Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Πρόεδρο ενημερώνει η Μ.Γιαννάκου
  • [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ για το άρθρο 16

  • [01] Τον Πρόεδρο ενημερώνει η Μ.Γιαννάκου

    Για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπουργός Παιδείας, ενώ αύριο ξεκινά στη βουλή, η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    "Το υπουργείο Παιδείας είναι εδώ για το δημόσιο Πανεπιστήμιο", δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, σε απάντηση ερωτήσεων σχετικών με τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρεί η εκπαιδευτική κοινότητα για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Η κ.Μ.Γιαννάκου υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι η συζήτηση είναι μία κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι η γνώση δεν έχει σύνορα, ενώ διεθνοποιούνται τα Πανεπιστήμια. Μάλιστα τόνισε ότι θα υπάρξει στήριξη της ποιότητας των ΑΕΙ.

    Η υπουργός επισήμανε την σύμπτωση απόψεων με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην υπουργό Θεοδωρο Πάγκαλο, στο θέμα του άρθρου 16, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα είπαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, υπενθυμίζοντας ότι μετά τα μέτρα του υπουργείου, αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλά ιδιωτικά Τεχνικά Εκπαιδευτήρια.

    Σήμερα το μεσημέρι, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, γονείς και εκπαιδευτικοί, ενώ στις 6 το απόγευμα, ομάδα φοιτητών προγραμματίζει συμβολική περικύκλωση της Βουλής.

    Θ.Ρουσόπουλος για την αναθεώρηση του άρθρου 16

    Στο πλαίσιο της συναίνεσης θα μπορούσε και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση χάριν της συναίνεσης θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι "οι δύο προτάσεις βρίσκονται πολύ κοντά".

    Αναφορικά με την πλειοψηφία των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων που έχουν ταχθεί κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16,ο εκπρόσωπος,απαντώντας σε σχετική ερώτηση,σημείωσε ότι "δεν προκύπτει από κάπου αυτή η πλειοψηφία" και προσέθεσε πως "η κυβέρνηση, πάντως, έχει τη θέση της,η οποία έχει ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι απαιτούν αλλαγές και θέλουν την κυβέρνηση να κυβερνά και όχι να θεάται".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση "δεν προτείνει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων".

    "Ποτέ δεν είμασταν υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αναζητείστε σε άλλους χώρους δηλώσεις του παρελθόντος υπέρ αυτών των Πανεπιστημίων.Εμείς είμασταν πάντα υπέρ των μη κρατικών,μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων", πρόσθεσε.

    [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ για το άρθρο 16

    Συνέντευξη Τύπου εν όψει των κινητοποιήσεων εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος θα δώσει το μεσημέρι ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ Δημ.Τζανακόπουλος, παρουσία του Προέδρου του ΣΥΝ και του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»Αλέξη Τσίπρα.

    Αρχίζει μια εβδομάδα μαζικών και ειρηνικών κινητοποιήσεων για το άρθρο 16, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των αποφοίτων του Λυκείου στην ανώτατη εκπαίδευση, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει τη δεδηλωμένη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας, που θέλουν το Πανεπιστήμιο χώρο γνώσης και όχι επιχειρηματικού κέρδους.

    Η έκβαση στην αναμέτρηση αυτή δεν θα κριθεί σε μια απομονωμένη αίθουσα της Βουλής. Θα κριθεί στα ίδια τα Πανεπιστήμια, στους δρόμους των Πανεπιστημιουπόλεων, μέσα στην κοινωνία.

    Θα κριθεί στις επερχόμενες εκλογές, όπου για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς η υπεράσπιση του άρθρου 16 αποτελεί κεντρικό ζήτημα.

    Για μια ακόμη φορά καλούμε το ΠΑΣΟΚ, την αξιωματική αντιπολίτευση, να λειτουργήσει ως αντιπολίτευση και να μην επιμείνει σ΄ αυτόν τον ιδιότυπο αρραβώνα με τη Ν.Δ., ο οποίος αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    ΚΚΕ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

    Το ΚΚΕ συμμετέχει ενεργά στους αγώνες κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία άσκησε έντονη κριτική, τόσο στα δύο μεγάλα κόμματα, όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τις θέσεις που διατυπώνει ή για θέματα που δεν θέτει προς συζήτηση.

    Η κ. Παπαρήγα διευκρίνισε ότι η αντίθεση του ΚΚΕ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και γενικότερα η θέση του για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν είναι ευκαιριακή, αλλά διατυπώνεται από την ίδρυση του κόμματος μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή το κράτος πρέπει να έχει το μονοπώλιο στην Παιδεία και να μην υπάρχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα αυτόν.

    Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η προσέλευση του κόσμου στην αυριανή διαδήλωση, αλλά το τι θα γίνει αμέσως μετά, καλώντας τον ελληνικό λαό σε διαρκή αγώνα.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε ότι ακόμη και αν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος θα σημειωθούν ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, με "εισβολή" της ιδιωτικής εκπαίδευσης εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα με εξαιρέσεις, δεν θέτει προς συζήτηση σημαντικά θέματα όπως η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των καθηγητών, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη τη θέση για πλήρη αυτοτέλεια των ΑΕΙ, διερωτώμενη "ποιος εγγυάται την αντικειμενικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας". Επίσης, σημείωσε ότι δεν μπορεί από μόνη της η πανεπιστημιακή κοινότητα να ελέγχει πλήρως το περιεχόμενο σπουδών, τα προγράμματα, την έρευνα κλπ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κράτος πρέπει να έχει ουσιαστική παρέμβαση στα θέματα αυτά. Επιπροσθέτως, η κ. Παπαρήγα διερωτήθηκε ποιοι διαχειρίστηκαν επί σειρά ετών τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια, πού πήγαν αυτά τα κονδύλια πώς αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα κλπ.

    Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων προς ριζοσπαστική κατεύθυνση των πανεπιστημίων, κατηγόρησε όμως τόσο την κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία γιατί, όπως είπε, δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να εμφανίζουν διαφορές στην πολιτική επιχειρηματολογία τους, όχι όμως στην ουσία. Για παράδειγμα, απαντώντας στη θέση των δύο μεγάλων κομμάτων ότι θα τεθούν κανόνες για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, η κ. Παπαρήγα είπε ότι κανόνες θα βάλουν για το μοίρασμα της πίτας στα μεγάλα εκπαιδευτικά συγκροτήματα που θα δημιουργηθούν και πρόσθεσε ότι οι κανόνες θα ωφελούν τη συγκέντρωση και τους μεγάλους, ενώ θεωρησε σχεδόν βέβαιο, ότι στην πορεία, τα μη κρατικά ΑΕΙ θα διεκδικήσουν και θα πετύχουν τη χρηματοδότησή τους από το κράτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 January 2007 - 7:30:11 UTC