Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμείλικτος αγώνας κατά της τρομοκρατίας
  • [02] ΚΚΕ: Γενική μόρφωση για όλους τους νέους

  • [01] Αμείλικτος αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στο Ζάγκρεμπ σε ερώτηση για την τρομοκρατική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας, υπογράμμισε ότι "ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πάνω από όλα ενότητα και συστράτευση".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "σ'αυτόν τον αγώνα, όπως και κάθε δημοκρατικά συνειδητοποιημένος πολίτης, είμαστε ασυμβίβαστοι και αμείλικτοι".

    Στην Αθήνα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε σήμερα - απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα - ότι οι έρευνες για τη διαλεύκανση της επίθεσης "διεξάγονται υπό την ευθύνη των ελληνικών διωκτικών αρχών,σε συνεργασία με στελέχη από άλλες χώρες, όπως γινόταν, επίσης, στο παρελθόν» και πρόσθεσε ότι «παρόμοια, μεμονωμένα περιστατικά, δεν μπορούν να αποκλειστούν».

    «Όπου υπάρχει συνεργασία είναι πολύ καλή», απάντησε ο εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετική με το επίπεδο της συνεργασίας των ελληνικών διωκτικών αρχών με τις αμερικανικές υπηρεσίες, στο δε ερώτημα αν θα ανανεωθεί το Μάρτιο η θητεία του αρχηγού της Αστυνομίας είπε πως δεν θέλει να προκαταλάβει τις κρίσεις του Μαρτίου.

    Εξ άλλου, στο ερώτημα αν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «βεβαίως», ενώ με αφορμή άλλα ερωτήματα, δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο «για επιχειρησιακά θέματα».

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος ανέφερε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει στις ξένες διπλωματικές αποστολές μέτρα προστασίας», ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει την αξιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν οι κάμερες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία, υπογράμμισε ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που έχει κάνει η κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση αν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να κρατούν στοιχεία από κινήσεις συνδρομητών, ο Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο, επιφυλάχθηκε δε να απαντήσει αύριο στο ερώτημα αν έχει δοθεί άδεια στις ΗΠΑ να κατοπτεύουν με κάμερες ελληνικό έδαφος.

    Εξ άλλου σε ερώτηση περί του ενδεχόμενου επανεξέτασης του πλαισίου που διέπει τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «θέματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα».

    Αναφορικά, τέλος, με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Βύρωνα Πολύδωρα στις ΗΠΑ,ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάν πρόσκληση.

    Με γραπτή δήλωσή του χθες ο κ. Β.Πολύδωρας, απαντώντας στα σχόλια περί διάλυσης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με αφορμή την επίθεση στην πρεσβεία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το υπό τον υπαρχηγό Στ. Σύρο συγκροτηθέν 'Task Force' δεν αποτελεί καμμιά 'ομολογία αποτυχίας', όπως θέλουν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές έμπλεοι χαιρεκακίας και αντιπολιτευτικής διάθεσης να ερμηνεύουν.

    » Η Αστυνομία, ως συντεταγμένο Σώμα με αρχηγό, δομή και ιεραρχία και ως ζωντανός οργανισμός αντιδρά με ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες και στις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν. Δεν γίνεται θύμα της όποιας γραφειοκρατικής ανελαστικότητας. Θα ήταν άσοφο.»

    Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι τα αποτελέσματα στις έρευνες δεν θα έρθουν μετά από είκοσι χρόνια, αλλά άμεσα.

    ΠΑΣΟΚ: Κριτική στους χειρισμούς του Β.Πολύδωρα

    «Μόνο για την κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να υπάρχει σύγχιση ανάμεσα στην διαφύλαξη των θεμελιωδών δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών και της ασφάλειας της χώρας», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως «με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, όπως διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομοθεσία, είναι δυνατόν να διαφυλάσσονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες και ταυτοχρόνως, σε εκδήλωση εγκληματικής ενέργειας, να υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων, φυσικά με δικαστική συνδρομή».

    Άρα, σημείωσε, «αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών του κράτους στην πρόληψη και όχι μόνο στην καταστολή εγκληματικών ενεργειών, περιλαμβανομένης, φυσικά, και της τρομοκρατίας».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Β. Πολύδωρα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «όπως έχουμε τονίσει επανειλλημμένα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Β. Πολύδωρας διακρίνεται για επιχειρησιακή και πολιτική ανεπάρκεια στο σύνολο του τομέα της ευθύνης του».

    «Όταν η κοινή εγκληματικότητα εκτινάσσεται, έτσι ώστε ο πολίτης να ζεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, λόγω των μεθοδεύσεων του κ. Πολύδωρα, ο οποίος αποδιαρθρώνει τα μάχιμα τμήματα και τις μάχιμες υπηρεσίες, όταν κουκουλοφόροι είναι ασύδοτοι και όσο ποτέ ανενόχλητοι, όπως το τελευταίο διάστημα και προκαλούν ατομική και δημόσια περιουσία στο κέντρο της Αθήνας και όταν διαλύονται κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η αντιτρομοκρατική, στον βωμό του κομματικού συμφέροντος, τότε επαναληπτικά η ευθύνη ανήκει στον κύριο πρωθυπουργό» δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως όταν ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου, τόνισε αναλυτικά και συγκεκριμένα όλα τα στοιχεία της "δράσης" του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί, «ο κύριος πρωθυπουργός εσιώπησε».

    Ο Π. Ευθυμίου επέρριψε την πολιτική ευθύνη για την «συμπεριφορά του κ. Πολύδωρα», αποκλειστικά στον πρωθυπουργό.

    «Θα ζητήσετε κάτι συγκεκριμένα ή θα στραφείτε κάπως προς τον πρωθυπουργό για το θέμα;», ήταν η επόμενη ερώτηση που ετέθη στον κ. Ευθυμίου και απάντησε ότι «είμαι απόλυτα σαφής: τα γεγονότα στρέφονται προς τον πρωθυπουργό».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της χρήσης των καμερών, έτσι όπως την έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα» ο κ. Π. Ευθυμίου σημείωσε οτι «η θέση μας είναι κατηγορηματική: Όπου εγκαθίστανται κάμερες για λόγους ασφαλείας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών φορέων, όπως π.χ οι τράπεζες, αυτές οφείλουν να εγκαθίστανται με άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να τελούν υπό τις ρητές εγγυήσεις που προστατεύουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα». «Κανείς δεν επιτρέπεται να μεταβάλλει την κοινωνία μας σε κοινωνία «Μεγάλου Αδελφού», είπε ο κ. Ευθυμίου, αλλά τόνισε ότι «επί εγκληματικής ενεργείας και με δικαστική συνδρομή είναι αυτονόητο είναι ότι τα δεδομένα αυτά, η Αρχή τα παραχωρεί ώστε να στοιχειοθετούνται οι έρευνες και με τα δεδομένα που προσδιορίζονται, μέσα από την δικαστική συνδρομή, ως αναγκαία για την δικαστική διερεύνηση».

    Αντίθετο στις κάμερες ασφαλείας το ΚΚΕ

    Την αντίθεσή της στη λειτουργία οποιασδήποτε κάμερας παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας, εξέφρασε η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την Παιδεία, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι "στο δίλημμα αν θα πρέπει να παρακολουθούνται όλοι για να προλάβουμε τις προβοκάτσιες, εμείς προτιμάμε να μην υπάρχουν κάμερες, γιατί, ούτως ή άλλως, δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα ασφαλείας".

    Σε άλλη ερώτηση για τη συνεργασία των ελληνικών με τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, απάντησε ότι "είναι γνωστό ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε", όπως, επίσης, ότι και όλα τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν προσωρινά".

    Συνεχίζονται οι έρευνες για την επίθεση

    Με τη στενή συνεργασία των αμερικανών ειδικών του FBI - που βρίσκονται στην Αθήνα - και με "συνταγή" Σκότλαντ Γιαρντ, συνεχίζονται οι έρευνες και οι ενέργειες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την διαλεύκανση της τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτα εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας το πρωϊ της περασμένης Παρασκευής.

    Η Ελληνική Αστυνομία τύπωσε και αρχίζει από σήμερα τη διανομή φυλλαδίου, πόρτα - πόρτα,καθώς και σε διερχόμενους και εργαζόμενους γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία, με το οποίο καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν ό,τι πληροφορία έχουν για την υπόθεση.

    Συγκεκριμένα το φυλλάδιο αναφέρει:

    "Την περασμένη Παρασκευή, στις 12 Ιανουαρίου 6 π.μ., έγινε επίθεση κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας. Αν είσασταν στην περιοχή και είδατε κάτι εκείνο το πρωϊ που σας φάνηκε ύποπτο, παρακαλούμε ενημερώστε μας. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανόν να βρίσκονταν στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες ή εβδομάδες πριν την επίθεση. Αν θυμάστε να είδατε κάτι ασυνήθιστο, παρακαλούμε τηλεφωνήστε μας. Η πληροφόρηση που θα δώσετε μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τα άτομα που ήταν υπαίτια για την επίθεση. Τηλεφωνήστε στο 170 ή στο 1014 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Η ταυτότητά σας θα προστατευθεί".

    Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν προσεγγίσει και μιλήσει μέχρι στιγμής με περισσότερα από 4.000 άτομα που κινούνται ή μένουν στην ευρύτερη περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας και επίσης έχουν εξετάσει 10.000 αυτοκίνητα.

    Από την έρευνα των αυτοκινήτων δεν προκύπτει μέχρι στιγμής ότι κάποιο απ΄ αυτά έχει χρησιμοποιηθεί από τους δράστες, οι οποίοι εκτιμάται ότι στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκε η ρουκέτα στην οδό Λαμψάκου είχαν πιθανότατα κάποιο κλιεστό φορτηγάκι - τύπου βάν, το οποίο δεν έχει βρεθεί.

    Εξ άλλου, από μαρτυρίες που ελήφθησαν από άτομα στην περιοχή και οι οποίες κρίνονται αξιόπιστες από τους αρμόδιους αξιωματικούς,φαίνεται ότι τρείς άνδρες και μιά γυναίκα απομακρύνθηκαν από το σημείο της εκτόξευσης επί της οδού Λαμψάκου με κατεύθυνση προς την οδό Μιχαλακοπούλου,χωρίς να βγουν νωρίτερα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

    Μία από τις κάμερες της Αμερικανικής Πρεσβείας έχει καταγράψει τρεις σκιές που δεν είναι καθόλου ευκρινείς, αλλά από την ψηφιακή ανάλυση που έγινε στο υλικό, προκύπτει ότι πρόκειται πιθανότατα για δύο άνδρες και μία γυναίκα.

    Οπως λένε οι ειδικοί της Αστυνομίας, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι καταγεγραμμένοι από την κάμερα δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν, αλλά από την ψηφιακή ανάλυση μπορούν να διευκρινιστούν με ακρίβεια, ο σωματότυπός τους και τα βιομετρικά στοιχεία προσώπου, από τα οποία, αν εισαχθούν σε ψηφιακή βάση δεδομένων, μπορεί να προκύψει ένας πολύ μικρός αριθμός πιθανών υπόπτων, που ενδεχομένως να οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

    Τέτοιες ψηφιακές βάσεις δεδομένων είναι τα αρχεία φωτογραφιών της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, καθώς και της διεύθυνσης διαβατηρίων, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει τα άτομα να είναι σεσημασμένα ή να έχουν βγάλει νέο διαβατήριο.

    Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, τις προηγούμενες μέρες είχε θεαθεί στο ίδιο σημείο και ένα ζευγάρι (ένας άνδρας και μία νεαρή γυναίκα) που πιθανολογείται ότι είναι μέλη της οργάνωσης και έκαναν παρακολούθηση του "στόχου" καθώς επίσης και δύο ΙΧ αυτοκίνητα που και αυτά θεωρείται πιθανόν να έχουν σχέση με την υπόθεση.

    Η μαρτυρία αυτή γίνεται προσπάθεια να διασταυρωθεί και από τα πλάνα των καμερών της Αμερικανικής Πρεσβείας προηγούμενων ημερών, πλάνα που παραδίδουν σταδιακά οι Αμερικανοί στις ελληνικές αρχές.

    Μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί οπτικό υλικό τουλάχιστον μίας εβδομάδας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν από αυτό προκύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία για άτομα που ενδέχεται να σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση.

    Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζονται επίσης στην διευκρίνηση της προέλευσης του αντιαρματικού όπλου RPG 7 με το οποίο εκτοξεύτηκε η ρουκέτα. Επειδή το όπλο είναι κινεζικής κατασκευής, αντίγραφο του ρωσικού πρωτότυπου του 1974, θεωρείται ως πιθανότερο να προέρχεται από τις αποθήκες της Αλβανίας που λεηλατήθηκαν το 1997, δεδομένου ότι η Αλβανία προμηθευόταν όπλα από την Κίνα τη δεκαετία του ΄70 και πιθανόν οι τρομοκράτες να το απέκτησαν με τη μεσολάβηση κάποιων, απευθείας από Αλβανούς λαθρέμπορους ή από άτομα που έχουν τέτοια όπλα στην κατοχή τους στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εισήχθη ειδικά γι΄αυτό το σκοπό από το εξωτερικό.

    Μέχρι στιγμής, εξ άλλου, δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα αν κάποια οργάνωση, με προκήρυξή της,ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στην πρεσβεία, ωστόσο οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι πρόκειται για τον "Επαναστατικό Αγώνα", όπως ανέφερε και το τηλεφώνημα αγνώστων στη Σεκιουριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, λίγη ώρα μετά το χτύπημα.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ΕΔΕ για τυχόν ολιγωρία στο θέμα της φρούρησης της πρεσβείας των ΗΠΑ.

    [02] ΚΚΕ: Γενική μόρφωση για όλους τους νέους

    Την αντίθεσή της στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία εξέφρασε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, ζητώντας: "την κατάργηση όλων των σχετικών αντιεκπαιδευτικών νόμων".

    Η κα Παπαρήγα ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει πανελλαδική καμπάνια για την Παιδεία διάρκειας τριών μηνών (Ιανουάριος -Μάρτιος 2007), και πρότεινε: "Γενική μόρφωση γι όλους τους νέους μέχρι τα δεκαοκτώ τους χρόνια και ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο - αναλυτικά προγράμματα, βιβλία - και τη λειτουργία του σχολείου".

    Ζήτησε να αποσυρθούν "τα νέα αντιδραστικά βιβλία και προγράμματα στα δημοτικά και τα γυμνάσια" που σχεδιάστηκαν, όπως είπε, από το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκαν από τη ΝΔ και τα οποία χαρακτήρισε αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά.

    Πρότεινε επίσης απεξάρτηση του προγράμματος και της λειτουργίας του λυκείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ώστε να καταργηθούν, όπως είπε, οι ταξικοί φραγμοί και η πρόωρη επιλογή των μαθητών. Ζήτησε ακόμη καθιέρωση συστήματος δημοσίων και δωρεάν "μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών" που θα παρέχουν ουσιαστική εκπαίδευση και επάρκεια για την ολοκληρωμένη άσκηση επαγγέλματος, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση ή κατάρτιση.

    Τάχθηκε υπέρ της αναδιαμόρφωσης μιας εννοίας ανώτατης εκπαίδευσης με ισότιμα Ιδρύματα και της κατοχύρωσης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

    Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, ζήτησε την οικονομική και επιστημονική τους αναβάθμιση, ενώ πρότεινε επίσης κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση, ξεκινώντας, όπως είπε, από την κατάργηση όλων των αυταρχικών ρυθμίσεων που παρεμποδίζουν συλλογικές διαδικασίες και ακυρώνουν την ελευθερία σκέψης και δράσης.

    Τέλος, η γραμματέας του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας την κατηγορηματική διαφωνία της στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, πρότεινε ακόμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, μέτρα στήριξης των ανέργων αποφοίτων και μείωση ορίων συνταξιοδοτικής ηλικίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 January 2007 - 15:30:15 UTC