Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:Εφαρμόσαμε το Σύνταγμα για τους συμβασιούχους
  • [02] Αλογοσκούφης:"Οι επενδύσεις έχουν αλλάξει"
  • [03] Επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

  • [01] Κ.Καραμανλής:Εφαρμόσαμε το Σύνταγμα για τους συμβασιούχους

    Για το Λονδίνο αναχωρεί αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα ο κ. Καραμανλής σε εκδήλωση στο μουσείο Μαντάμ Τισό, θα παραστεί στα αποκαλυπτήρια κέρινων ομοιωμάτων των πρώην πρωθυπουργών Ελευθέριου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο London School of Economics, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Κ.Καραμανλής:Εφαρμόσαμε το Σύνταγμα και τις κοινοτικές δεσμεύσεις

    «Το κράτος δεν μπορεί να γίνει εργοδότης ενός απεριόριστου αριθμού πολιτών. Δεν μπορεί να προσληφθούν στο Δημόσιο και να πληρώνονται οι μισοί Έλληνες από τους άλλους μισούς». Αυτό το μήνυμα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής. Το αίτημα αυτό «είναι άκαιρος καιροσκοπισμός και υποκριτικός λαϊκισμός ή ακόμα χειρότερα, αποκαλύπτει τη νοοτροπία ότι όλοι ή σχεδόν όλοι οι Έλληνες πρέπει να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι», είπε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απορρίπτει «και το λαϊκισμό αλλά και την αντίληψη της διαρκούς διόγκωσης του κράτους με μαζικές προσλήψεις, σε βάρος των φορολογουμένων, σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας».

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Ρόβλια, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου για το ζήτημα των συμβασιούχων, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη σχετική κοινοτική οδηγία, δηλαδή, τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου, των συμβάσεων όσων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και την πριμοδότηση όσων δεν κάλυπταν τέτοιες ανάγκες.

    Αναφερόμενος στη δυνατότητα διεύρυνσης των προϋποθέσεων των Προεδρικών Διαταγμάτων του 2004, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτηση ακύρωσης από ορισμένους συμβασιούχους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία δικάζεται εντός του Νοεμβρίου: «Κάθε απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή», δήλωσε με έμφαση.

    Όσο για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καραμανλής είπε πως «εφόσον ζητηθούν προσλήψεις από τους δημάρχους, θα εγκριθούν άμεσα, και θα έχουν οι συμβασιούχοι ισχυρό πλεονέκτημα, αφού θα πριμοδοτούνται με 50%».

    Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μίλησε για απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων από τα στελέχη και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Αποτελεί πρόκληση το «να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες αυτοί που ευθύνονται για τη δημιουργία, τη διόγκωση και τη διαιώνιση του προβλήματος. Δεν μπορεί οι υπαίτιοι να καταγγέλλουν άλλους για τα προβλήματα που δεν προσεγγίστηκαν από τις κυβερνήσεις τους» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όσο για τη σχετική τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή διότι παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, καταργεί τις αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και είναι αντισυνταγματική: «Είναι περίεργο, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, το ΠΑΣΟΚ να προσποιείται ότι βρίσκει λύσεις, όταν είναι στην αντιπολίτευση και να δημιουργεί προβλήματα όταν είναι στην κυβέρνηση».

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το ελληνικό κράτος, μέσα από τις επιλογές του παρελθόντος, απέκτησε αναλογικά έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπαλλήλων στην ΕΕ, και ότι «την ίδια στιγμή, σχεδόν από παντού ακούγονται αιτήματα για προσλήψεις. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένες θέσεις», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μελετά τις ανάγκες και προωθεί τις κατάλληλες λύσεις: «Εκείνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι προφανές. Δεν μπορεί να γίνει το κράτος εργοδότης ενός απεριόριστου αριθμού πολιτών. Δεν μπορεί να προσληφθούν στο Δημόσιο και να πληρώνονται οι μισοί Έλληνες από τους άλλους μισούς».

    Παρέμβαση Ντ.Ρόβλια

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας υποστήριξε ότι η ΝΔ, με τις υποσχέσεις της για μονιμοποιήσεις «λαφυραγώγησε» δεκάδες χιλιάδες ψήφους συμβασιούχων. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι υποσχέσεις μεταλλάχτηκαν σε απολύσεις, ενώ στις θέσεις των απολυμένων μπήκαν νέοι συμβασιούχοι. Παράλληλα, ο κ. Ρόβλιας απηύθυνε παράκληση προς όλες τις πλευρές, να υιοθετηθεί η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, του Ιουνίου του 2006, ώστε στην περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η πρόσληψη συμβασιούχων, αυτή να γίνεται μόνο μέσω ΑΣΕΠ. «Έτσι θα σταματήσει η αυθαιρεσία των προσλήψεων και θα δοθεί τέλος στις πελατειακές σχέσεις» είπε ο κ. Ρόβλιας.

    Παρέμβαση Αλ.Παπαρήγα

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι η πάγια και διαρκής ανάγκη των εργαζομένων είναι η ανάγκη για σταθερή δουλειά και αποδοχές για όλους. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει, στο πρόσωπο των συμβασιούχων, να εκδικηθεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ για τις «προεκλογικά ανέξοδες» υποσχέσεις της. Ζήτησε να προσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι, καθώς υπάρχουν νέες ανάγκες όπως «στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών». Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, οι νόμοι και το Σύνταγμα μπορούν να αλλάξουν, ενώ, με την μονιμοποίηση όλων μπορεί να μπει «στοπ» στην αναπαραγωγή της κατάστασης αυτής.

    Παρέμβαση Αλ.Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, είπε ότι η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε αγριότητα τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτήρισε κλίνη του Προκρούστη το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, διότι «έθεσε αυθαίρετους χρονικούς περιορισμούς», ενώ εκτίμησε ότι είναι «τόσο ακραία η πολιτική σας, που έχει στοιχεία πολιτειακής εκτροπής». Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι του κάνει εντύπωση «το γεγονός ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου λειτουργεί ως κλαδική της ΝΔ». Μίλησε ακόμα για «παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά» και σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου αντιγράφει σε εγκύκλιο του, εγκύκλιο συνεργατών του κ. Παυλόπουλου».

    [02] Αλογοσκούφης:"Οι επενδύσεις έχουν αλλάξει"

    "Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας χθες το βράδυ (τοπική ώρα) σε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι "η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολλές από τις προσπάθειες που κάνουμε, καμιά φορά, ακυρώνονται από μεμονωμένες πρακτικές, είτε σε σχέση με συγκεκριμένες επενδύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάποια ανυπέρβλητα εμπόδια, είτε από μεμονωμένες πρακτικές κάποιων ελληνικών εξαγωγέων οι οποίοι βλέπουν τα πράγματα βραχυχρόνια και με αυτό τον τρόπο αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας. Γι' αυτό χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια, αξιοπιστία, σοβαρότητα".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο σχεδιασμός όλος της οικονομικής πολιτικής είναι σ' αυτή τη λογική, δηλαδή να ολοκληρωθεί η τετραετία. Προωθήσαμε τις μεταρρυθμίσεις και το 2005 και το 2006 εφαρμόζουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κάποιες προωθούνται και κατά την περίοδο του 2007. Θα πάμε στο τέλος της τετραετίας έχοντας την ικανοποίηση και το πρόσωπο στον ελληνικό λαό για να πούμε ότι αυτό ήταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόσαμε με επιτυχία. Αλλά και να εξαγγείλουμε ένα δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων για την επόμενη τετραετία. Έχουμε ακόμη πολύ καιρό, διότι μένει να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αυτής της τετραετίας".

    Σε ερώτηση αν η "νέα αποστολή" του στις ΗΠΑ και η όλη η προσπάθεια που έχει γίνει για την προβολή της Ελλάδας θα φέρει εκλογικά οφέλη, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "Η προσπάθεια αυτή γίνεται προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, δεν γίνεται με μικροπολιτικά κριτήρια. Είναι μια προσπάθεια, η οποία εκλογικά δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, με την έννοια ότι αυτή χρειάζεται και συνέχεια και συνέπεια και επιμονή. Είναι μια προσπάθεια η οποία θα έχει αποτελέσματα σε κατοπινό στάδιο".

    Στην αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μίλησε για τις δράσεις που αναπτύσσει τώρα ο ΟΠΕ και στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας: "Σε επίπεδο αγορών για την Ελλάδα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αποτελούν αγορές μεγάλης προτεραιότητας για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών μέσα στο 2007. Για τον σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και εκτελείται από τον ΟΠΕ (τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου) ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2006, από τους κλάδους τροφίμων, ποτών και δομικών υλικών.

    Υπάρχει και ένα ειδικό πρόγραμμα για την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου στις αγορές αυτές. Οι άξονες του προγράμματος είναι πρώτον, η συνεχής παρουσία στις δύο αυτές μεγάλες αγορές ανά τρεις μήνες. Ανά τρεις μήνες δηλαδή να υπάρχει συνεχής παρουσία της ελληνικής οικονομίας και των εξαγωγικών προϊόντων. Η έμφαση είναι στους κλάδους των δομικών υλικών, των τροφίμων και των ποτών. Υπάρχει μία πρωτοβουλία σημαντική που έχουμε ξεκινήσει στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία "ΚΕΡΑΣΜΑ", που είναι μια σειρά από συνταγές ελληνικής έμπνευσης με βάση ελληνικά προϊόντα. Αυτή η προωθητική ενέργεια (στη Νέα Υόρκη έχει αρχίσει και αναπτύσσεται) είναι και η σύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα και αγοραστές, με στόχο την τοποθέτησή τους στην αγορά".

    Σε άλλη ερώτηση αν προτίθεται να επιχορηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουν οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων, ανέφερε ότι "είναι σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πόρους και το πρόβλημα με τους συμβασιούχους δεν είναι πρόβλημα έλλειψης πόρων, είναι πρόβλημα συνταγματικό, κατά πόσο εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται ως μη καλύπτοντας μόνιμες και διαρκείς ανάγκες μπορούν να μονιμοποιηθούν. Η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το θέμα μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει".

    Όσον αφορά την απογοήτευση ενδιαφερομένων επενδυτών στο παρελθόν από το χώρο της Ομογένειας και για την κατανόηση της πικρίας τους, όπως είπε στην ομιλία του στο χθεσινό φόρουμ, τόνισε ότι "είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ασφαλώς έχουν γίνει πολλά για επενδυτικά θέματα και ασφαλώς πρέπει να γίνουν και άλλα. Πολλά από τα θέματα που απασχολούν τους ξένους επενδυτές και τους Ομογενείς έχουν να κάνουν με κάποιες ασάφειες του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα τα οποία δημιουργούν πρόσθετες αβεβαιότητες στους επενδυτές", σημειώνοντας ότι "η Ελληνική Ομογένεια που είχε κακές εμπειρίες στο παρελθόν, μπορεί σήμερα, με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά, εάν θέλει, να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική οικονομία και να συμβάλει, αλλά και να κερδίσει από τις επενδύσεις που μπορεί να κάνει στην Ελλάδα".

    Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι "η φορολογία έχει μειωθεί σημαντικά, δηλαδή από 35% που ήταν ο φόρος των εταιρικών κερδών, το 2007 θα είναι στο 25%. Υπάρχουν κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με τις ειδικές μορφές τουρισμού τα οποία ξεκαθαρίζονται σε νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την "στρατηγική σχέση" των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αναφορικά με τον οικονομικό τομέα, σημείωσε ότι "είναι πάντα στενή και συμμαχική και έχουμε σε πολλά θέματα κοινές επιδιώξεις, αλλά η Ελλάδα είναι ένα μέλος της ΕΕ εδώ και 25 χρόνια, ένα από τα παλιότερα μέλη της ΕΕ. Και η ΕΕ έχει κάποιες διαφορές εμπορικού χαρακτήρα με τις ΗΠΑ. Όμως, ένα από τα θέματα που είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι η προώθηση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση του εμπορίου. Έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για το "Γύρο της Doha". Υπάρχει πρόβλημα πλέον, γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει εντολή από το Κογκρέσο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του 2006. Θα είναι ευχής έργο να υπάρχει μια καινούρια αμερικανική πρωτοβουλία ώστε να λυθούν και τα χέρια του Αμερικανού εκπροσώπου στο "Γύρο της Doha" και να μπορέσουμε να καταλήξουμε εντός του 2007, εάν είναι δυνατόν, ή λίγο αργότερα σε συμφωνία, διότι αυτό θα ήταν πολύ άσχημο και εις βάρος και των ΗΠΑ και της ΕΕ και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Θα ήταν αν επανέλθουμε σε λογικές είτε προστατευτισμού είτε περιορισμένου προστατευτισμού είτε σε λογικές διμερών εμπορικών συμφωνιών, διότι όλοι ξέρουμε ότι οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες είναι εις βάρος των τρίτων οι οποίοι δεν μετέχουν σε αυτές".

    Για τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, απαντώντας σε ερώτηση ιδιαίτερα για τον τραπεζικό χώρο και αν εκτός από την Εθνική και την Εμπορική, υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον ειδικότερα για κάποια άλλη τράπεζα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε: "Μιλήσαμε με όλες τις επενδυτικές τράπεζες και μιλάμε συνεχώς. Δεν μιλήσαμε εδώ για πρώτη φορά διότι πολλές φορές επισκέπτονται την Ελλάδα συζητούν με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το top management, το οποίο συνήθως βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, και να τους εξηγήσουμε από κοντά τα σχέδια μας και τις πρωτοβουλίες μας και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, αυτό που είναι για εμάς ο κύριος στόχος για τους επόμενους μήνες είναι η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο έχει δυσκολίες και έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία, η ανεύρεση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ. Πιστεύω ότι σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες διότι και ο ΟΤΕ έχει προσαρμοστεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και στα Βαλκάνια όπου όμως θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα, εάν βρει κατάλληλο στρατηγικό εταίρο. Στα θέματα της τεχνολογίας έχει εξελιχθεί πολύ αλλά βεβαίως χρειαζόμαστε κάποιο στρατηγικό εταίρο για να μπορέσει να συνεχίσει την επέκτασή του σε άλλες αγορές".

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε στη Νέα Υόρκη το θέμα των επενδυτών για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές: "Όχι, αυτήν τη φορά δεν έχουμε συναντηθεί και δεν επιδιώξαμε να συναντηθούμε με επενδυτές για το θέμα της Ολυμπιακής για τον απλούστατο λόγο ότι για να κάνουμε πλέον αυτήν τη νέα φάση επαφών πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ΕΕ. Είμαστε σε περίοδο κρίσιμων και πολύ λεπτών διαβουλεύσεων με την ΕΕ. Μάλιστα ο μήνας Δεκέμβριος θα είναι πολύ δραστήριος προς την κατεύθυνση αυτή μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο και ξέρουμε τι είναι αυτό που θα προσφέρουμε τελικά στους επενδυτές θα αρχίσουμε το νέο κύκλο επαφών. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, δηλαδή οι επενδυτές πολλές φορές από μόνοι τους μας ζητάνε περισσότερη πληροφόρηση και αυτό το οποίο τους λέμε είναι ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε ακριβώς πως έχει το θέμα και για να το κάνουμε αυτό, επαναλαμβάνω, μέσα στο Δεκέμβριο θα έχουμε πολύ κρίσιμες διαβουλεύσεις με την ΕΕ. Δεν έχει νόημα επομένως να συζητάμε με τους επενδυτές μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα για το ποια θα είναι η συμφωνία που θα καταλήξουμε με τους Ευρωπαίους".

    Στην αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο χθεσινό φόρουμ που αφορούσε τις επενδύσεις στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι "μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο αναλύσαμε και συζητήσαμε μια σειρά από θέματα. Θέματα αιχμής όπως το μεταρρυθμιστικό έργο που γίνεται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση, η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και ο ρόλος της Ελλάδος στην Ν.Α. Ευρώπη. Αναλύσαμε αυτά τα τέσσερα σημεία αιχμής, σε όλες τις ευκαιρίες που είχαμε με όλους τους συνομιλητές μας".

    Ακολούθως, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι χθες το πρωί συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, καθώς και σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία της ημέρας της Ελλάδας, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο κ. Δούκας και εγώ συναντηθήκαμε με την Διοίκηση του Χρηματιστηρίου και με τον πρόεδρο John Thain, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και ανέφερε ότι "στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας διότι οι μετοχές δύο μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, του ΟΤΕ και της Εθνικής, είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως και άλλων επιχειρήσεων, κυρίως ναυτιλιακών. Ο κ. Thain μας συνεχάρη δημοσίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και χθες είχαμε την ευκαιρία να κλείσουμε τη συνεδρίαση σε μια ιστορική ημέρα για το Χρηματιστήριο".

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "σήμερα το πρωί, ζήτησα και συναντήθηκα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, με τον οποίο έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Πρόκειται για έναν κληρικό με πολύ μεγάλη και βαθιά γνώση, όχι μόνο των εκκλησιαστικών θεμάτων αλλά και των πολιτικών και των οικονομικών. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις".

    Τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη και Πέτρο Δούκα, αντίστοιχα, παρουσίασε η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Νέας Υόρκης, Πολυξένη Μαστροπέρρου.

    [03] Επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

    Λίγο μετά τις 7 μμ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση των 33 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τελευταίο "μπλοκ" διαδηλωτών που πέρασε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία ήταν αυτό του ΚΚΕ.

    Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα. Στη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας με Ηρώδου Αττικού και μπροστά από το ξενοδοχείο "Χίλτον", ενώ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ σημειώθηκε μικροσυμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών όπου τραυματίστηκε ένα άτομο.

    Εννέα άτομα κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, απο τα σαράντα περίπου, που προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

    Στο ΚΑΤ διακομίσθηκαν πέντε τραυματίες, από τους οποίος ο ένας -σε σοβαρότερη κατάσταση- τραυματίστηκε στη συμπλοκή μεταξύ μελών του ΠΑΣΟΚ και αριστεριστών στην πλατεία Μαβίλη. Οπως δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, πρόκειται για φοιτητή ο οποίος είναι εκτός κινδύνου και όπως είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς τραυματίστηκε από καδρόνι.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Επεισόδιο σημειώθηκε και μπροστά στη ΓΑΔΑ, όταν ένας πολίτης επιχείρησε να απελευθερώσει νεαρό, τον οποίο προσήγαγαν με περιπολικό αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης. Τελικά, συνελήφθησαν και οι δύο και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

    Ο κ. Δημοσχάκης χαρακτήρισε τα επεισόδια περιορισμένης έκτασης και τοπικού ενδιαφέροντος, ενώ, όπως είπε, μέχρι τις 9 το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί ζημιές εκτός από ένα περιστατικό που συνέβη στην οδό Πέτρου Ράλλη. Εκεί, ομάδα νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον διαφημιστικής εταιρίας και προξένησαν ζημιές σε τέσσερα αυτοκίνητα και μια τζαμαρία.

    Πορεία στη Θεσσαλονίκη

    Ειρηνικά ολοκληρώθηκε στις 19:30 η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη.

    Περισσότερα από έξι χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τους οργανωτές, αλλά και την αστυνομία, νέοι κυρίως, διαδήλωσαν την πίστη τους στα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.

    Κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ, υπέρ της υπεράσπισης του Πανεπιστημιακού άσυλου, αλλά και κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Οργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμό στην συγκέντρωση που προηγήθηκε της πορείας στον χώρο μπροστά στην Πολυτεχνική σχολή.

    Οι διαδηλωτές συγκροτημένοι σε μπλοκ ακολούθησαν την διαδρομή Εγνατία Οδός - Εθνικής Άμυνας- Τσιμισκή -Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Κατά την διέλευση της πορείας από το προξενείο των ΗΠΑ, στην Τσιμισκή, οι διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από το Ιράκ και φώναξαν συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Στην διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού, μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε. Γύρω στα χίλια πεντακόσια άτομα, όμως, συνέχισαν την πορεία και επέστρεψαν διαδηλώνοντας στην Πολυτεχνική σχολή όπου έχει προγραμματιστεί για τη νύχτα από φοιτητικούς συλλόγους μουσική εκδήλωση.

    Με απόφαση της συγκλήτου οι σχολές του Αριστοτελείου παρέμειναν ανοιχτές και στο πλαίσιο αυτό στις 20:00 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ άρχισε συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο με την συμμετοχή του πρύτανη Αναστάσιος Μάνθος, καθηγητών και φοιτητών.

    Καθ' όλη την διάρκεια της πορείας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν διακριτικά την εξέλιξή της.

    Με το τέλος της διαδήλωσης περίπου πενήντα άτομα εισήλθαν στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής όπου παραμένουν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Πολυτεχνείο

    Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο της πιο φωτεινής πλευράς της σύγχρονης Ελλάδας και στους πρωταγωνιστές της εξέγερσης ταιριάζει καλύτερα η σιωπή του σεβασμού και της αναγνώρισης μιας προσφοράς που παραμένει και σήμερα συγκλονιστική, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του για την 33η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών.

    Με ενός λεπτού σιγή η Βουλή τίμησε την 33η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τόσο η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα όσο και ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, καθώς και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων τόνισαν ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει πάντα επίκαιρο. Επεσήμαναν ακόμα ότι πρέπει όλοι σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας να συμβάλουν, στην εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τη νέα γενιά.

    «Το νόημα του Πολυτεχνείου έχει διαχρονική αξία και το μεγάλο του μήνυμα είναι ότι η δημοκρατία είναι αγαθό σύμφυτο με την ελληνική ψυχή και πρέπει κάθε στιγμή να διαφυλάσσεται και να υπηρετείται πιστά και χωρίς συμβιβασμούς», υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα και πρόσθεσε:

    «Αυτός ακριβώς είναι ο δικός μας ρόλος. Να υπηρετούμε τη δημοκρατία και να εξασφαλίζουμε καθημερινά στη νέα γενιά ένα καλύτερο αύριο χωρίς να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος».

    «Μπορεί να πέρασαν τριάντα τρία χρόνια, όμως το μήνυμα των φοιτητών και του λαού που εξεγέρθηκε παραμένει πάντα επίκαιρο. Καθημερινός αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που απολαμβάνουμε, ενότητα και συνεργασία για το μέλλον που αξίζουμε όλοι μας, ιδιαίτερα οι νέοι μας», κατέληξε η κ. Μπενάκη.

    «Η φετινή επέτειος βρίσκει την Πολιτεία μας να προβληματίζεται έντονα γύρω από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την εθνική παιδεία μας. Να συμφωνούμε, σχεδόν όλοι, στις ελλείψεις, στις τραγικές υστερήσεις και στις στρεβλώσεις της, όπου ακόμα και ο ιερός θεσμός της ελευθερίας και του ασύλου διακίνησης ιδεών, συχνά μεταβάλλεται σε ανίερο άσυλο εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως, μας βρίσκει σύμφωνους το γεγονός ότι η Παιδεία μας σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις βαθμίδες της στις ανάγκες των καιρών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Μαγγίνας.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για τη 17η Νοέμβρη, για το Πολυτεχνείο, "δεν πρέπει να αφήσουμε να εκφυλιστούν κάτω από τις όποιες σκοπιμότητες και σε κάθε περίπτωση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπόθεση των όποιων μειοψηφιών".

    «Η αστυνομία και τα ΜΑΤ δεν θα πρέπει να έχουν παρουσία και δράση σε εκδηλώσεις και επετείους εθνικής ομοψυχίας», συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι "τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι πολύτιμα για την εργατική τάξη και τη νεολαία της χώρας, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που οι αγώνες στο χώρο της Παιδείας, οι διαμαρτυρίες και οι καταλήψεις έχουν φουντώσει". Πρόσθεσε ακόμα ότι «με την πάλη της η πανεπιστημιακή κοινότητα απορρίπτει τις παρεμβάσεις που γίνονται για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

    «Η εξέγερση των νέων του Πολυτεχνείου ήταν ένα πήδημα στον ουρανό. Μια κίνηση έξω από το ρεαλισμό, μια επαφή της νέας γενιάς με το όνειρο και την ουτοπία. Γι' αυτό ξενίζουμε εμείς, ίσως λίγο, με εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, συνθήματα, που φαίνονται υπερβολικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και συμπλήρωσε:

    «Αυτό που διαμορφώθηκε στο Πολυτεχνείο ήταν μια μεγάλη συντροφικότητα. Είχαν ξεπεραστεί οι παρατάξεις, οι σημαίες και οι ετικέτες».

    Εκ μέρους της κυβέρνησης πήρε το λόγο ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αφού τόνισε ότι η κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης φοιτητών και λαού αποτελεί ορόσημο του δημοκρατικού ήθους και προσήλωσης στο δίκαιο, πρόσθεσε:

    «Δηλώνω ως υπουργός της κυβέρνησης ότι θα εργαστώ για τη σύγκλιση, τη συνεννόηση, την κατανόηση των ρόλων. Δεν μπορώ να δεχθώ το πνεύμα της αντιπαλότητας ανάμεσα στους πολίτες και στην αστυνομία. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι και οι διωκτικές δυνάμεις καταστολής είναι ξένο ή αντίπαλο σώμα. Η απλούστευση ότι οι δυνάμεις καταστολής είναι απέναντι στις δημοκρατικές δυνάμεις ή απέναντι στα συλλαλητήρια, στη διαδήλωση και στην πορεία, είναι εξωπραγματική».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 November 2006 - 9:30:26 UTC