Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο δυναμική''

  • [01] ''Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο δυναμική''

    Στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποβλέπουν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, σε συνδυασμό παράλληλα με το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης στην ομιλία του σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου, με θέμα "Ελλάδα-Ο στρατηγικός σας εταίρος στην περιοχή-Επενδυτικές προοπτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες".

    Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο δυναμική και εξωστρεφής, καθώς και πιο φιλική προς τις επενδύσεις, χάρη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την θεαματική αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων στα 4 δισ. ευρώ κατά το 11μηνο του 2006, ανέφερε ο υπουργός.

    "Η Ελλάδα", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, "είναι ντεφάκτο το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει γίνει το τοπικό κίνητρο προόδου και ανάπτυξης της περιοχής, με 250 εκατομμύρια κατοίκους. Οι ελληνικές εταιρίες ενισχύουν τη θέση τους στην περιοχή, γίνονται μεγαλύτερες και περισσότερο συνεπείς και φιλόδοξες. Επενδύοντας στην Ελλάδα", τόνισε, "μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή, η οποία προβλέπεται να έχει μεγάλη ανάπτυξη και θα είναι το επόμενο θαύμα της Ευρώπης, όπως ήταν η Ιρλανδία τα τελευταία 20 χρόνια".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία μειώθηκαν οι συντελεστές για τις επιχειρήσεις κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες από το 35% στο 25%, σταδιακά από το 2005 έως το 2007. Με τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, πρόσθεσε, μειώνεται η φορολογία και για τα φυσικά πρόσωπα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα σημαντικά κίνητρα που παρέχει ο νέος επενδυτικός νόμος για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην πολιτική για την προώθηση των εξαγωγών, στο πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στο νόμο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων και στις αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε ακόμα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με το νομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε για την αποτροπή φαινομένων χειραγώγησης.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι κεντρικός στόχος για το 2007 είναι η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου για τον ΟΤΕ και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τόνισε ακόμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπερέβη το 2006, κατά πάσα πιθανότητα, το 4%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε πιθανώς χαμηλότερα από το στόχο 2,6% του ΑΕΠ που είχε θέσει η Κυβέρνηση.

    Ε.Στυλιανίδης

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ένας από τους κύριους ομιλητές του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική διπλωματία, τονίζοντας ότι "η ελληνική εξωτερική πολιτική, με εργαλεία την οικονομική διπλωματία και τη διπλωματία της ενέργειας, επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα επιχειρησιακό κέντρο για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με επιτυχία και αυτό φαίνεται από τις εξαγωγές και ενδύσεις στις χώρες αυτές και παράλληλα έχουμε πετύχει να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρα μετακόμισης και παραγωγής ενέργειας. Τα νέα μας ανοίγματα είναι στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Αραβικό Κόσμο. Η Τουρκία περιλαμβάνεται σε αυτούς τους στόχους".

    Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Δημήτριος Λαμπαδάριος, στην ομιλία του περιέγραψε τα νομοθετικά πλαίσια και τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τα προϊόντα του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα, όπως είπε, σχεδιάζεται η υποδομή που θα βοηθήσει, ώστε να έχει η Ελλάδα τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

    Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Αλογοσκούφης είχε συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, καθώς και με επενδυτές που ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις. Το 5ο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο «Greece - Your Strategic Partner in Southeast Europe: Investment Prospects & Business Opportunities» πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Claridgeβs στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Simon Gass. Το συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιο φόρουμ διμερούς επικοινωνίας Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας και μέσο τακτικής προβολής της Ελλάδας στην Ευρώπη, ως επίκεντρο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Συνέδριο παρακολούθησαν ανώτατα στελέχη βρετανικών και διεθνών επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Λονδίνο.

    Εκτός από τον κ.Αλογοσκούφη και τον Στυλιανίδη, στο συνέδριο συμμετείχαν ο Lord Mayor of the City of London Alderman John Stuttard, o Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Δημήτριος Λαμπαδάριος, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Βασίλειος Νειάδας, , το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Λεωνίδας Κορρές, ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κ. Tracey Pierce κ.α.

    Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στα μεγάλα έργα και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 January 2007 - 17:30:15 UTC