Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Η ΕΕ είναι ανοιχτή σε όλους αυτούς που υιοθετούν τους κανόνες της»

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Η ΕΕ είναι ανοιχτή σε όλους αυτούς που υιοθετούν τους κανόνες της»

    Στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το μεσημέρι για να μετάσχει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις σχετικά με την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωζώνη.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Σλοβένος ομόλογός του Γιάνεζ Γιάνσα.

    Στις εκδηλώσεις δίνουν το "παρών" η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, που προεδρέυει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο και πέντε ακόμη πρωθυπουργοί, μεταξύ των οπόίων ο Βέλγος, ο Σλοβάκος, ο Λετονός, ο Ιταλός, ο Ούγγρος καθώς επίσης ο πρωθυπουργός του Λουξεμβρούργου Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ,ο οποίος είναι και πρόεδρος του "Eurogroup",αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Στην εκδήλωση που έγινε και στο χαιρετισμό που απηύθυνε, Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η Σλοβενία αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς και έγκυρης εκπλήρωσης των κριτηρίων σύγκλισης, που είναι απαραίτητα για την υιοθέτηση του ευρώ.

    Η ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωζώνη, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι σπουδαίο επίτευγμα, που επιτρέπει στους Σλοβένους όχι μόνο να μοιραστούν μαζί μας τα οφέλη της συμμετοχής τους στην ομάδα των χωρών του ευρώ, αλλά και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας ακόμη πιο ενοποιημένης Ευρώπης.

    "Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα ότι η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι πιο ελκυστική από ποτέ. Ένα μήνυμα που είναι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη συγκυρία για το σχέδιο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης ενώ αποτελεί ένα θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία και το νόμισμά της",τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι η Σλοβενία αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα για όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ και να μοιραστούν μαζί μας τα οφέλη των ευρωπαϊκών σχεδίων ολοκλήρωσης.

    Στέλνοντας δε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και για την ευρωπαίκή προοπτική της Αγκυρας, ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η περίπτωση της Σλοβενίας είναι "ενα παράδειγμα που καταδεικνύει σαφώς ότι η Ενωσή μας είναι ανοιχτή σε όλους αυτούς που υιοθετούν τους κανόνες της και εκπληρώνουν όλα τα προαπαιτούμενα και τα κριτήρια που έχουν τεθεί".

    Ο Κώστας Καραμναλής συνεχάρη το σλοβενικό λαό και την ηγεσία του για την ιστορική αυτή εξέλιξη και σημείωσε ότι η Ελλάδα "ήταν εξ αρχής θερμός υποστηρικτής της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος ως ενός περαιτέρω βήματος ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

    Και τόνισε ότι υποστήριξε εγκάρδια την ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωζώνη.

    Αύριο ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει τη βαλκανική του περιοδεία επισκεπτόμενος το Βελιγράδι.

    Κ.Καραμανλής: Αριστες οι διμερείς πολιτικές σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας

    Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική πορεία της Κροατίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του, σήμερα το πρωΐ, με τον Κροάτη πρωθυπουργό Ιβο Σάναντερ, στο Ζάγκρεμπ.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι διμερείς πολιτικές σχέσεις είναι άριστες, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες ώστε οι διμερείς οικονομικές σχέσεις να φθάσουν στο εξαίρετο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων. Η Κροατία, τόνισε ο πρωθυπουργός, προηγείται των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία ενσωμάτωσής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, στέκεται πάντα στο πλευρό της Κροατίας, στο δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ, και θεωρεί σημαντική την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει προβεί η χώρα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα ενταξιακά κριτήρια στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο κ. Καραμανλής, η Κροατία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και η Ελλάδα προσβλέπει στην προοπτική αποστολής πρόσκλησης συμμετοχής στη συμμαχία κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής το 2008.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Βαλκανική, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Κροατίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, που ασκεί την προεδρία της διαδικασίας συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας "αναλογιζόμενος την 15ετή πορεία της Κροατίας από την ίδρυσή της μέσα στην ταραγμένη περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας μέχρι σήμερα που η Κροατία είναι στο κατώφλι της ΕΕ δεν μπορώ παρά να εκφράσω το θαυμασμό και τα συγχαρητήριά μου για την επιτελεσθείσα πρόοδο".

    Ο Κροάτης πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της ευρωατλαντικής πορείας της Κροατίας και πως ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε να στηρίξει την Κροατία ώστε να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Σάναντερ σημείωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και τόνισε ότι στην επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες.

    Επίσης ο Κροάτης πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή ότι η χώρα του θα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την είσοδό της και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στα τέλη του 2008.

    Ο πρωθυπουργός ακολούθως είχε συνάντηση με τον Κροάτη πρόεδρο Στιέπαν Μέσιτς, ενώ αργότερα μίλησε στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επέτειο των 15 ετών από την ίδρυση της Κροατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 January 2007 - 17:30:13 UTC