Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός του Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης
  • [02] «Δυναμική δράση απέναντι στην κυβέρνηση»
  • [03] "Οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια"

  • [01] Εντός του Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τον Ρώσο αξιωματούχο συνόδευσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ και Ρωσίας - ΕΕ καθώς και θέματα που αφορούν στην ενεργειακή συνεργασία. Για το τελευταίο θέμα επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση να υπογραφεί, όπως είχε συμφωνηθεί στην τριμερή συνάντηση κορυφής εντός του Δεκεμβρίου το σχετικό μνημόνιο για την προώθηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Επίσης, έγινε συζήτηση για θέματα της Βαλκανικής και ιδιαίτερα για το Κόσοβο και ο κ. Ιβανόφ μετέφερε στον κ. Καραμανλή τους χαιρετισμούς του προέδρου Πούτιν.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ιβανόφ μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου είχε συνάντηση με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

    «Η ελληνική οικονομία ξέφυγε από την εικονική πραγματικότητα»

    Η μεταρρυθμιστική στρατηγική συνεχίζεται σταθερά, απαρέγκλιτα, εντατικά, με απαίτηση και με στήριξη της κοινωνίας, τόνισε ο κ.Κώστας Καραμανλής μιλώντας, χθες, στο 17ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα :"Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

    Η ελληνική οικονομία ξέφυγε από την εικονική πραγματικότητα, απέκτησε στόχους και στρατηγική, απέκτησε νέα ρότα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι " δεν είμαστε ακόμη στην κατάσταση που θέλουμε και δικαιούται η χώρα, χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε, χρειάζονται ολοένα και πιο γρήγοροι ρυθμοί, η μεταρρυθμιστική στρατηγική συνεχίζεται σταθερά, απαρέγκλιτα, εντατικά με απαίτηση αλλά και στήριξη της κοινωνίας".

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κορυφαία μεταρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής, στην φορολογική μεταρρύθμιση που μπαίνει τώρα στην δεύτερη φάση της. Εξήγησε ότι αυξάνεται το αφορολόγητο όριο, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και θεσπίζονται μέτρα κοινωνικής φροντίδας ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα σημαντική απλούστευση των διατάξεων του κώδικα βιβλίων και στοιχείων ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μειωθεί το κόστος που συνεπάγονται.

    Βασικό στοιχείο στη νέα οικονομία, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, είναι η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών με πλήρη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Αναφέρθηκε και στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ταχυδρομικούΤαμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα διάθεσης μετοχών που έχουν στην κατοχή τους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών της Τράπεζας Αττικής. Εξετάζεται δε και η πλήρης αποκρατικοποίηση του καζίνου της Πάρνηθας.

    Μείζονος σημασίας για το επόμενο διάστημα είναι η πλήρης εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ με στόχο να μπει φραγμός στην κατασπατάληση δημοσίων πόρων, να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Ιδιαίτερη σημασία, είπε ο πρωθυπουργός, έχει για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής η μεταρρυθμιστική στρατηγική στον τομέα της ενέργειας με στόχους την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι βασική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και του έργου που παράγει η τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. "Είμασταν και είμαστε σε διαρκή διάλογο για να σπάσουμε όλοι μαζί τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και της συντήρησης, να δώσουμε τη δυνατότητα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο να αναβαθμιστεί να αναγεννηθεί και να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, να ενδυναμωθούν οι δεσμοί ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και στα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού καθώς επίσης με την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία".

    Ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που παρέδωσαν στην οικονομία και τόνισε τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που δρομολόγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ειδικότερα ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη και το τρίτο τρίμηνο του χρόνου έφτασε στο 4,4 % . Ο τουρισμός ύστερα από μια πενταετία πτωτικών τάσεων καταγράφει σημαντική αύξηση αφίξεων που πέρυσι έφτασε το 7%. Ο πληθωρισμός παρά την δυσμενή επίδραση από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίστηκε κάτω από το 3%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις τους πρώτους οκτώ μήνες σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι ξεπερνώντας τα 3,5 δισ ευρώ ενώ οι συνολικές επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10%.

    Η Ελλάδα κατέληξε ο πρωθυπουργός κινείται με ανοικτούς ορίζοντες και αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας με όλους τους γείτονές της, με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, της Μεσογείου και τις χώρες της Ασίας που βγαίνουν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά αξιοποιώντας την οικονομική διπλωματία.

    Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνοαμερικανική οικονομική και εμπορική συνεργασία αναφέροντας ότι το 2005 οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ έφτασαν στο ένα δισ ευρώ ενώ οι εξαγωγές στα 700 εκατομμύρια και πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχει έλλειμμα 300 εκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο η αμερικανική αγορά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    [02] «Δυναμική δράση απέναντι στην κυβέρνηση»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματός του, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, ενώ διέκρινε και μαχητικό πνεύμα, τόνισε ότι το κλειδί για την επιτυχία του νέου οργάνου είναι η δυναμική δράση απέναντι στην κυβέρνηση με ταυτόχρονη προάσπιση και προβολή των προγραμματικών θέσεων και αποφάσεων του Κινήματος.

    Το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο αποτελεί μια συμπαγή ομάδα απέναντι στην κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ότι είμαστε κοντά του.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για προσωπικές ευθύνες και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τί σημαίνει αυτό, δήλωσε ότι κάθε στέλεχος έχει προσωπική ευθύνη για τον τομέα του και τη δράση που αναλαμβάνει για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι στις επόμενες εκλογές ο λαός θα ανατρέψει την κυβέρνηση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι αυτή έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και έχει οδηγήσει σε αγανάκτηση τον πολίτη και σε έλλειψη προοπτικής. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, προχωράει μπροστά με κριτική στην ουσία των πολιτικών.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μεγάλο βάρος, καθώς, όπως ανέφερε, αυτός ο προϋπολογισμός αναδεικνύει ορατά την υποχρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας, την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης και την έλλειψη κάθε ευαισθησίας απέναντι στην οικογένεια.

    Σχετικά με τη φορολογική πολιτική, έκανε λόγο για δήθεν φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως ανέφερε, εγκαθιδρύει σκληρή αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, είναι κοινωνικά άδικη και δεν οδηγεί σε ανάπτυξη.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου να κινητοποιήσουν τους πολίτες και τα μέλη του Κινήματος σε όλη την περιφέρεια για τα θέματα που αναδείχθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση.

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Κινήματος για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απάντησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και ενώπιον του ελληνικού λαού 15 προτάσεις για το σύνολο της παιδείας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να τοποθετηθεί επί των προτάσεων αυτών εκφώνησε μια έκθεση ιδεών. Ανέφερε επίσης ότι η συμβολή κάθε στελέχους στο σύνολο των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία δεν μπορεί παρά να είναι θετική. Σχετικά με το άρθρο 16 είπε ότι δεν είναι η λυδία λίθος των προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, δεν υποκαθιστά ούτε ακυρώνει τη συνολική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και δεν θα είναι ένα εσωκομματικό πρόβλημα.

    Σε ερώτηση αν αποδοκιμάζεται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για τις δηλώσεις του απάντησε ότι σε ένα δημοκρατικό κόμμα αυτή η λέξη δεν ταιριάζει με την πολιτική του αγωγή και την πολιτική του ηθική.

    Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που αφορούσε στις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και το ότι τα δύο τρίτα των πολιτών εμφανίστηκαν αδιάφορα, ο κ. Π. Ευθυμίου απάντησε ότι ο πολίτης έχει πάντα επιφυλάξεις σε θέματα εσωκομματικού ενδιαφέροντος. Σημείωσε πάντως ότι η πλειοψηφία των πολιτών στην ίδια δημοσκόπηση θεωρεί θετικές τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται ως "σκιώδης υπουργός" έναντι του κ. Θ. Ρουσόπουλου απάντησε ότι δεν υπάρχουν προσωπικά θέματα και πρόσθεσε ότι αυτό που κυριαρχεί είναι η έκφραση ιδεών και θέσεων αλλά και το πολιτικό ήθος. Και χαρακτήρισε τον κ. Ρουσόπουλο εκπρόσωπο μιας πολιτικής που τραυματίζει καίρια τα συμφέροντα της χώρας την οποία πηγαίνει πίσω.

    [03] "Οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια"

    Η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των κρατών των δυτικών Βαλκανίων είναι προς όφελος τόσο των κρατών της περιοχής όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα που ανέδειξε η Διεθνής Συνάντηση με τίτλο "Οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια" που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες το "Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" σε συνεργασία με το Ιδρυμα "Friends of Europe" και το Ινστιτούτο "Conrad Adernauer". Πολλοί ομιλητές επισήμαναν την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών κρατών, γεγονός που θα συμβάλει σε περισσότερες επενδύσεις, στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής και του επιπέδου ζωής για τους πολίτες των χωρών αυτών.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν διακεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς, ο πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αντναν Τέρτσικ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ιλμέρ Σελμάνι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, Βούκ Ντράσκοβιτς, και του Μαυροβουνίου, Μίλαν Ρότσεν, ο υπουργός της προσωρινής κυβέρνησης του Κοσόβου, Αρντιάν Γκντζίνι και ο υπουργός Παιδείας της Αλβανίας, Γκένκ Πόλο.

    Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκπροσώπησαν ο επίκουρος καθηγητής, υπεύθυνος του τομέα διεθνούς συνεργασίας, Παντελής Σκλιάς και ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων , Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, μέλη και οι δύο του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου.

    Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν ο αρμόδιος για την έρευνα, επίτροπος, Γιάνες Πότοτσνικ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Αλεξάντερ Βόντρα, η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόρις Πάκ, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Πέτερ Μπα-Μπάκερ καθώς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Δημήτρης Κούρκουλας.

    Σκοπός της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση των προοπτικών σε ότι αφορά την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στα Βαλκάνια, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και η πορεία της περιφερειακής συνεργασίας των βαλκανικών κρατών. Το σύνολο των ομιλητών συμφώνησε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς όφελος τόσο των κρατών της περιοχής όσο και της ΕΕ, γιατί, όπως τόνισαν, η προοπτική αυτή μπορεί να συμβάλει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής όσο και στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας. Επίσης, πολλοί εκ των ομιλητών, επισήμαναν το πόσο έχει ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών των Βαλκανίων. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όπως επισήμανε ο Τζούλιο Αμάτο, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις, θα βελτιωθούν οι υποδομές των κρατών της περιοχής και θα υπάρξει καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες των εν λόγω κρατών.

    Εκ μέρους του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο κ. Σκλιάς τόνισε ότι το Ινστιτούτο στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μέσα από ένα πλαίσιο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Όπως δήλωσε, η ΕΕ έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά της, αλλά σημείωσε ότι επειδή αυτός ο δρόμος κρύβει και κινδύνους, θα πρέπει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (που στοχεύουν στην ένταξη τους) να σέβονται πλήρως τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ, να συνεργάζονται ενεργά και αρμονικά (τόσο με την ΕΕ όσο και μεταξύ τους) και να έχουν καλές σχέσεις με τα γειτονικά τους κράτη.

    Ο κ.Σκλιάς επισήμανε πως δεν υπάρχει ανάγκη για "κρυφές ατζέντες" σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και εξέφρασε την ανάγκη να διατεθούν πόροι -εκ μέρους της ΕΕ- προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και σε επιμέρους θέματα, όπως αυτό του τελικού καθεστώτος της περιοχής του Κοσόβου, το θέμα των καταζητούμενων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ έγινε και αναφορά στο θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Σχετικά με το τελευταίο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Αλεξάντερ Βόντρα διατύπωσε την άποψη ότι "εάν κλείσουμε την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία θα έχουμε περισσότερα προβλήματα, σε ότι αφορά το Κόσοβο, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ".

    Για το θέμα του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Ντράσκοβιτς τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί μια λύση που θα επιβληθεί από τρίτους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε γελιοποίηση της Σερβίας, και δεν θα αποτελούσε καλή βάση για το πως αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ο σερβικός λαός. Σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, η καλύτερη λύση για το Κόσοβο θα ήταν ο "εξευρωπαϊσμός" του, όπως είπε. Από τη μεριά του, ο υπουργός Παιδείας της Αλβανίας, Γκένκ Πόλο τάχθηκε υπέρ της (ίσως όχι πλήρους, όπως ανέφερε) ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ επισήμανε πως η χώρα του θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός των υπαρχόντων συνόρων. Ο υπουργός της προσωρινής κυβέρνησης του Κοσόβου, Αρντιάν Γκντζίνι δήλωσε ότι η παρουσία της διεθνούς κοινότητας είναι ευπρόσδεκτη στο Κόσοβο, και επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής απόφαση σχετικά με το τελικό καθεστώς της περιοχής, και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.

    Σε ότι αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Β.Ντράσκοβιτς επισήμανε ότι η σύλληψη των κατηγορούμενων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του β90 στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είναι μόνο διεθνής υποχρέωση, αλλά πρωταρχικά εθνική υποχρέωση. Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Κροατίας, Στέπαν Μέσιτς σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία διαπράχτηκαν εγκλήματα από όλες τις πλευρές, όμως, όπως τόνισε, "τα έθνη δεν είναι ένοχα, μόνο επιμέρους άτομα είναι ένοχα για αυτές τις πράξεις".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κροατίας, αν και τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ότι αυτή η διεύρυνση δεν θα πρέπει να γίνει ομαδικά, αλλά να υπάρξει ξεχωριστή πορεία για την κάθε χώρα ανάλογα με την πρόοδο που θα παρουσιάσει.

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ιλμέρ Σελμάνι τόνισε ότι για τη χώρα του, η ένταξη της στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα και στρατηγικό στόχο. Όπως είπε, η ΠΓΔΜ ενισχύει τη συνεργασία της με τα άλλα κράτη της περιοχής, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 December 2006 - 13:30:28 UTC