στη συζήτηση που είχαν δεν εξέφρασε πρόθεση για το χρόνο που θα γίνει. Επίσης, ο κ. Βερέμης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι κατ'αρχήν σύμφωνος με το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το καλοκαίρι και σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής δεν εξέφρασε άποψη για αλλαγές.

    Πάντως, χαρακτήρισε αστείες τις απόψεις για διάλογο από μηδενική βάση, αφού, όπως είπε, "συζητάμε εδώ και δύο χρόνια".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χαρακτηρισμό "νταήδες" που του είχε αποδοθεί σχετικά με τη στάση των φοιτητών, ο κ. Βερέμης υποστήριξε ότι ουδέποτε μίλησε για νταήδες φοιτητές και πως πρόκειται για διαστρέβλωση της άποψής του. Αυτό που είχα πει, πρόσθεσε, είναι ότι οι πολίτες και ο κόσμος που γυρνάει από τη δουλειά του στο σπίτι του δεν είναι νταήδες. Συμπλήρωσε ακόμη ότι απαντώντας τότε σε σχετική ερώτηση είχε προσθέσει ότι οι πολίτες που ψηφίζουν και γυρνούν το μεσημέρι στο σπίτι από τη δουλειά τους, δε θα πουν στη γυναίκα τους βάλε τη κατσαρόλα να φτιάξουμε φαΐ και εγώ θα πάω στο πανεπιστήμιο να ρίξω μία μπουνιά για να αντιδράσω στις καταλήψεις.

    Πρόσθεσε ακόμη πως πολύς κόσμος που δεν ανήκει κομματικά στη Νέα Δημοκρατία επιθυμεί και θέλει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Βερέμης κατέληξε λέγοντας ότι "και οι μισές μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν θα είναι κέρδος".

    Συνεργασία Κ. Καραμανλή με Γ. Βουλγαράκη

    Δίωρη συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη είχε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού, για τον προγραμματισμό δράσης έως και το επόμενο καλοκαίρι.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα πολιτισμού του περασμένου εξαμήνου εξελίχθηκε ικανοποιητικά και πρόσθεσε ότι πλέον μία σειρά απο πράγματα μπαίνουν σε τάξη.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επιστροφή απο το Μουσείο Γκετί ελληνικών αρχαιοτήτων που θα παρουσιαστούν στις 31 Αυγούστου και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά επιστρέφει τμήμα του Παρθενώνα απο το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το οποίο θα παραληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    [02] Ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Καραμάνο, οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν στα λύκεια της χώρας.

    Στο 1564 η ενημέρωση των υποψηφίων

    Από τον τηλεφωνικό αριθμό 1564 του υπουργείου Εσωτερικών θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκου.

    Ο ενδιαφερόμενος θα καλεί το 1564 και, αφού ακούσει το ηχογραφημένο εισαγωγικό μήνυμα, θα πληκτρολογεί στην τηλεφωνική συσκευή του την επιλογή «1». Κατόπιν, θα εισάγει τον οκταψήφιο Αριθμό Μαθητικού Δελτίου (Α.Μ.Δ.) και, αφού ελεγχθούν τα στοιχεία του, θα πληροφορείται εάν έχει ή δεν έχει επιτύχει και σε ποια Σχολή εισάγεται.

    Εάν πληκτρολογήσει λάθος τον Α.Μ.Δ. θα συνδέεται αυτόματα με τον πρώτο διαθέσιμο τηλεφωνητή του τηλεφωνικού κέντρου.

    [03] Η Μπακογιάννη στην Ιορδανία

    Δεκτή από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα το δεύτερο και τον πρωθυπουργό Μααρούφ Σουλεϊμάν Μπακχίτ και το μητροπολίτη Φιλαδέλφειας κ.Βενέδικτο, θα γίνει δεκτή σήμερα η υπουργός εξωτερικών , Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία επισκέπτεται το Αμάν της Ιορδανίας,στο πλαίσιο της περιοδείας της , στη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η κατάσταση στο Λίβανο και οι εξελίξεις στην περιοχή. Στη συνέχεια η υπουργός εξωτερικών θα μεταβεί στο Ισραήλ.

    "Μήνυμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης" προς το λαό του Λιβάνου, απηύθυνε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, φθάνοντας στη Βηρυτό από την Κύπρο.

    Κατά την επίσκεψή της στο κατεστραμμένο τμήμα της πόλης της Βηρυτού από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε, πως "πάντα μια από τις χειρότερες εντυπώσεις είναι η εντύπωση της απόλυτης καταστροφής" και σημείωσε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι να βοηθήσει "όσο πιο επιτυχώς για μια καλύτερη μέρα, καθώς ο Λίβανος δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Ελληνίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι για να ξεπεραστεί η ανησυχία που δημιουργείται από την ύπαρξη ενός διαστήματος που χαρακτηρίζεται από κενό ασφαλείας (ως την εφαρμογή δηλαδή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας), θα πρέπει "οι δυνάμεις να αναπτυχθούν το ταχύτερο δυνατόν και να υποστηριχθεί η εκεχειρία".

    Ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε πως η χώρα μας είναι μια ναυτική δύναμη και σημείωσε πως η συμβολή της θα αναφέρεται σε αυτό το πεδίο.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Ζαλούχ

    "Η Ελλάδα πήρε αποφάσεις που την τιμούν. Ζήτησε κατάπαυση του πυρός από την πρώτη στιγμή του πολέμου. Αν την είχαν ακούσει δεν θα είχαν πεθάνει τόσοι άνθρωποι, ούτε θα είχε συμβεί η μεγάλη καταστροφή των υποδομών".

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Φάουσι Ζαλούχ μετά από τη συνάντηση που είχε με την ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Λιβανέζος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και ζήτησε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την άρση του αποκλεισμού της χώρας του, την παύση των εχθροπραξιών που συνεχίζονται και την διαμεσολάβηση προς το Ισραήλ ώστε να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στη Βηρυτό, μετά από διαδοχικές επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ηγέτη του κόμματος των Σιϊτών Ναμπίχ Μπέρι, τον πρωθυπουργό της χώρας Φουάντ Σινιόρα και τον Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία, τόνισε πως ήταν "ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη που προβάλει ένα σαφές μήνυμα: πως η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να υπάρξει για να ακολουθήσουν τα αναγκαία βήματα προόδου".

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η συνεισφορά της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και στη διαδικασία για τη διατήρηση της ειρήνης.

    Επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία

    Με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (που βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ) συναντήθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την άφιξή της χθες το απόγευμα στο Αμάν της Ιορδανίας.

    Μετά από τη συνάντηση σε δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πολύχρονες σχέσεις Ελλάδας - Παλαιστίνης και στη συνομιλία που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, στη διάρκεια της οποίας ο κ.Αμπάς τόνισε την προσπάθειά του να συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις απόψεις του για την κρίση του Λιβάνου.

    "Η Ελλάδα προεδρεύει τον ερχόμενο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, επομένως, μας ενδιαφέρουν αυτές οι απόψεις, καθώς θέλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας", σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη, αναφερθείσα επιπροσθέτως στη σταθερή θέση της ΕΕ,για ενεργό συμμετοχή στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών χθες το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που οργάνωσε ο Ιορδανός ομόλογός της Αμπντελελάχ αλ Χαντίμπ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 August 2006 - 8:30:21 UTC