Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
  • [02] Αποφασίζουν για τα σχολεία
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Το κλίμα αλλάζει
  • [04] Mεγάλες δυνατότητες συνεργασίας

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

    Αρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

    Χθές το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου επίσημη δοξολογία προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και για τα 94 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Αμέσως μετά το τέλος της δοξολογίας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη. Γιορτάζει ο Πολιούχος της, γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της. Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτήν την πόλη. Για την παράδοση και την ιστορία της, για το δυναμισμό και τον πολιτισμό της. Γι αυτό είναι χρέος μας, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε στο ορατό μέλλον, η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί στο μείζον κέντρο της οικονομίας της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη Ν. Α. Ευρώπη που οραματιζόμαστε».

    «Τώρα είναι η ώρα της εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει μέχρι και το Σάββατο.

    «Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία έχουν βιώσει με δραματικό τρόπο τα δεινά του πολέμου και έχουν γράψει μια ένδοξη ιστορία στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας εποχής. Είμαι βέβαιος ότι για τη Θεσσαλονίκη είναι τώρα η ώρα της εξωστρέφειας, είναι η ώρα να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ζωή και στις προσπάθειες ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».

    «Η γεωγραφική της θέση υπήρξε κάποιες φορές στο παρελθόν αιτία εντάσεων και αναστάτωσης, αλλά σήμερα είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα για να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι ανήκουν στην πρωτοπορία και είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον θα μας εντυπωσιάσουν με την έμπνευση και την δημιουργικότητά τους» συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας.

    Δηλώσεις για την επέτειο έκαναν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

    Στην τελετή παρέστησαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο διοικητής του ΓΣΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Ζούκας, βουλευτές των κομμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ζωής της πόλης κ.α.

    Εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

    Παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, η καθιερωμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, της 94ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του β40.

    Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος επισήμανε ότι το γεγονός πως η απελευθέρωση της πόλης συμπίπτει με τον εορτασμό του Πολιούχου της έχει υπερβατικό χαρακτήρα και συνενώνει το Θείο με το ανθρώπινο.

    Αναφέρθηκε στην αξία της γνώση σε συνάρτηση με την έννοια του ακαδημαϊκού άσυλου και τόνισε ότι «η παιδεία αφαιρεί τη βία από το άσυλο και καθιστά αδιανόητη τη σύληση του ασύλου ή την εκμετάλλευση του ασύλου για σύληση».

    «Το άσυλο είναι το πνεύμα μας και η ελευθερία που πρέπει πρώτα να υποκλίνεται στο πνεύμα και την ελευθερία του άλλου», υπογράμμισε.

    Ο καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Γεράσιμος Βώκος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα η πόλη υποκλίνεται στον Άγιο που την προστατεύει, σε όλους εκείνους που πολέμησαν για την ελευθερία της, σε όλους εκείνους που πολέμησαν τη βία και αντιστάθηκαν στη βαρβαρότητα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο κ. Παπούλιας υπηρέτησε τη χώρα μας από διάφορα αξιώματα, πρεσβεύοντας τον λόγο της ειρήνης.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών ακούστηκαν ο Ηπειρώτικος, ο Πελοποννησιακός και ο Κλέφτικος του Νίκου Σκαλκώτα από την ορχήστρα του Πανεπιστήμιου και υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Χρύσα Αράπογλου, Στέλιος Παπαθεμελής, Τάσος Σπηλιόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Αδάμ Ρεγκούζας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, ο γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Λουκάς Ανανίκας, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της ηγεσίας του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

    Δεξίωση προς τιμήν του πρόεδρου της Δημοκρατίας

    Δεξίωση προς τιμήν του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, παρέθεσε, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Στη δεξίωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, βουλευτές, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, των πρυτανικών και διπλωματικών αρχών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

    Σήμερα ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Χάλκινα διακοσμημένα σινιά», στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Το βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο διοικητής του Γβ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος, Ιωάννης Ζούκας.

    [02] Αποφασίζουν για τα σχολεία

    Επικυρώνονται σήμερα από τις ολομέλειες των προέδρων δασκάλων και καθηγητών οι αποφάσεις που έλαβαν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ για επιστροφή των εκπαιδευτικών από τη Δευτέρα στις αίθουσες διδασκαλίας.

    Εκπαιδευτικοί και υπουργείο Παιδείας αναζητούν την καλύτερη λύση για να αναπληρώσουν τις χαμένες διδακτικές ώρες, ενώ τον όλο σχεδιασμό δυσχεραίνει η προκήρυξη δύο νέων εικοσιτετράωρων απεργιών στις 3 και 9 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι καταλήψεις σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ έφθασαν τις 1.000.

    Στο μεταξύ, χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή γονέα που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των εκπαιδευτικών παράνομη και καταχρηστική.

    Οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, για τον τρέχοντα χρόνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Δεν γίνεται, τόνισε, να υποθηκεύσω τις προσπάθειες των Ελλήνων για οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αφού επεσήμανε οτι η συμβολή των εκπαιδευτικών είναι σημαντική για το μέλλον των παιδιών, διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης παραμένουν. Η οικονομία, σημείωσε, δεν επιτρέπει καμία αλλαγή στις δόσεις του επιδόματος για το 2007, ενώ με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας, πρότεινε το επίδομα το 2008 και το 2009 να δοθεί σε δύο ετήσιες, αντί σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις.

    Παράλληλα, αποδέχθηκε το αίτημα για θεσμοθέτηση προσχολικής αγωγής και έως το τέλος του έτους, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, κα Γιαννάκου, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Ανυποχώρητος όμως εμφανίσθηκε στην αλλαγή της βάσης του 10, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    [03] Γ. Παπανδρέου: Το κλίμα αλλάζει

    "Το κλίμα αλλάζει και τη μάχη των εθνικών εκλογών θα τη δώσουμε ξεκινώντας από μια καλύτερη αφετηρία αλλά οφείλουμε να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε περίπου 300 αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος από όλη τη χώρα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών προσπάθησε λυσσαλέα να εξαγοράσει συνειδήσεις με κατάπτυστες πρακτικές, αλλά ο λαός αντιστάθηκε".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι οι πολίτες με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας "ζουν μια καθημερινή επιβάρυνση με την ακρίβεια, την ανεργία και τη φτώχεια να απειλεί όλο και περισσότερες οικογένειες".

    "Η κυβέρνηση - τόνισε - ζητά θυσίες από τους πολλούς για να πλουτίζουν οι λίγοι". Αναφερόμενος στο θέμα της απεργίας των εκπαιδευτικών επέρριψε όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση για την απώλεια 140 διδακτικών ωρών ανά μαθητή για να "δείξει πυγμή χωρίς να διατυπώνει προτάσεις". Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι θέλησε "να πλήξει την αξιοπρέπεια των δασκάλων προκειμένου να στείλει μήνυμα και σε όσους άλλους έχουν παρόμοια αιτήματα. Επλήγη - πρόσθεσε - η αξιοπρέπεια ενός λειτουργήματος προκειμένου να πληγεί η συμμαχία γονέων - δασκάλων. Εμείς είμαστε υπέρ της συμμαχίας γονέων - δασκάλων", ενώ "υιοθέτησε" τη φράση ενός μαθητή ο οποίος ανέφερε ότι "δεν ζητάμε την αλλαγή της υπουργού Παιδείας αλλά την αλλαγή της Παιδείας".

    Με τη στάση της, πάντως, στο θέμα των εκπαιδευτικών η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, κατάφερε να έχει σήμερα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών.

    Αναφερόμενος σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι στόχος του κινήματος είναι η ανατροπή της κρατούσας γραφειοκρατικής αντίληψης για την αυτοδιοίκηση και το κράτος και πρόσθεσε ότι αμέσως μόλις το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην αλλαγή όλου του πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

    "Θέλουμε - πρόσθεσε - ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των δήμων και νομαρχιών με διαφάνεια, λογοδοσία και εξάλειψη των εστιών αδιαφάνειας και διαφθοράς. Οι πόροι δεν λείπουν από την αυτοδιοίκηση" είπε και εντόπισε ως σημαντικότερο πρόβλημα την αδιαφανή διαχείρισή τους σε πολλές περιπτώσεις.

    Επίσης, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα και την επίδοση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το κόμμα του είχε στρατηγικές επιτυχίες αλλά και αποτελέσματα που πρέπει να μελετήσει σε βάθος. "Πρέπει - πρόσθεσε - να αναδειχθούν τα θετικά αλλά και οι αδυναμίες σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο".Εκανε λόγο για "στρέβλωση των αποτελεσμάτων με την εφαρμογή του 42% για εκλογή δημάρχων και νομαρχών από τον πρώτο γύρο".

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση Ακαδημίας Πολιτικής Επιμόρφωσης, η οποία θα έχει διεθνή διάσταση και έδρα την Ελλάδα, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ήδη, όπως ανέφερε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέθεσε στον Τζέρεμι Ρίφκιν να δημιουργήσει την πρώτη ομάδα στήριξης της Ακαδημίας και η ανταπόκριση, όπως τόνισε, είναι πολύ μεγάλη. Στόχος της ίδρυσης της Ακαδημίας είναι η ενημέρωση και η δικτύωση σοσιαλιστικών στελεχών αλλά και ευρύτερων δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο περιπτώσεις επιλογών για την Αυτοδιοίκηση, σε αυτή της Γκιούλ Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και εκείνη του Πάνου Αλεξανδρή στο Μαρούσι με τη μέθοδο της διαβουλευτικής δημοσκόπησης. Ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του κινήματος, το οποίο προηγουμένως, όπως τόνισε, πρέπει να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης με την κοινωνία.

    Τέλος, υποσχέθηκε στα αυτοδιοικητικά στελέχη του κινήματος ότι το κόμμα δεν θα τους ξεχάσει όπως γινόταν στο παρελθόν.

    [04] Mεγάλες δυνατότητες συνεργασίας

    Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα εκδηλώνεται στην Κίνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τους ενδιαφέρει τους Κινέζους η συνεργασία με την Ελλάδα.

    Η ανάπτυξη της χώρας αυτής είναι κάτι το καταπληκτικό, είπε με έμφαση ο υπουργός, και πρόσθεσε ότι από την κινεζική πλευρά ζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην EXPO 2010 που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα πολύ μεγάλο περίπτερο. Το περίπτερο αυτό, εφόσον κριθεί ότι θα είναι από τα πλέον ικανοποιητικά, θα κρατηθεί και για μετά το 2010.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Κίνα και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η κινεζική αγορά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις δυτικές αγορές, όπως είπε, και η ελληνική πλευρά δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο ελαιόλαδο, το οποίο είναι κατ΄εξοχήν καλό ελληνικό προϊόν.

    Βέβαια δεν αρκεί μόνο το προϊόν αυτό για να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα. Αλλωστε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γενικότερα για τα καταναλωτικά προϊόντα δεδομένου ότι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου προωθεί την "αρμονική ανάπτυξη" και τη μεγαλύτερη ισοκατανομή εισοδημάτων, γεγονός που θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα στην καταναλωτική αγορά, όπως επεσήμανε ο υπουργός.

    Ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε το πρωϊ με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης Κενγκ Λιανγκ, ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια στον κόσμο. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου είπε στον κ. Αλογοσκούφη ότι μπορεί να συμφωνηθεί η επίσκεψη αρμοδίων του Χρηματιστηρίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τη συνεργασία με τον πρόεδρό του κ. Σπύρο Καπράλο.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε και με τον αντιδήμαρχο της Σαγκάης κ. Ζάου Γιου Πενγκ. Προηγουμένως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μίλησε σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σαγκάη και, μεταξύ άλλων, είπε ότι με σωστό σχεδιασμό και προσεκτική εφαρμογή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων η κινεζική οικονομία απέκτησε μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική.

    Οσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας σε διαφόρους τομείς, όπως το εμπόριο, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

    Εξάλλου, πρόσθεσε, η Ελλάδα ως οικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης αλλά λόγω και των στενών οικονομικών σχέσεών της με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου γενικότερα, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο εταίρο για τις κινεζικές επιχειρήσεις προσφέροντας μια πλατφόρμα για την είσοδο των κινεζικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Με τις υποδομές της και τα λιμάνια της, τόνισε, η Ελλάδα είναι ο ιδανικός κόμβος για το διαμετακομιστικό εμπόριο, όπως και για υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης.

    Εξάλλου, πρόσθεσε, η Ελλάδα διαθέτει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα, τον εμπορικό της στόλο και επιχειρήσεις με σημαντική τεχνογνωσία σε πολλούς κλάδους. Ο κ. Αλογοσκούφης, αφού αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα εποχή, καλωσόρισε τη συνεργασία με την Κίνα και κατέληξε ότι "μαζί μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός".

    Στη Σαγκάη υπογράφηκε και συμφωνία ελληνικής εταιρίας καλλυντικών και φυσικών προϊόντων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από 60 επιχειρηματίες, πραγματοποίησε περίπου 600 συναντήσεις.

    Το ταξίδι αυτό είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία διότι σε πολιτικό επίπεδο, με το συνάδελφο υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστο Φώλια, έγιναν πολλές συναντήσεις, όπως με τον υπουργό Οικονομικών της Κίνας και τον υπουργό Εμπορίου και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε ο κ.Αλογοσκούφης. Κυρίως όμως εδώ στην Κίνα είχαμε, πρόσθεσε ο υπουργός, συναντήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες κάτω από την "ομπρέλα" της ελληνικής κυβέρνησης έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις σε βάθος και πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως με τη σημερινή συμφωνία της εταιρίας "Κορρές".

    Συμφωνίες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα

    Συμφωνία συνεργασίας και αντιπροσώπευσης στην Κίνα υπέγραψε σήμερα η Κορρές ΑΕ. Ειδικότερα, η εταιρία φυσικών προϊόντων και καλλυντικών ξεκινάει συνεργασία με την εταιρία Shanghai Jimei International Trade Co. Ltd για τη διανομή των προϊόντων της στην Κίνα, ξεκινώντας από επτά σημεία στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και το Hangzhou.

    Σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε: "Είναι πολύ σημαντικό που η εταιρία φυσικών προϊόντων Κορρές υπέγραψε μια συμφωνία διανομής των προϊόντων της στην Κίνα, μέσα από καταστήματα αποκλειστικά με το δικό της όνομα. Είναι ένα από τα παραδείγματα για το πώς μπορεί μια επιτυχημένη ελληνική εταιρία να μπει στη μεγάλη κινεζική αγορά, χρησιμοποιώντας το όνομά της, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν, το οποίο είναι αποκλειστικό και ζητείται σήμερα σε όλο τον κόσμο - επειδή πρόκειται για καλλυντικά που προέρχονται από φυσικά προϊόντα. Από τη δική μας πλευρά, μέσω του ΟΠΕ συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε και θα συμβάλουμε όπου υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες αγορές, όπως είναι η αγορά της Κίνας".

    Στην Κίνα υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες από τις ελληνικές εταιρίες Οδύσσεια ΑΕ και Παντελόπουλος ΕΠΕ, ενώ οι εταιρίες ΠΑΜΥ, ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ, ΓΑΙΑ, ΕΛΑΪΣ και ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ ΑΕ είχαν ενδιαφέρουσες συναντήσεις για τα προϊόντα τους και είναι σε διαδικασία συνέχισης των επαφών τους. Η εταιρία Μινέρβα ξεκίνησε ήδη την παρουσία της στην αγορά της Κίνας.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών για το οκτάμηνο του 2006 ανέρχεται στο 19,7%. Ειδικότερα, η αύξηση στην Κίνα ανέρχεται στο 20,7% - συγκεκριμένα από 45,6 εκατ. ευρώ σε 55 εκατ. ευρώ.

    Εξάλλου, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, με βάση την εξαγγελία που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και το οποίο θα υλοποιήσει ο ΟΠΕ, είναι βασικό εργαλείο για την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ελληνικής παρουσίας με στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 October 2006 - 6:30:22 UTC