Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Διαψεύδονται οι κυβερνητικές υποσχέσεις»
  • [02] ΣΥΝ για την εξυγίανση της αγοράς
  • [03] Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

  • [01] «Διαψεύδονται οι κυβερνητικές υποσχέσεις»

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, με θέμα τον προϋπολογισμό του 2007.

    Σειρά επαφών θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, στα κεντρικά γραφεία του κινήματος. Στη 1.00 μμ, θα συναντηθεί με τον νέο διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων, Γιώργο Τσαρμπόπουλο. Στις 3.15 μμ, με τον νέο Πρόεδρο του κυπριακού κόμματος ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν. Στις 4.00 μμ, με τον Πρωθυπουργό των προσωρινών θεσμών της Αυτοδιοίκησης του Κοσσυφοπεδίου, Agim Ceku.

    Ο προϋπολογισμός του 2007 προσθέτει βάρη και δημιουργεί αδιέξοδα σε κάθε νοικοκυριό, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της συνεδρίασης των Συντονιστών του Κινήματος, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου γενίκευσε την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ''η κυβέρνηση εμπαίζει τον Έλληνα πολίτη και αντί να λύσει προβλήματα δημιουργεί, ενώ συνεχίζει και τις υποσχέσεις της, οι οποίες καθημερινά διαψεύδονται''.

    Αποτελεί επίσης κοινή συνείδηση, τόνισε, ότι κανένας πλέον δεν εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα, διότι άλλα λέει και άλλα κάνει.

    Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, υπογράμμισε ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θίγει την αξιοπρέπεια όλων μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια, η οποία καταφεύγει στον δανεισμό και στις πιστωτικές κάρτες για να τα βγάλει πέρα, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον των παιδιών της. Και έκανε λόγο για αύξηση των φόρων κατά 23% από το 2004, αύξηση στην οποία απέδωσε την προσφυγή των νοικοκυριών στο δανεισμό.

    Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη που βασίζεται σε καταναλωτικά δάνεια είναι μία ανάπτυξη χωρίς προοπτική, που συμπιέζει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε στις περιπτώσεις των λιμανιών, του ΟΤΕ, της παιδείας και των ΔΕΚΟ ότι δεν υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον.

    Πρόταση νόμου για την προστασία των καταναλωτών στις δανειακές συμβάσεις

    Την θέσπιση ανώτατου επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ "για την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές δανειακές συμβάσεις, την αποζημιωτική συλλογική αγωγή και τις αρχές λειτουργίας των οργάνων επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών".

    Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θεσπίζεται, για την προστασία των καταναλωτών, ανώτατο θεμιτό επιτόκιο στην καταναλωτική πίστη, το οποίο ορίζεται στις τέσσερις μονάδες πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τις πιστωτικές κάρτες και μία μονάδα πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια μέχρι και μια μονάδα και στις κάρτες από 3 μέχρι 4 μονάδες.

    Επίσης με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ εισάγεται η αποζημιωτική συλλογική αγωγή, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιτυγχάνουν -με απλές και ανέξοδες διαδικασίες- την επιστροφή των χρημάτων που με παράνομες πρακτικές εισέπραξαν τράπεζες ή άλλοι προμηθευτές. Για να ενισχυθεί η δυνατότητα του καταναλωτή να σταθμίζει καλύτερα τις ανάγκες του, να λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητές του για την αποπληρωμή του δανείου και να συγκρίνει τις προσφορές, καθιερώνεται η υποχρεωτική χορήγηση έγγραφης ενημέρωσης πριν τη σύναψη της σύμβασης σχετικά με τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται και τα χαρακτηριστικά του δανείου και εισάγεται το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης από τη σύμβαση εντός 15 ημερών από τη σύναψή της.

    Εισάγεται επίσης το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας για απαιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια, για την εξασφάλιση των οποίων δεν έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης. Ακόμα κατοχυρώνεται το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, θεσπίζοντας προϋποθέσεις μη επιβάρυνσης πλέον και για τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

    Επίσης, απαγορεύεται ο ανατοκισμός για τις συμβάσεις δανείου που συνάπτουν οι καταναλωτές, καθιερώνεται η διαφάνεια στη διαμόρφωση του κυμαινόμενου επιτοκίου, με την απαγόρευση υπέρβασης της μεταβολής του επιτοκίου αναφοράς, απαγορεύεται η καταγγελία της πιστωτικής σύμβασης από την τράπεζα αν ο καταναλωτής δεν έχει καθυστερήσει τέσσερις τουλάχιστον δόσεις ή, όταν πρόκειται για δάνειο που έχει χορηγηθεί για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, οκτώ τουλάχιστον δόσεων.

    Κάθε διαφήμιση καταναλωτικού δανείου οφείλει να αναφέρει το ονομαστικό επιτόκιο και το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο. Επίσης, μεταξύ άλλων, εδραιώνεται η διαφάνεια στον υπολογισμό τόκων σε όλες τις πιστωτικές συμβάσεις, με την εφαρμογή του έτους των 365 ημερών, προστατεύεται ο εγγυητής με την απαγόρευση περιορισμού των δικαιωμάτων του και εισάγονται αυστηρές κυρώσεις για τις εισπρακτικές εταιρείες που δεν τηρούν συγκεκριμένους κανόνες στην προσέγγιση και αντιμετώπιση των οφειλετών.

    Σημαντικό θεωρείται από το ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι με το σχέδιο νόμου διευρύνονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος σε θέματα διαφάνειας τραπεζικών συναλλαγών, ενώ θεσπίζεται νομοθετικό πλαίσιο αμερόληπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας για οποιοδήποτε όργανο παρέχει διαμεσολάβηση σε διαφορές των καταναλωτών με τους προμηθευτές (λ.χ. Τραπεζικό Διαμεσολαβητή).

    Το Σχέδιο Νόμου, που ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με καταναλωτικές ενώσεις και ειδικούς επιστήμονες, παρουσιάσαν οι Τομείς Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, με τους Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρο Πάγκαλο, υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, Πέτρο Ευθυμίου, συντονιστή του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του Κινήματος, Χρήστο Πρωτόπαπα, συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο και Τόνια Αντωνίου, γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Καταναλωτών.

    [02] ΣΥΝ για την εξυγίανση της αγοράς

    Μέ τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζησιμόπουλο συναντάται το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα παραδώσει έγγραφο του Συνασπισμού που αφορά "καταγγελία για πρακτικές καρτέλ στην αγορά διύλισης πετρελαίου και συμβολή στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξυγίανση της αγοράς και την ελάφρυνση του καταναλωτή".

    Το απόγευμα ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί με το νέο πρόεδρο του κυπριακού κόμματος ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν.

    [03] Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    Ανοίγουν σήμερα στις 9 το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου και αρχίζει ο τριήμερος εορτασμός για την 33η επέτειο.

    Όπως είπε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Μουντζούρης η σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και ολόκληρη η πολυτεχνειακή κοινότητα, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές, θα περιφρουρούν το ίδρυμα καθ' όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού και φυσικά κατά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Σε επιφυλακή, όμως, θα βρίσκονται και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι θα περιφρουρούν και τις υπόλοιπες σχολές του κέντρου, όπως η Νομική, το Χημείο κ.λπ..


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 November 2006 - 7:30:26 UTC