Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: «Ανεπαρκείς οι προτάσεις της Τουρκίας»

  • [01] ΕΕ: «Ανεπαρκείς οι προτάσεις της Τουρκίας»

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν χαρακτήρισε σήμερα ανεπαρκείς τις προτάσεις της Τουρκίας για το άνοιγμα ενός λιμανιού σε κυπριακά πλοία.

    Σε δηλώσεις του από το Ελσίνκι, ο Μ. Βανχάνεν σημείωσε ότι «τα όσα έχει πει η Τουρκία δεν είναι επαρκή και η ΕΕ θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

    Ο κ. Βανχάνεν συμπλήρωσε ότι οι προθέσεις αυτές της Αγκυρας είναι μεν ένα θετικό σημάδι -όπως, άλλωστε, είχε πεί χθες μόλις έγιναν γνωστές οι τουρκικές προθέσεις- αλλά δεν συνιστούν πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, την οποία η ΕΕ αναμένει από την Αγκυρα.

    Σύμφωνα με το Φινλανδό πρωθυπουργό, με δεδομένη την έλλειψη διευκρινίσεων από την πλευρά της Τουρκίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις επί των ενταξιακών διπραγματεύσεων με την Τουρκία τη Δευτέρα, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο Μ. Βανχάνεν υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί βάση για απόφαση και είναι, ήδη, το προϊόν ενός συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών απόψεων, που έχουν τα κράτη - μέλη για το θέμα.

    Ανέφερε δε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ενημερωθούν για «όποια στοιχεία διαθέτει η φινλανδική προεδρία σχετικά με την τουρκική πρόταση».

    Σε ό,τι αφορά το εμπορικό καθεστώς των τουρκοκυπρίων, ο Φινλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε αυτό το ζήτημα επισημαίνοντας, παράλληλα, πως "σε αυτή τη φάση επιμένουμε στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δικές τις υποχρεώσεις".

    Συνεδρίαση της Επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων

    Η προετοιμασία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων, που είναι σε εξέλιξη από το πρωϊ.

    Με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά δεν υπέβαλε, όπως ανέμενε η φινλανδική προεδρία, συγκεκριμένες προτάσεις για τις προθέσεις της, το Ελσίνκι προχώρησε στην υποβολή κειμένου σχεδίου συμπερασμάτων, που αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των «25».

    Το σχέδιο αυτό κρίνεται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό για τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις όποιες προθέσεις της Αγκυρας.

    Το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας βασίζεται ουσιαστικά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλέπει το πάγωμα ορισμένων κεφαλαίων για την Τουρκία, χωρίς, όμως, να υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των «25» επί του αριθμού των κεφαλαίων που θα πρέπει να παγώσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια, στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι θα μπορεί να ανοίγουν, χωρίς όμως να κλείνουν, μέχρις ότου να επιβεβαιώσει η Επιτροπή ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε σχέση με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά στο σχέδιο συμπερασμάτων της φινλανδικής Προεδρίας έχουν συμπεριληφθεί αναφορές για την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και επίλυσης των διμερών και κυρίως των συνοριακών διαφορών, ενώ καλείται ακόμη η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Αναφορικά με την εξέταση της προόδου της Τουρκίας επισημαίνεται στο Σχέδιο ότι το Συμβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή να ετοιμάσει ειδική έκθεση, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που υιοθετεί, για την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί επί των θεμάτων που συνδέονται με την αντιδήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 (σ.σ. ως απάντηση στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής δημοκρατίας).

    Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων της φινλανδικής προεδρίας έχει απαλειφθεί η αναφορά που υπήρχε στην εισήγηση της Επιτροπής για την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εντός του 2007.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 December 2006 - 19:30:25 UTC