Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Διαψεύδονται οι κυβερνητικές υποσχέσεις»
  • [02] «Οι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν άμεσα»
  • [03] Σε επιφυλακή για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου
  • [04] Τσιτουρίδης: Ισότιμη μεταχείριση οφειλετών

  • [01] «Διαψεύδονται οι κυβερνητικές υποσχέσεις»

    Ο προϋπολογισμός του 2007 προσθέτει βάρη και δημιουργεί αδιέξοδα σε κάθε νοικοκυριό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της συνεδρίασης των Συντονιστών του Κινήματος, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου γενίκευσε την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ''η κυβέρνηση εμπαίζει τον Έλληνα πολίτη και αντί να λύσει προβλήματα δημιουργεί, ενώ συνεχίζει και τις υποσχέσεις της, οι οποίες καθημερινά διαψεύδονται''.

    Αποτελεί επίσης κοινή συνείδηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ότι κανένας πλέον δεν εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα, διότι άλλα λέει και άλλα κάνει.

    Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θίγει την αξιοπρέπεια όλων μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια, η οποία καταφεύγει στον δανεισμό και στις πιστωτικές κάρτες για να τα βγάλει πέρα, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον των παιδιών της. Και έκανε λόγο για αύξηση των φόρων κατά 23% από το 2004, αύξηση στην οποία απέδωσε την προσφυγή των νοικοκυριών στο δανεισμό.

    Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη που βασίζεται σε καταναλωτικά δάνεια είναι μία ανάπτυξη χωρίς προοπτική, που συμπιέζει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε στις περιπτώσεις των λιμανιών, του ΟΤΕ, της παιδείας και των ΔΕΚΟ ότι δεν υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον.

    Πρόταση νόμου για την προστασία των καταναλωτών στις δανειακές συμβάσεις

    Την θέσπιση ανώτατου επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ "για την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές δανειακές συμβάσεις, την αποζημιωτική συλλογική αγωγή και τις αρχές λειτουργίας των οργάνων επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών".

    Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θεσπίζεται, για την προστασία των καταναλωτών, ανώτατο θεμιτό επιτόκιο στην καταναλωτική πίστη, το οποίο ορίζεται στις τέσσερις μονάδες πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τις πιστωτικές κάρτες και μία μονάδα πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια μέχρι και μια μονάδα και στις κάρτες από 3 μέχρι 4 μονάδες.

    Επίσης με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ εισάγεται η αποζημιωτική συλλογική αγωγή, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιτυγχάνουν -με απλές και ανέξοδες διαδικασίες- την επιστροφή των χρημάτων που με παράνομες πρακτικές εισέπραξαν τράπεζες ή άλλοι προμηθευτές. Για να ενισχυθεί η δυνατότητα του καταναλωτή να σταθμίζει καλύτερα τις ανάγκες του, να λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητές του για την αποπληρωμή του δανείου και να συγκρίνει τις προσφορές, καθιερώνεται η υποχρεωτική χορήγηση έγγραφης ενημέρωσης πριν τη σύναψη της σύμβασης σχετικά με τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται και τα χαρακτηριστικά του δανείου και εισάγεται το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης από τη σύμβαση εντός 15 ημερών από τη σύναψή της.

    Εισάγεται επίσης το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας για απαιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια, για την εξασφάλιση των οποίων δεν έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης. Ακόμα κατοχυρώνεται το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, θεσπίζοντας προϋποθέσεις μη επιβάρυνσης πλέον και για τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

    Επίσης, απαγορεύεται ο ανατοκισμός για τις συμβάσεις δανείου που συνάπτουν οι καταναλωτές, καθιερώνεται η διαφάνεια στη διαμόρφωση του κυμαινόμενου επιτοκίου, με την απαγόρευση υπέρβασης της μεταβολής του επιτοκίου αναφοράς, απαγορεύεται η καταγγελία της πιστωτικής σύμβασης από την τράπεζα αν ο καταναλωτής δεν έχει καθυστερήσει τέσσερις τουλάχιστον δόσεις ή, όταν πρόκειται για δάνειο που έχει χορηγηθεί για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, οκτώ τουλάχιστον δόσεων.

    Κάθε διαφήμιση καταναλωτικού δανείου οφείλει να αναφέρει το ονομαστικό επιτόκιο και το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο. Επίσης, μεταξύ άλλων, εδραιώνεται η διαφάνεια στον υπολογισμό τόκων σε όλες τις πιστωτικές συμβάσεις, με την εφαρμογή του έτους των 365 ημερών, προστατεύεται ο εγγυητής με την απαγόρευση περιορισμού των δικαιωμάτων του και εισάγονται αυστηρές κυρώσεις για τις εισπρακτικές εταιρείες που δεν τηρούν συγκεκριμένους κανόνες στην προσέγγιση και αντιμετώπιση των οφειλετών.

    Σημαντικό θεωρείται από το ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι με το σχέδιο νόμου διευρύνονται και εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος σε θέματα διαφάνειας τραπεζικών συναλλαγών, ενώ θεσπίζεται νομοθετικό πλαίσιο αμερόληπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας για οποιοδήποτε όργανο παρέχει διαμεσολάβηση σε διαφορές των καταναλωτών με τους προμηθευτές (λ.χ. Τραπεζικό Διαμεσολαβητή).

    Το Σχέδιο Νόμου, που ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με καταναλωτικές ενώσεις και ειδικούς επιστήμονες, παρουσιάσαν οι Τομείς Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, με τους Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρο Πάγκαλο, υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, Πέτρο Ευθυμίου, συντονιστή του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του Κινήματος, Χρήστο Πρωτόπαπα, συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο και Τόνια Αντωνίου, γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Καταναλωτών.

    Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των Συντονιστών του κόμματος, τόσο από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και από τις τοποθετήσεις των στελεχών που αναφέρθηκαν στο θέμα.

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί απαράδεκτο να στερηθούν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη όταν θεωρούν ότι αδικούνται από την εισοδηματική πολιτική και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση του θέματος με συνταγματικό τρόπο.

    Στο θέμα αναφέρθηκαν πολλά από τα στελέχη που μετείχαν στη συνεδρίαση, μεταξύ των οποίων οι Θόδωρος Πάγκαλος και Σταύρος Μπένος, οι οποίοι ήταν και οι σφοδρότεροι επικριτές μιας τέτοιας ρύθμισης, ενώ η κριτική τους στράφηκε και εναντίον όσων στο ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν θετικά την απαγόρευση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων.

    Για το θέμα της κατάργησης ή όχι του λεγομένου μισθοδικείου δεν έγιναν αναφορές.

    ΄Εγιναν, όμως, αναφορές στην πρόσφατη απόφασή του για τους δικαστές και μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έκανε λόγο για «μεθόδευση» της κυβέρνησης.

    Και εξήγησε ότι, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση συνέπραξε με τους δικαστές, ώστε να πάρουν τις αυξήσεις, γιαυτό και αύξησε τις αποδοχές του Προέδρου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (που προκάλεσε την απόφαση για την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών).

    Στη συνέχεια, στόχος της κυβέρνησης ήταν, όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, να χρησιμοποιήσει την προκλητική αύξηση, για να προωθήσει, μέσω Συντάγματος, την απαγόρευση της προσφυγής των εργαζομένων στα δικαστήρια.

    Την άποψη του πρώην Προέδρου της Βουλής συμμερίστηκαν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Για το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, περιόρισε πολύ τις δυνατότητες πρόσληψης συμβασιούχων και τόνισε ότι το μείζον είναι η διαφάνεια και η τήρηση των αντικειμενικών κανόνων που είχαν τεθεί.

    Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η Αυτοδιοίκηση, ώστε να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία και να μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε μια νέα γενιά συμβασιούχων, τους οποίους έχει σε ομηρεία και ζήτησε να κλείσει το θέμα των συμβασιούχων με «ανθρώπινο τρόπο» και να πάμε σε μία νέα περίοδο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ενεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες δεν απέκλεισε, καθώς, όπως επανέλαβε ο προϋπολογισμός του 2007 θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από την «εκλογολογία», την οποία, όπως είπε, καλλιεργεί για δύο λόγους: Αφενός για να κρατά συσπειρωμένη τη συντηρητική παράταξη και αφετέρου για να καλύπτει επικοινωνιακά τα τρέχοντα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του ότι «όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα για τη χώρα» και αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των στελεχών του κόμματος πανελλαδικά, ενόψει και του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών.

    Αναφερόμενος, τέλος, στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως ειπε, απουσιάζει το βασικότερο στοιχείο τους,ο στρατηγικός σχεδιασμός. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ότι ο βασικός της στόχος είναι οι ταμειακές της ανάγκες.

    [02] «Οι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν άμεσα»

    Αρνητικός στη διεύρυνση του ΠΔ για τις μονιμοποιήσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να δώσει διευκρινήσεις για το ζήτημα των συμβασιούχων.

    Μια νομοθετική ρύθμιση γι' αυτό το θέμα θα παραβίαζε τις διακρίσεις εξουσιών, ενώ κάθε ΔΕΚΟ θα μπορούσε με το πρόσχημα των πάγιων και διαρκών αναγκών να προσλαμβάνει όσους υπαλλήλους θέλει και να τους μονιμοποιεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως οι συμβασιούχοι μπορούν να πάρουν άμεσα τα δεδουλευμένα από τους ΟΤΑ που εργάστηκαν αλλά με βάση την αρχική τους σύμβαση και όχι με αυτήν του αορίστου χρόνου και χωρίς δικαστική προσφυγή. Αν δεν το εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε θα υπάρξει διάταξη με αναδρομική ισχύ για να τους καλύψει.

    Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως αν υπάρχουν ΟΤΑ -που είναι 5- 6 Δήμοι- οι οποίοι πιστεύουν πως έχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , όπως π.χ. για τον καθαρισμό των πόλεων, μπορούν να προκηρύξουν άμεσα θέσεις τις οποίες θα εγκρίνει το υπουργείο.

    Μέχρι σήμερα, μετά από έγκριση φορέων και ΑΣΕΠ εγκρίθηκαν 32.924 αιτήσεις για μονιμοποιήσεις από τις 72.926 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί. Οσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Διατάγματος 164/ 2004, ευνοούνται για την κατάληψη θέσεων στους ΟΤΑ με μεγάλη μοριοδότηση 50%, ενώ ειδικά για τα ΚΕΠ η μοριοδότηση φτάνει το 55% .

    Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως το θέμα των συμβασιούχων έχει δημιουργηθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και επιδεινώθηκε από το 1999 και μετά. Γι' αυτό από το Μάρτιο του 2004, η νέα κυβέρνηση έθεσε βάση για τη λύση του προβλήματος με τη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

    Από τους ελέγχους που έγιναν από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώθηκε πως δήμαρχοι είχαν προσλάβει άτομα για έκτακτες ανάγκες και χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, οι συμβάσεις των οποίων ανανεώνονταν και πάλι για έκτακτες ανάγκες. Οταν κάποιοι συμβασιούχοι προσέφυγαν σε πολιτικά δικαστήρια, οι δήμαρχοι είτε δεν προσήλθαν είτε υποστήριξαν πως οι συμβασιούχοι κάλυπταν πάγιες ανάγκες.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη συμπάθεια τη δική του και της κυβέρνησης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ιδίως για την κατάσταση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

    Δήλωση Π. Κουκουλόπουλου

    "Τη διεύρυνση των ορίων του Προεδρικού Διατάγματος 164 με επαναδιατύπωση του άρθρου 11, προκειμένου να μονιμοποιηθούν όσοι έχουν μακροχρόνια παρουσία σε Δήμους και Οργανισμούς του Δημοσίου", πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι για την ΚΕΔΚΕ "το ζήτημα των συμβασιούχων πρέπει να τελειώσει και να βγει από την πολιτική ατζέντα της χώρας" και πρόσθεσε ότι "ελπίδες και ψεύτικες προσδοκίες πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται ανέξοδα και από αυτοδιοικητικούς και από πολιτικούς, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλο", ενώ παραδέχθηκε ότι "το πρόβλημα αγγίζει και την Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει αναντίρρητα και αυτή ευθύνες".

    "Είναι -είπε- ζήτημα ισοπολιτείας, είναι ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, είναι ζήτημα ορθής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και δικαίωσης συγκεκριμένων κατηγοριών συμβασιούχων, που δυστυχώς το Προεδρικό Διάταγμα 164 δεν τους δικαιώνει".

    Επισήμανε ότι "η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί απολύτως με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σκέλος που ορίζει ότι, αν δεν υπάρχει η σφραγίδα του ΑΣΕΠ, ακόμη κι αν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί κανείς να μονιμοποιείται στο Δημόσιο και τους Δήμους", ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση "να καταργήσει το θεσμό της συνέντευξης, που ίδια εισήγαγε, για να υπάρξει πραγματικά ηρεμία και ισοπολιτεία σε όλα τα επίπεδα.

    Τέλος, ο κ. Κουκουλόπουλος, ζήτησε να υπάρξει "αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 164, το οποίο έχει προβλέψει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, που δεν επιτρέπουν, αν εφαρμοστεί, να δημιουργηθεί νέα γενιά συμβασιούχων".

    [03] Σε επιφυλακή για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

    Ανοίγουν την Τετάρτη στις 9 το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου και αρχίζει ο τριήμερος εορτασμός για την 33η επέτειο.

    Όπως είπε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Μουντζούρης η σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και ολόκληρη η πολυτεχνειακή κοινότητα, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές, θα περιφρουρούν το ίδρυμα καθ' όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού και φυσικά κατά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Σε επιφυλακή, όμως, θα βρίσκονται και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι θα περιφρουρούν και τις υπόλοιπες σχολές του κέντρου, όπως η Νομική, το Χημείο κ.λπ..

    [04] Τσιτουρίδης: Ισότιμη μεταχείριση οφειλετών

    Στην κατάργηση της ρύθμισης που πάγωνε οφειλές πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ προς το ΙΚΑ, προχώρησε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης καθιερώνοντας ισότιμη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών.

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ανεξάρτητα από το ποσό που οφείλει κάποιος, θα πρέπει σε περίπτωση που επιλέξει να κάνει διακανονισμό, να καταβάλει το 3% ως προκαταβολή και να αποπληρώσει το χρέος του σε 96 δόσεις. Ταυτόχρονα μειώθηκε το ποσό της δόσης στα 100 αντί 150 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν κάνει ανάλογες ρυθμίσεις στο παρελθόν, για το μέρος των οφειλών τους που δεν έχουν καταβάλει. Η αρχική ρύθμιση, προέβλεπε 18μηνο πάγωμα οφειλών για ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και την καταβολή του επιπλέον ποσού σε 78 δόσεις.

    «Πάνω από 130.000 μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να εκπληρώσουν σήμερα τις οφειλές τους και ταλαιπωρούνται. Η ρύθμιση για τα χρέη προς το ΙΚΑ έχει βαθιά κοινωνικά χαρακτηριστικά και βοηθάει στο να μην πνιγούν αυτές οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Αν θέλει η αντιπολίτευση ας τις καταψηφίσει και ας βγει μετά στην κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για ευνοϊκές και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των μεγαλοοφειλετών και εις βάρος, τόσο των εργαζομένων, όσο και των ασφαλιστικών ταμείων.

    «Η κυβέρνηση κάνει ρυθμίσεις χρεών προς τους μεγαλοοφειλέτες και όχι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι υπεύθυνη στάση κυβέρνησης η προαναγγελία ρύθμισης χρεών; Βοηθά το ΙΚΑ αυτή η πολιτική, ή τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν προαναγγέλλουμε στους οφειλέτες να μην πληρώσουν γιατί θα φέρουμε ρύθμιση;» σχολίασε η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.

    «Η κυβέρνηση χαρίζει τα χρήματα των εργαζομένων στους κλέφτες που δεν καταβάλουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Αθανάσιος Λεβέντης έκανε λόγο «για φωτογραφικές ρυθμίσεις με προεκλογικό χαρακτήρα.

    «Στην ουσία κάνουμε ρυθμίσεις που ευνοούν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί θα εισπράξουν χρήματα που οι οφειλέτες μέχρι σήμερα αδυνατούσαν να καταβάλουν ενώ και οι επιχειρήσεις δεν θα βάλουν λουκέτο», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Αγγελόπουλος.

    Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη τροποποίηση όσοι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ και διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών θα πληρώνουν στο ταμείο τους εισφορά 8,5% στο σύνολο των ακαθάριστων αμοιβών τους και δεν υποχρεούνται να κάνουν εναρξη επαγγελματος στο ΤΕΒΕ.

    Οι τόνοι πάντως κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχέδιου «για την αναδιάρθρωση των κλάδων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε», στην Επιτροπή Οικονομικών, ανέβηκαν ανάμεσα στον υπουργό Απασχόλησης και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το ασφαλιστικό ζήτημα.

    Ο κ Τσιτουρίδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για όψιμο ενδιαφέρον και διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ενώ η κ. Δαμανάκη, έκανε λόγο για ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης.

    «Οι Επιτροπές Σοφών θα έπρεπε να λέγονται Επιτροπές λαγών της κυβέρνησης. Παίζει πολιτικό παιχνίδι η κυβέρνηση και να δούμε μέχρι τέλους του έτους πόσοι θα προστρέξουν, κυρίως γυναίκες, να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Ακούγεται ότι 70.000 με 100.000 θα είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες γιατί δυόμιση χρόνια δεν έκανε τίποτα, γιατί απαξιώνει το ασφαλιστικό σύστημα και καλλιεργεί σενάρια, που μονόπλευρα, ρίχνει τα βάρη στους εργαζομένους. Γιατί δεν λέει από τώρα τι θα κάνει; Ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει με θολό τοπίο; Αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ανάγκη για λήψη μέτρων να το πει τώρα και εμείς ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, θα κάνουμε τις προτάσεις μας», τόνισε η κ Δαμανάκη.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Απασχόλησης που επεσήμανε χαρακτηριστικά:

    «Είναι ανάγκη να συμβάλουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου στην αποτροπή που οδηγεί πολλούς ασφαλισμένους, στη πρόωρη συνταξιοδότηση. Σας καλώ να συμβάλουμε στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης. Οι Ελληνες εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα ασφάλισης. Οι αλλαγές θα αφορούν τους επόμενους και θα είναι αποτέλεσμα εκτεταμένου διαλόγου. Θα υπάρξει μακρά μεταβατική περίοδος μεταβατική και θα έχουμε ήπια προσαρμογή. Ας μην χάσουν οι εργαζόμενοι ότι θα έπρεπε να εισπράξουν τα επόμενα χρόνια».

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Απασχόλησης και βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιώτοπουλος τόνισε: «Ο διάλογος για το ασφαλιστικό πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα. Πριν φτάσουμε στις επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λάβει γνώση αυτού του διαλόγου αλλά και για το μέγεθος των προβλημάτων». Ακόμα, ο κ Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απάλειψη της απαράδεκτης, όπως είπε, ρύθμισης για τους μεγαλοοφειλέτες ενώ συμπλήρωσε ότι «δύο ρυθμίσεις μέσα σε δυόμιση χρόνια είναι πολλές και δεν είναι σωστό να δίνουμε την εικόνα ότι, έστω άθελα μας, ενισχύουμε αυτούς που περιμένουν την επόμενη ρύθμιση».

    Ο κ. Τσιτουρίδης απάντησε ότι μέχρι τέλος του έτους θα παρουσιαστεί στη Βουλή ένα καθαρό και αξιόπιστο σύστημα ρύθμισης χρεών, αντίστοιχο του Τηρεσία. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι το 2007 η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της πολιτείας προς τα ταμεία.

    Τέλος, από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο, δεν συμβάλει στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων ενώ, κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει το ασφαλιστικό για να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα και να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 November 2006 - 21:30:30 UTC