Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός του Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

  • [01] Εντός του Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τον Ρώσο αξιωματούχο συνόδευσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ και Ρωσίας - ΕΕ καθώς και θέματα που αφορούν στην ενεργειακή συνεργασία. Για το τελευταίο θέμα επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση να υπογραφεί, όπως είχε συμφωνηθεί στην τριμερή συνάντηση κορυφής εντός του Δεκεμβρίου το σχετικό μνημόνιο για την προώθηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Επίσης, έγινε συζήτηση για θέματα της Βαλκανικής και ιδιαίτερα για το Κόσοβο και ο κ. Ιβανόφ μετέφερε στον κ. Καραμανλή τους χαιρετισμούς του προέδρου Πούτιν.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ιβανόφ μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου είχε συνάντηση με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

    Συνάντηση Μεϊμαράκη-Ιβανόφ

    Θέματα που αφορούν τη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης της ρωσικής ομοσπονδίας, Σεργκέι Ιβανόφ, κατά την οποία διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά το παρόν και το μέλλον της συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και υπεγράφη το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2007.

    Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν στρατηγική τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασαν την πολιτική βούληση για περαιτέρω προώθησή της στον αμυντικό τομέα.

    Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση για τη θετική και εποικοδομητική στάση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας μας για την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της νήσου που θα είναι προς όφελος όλου του πληθυσμού της. Επίσης ανέφερε ότι η Έλλάδα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ΕΕ-Ρωσίας ενώ υποστηρίζει τις προσπάθειες για εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Όσον αφορά τον τομέα των εξοπλισμών, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα αξιολογηθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες ισότιμα με τα συστήματα άλλων αγορών, χωρίς προκαταλήψεις και σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη δημοκρατική μας Πολιτεία.

    Η απόφαση για την αγορά οπλικών συστημάτων εξαρτάται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση κάθε χώρας, σχολίασε ο κ. Ιβανόφ, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία σέβεται την ελληνική νομοθεσία και ότι η κάθε σύμβαση περιλαμβάνει τους τομείς της εξυπηρέτησης των συστημάτων και την εκπαίδευση στρατιωτικών σε αυτά - όπως προβλέπεται πλέον στην ελληνική νομοθεσία. Ανέφερε επίσης ότι τα ανταλλακτικά είναι πιστοποιημένα από τη μοναδική ρωσική παραγωγό εταιρεία. Εξάλλου, δήλωσε ότι τα οπλικά ρωσικά συστήματα που έχει προμηθευθεί η Ελλάδα, έδειξαν ότι είναι αξιόπιστα, διαπίστωσή του, όπως είπε, που προέκυψε από τη χθεσινή επίσκεψή του στα αερόστρωμνα που βρίσκονται σε ναυτική βάση στην Αθήνα.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη δημιουργία συστήματος προμήθειας ανταλλακτικών για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που έχει ήδη αγοράσει η Ελλάδα, καθώς και την πιθανότητα παραγωγής στην Ελλάδα υψηλής τεχνολογίας μέσα από την παροχή αδείας για κατασκευή ορισμένων συστημάτων στη χώρα μας για την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων. Ο κ. Ιβανόφ έκανε λόγο για "κοινοπρακτική εταιρεία" προς τούτο.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού παρατήρησε ότι η πρόταση για διευρυμένη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών όχι μόνο για την υποστήριξη των υπαρχόντων ρωσικών συστημάτων αλλά και για την ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου από την Ελλάδα βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από τη ρωσική πλευρά, σχολίασε ότι αυτή η προοπτική πέραν του αμοιβαίου συμφέροντος των δύο χωρών θα ενισχύσει την εθνική μας αμυντική βιομηχανία.

    Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ρωσική πλευρά πρόκρινε ως οπλικά συστήματα για μελλοντική τους αγορά από την Ελλάδα, πυραυλικά συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς καθώς και ένα αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα μάχης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ρωσία προτίθεται να πουλήσει τα ίδια οπλικά συστήματα και στην Τουρκία ο κ. Ιβανόφ παρατήρησε ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ενώ αντίθετα το ισοζύγιο σε επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας είναι μεγαλύτερο με την Ελλάδα και μικρότερο με την Τουρκία. Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα περιορίστηκε να πει ότι η Ρωσία δεν έχει παραγγελίες από την Τουρκία.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της ρωσικής ομοσπονδίας, απαντώντας σε ερώτηση πώς σχολιάζει τους ισχυρισμούς του νέου αρχηγού της αστυνομίας της Εσθονίας ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη χώρα του, αφού ανέφερε ότι στη διπλωματική γλώσσα οι ισχυρισμοί αυτοί προκαλούν προβληματισμό, τους απέρριψε και τους απέδωσε στη σφαίρα της ψυχολογίας ότι δήθεν η Ρωσία αποτελεί τη σκοτεινή δύναμη που θέλει να καταλάβει ξένα εδάφη. Παρομοίωσε δε τον ισχυρισμό του Εσθονού αξιωματούχου με ισχυρισμό αρχηγού κράτους μέλους του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας που ανέφερε στο θέμα των απειλών άλλον παράγοντα, τους εξωγήινους.

    Τέλος, για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Βόρειας Κορέας, ο κ. Ιβανόφ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μία ρεαλιστική, όπως είπε, απόφαση, προς την κατεύθυνση της διπλωματικής λύσης.

    Ο κ. Ιβανόφ αναχώρησε το μεσημέρι από την Αθήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 December 2006 - 15:30:26 UTC