Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο

  • [01] Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 μμ η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση των 33 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τελευταίο "μπλοκ" διαδηλωτών που πέρασε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία ήταν αυτό του ΚΚΕ.

    Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα. Στη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας με Ηρώδου Αττικού και μπροστά από το ξενοδοχείο "Χίλτον", ενώ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ σημειώθηκε μικροσυμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών όπου τραυματίστηκε ένα άτομο.

    Πορεία στη Θεσσαλονίκη

    Ειρηνικά ολοκληρώθηκε στις 19:30 η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη.

    Περισσότερα από έξι χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τους οργανωτές, αλλά και την αστυνομία, νέοι κυρίως, διαδήλωσαν την πίστη τους στα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.

    Κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ, υπέρ της υπεράσπισης του Πανεπιστημιακού άσυλου, αλλά και κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Οργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμό στην συγκέντρωση που προηγήθηκε της πορείας στον χώρο μπροστά στην Πολυτεχνική σχολή.

    Οι διαδηλωτές συγκροτημένοι σε μπλοκ ακολούθησαν την διαδρομή Εγνατία Οδός - Εθνικής Άμυνας- Τσιμισκή -Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Κατά την διέλευση της πορείας από το προξενείο των ΗΠΑ, στην Τσιμισκή, οι διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από το Ιράκ και φώναξαν συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Στην διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού, μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε. Γύρω στα χίλια πεντακόσια άτομα, όμως, συνέχισαν την πορεία και επέστρεψαν διαδηλώνοντας στην Πολυτεχνική σχολή όπου έχει προγραμματιστεί για τη νύχτα από φοιτητικούς συλλόγους μουσική εκδήλωση.

    Με απόφαση της συγκλήτου οι σχολές του Αριστοτελείου παρέμειναν σήμερα ανοιχτές και στο πλαίσιο αυτό στις 20:00 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ άρχισε συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο με την συμμετοχή του πρύτανη Αναστάσιος Μάνθος, καθηγητών και φοιτητών.

    Καθ' όλη την διάρκεια της πορείας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν διακριτικά την εξέλιξή της.

    Με το τέλος της διαδήλωσης περίπου πενήντα άτομα εισήλθαν στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής όπου παραμένουν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Πολυτεχνείο

    Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο της πιο φωτεινής πλευράς της σύγχρονης Ελλάδας και στους πρωταγωνιστές της εξέγερσης ταιριάζει καλύτερα η σιωπή του σεβασμού και της αναγνώρισης μιας προσφοράς που παραμένει και σήμερα συγκλονιστική, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του για την 33η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών.

    Με ενός λεπτού σιγή η Βουλή τίμησε την 33η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τόσο η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα όσο και ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, καθώς και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων τόνισαν ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει πάντα επίκαιρο. Επεσήμαναν ακόμα ότι πρέπει όλοι σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας να συμβάλουν, στην εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τη νέα γενιά.

    «Το νόημα του Πολυτεχνείου έχει διαχρονική αξία και το μεγάλο του μήνυμα είναι ότι η δημοκρατία είναι αγαθό σύμφυτο με την ελληνική ψυχή και πρέπει κάθε στιγμή να διαφυλάσσεται και να υπηρετείται πιστά και χωρίς συμβιβασμούς», υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα και πρόσθεσε:

    «Αυτός ακριβώς είναι ο δικός μας ρόλος. Να υπηρετούμε τη δημοκρατία και να εξασφαλίζουμε καθημερινά στη νέα γενιά ένα καλύτερο αύριο χωρίς να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος».

    «Μπορεί να πέρασαν τριάντα τρία χρόνια, όμως το μήνυμα των φοιτητών και του λαού που εξεγέρθηκε παραμένει πάντα επίκαιρο. Καθημερινός αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που απολαμβάνουμε, ενότητα και συνεργασία για το μέλλον που αξίζουμε όλοι μας, ιδιαίτερα οι νέοι μας», κατέληξε η κ. Μπενάκη.

    «Η φετινή επέτειος βρίσκει την Πολιτεία μας να προβληματίζεται έντονα γύρω από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την εθνική παιδεία μας. Να συμφωνούμε, σχεδόν όλοι, στις ελλείψεις, στις τραγικές υστερήσεις και στις στρεβλώσεις της, όπου ακόμα και ο ιερός θεσμός της ελευθερίας και του ασύλου διακίνησης ιδεών, συχνά μεταβάλλεται σε ανίερο άσυλο εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως, μας βρίσκει σύμφωνους το γεγονός ότι η Παιδεία μας σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις βαθμίδες της στις ανάγκες των καιρών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Μαγγίνας.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για τη 17η Νοέμβρη, για το Πολυτεχνείο, "δεν πρέπει να αφήσουμε να εκφυλιστούν κάτω από τις όποιες σκοπιμότητες και σε κάθε περίπτωση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπόθεση των όποιων μειοψηφιών".

    «Η αστυνομία και τα ΜΑΤ δεν θα πρέπει να έχουν παρουσία και δράση σε εκδηλώσεις και επετείους εθνικής ομοψυχίας», συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι "τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι πολύτιμα για την εργατική τάξη και τη νεολαία της χώρας, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που οι αγώνες στο χώρο της Παιδείας, οι διαμαρτυρίες και οι καταλήψεις έχουν φουντώσει". Πρόσθεσε ακόμα ότι «με την πάλη της η πανεπιστημιακή κοινότητα απορρίπτει τις παρεμβάσεις που γίνονται για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

    «Η εξέγερση των νέων του Πολυτεχνείου ήταν ένα πήδημα στον ουρανό. Μια κίνηση έξω από το ρεαλισμό, μια επαφή της νέας γενιάς με το όνειρο και την ουτοπία. Γι' αυτό ξενίζουμε εμείς, ίσως λίγο, με εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, συνθήματα, που φαίνονται υπερβολικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και συμπλήρωσε:

    «Αυτό που διαμορφώθηκε στο Πολυτεχνείο ήταν μια μεγάλη συντροφικότητα. Είχαν ξεπεραστεί οι παρατάξεις, οι σημαίες και οι ετικέτες».

    Εκ μέρους της κυβέρνησης πήρε το λόγο ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αφού τόνισε ότι η κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης φοιτητών και λαού αποτελεί ορόσημο του δημοκρατικού ήθους και προσήλωσης στο δίκαιο, πρόσθεσε:

    «Δηλώνω ως υπουργός της κυβέρνησης ότι θα εργαστώ για τη σύγκλιση, τη συνεννόηση, την κατανόηση των ρόλων. Δεν μπορώ να δεχθώ το πνεύμα της αντιπαλότητας ανάμεσα στους πολίτες και στην αστυνομία. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι και οι διωκτικές δυνάμεις καταστολής είναι ξένο ή αντίπαλο σώμα. Η απλούστευση ότι οι δυνάμεις καταστολής είναι απέναντι στις δημοκρατικές δυνάμεις ή απέναντι στα συλλαλητήρια, στη διαδήλωση και στην πορεία, είναι εξωπραγματική».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 November 2006 - 19:30:24 UTC