Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Κ.Καραμανλή με Τ.Ερντογάν
  • [02] Παπαρήγα: Παλλαϊκό κίνημα για δημόσια υγεία
  • [03] Τραγωδία σε κέντρο αποτοξίνωσης στη Μόσχα

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Κ.Καραμανλή με Τ.Ερντογάν

    Δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία είχαν στη μία μετά το μεσημέρι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν.

    Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέπτυξε τις τουρκικές θέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και ο κ. Κώστας Καραμανλής τις ελληνικές, οι οποίες συμπυκνώνονται στην αρχή ότι "η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά η γείτων θα πρέπει να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ".

    Κ.Καραμανλής: Ανεκτίμητη η προσφορά της ομογένειας

    Το συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού εκπέμπει μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και συστράτευσης των Ελλήνων του κόσμου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    Χαρακτήρισε σταθμό στην πορεία του ΣΑΕ το 6ο συνέδριο του και σημείωσε: «Με τις εμπειρίες των προσπαθειών, που έγιναν στα τελευταία 11 χρόνια, με την αξιοποίηση του σχετικού εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος, αλλά και πανβ απβ όλα, με την εκφρασμένη θέληση, τη συμβολή και τη συνέργια, όλων των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε πιο δυνατά.

    - Να ανοίξουμε καινούριους δρόμους ανάμεσα στις Κοινότητες των απανταχού Ελλήνων.

    - Να ενισχύσουμε τις γέφυρες ανάμεσα στις χώρες που σας φιλοξενούν και την Πατρίδα μας.

    - Να προσεγγίσουμε, πιο ουσιαστικά, το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Είναι κοινοί αυτοί οι στόχοι. Και είστε εσείς οι πρωταγωνιστές. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στους απανταχού Έλληνες. Φέρνει και τους Ομογενείς από τις Πέντε Ηπείρους πιο κοντά σε ό,τι εκφράζει η Πατρίδα μας».

    Ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι έγιναν μεταβολές στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, εξήρε τον ρόλο των αποδήμων και είπε πως η Ελλάδα μπορεί να νιώθει υπερηφάνεια για τους απόδημους και οι απόδημοι για την Ελλάδα. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικά για το μέλλον του Οικουμενικού Ελληνισμού. Καλούμαστε, ήδη, να διαχειριστούμε την παράδοση της σκυτάλης στις επόμενες γενιές των ομογενών μας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι άλλες ήταν οι ανάγκες και τα βιώματα των μεταναστών στις δεκαετίες του '30, του '50 και του '60 και άλλες είναι, σήμερα, οι ανάγκες, που έχουν τα εγγόνια και τα δισέγγονα, εκείνων που μετανάστευσαν τότε. Ο κόσμος άλλαξε και συνεχίζει νβ αλλάζει, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Τα τεχνολογικά άλματα, που συντελούνται στην εποχή μας, έχουν μηδενίσει τις αποστάσεις. Η Κοινωνία της Πληροφορίας, το Διαδίκτυο, η δορυφορική σύνδεση ήχου και εικόνας, δίνουν νέες δυνατότητες επικοινωνίας. Οι εξελίξεις, μάς προσφέρουν ολοένα και περισσότερα εργαλεία, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Μας δίνουν νέα μέσα για την επίτευξη κοινών στόχων. Η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων της Διασποράς καλούμαστε να αξιολογήσουμε αυτές τις μεταβολές και να χαράξουμε νέες στρατηγικές. Καλούμαστε να αναπτύξουμε νέες δράσεις, ικανές, όχι μόνο να διαφυλάξουν, αλλά και να ενισχύσουν τους δεσμούς μας», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκπληρώσει ένα ιστορικό χρέος έναντι των Αποδήμων και μέχρι το τέλος της θητείας της θα καταθέσει στη Βουλή τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 51 του Συντάγματος που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.

    Σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων ανακοίνωσε ότι:

    - Πρώτον: Το δικαίωμα αυτό θα το έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

    - Δεύτερον: Οι εκτός Επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν για τις εκλογικές Περιφέρειες, τις οποίες αφορά η εγγραφή τους.

    - Τρίτον: Η ψηφοφορία, με τις αναγκαίες, βέβαια, προσαρμογές, θα οργανωθεί, κατβ αρχήν, με βάση το πρότυπο ψηφοφορίας για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς κατά τις εκλογές που γίνονται για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα κόμματα στη Βουλή πρόκειται να ανταποκριθούν, όπως το έπραξαν και κατά την τελευταία Αναθεώρηση, σβ αυτό το ιστορικό, εθνικό, χρέος.

    Νέος πρόεδρος του ΣΑΕ

    O κ. Στέφανος Ταμβάκης, από την Αλεξάνδρεια, εξελέγη νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κατά τις αρχαιρεσίες της 6ης Τακτικής Συνέλευσής του. Ο κ. Ταμβάκης στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου συγκέντρωσε 238 ψήφους και ποσοστό 55.74% έναντι 189 ψήφων και ποσοστού 44.26% του συνυποψηφίου του κ. Χρήστου Τομαρά, από το Σικάγο.

    Γραμματέας εξελέγη η κα. Όλγα Σαραντοπούλου, από τη Βιέννη και ταμίας ο κ. Κώστας Δημητρίου, από την Κολωνία.

    Εκπρόσωπος των Κυπριακών Ομογενειακών Οργανώσεων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ εξελέγη ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ από τη Νέα Υόρκη.

    Προειδοποίηση προς την Αγκυρα από τον Τ.Παπαδόπουλο

    "Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να εισβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Αττίλας, όπως το 1974 στην Κύπρο" αναφέρει σε μήνυμά του που διαβάστηκε σήμερα στην Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως "μπορεί μόνο να ενταχθεί ως μια χώρα που σέβεται και εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς.

    "Θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι με τεχνάσματα και ελιγμούς που επιχείρησε χθες μπορεί μεν να εντυπωσιάσει τους προδιατεθειμένους και έτοιμους να εντυπωσιαστούν αλλά δεν πρόκειται να αποσπάσει την δική μας συναίνεση, σε ανούσιες, φαιδρές και φαύλες εισηγήσεις" πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Όσον αφορά στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους απόδημους ότι "πρώτοι εμείς και πάνω από όλους εμείς επιδιώκουμε μια λύση το συντομότερο δυνατό".

    Τόνισε δε επ' αυτού: "Δεν επιδιώκουμε όμως στρεβλή, εύθραυστη, βραχύβια και θνησιγενή διευθέτηση που φαινομενικά θα κρίνει το θέμα, ενώ στην πραγματικότητα θα κυοφορεί αδιέξοδα και θα δημιουργεί αγκυλώσεις. Δεν επιδιώκουμε το ιδεώδες και το κάλλιστον αλλά και δεν συναινούμε στο άδικο και το χείριστον".

    Κάλεσε τους απόδημους να κινητοποιηθούν και να επηρεάσουν τις εξελίξεις και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μη σταυρώσετε ποτέ τα χέρια, για να έχει η σταυρωμένη Κύπρος την ελπίδα της ανάστασης".

    Μήνυμα Κ.Παπούλια στο συνέδριο του ΣΑΕ

    Μήνυμα σύνεσης και ομόνοιας στους Ελληνες απόδημους έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον γραπτό χαιρετισμό του που αναγνώστηκε στο συνέδριο.

    «Η εποχή μας επιβάλλει να ενισχύσουμε την μεταξύ μας σύνεση και ομόνοια ώστε να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού στο διεθνές στερέωμα κατά τις επόμενες δεκαετίες. Για την επίτευξη αυτού ου στόχου, θεωρώ ότι η συμβολή του ΣΑΕ, που είναι εξ ορισμού φορέας οικουμενικότητας του Ελληνισμού, μπορεί να αποβεί καθοριστική», επισήμανε ο κ. Παπούλιας.

    Πρόσθεσε πως ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ των νέων πατρίδων τους και του μητροπολιτικού κέντρου, τα εθνικά θέματα του οποίου υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα.

    Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη στο συνέδριο του ΣΑΕ

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη καλωσόρισε τους συνέδρους και όπως ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και αυτή τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΑΕ Αντριου Αθενς για την προσφορά του.

    Χαρακτήρισε τους απόδημους παράγοντα ισχύος για την Ελλάδα και για την εξωτερική πολιτική της και αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΣΑΕ. Μίλησε για νέες πραγματικότητες και νέες προκλήσεις, καθώς και για την ανάγκη της αποφασιστικότητας, της ευελιξίας και της φαντασίας για να διαμορφωθούν νέες πολιτικές.

    Δεσμεύτηκε για ενίσχυση της συνεργασίας της κυβέρνησης με τους απόδημους για ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • **Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο συνέδριο και τον χαιρετισμό του μετέφερε σήμερα ο υπεύθυνος της Επιτροπής του Κινήματος για τους απόδημους Δημήτρης Δόλλης.

  • ** Μήνυμα της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετέφερε στους συνέδρους ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Γκατζής.

    [02] Παπαρήγα: Παλλαϊκό κίνημα για δημόσια υγεία

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεσμεύθηκε σήμερα να υποστηρίξει «τον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού».

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με την ΕΙΝΑΠ, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σήμερα έχει υπερωριμάσει η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα παλλαϊκό κίνημα - και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο το κίνημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία- για μία ουσιαστικά και πραγματικά δημόσια υγεία χωρίς τη συνύπαρξή της με κάθε μορφή ιδιωτικής δραστηριότητας. Επίσης η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι:

    «Χτυπάνε πάρα πολλές καμπάνες, όπως η εξαγγελία ότι θα ιδρυθεί ιδιωτική ιατρική σχολή από τον «Ιατρικό Όμιλο Αθηνών» του κ. Αποστολόπουλου. Είναι η αρχή μιας διαδρομής που θα δείξει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας τείνει να μετατραπεί σε ένα υποκατάστημα των ασφαλιστικών εταιριών, των επιχειρηματιών. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και στις δικές μας δυνάμεις, αλλά πάνω απβ όλα έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο λαός θα βάλει φραγμό σβ αυτή την εξέλιξη. Τουλάχιστον αν δεν μπορούμε άμεσα να την ανατρέψουμε, να τους δυσκολέψουμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων μεταναστών η κ. Παπαρήγα είπε:

    «Εμείς είχαμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν. Είμαστε αντίθετοι με την επιστολική ψήφο. Το πρόβλημα έχει πολλά υπόγεια κατά τη γνώμη μας. Και αυτό δεν έχει βεβαίως να κάνει σε τίποτα με το δικαίωμα του Έλληνα του εξωτερικού να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα. Για εμάς όμως το θέμα έχει πολλά ύποπτα σημεία».

    [03] Τραγωδία σε κέντρο αποτοξίνωσης στη Μόσχα

    Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, η πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 42 άνθρωποι σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης στη Μόσχα, όπως ανέφερε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

    "Κατά 90% είναι έγκλημα", δήλωσε ο Γιούρι Νενάτσεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

    Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην καφετέρια του Νοσοκομείου 17, στα νοτιοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας, τραυματίστηκαν επίσης άλλα δέκα άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 December 2006 - 5:30:27 UTC