Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών
  • [02] Ο Γ.Παπανδρέου σε Γρεβενά και Φλώρινα
  • [03] Η Γιαννάκου συνεχάρη τους επιτυχόντες
  • [04] Διευρυμένη σύνοδος ΟΗΕ για τον Λίβανο
  • [05] Η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει την Κίνα

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κα.Ντόρα Μπακογιάννη,θα έχει σήμερα το μεσημέρι,στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Η κα Μπακογιάννη θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, τόσο για το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όσο και για την περιοδεία της στο Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία,που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες

    Συναντήσεις Καραμανλή με κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ

    Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ενόψει της Διεθνής Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και στις οποίες θα συμμετέχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί,έχει ως εξής:

    Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Στη συνάντηση θα παρίστανται ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ.Σιούφας και ο Υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

    Αργότερα την ίδια ημέρα ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΣΕΒ,παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης. Την Τετάρτη το πρωί ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και αργότερα με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.Και στις δύο συναντήσεις θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης.

    Την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΕΣΕΒΕ),με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και με την Εθνική Συνομοσπονδία Εθνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).Στις συναντήσεις αυτές θα παρίστανται,επίσης,οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης.

    Την Παρασκευή,1η Σεπτεμβρίου,το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ,παρουσία των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών.Αργότερα ο κ. Καραμανλή θα συναντηθεί με την ΠΑΣΕΓΕΣ,παρουσία των υπουργών Οικονομίας,Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

    [02] Ο Γ.Παπανδρέου σε Γρεβενά και Φλώρινα

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,το πρωί θα επισκεφθεί τα Γρεβενά και θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, η οποία θα συνέλθει με διευρυμένη σύνθεση.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στη Φλώρινα, όπου θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη από την Δυτική Μακεδονία,ενώ το βράδυ θα παραστεί στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2006», στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου και θα τιμηθεί για την προσφορά του στην ειρήνη και την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Ο Γ.Παπανδρέου στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής

    Για εγκληματική αμέλεια και ανευθυνότητα στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη Χαλκιδική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο κλείσιμο της σύσκεψης που είχε με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και κατοίκους στην κοινότητα Παλίμνη και παράλληλα ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών, να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, να προστατευθεί το περιβάλλον και, βεβαίως, να στηριχθεί και "επικοινωνιακά" η Χαλκιδική.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των νόμων και των προγραμμάτων που υπάρχουν για τις φυσικές καταστροφές και πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ειδικού προγράμματος, το οποίο να ενταχθεί στο Δ' ΚΠΣ και να αφορά τη Χαλκιδική.

    Τόνισε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα εργασίας, η οποία, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, θα προχωρήσει στη διατύπωση προτάσεων για την "επόμενη ημέρα" και σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία δείχνει πως η επίσκεψή του στη Χαλκιδική δεν είναι μία τυπική επίσκεψη αλλά έχει ουσιαστικό χαρακτήρα και είναι η αρχή για την "επόμενη μέρα" στο νομό.

    Ο κ. Παπανδρέου συνοδεύεται στην περιοδεία του απο τη Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Μαγκριώτη, Χάρη Καστανίδη και τον τοπικό βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα.

    "Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας, να δούμε το αύριο, αλλά, δυστυχώς, πρέπει και να καταγγείλουμε την πλήρη ανευθυνότητα της σημερινής κυβέρνησης, που έχει έναν απο τους πιο σύγχρονους στόλους πυρόσβεσης στην Ευρώπη και λόγω ανευθυνότητας και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων έχει ουσιαστικά διαλύσει αυτή την υπηρεσία. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τόσο τραγικό τρόπο, σ' αυτήν εδώ την πρώην πανέμορφη περιοχή της Κασσάνδρας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι κατανοεί την αγανάκτηση των πληγέντων και τόνισε ότι "θα είμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς".

    Ερωτηθείς για τα όσα περί διαλύσεως της χώρας από το ΠΑΣΟΚ μετά το 2000 είπε χθες ο Θ. Πάγκαλος στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι "μιλάμε για την καταστροφή εδώ στην Κασσάνδρα, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί".

    Απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου στον Γ. Παπανδρέου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Και με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει τον τίτλο του υβριστή».

    Απάντηση του Ν. Αθανασάκη στον Θ. Ρουσόπουλο

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, έκανε την εξής δήλωση, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

    "Η αλήθεια δεν είναι ύβρις. Ύβρις κατά του ελληνικού λαού είναι όσα κάνει και όσα λέει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

    Σχόλιο του Θ. Ρουσόπουλου για τον Θ. Πάγκαλο

    "Δεν σχολιάζω τον κ. Πάγκαλο", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τα όσα είπε ο πρώην Υπουργός στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο, ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι "χαίρομαι που αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος, μιλά απο μόνο του".

    [03] Η Γιαννάκου συνεχάρη τους επιτυχόντες

    Τους επιτυχόντες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συνεχάρη,η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας : «Θέλω να συγχαρώ απο την καρδιά μου όλους τους νέους και τις νέες που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Είμαι βέβαιη οτι με τη συνεχιζόμενη και συστηματική προσπάθειά τους, κατά τη διάρκεια των σπουδών θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων»

    Η υπουργός όμως απευθύνθηκε και σε εκείνους που δεν κατάφεραν να διαβούν τις πύλες των ιδρυμάτων λέγοντας : « Για όσους δεν πέτυχαν αυτή τη φορά θέλω να υπενθυμίσω οτι υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες να πετύχουν τον στόχο τους και τους καλώ να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι χώρος επιστήμης και έρευνας και σε όλες τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα δε στις ανεπτυγμένες, η πρόσβαση αυτή τελεί έμμεσα ή άμεσα κάτω απο συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

    Ανοδος των βάσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με εξαίρεση τις ιατρικές σχολές, σημειώθηκε φέτος, ενώ με την καθιέρωση του 10 ως βάση εισαγωγής των υποψηφίων παρέμειναν κενές 13.967 θέσεις κυρίως στα ΤΕΙ και στα ξενόγλωσσα τμήματα των ΑΕΙ.

    Οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ανώτερες στρατιωτικές σχολές, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το γγ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Καραμάνο, ενώ διανεμήθηκαν στα κατά τόπους λύκεια, από όπου θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και μέσω του διαδικτύου ή του τηλεφωνικού αριθμού 1564.

    Συγκεκριμένα, στην κατηγορία του 90% (υποψήφιοι από ενιαία λύκεια) σημειώθηκε σημαντική αύξηση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα (και σε ορισμένες σχολές όπως ανθρωπιστικών, πολιτικών επιστημών, ψυχολογίας, νηπιαγωγών). Επίσης σημειώθηκε αύξηση στα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, μείωση στα τμήματα του τρίτου και αυξομειώσεις στα τμήματα του δεύτερου, τέταρτου και πέμπτου. Ακόμη αύξηση των βάσεων εισαγωγής σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα των ΤΕΙ, αλλά και στην κατηγορία των υποψηφίων με το ποσοστό του 10% (απόφοιτοι προηγούμενου έτους που δεν έλαβαν μέρος στις εξετάσεις φέτος και κρίθηκαν βάσει της τελευταίας βαθμολογίας τους), με εξαίρεση τις περισσότερες στρατιωτικές σχολές.

    Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε στους 99.782, ενώ πέρυσι ήταν 104.668. Από το σύνολο των υποψηφίων εισήχθηκαν στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και στρατιωτικές σχολές 60.204 (έναντι 76.135 πέρυσι) από τους οποίους 52.122 με το 90% (έναντι 67.475 πέρυσι), 7.754 με το 10% (έναντι 7.999 πέρυσι) και 328 από τα εσπερινά λύκεια (έναντι 661 πέρυσι).

    Στους επιτυχόντες προσμετρώνται και οι 4.188 (3.918 από τα ημερήσια και 270 από τα εσπερινά) επιτυχόντες στα ΤΕΙ και στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με τις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των υποψηφίων αποφοίτων Β΄κύκλου ΤΕΕ.

    Τέλος, σχετικά με τις κενές θέσεις στα τμήματα των ΤΕΙ όπου σε 29 τμήματα είναι μονοψήφιοι οι αριθμοί των εισακτέων και σε τέσσερα μηδενικοί, ο κ. Καραμάνος σημείωσε ότι με το συνυπολογισμό αυτών που μπαίνουν μέσω ΤΕΕ παραμένει μόνο ένα τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου χωρίς κανέναν, το οποίο σύμφωνα με παλαιότερη εμπειρία μπορεί να αλλάξει γνωστικό αντικείμενο και να εγγραφούν εκεί οι επιτυχόντες.

    Φέτος, υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 99.782 υποψήφιοι και απ' αυτούς θα εισαχθούν 60.204. Αντίστοιχα πέρυσι οι αριθμοί ήταν 104.668 και 76.135.

    Το υπουργείο Παιδείας μετά έστειλε ηλεκτρονικά σε όλες τις διευθύνσεις Μέσης Εκπαίδευσης τα ονόματα των επιτυχόντων και μέχρι το απόγευμα θα έχουν αναρτηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των λυκείων της χώρας.

    Συγχρόνως, οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορούνται απο το τετραψήφιο αριθμό 1564 και απο την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr αλλά και του ΑΠΕ.

    Ας σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η βάση του 10 ή των 10 χιλιάδων μορίων. Ετσι, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 10 βαθμό πρόσβασης ή 10 χιλιάδες μόρια δεν θα εισαχθούν.

    Εκπλήξεις

    Εκπλήξεις έκρυβαν για πολλούς οι βάσεις των σχολών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αλλά και στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας.

    Η γενική τάση στα ΤΕΙ, κυρίως, είναι ανοδική, γεγονός που συμπαρασύρει και τις βάσεις στα Πανεπιστήμια, σ΄ένα μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ειδικά στα ΤΕΙ όλα τα Τμήματα έχουν άνοδο των βάσεων, πλην τεσσάρων.

    Αντίστοιχα, ενδιαφέρον έχουν οι βαθμολογικές βάσεις και οι αυξομειώσεις τους στα Πανεπιστήμια.Ετσι, παρατηρείται για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια πτώση στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, έστω μικρή ,αφού δεν ξεπερνά τα 62 μόρια. Εξίσου μικρή είναι η πτώση και στις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές , εκτός απο τη Νοσηλευτική Αθήνας που παρατηρείται άνοδος 334 μόρια.

    Μικρή πάντως είναι η άνοδος στα Νομικά Τμήματα, αφού η περιζήτητη Νομική Σχολή Αθήνας έχει άνοδο μόλις 19 μόρια, ενώ η Νομική Θράκης έχει άνοδο 363 μορίων. Ενα απο τα χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων είναι και η άνοδος στις Φιλολογικές Σχολές, αλλά και στις ξενόγλωσσες Φιλολογίες.

    Πιο αναλυτικά : Ανοδος παρατηρήθηκε στις Φιλολογικές Σχολές, μέχρι και 1304 μόρια. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα η άνοδος ανέρχεται μέχρι 887 μόρια, ενώ στις Σχολές Ψυχολογίας έως και 947 μόρια.

    Ωστόσο η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στη Γερμανική Φιλολογία που φθάνει στα 8.223 μόρια, και ακολουθούν η Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία που φθάνει στα 6.937 μόρια και η Γαλλική Φιλολογία στα 4.640 μόρια.

    Ανοδος όμως παρατηρείται και στις Αστυνομικές σχολές που φθάνει μέχρι και τα 1052 μόρια. Πτώση ,σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε στα Τμήματα Πληροφορικής, που φθάνει μέχρι και 517 μόρια, ενώ η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η οποία φθάνει στα 810 μόρια.

    Οι κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια υπολογίζονται σε 1349, ενώ στα ΤΕΙ σε 13.967 και αναφέρονται στην κατηγορία του 90%, δηλαδή την πλειοψηφία των υποψηφίων.Ορισμένα Τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, θα έχουν μικρούς αριθμούς πρωτοετών σπουδαστών.

    Γενικότερα, στα Πανεπιστήμια, 220 σχολές ή τμήματα σημείωσαν άνοδο, ενω πτώση 92. Αντίστοιχα στα Τεχνολογικά ιδρύματα, 189 έχουν άνοδο και μόλις 4 πτώση στις βάσεις.

    Δηλώσεις Μ.Αποστολάκη

    «Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κλείνει ένας κύκλος αγωνίας για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Συγχαρητήρια σε όσους πέτυχαν τον στόχο τους με πολύ μόχθο και κόπο. Εκείνοι που φέτος αποκλείονται είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, εξαιτίας της πρόχειρης και αποσπασματικής ρύθμισης για την βάση του 10, που ψήφισε η κυβέρνηση, χωρίς ταυτόχρονα να προετοιμάζει μια συγκροτημένη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός χιλιάδων νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε η υπεύθυνη Μορφωτικών Υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

    Η κα Αποστολάκη πρόσθεσε ότι δεκαπέντε χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων που εισάγονται και ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων που αποκλείονται από την έναρξη εφαρμογής του ισχύοντος εξεταστικού συστήματος είναι ο φετινός απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής, την στιγμή που ένα στα δύο ΤΕΙ της περιφέρειας είναι βέβαιο ότι οδηγούνται σε κλείσιμο.

    Ακόμη η κα Αποστολάκη είπε πως «την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη από μια τολμηρή και ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση πυροδοτεί κρίση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αναγκαίες αλλαγές, εξαντλούμενη σε ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις".

    Καταλήγοντας η κα Αποστολάκη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι σε κάθε ελληνική οικογένεια για την αυξανόμενη κρίση στον χώρο της εκπαίδευσης, για την κλιμακούμενη ένταση και για τα μέτωπα που είναι ανοιχτά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για τα οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη"

    [04] Διευρυμένη σύνοδος ΟΗΕ για τον Λίβανο

    Μια διευρυμένη σύνοδος των χωρών που θα συνεισφέρουν με δυνάμεις τους στη μελλοντική ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (Unifil) θα γίνει την Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Αυτή η επίσημη σύνοδος που ονομάζεται "γεννήτρια στρατευμάτων", θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα ανάμεσα στους προγραμματιστές της υπηρεσίας διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους των χωρών που θα συνεισφέρουν με δυνάμεις τους, διευκρινίστικε από τις ίδιες πηγές.

    Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει την επιθυμία να μπορέσει να γίνει η σύνοδος την εβδομάδα αυτή, αναγκάστηκε όμως να την αναβάλει για να αναμείνει τα αποτελέσματα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο ΟΗΕ επιθυμεί να είναι οι Ευρωπαίοι αυτοί που με τις δυνάμεις που θα προσφέρουν θα σχηματίσουν την σπονδυλική στήλη της μελλοντικής ενισχυμένης Unifil, της οποίας η δύναμη θα πρέπει να φθάσει στους 15.000 άνδρες σε σχέση με τους 2.000 που είναι σήμερα.

    Ο ΟΗΕ εύχεται μιαν ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό μιας εμπροσθοφυλακής από περίπου 3500 άνδρες της δύναμης αυτής.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε χθές να συμμετάσχει με περισσότερους από 7.000 άνδρες στη διεθνή δύναμη του Λιβάνου (Unifil), δηλαδή σχεδόν τους μισούς από τους 15.000 που επιθυμεί να αναπτύξει στην περιοχή ο ΟΗΕ.

    Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες "στέφθηκε από επιτυχία", όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν. "Σήμερα δόθηκαν υποσχέσεις για περισσότερους από τους μισούς άνδρες της δύναμης, όχι μόνο για χερσαίες δυνάμεις αλλά και για ναυτικές και αεροπορικές. Μπορούμε πλέον να αρχίσουμε την ανάπτυξη μιας αξιόπιστης δύναμης", πρόσθεσε.

    Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στη Unifil είναι η Ιταλία (περίπου 3.000 άνδρες) και η Γαλλία (2.000 άνδρες). Ο Άναν εξήρε τον "αρχηγικό ρόλο" που έπαιξαν Ρώμη και Παρίσι και επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση της δύναμης θα παραμείνει σε γαλλικά χέρια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, οπότε θα ανατεθεί στους Ιταλούς.

    Πολλές άλλες χώρες θα συμμετάσχουν επίσης με σημαντικές δυνάμεις στη Unifil: η Ισπανία με 1.000-1.200 άνδρες, το Βέλγιο με 300-400 η Πολωνία με συνολικά 500 (ήδη υπηρετούν στο Λίβανο περισσότεροι από 200 Πολωνοί στρατιώτες), η Φινλανδία με 250, εφόσον εγκριθεί η απόφαση αυτή από το κοινοβούλιο της χώρας.

    Η σημερινή σύνοδος "επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας", επισήμανε ο Έρκι Τουομιόγια, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    Σύμφωνα με τον Άναν, η Unifil θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα ξεκινήσει "εντός λίγων ημερών". Ο Άναν φαίνεται πάντως να αποκλείει την ανάπτυξη στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, κάτι που ζητά το Ισραήλ. Όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εφόσον ζητηθεί από το Λίβανο, τέτοιο αίτημα όμως δεν υπάρχει μέχρι τώρα.

    Το Ισραήλ θέλει την ανάπτυξη της δύναμης στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία ώστε να σταματήσει ο εφοδιασμός της Χεζμπολάχ με όπλα. Όμως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απειλεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κλείσει τα σύνορα, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί "εχθρική" από τη Δαμασκό.

    [05] Η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει την Κίνα

    Το «εμπόδιο» της Εθνικής ομάδας της Κίνας καλείται να ξεπεράσει αύριο Κυριακή, η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005, Ελλάδα, στη φάση των «16» του Μουντομπάσκετ, οι αγώνες της οποίας θα διεξαχθούν στην πόλη Σαϊτάμα.

    Αν η Εθνική μας επικρατήσει της Κίνας, τότε θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το νικητή του ζευγαριού Γαλλία-Ανγκόλα, ενώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα ημιτελικά θα βρει στο δρόμο της τις ΗΠΑ.

    Οι δύο ομάδες της Ελλάδας και της Κίνας έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, εκ των οποίων τις δύο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

    Τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1986 στο πλαίσιο του 10ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, με τους Ασιάτες να επικρατούν 112-111 και να αφήνουν το συγκρότημα του Κώστα Πολίτη στη 10η θέση της διοργάνωσης.

    Επόμενη επίσημη αναμέτρηση -και ενώ είχε μεσολαβήσει ένα φιλικό στο κλειστό της Γλυφάδας το 1990- ήταν στη διάρκεια του Μουντομπάσκετ του Καναδά το 1994. Τότε η ομάδα του Μάκη Δενδρινού νίκησε την Κίνα στην προημιτελική φάση και πήρε για πρώτη φορά στην Ιστορία της το «εισιτήριο» για την τετράδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Επίσης, στον συγκεκριμένο αγώνα ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης, έκανε ευρωπαϊκό ρεκόρ με 317 συμμετοχές σε Εθνική ομάδα ανδρών, καταρρίπτοντας το προηγούμενο, το οποίο κατείχε ο Γιουγκοσλάβος Νταλιμπάγκιτς με 316.

    Τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους για τελευταία φορά πριν από 10 χρόνια, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Το σύνολο του Μάκη Δενδρινού επικράτησε άνετα με 115-75 και εξασφάλισε την έκτη θέση στην διοργάνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 August 2006 - 6:30:25 UTC